sunnuntai 2. toukokuuta 2021

Vappu viikonlopun hommaa

Alppiruusut ovat vähän limittäin istutettu, aika näytyää tarvitseeko niitä vielä siirrellä. "Takarivissä" vasemmalla Haaga, keskellä Pekka ja oikealla Kristiina. Tiukut tulivat tuohon etualalle.

Vappu viikonloppu on meillä ollut hyvin tavanomainen. Lauantai aamupäivällä paisteltiin kyllä munkkeja ja maisteltiin vähän epäonnistunutta simaa. Simasta puuttui hapot kokonaan, mutta hyväähän se oli.
Vaikka olikin kylmää, niin kaikki mahdollinen aika käytettiin pihahommissa. Itsellä alkaa käydä lämpöiset vaatteet pieniksi tuon masuasukin kanssa, joten lauantain pihahommat tuli tehtyä pienissä erissä ja välissä käytiin sisällä lämmittelemässä. Lauantain puuhiin kuului alppiruusujen, ruusujen ja orvokkien istutus sekä grillin pesu. Pitihän sitä jo grillikausi avata viimein! Muutapa siinä ei hirveemmin ehtinytkään.

Alppiruusut sijoitin pihaantulon vasemmalle puolelle. Siihen olisi tarkoitus lisätä vielä ainakin syyshortensiaa. Varmaan siihen vielä tulee enemmänkin alppiruusuja, mutta ehkä sitten ensi vuonna tai vähän myöhemmin. Nurmikko sai hieman kyytiä, kun isäntä takavetoisella valmetillaan ajeli ennen lumien sulamista halkotyömaalle, mutta ne on pikku juttuja korjata.
Leikkimökkiin tosiaan teinkin jo edellis viikolla kaiteet ja viikko sitten isännän kanssa yhteisvoimin laitettiin ne paikalleen. Nyt asettelin jo nuo kukkalaatikot kaiteelle vaikkei niitä maalattu vielä olekaan. On vaan niin kylmää ettei ihan vielä pääse maaluuhommiin. Mutta nätti siitä tuli ja ne esikoisen valkkaamat siniset orvokit on nyt noissa laatikoissa. Sininen oli hyvä valinta, varsinkin kun leikkimökin värikin muuttuu tänä keväänä tai kesällä. Siitä tulee saman värinen kuin talosta, Haapa on värin nimi, ihanan vihertävän harmaa. Niin ja ne ruusut istutin leikkimökin oikealle puolelle takakulmaan. Köynnösruusu on tuon kuvassa näkyvän kannon vasemmalla puolella ja toinen on kannon oikealla puolella.


Kasvimaa projekti eteni myös. Lavakauluksia on nyt kaksi päällekäin ja kaikki nätisti rivissä kasvihuoneen vierellä. Kylvämisessä mukana oli nuorempi tytöistä, ekaluokkalaiseni. Lavoista ensimmäiseen alkaen vasemmalta kylvimme herneitä, toiseen krassia, kolmanteen porkkanaa, punajuurta ja sipulia, sekä viimeiseen eli oikean puolimmaiseen tuli salaatteja ja retiisiä. Tarkoitus olisi vielä ostaa muutama taimi maissia ja kokeilla sitä herneen kaverina, krassin seuraksi on tulossa avomaankurkkua myöskin ostotaimena. Ja salaattien seuraksi ajattelin ostaa muutaman erilaisen yrtin. Tilan puutteen vuoksi en vielä tänä vuonna ajatellut itse esikasvattaa hyötymaan kasveja enkä kasvihuoneeseenkaan. Oikeastaan ei ollut tarkoitus esikasvatella mitään, mutta lähti lapasesta ja joitain kukkia tuli kylvettyä esikasvatukseen. Ensi vuodelle ajattelin suunnitella hyvät paikat esikasvattaa, niin ei tarvitse odotella milloin ne tulevat kauppoihin JA olisi jotain tekemistä ennen kuin pääsee ulkokukkien pariin.

Meidän pieni mieskin oli mukana hommassa, hän on oikein ahkera apulainen.
Kompostit lähtivät kelien lämmettyä oikein hyvin toimimaan. Toiseen tuikkasin vielä vähän lisää herätettä, kun siellä oli jo hieman pitemmän aikaa kompostoitunutta tavaraa. Sitäpä sitten kärräsin tuonne kasvilavoihin alimmaiseksi kerrokseksi. Ostomultaa tähän tulikin sitten päälle ainakin kymmenen senttiä vielä.
Löytyipä sieltä kompostin seasta pieni yllätyskin! Ilmeisesti valkosipulia oli jossain vaiheessa päätynyt kompostiin niin ettei se alkanut maatua vaan olikin tänä keväänä alkanut kasvaa. Varret hyvinkin hailakkana, mutta kyllä se siitä. Se pääsi kasvimaalle yhteen nurkkaan kokeiluun jos siitä jotain tulisikin. Harsot lykkäsin vielä noiden lavojen päälle, niin ei yöpakkaset pääse ihan niin pahasti pureutumaan. Jos vaikka jouduttaisi kasvuun lähtöäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Katsotuimmat