perjantai 21. toukokuuta 2021

Tuntemattomia kasveja

Se alkaakin olla taas sitä aikaa, kun isännän mummo on aloittanut takapihansa kuopsuttamisen. Joskus tuntuu, että hän kaivaa ylös kaikki kukkansa joka vuosi ja istuttaa ne uuteen paikkaan. Ja jakaa ne siinä samalla. Kaikella kunnioituksella häntä kohtaan, mutta taitaa ikä jo painaa hänelläkin. Nyt hän kantaakin sitten lähes kaikista kukistaan jakotaimen minulle. Valitettavasti suurin osa vaan on aika hentoisia tai hyvin vähäisien juurien kanssa kaivettu ylös. Toinen ongelma on tuleekin kasvien nimien kanssa. Hän ei niitä enää muista ja minä en kaikkea tunnista, sitten pitäisi keksiä niille paikat. Siinäpä haastetta kerrakseen. Tällä kertaa (tuossa pari päivää sitten) sain kuulemma satsin maanpeitekasveja, tai ainakin hyvin matalana kasvavia kukkia.

Tässä yksi niistä. Tekee ihan pieniä keltaisia kukkia. Vähän niittyleinikin näköisiä. Mahtaako joku leinikki sitten ollakin. Tästä saate sanat mummolta olivat, että leviää hyvin.

Tämä tuo mieleen lähinnä sisäkukkien tuntokasvin tai virna. Tekee kuulemma kukinnon pienen varren päähän. Jotenkin tutun oloinen on, mutta en ole osannut sitä löytää vielä googlellakaan. Mahtaakohan tuo lila kukkanen vasemmassa yläkulmassa kuulua tähän kasviin vai olla pieni särkynytsydän? Lisäksi näiden mukana tuli ihan pieni purppurainen apila. Sen nimi oli kyllä ihan kielen päällä, mutta aivoni ovat kyllä ihan hölmöt olleetkin viime aikoina ja unohtivat heti.

Tässä nuo suipot lehtykäiset olivat osa kiinni pienissä sipuleissa. Siis ei läheskään kaikki ja mielessä kävi, että onko normaalia vai onko sipulit vain jääneet nostamatta maasta. Tästä tuli mieleen ruohosipuli, mutta en kyllä vielä maistanut testatakseni. Jotain kurjenpolvea näyttäisi tulleen näiden mukana myös.

Kätevähän näitä on ilmaiseksi saada, mutta vähän huolestuttaa sekin, että tämän mummon rivitaloasunnon takapiha on lehtomainen ja siellä on solkenaan lehtokotiloita. Alkuun yritin huuhdella kaikki mullat pois näistä, mutta niitä tulee välillä niin tiuhaan, että meni vähän mielenkiinto. Olen lykännyt nämä kaikki valeeseen meidän havumetsikön laitamalle, josko ne kotilot eivät siellä kauheasti menestyisi. Seurailen niitä säännöllisesti, viime vuonna ei vielä näkynyt kotiloita.

4 kommenttia:

  1. Veikkaan, että eka on mukulaleinikkiä, joka on todella kova leviämään. Toka voisi ehkä olla sinilatvaa. Kolmatta väittäisin minäkin ruohosipuliksi, ja sen keskellä on ehkä jotain vuokkoa. Mukava mummo teillä. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tunnistusavusta! Mukulaleinikille näyttää tosiaan ja sinilatva ilmeisesti tuo toinen on. Ruohosipuliehdokasta varmaan pitäisi käydä maistamassa.
      Mummo on kyllä ihan omaa laatuaan 😄

      Poista
  2. Ensimmäisestä en tiedä mutta toinen kuva näyttää minustakin sinilatvalle. Kolmas näyttää samanlaiselta kuin kivikossani kasvava rantalaukkaneilikka, mutta enpä muista sillä olleen sipuleita. Ruohosipuli voisikin siis olla ihan todennäköinen vaihtoehto. Nappaise yksi lehti poikki ja haistele ennen maistelemista :)
    Pidetään peukkuja, että kasvien mukana ei tulisi salamatkustajina lehtokotiloita. Minä en uskaltaisi istuttaa omalle pihalle lehtokotilopihalta tulleita kasveja pesemättä, vaikka onhan siitä paljon työtä. Isot määrät kasveja voikin upottaa vaikka vuorokaudeksi kylpyyn vesisaaviin ja hukuttaa mahdolliset tunkeililjat. Kätevää kyllä tuo, että saa ilmaiseksi kasveja puutarhaan. Varsinkin puutarhan alkuvaiheessa siitä tulee mahtavasti säästöä ja saa heti kerralla kookkaampia kasveja ja kasviryhmiä kuin taimistolta ostamalla. Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy tosiaan haistella ja maistella tuota ruohosipulin näköistä kaveria 😊
      Sormet meilläkin ristissä, ettei kotilot tänne eksyisi. Pitäisi melkein hommata noita saaveja ja sankoja muutama, jos tulevaisuudesakin tarvitsee paljon huuhdella kasveista multaa. Mutta kätevä kyllä saada ilmaiseksi ja tulee myös sellaisia mitä ei välttämättä olisi arvannut hankkia itse ja lajien kirjo on näin varmasti runsaampi 😄
      Aurinkoista sunnuntaita sinullekin!

      Poista

Katsotuimmat