lauantai 3. heinäkuuta 2021

Uusia perennoja puutarhaan

Aiemmin mainitsin käyneeni Hankkijalla, kun isäntä hoiti omia asioitaan Jyväskylässä. Minulla taisi olla reipas tunti aikaa kuluttaa kiertelyyn siellä ja sehän meni aikas nopeasti. Mukaani lähti jonkin verran perennoja ja alemyynnistä maanpeiteruusua, niiden tarvikkeiden lisäksi, joita sinne alunperin menin ostamaan. Näitä sain viimein istuteltua paikoilleen ja tänään napsin sitten kuvia.

Rönsytiarella - Tiarella cordifolia
Rönsytiarella pääsi varjopenkin reunaan. Ajatelin aloittaa yhdellä yksilöllä ja jakaa sitä sitten tuohon lisää. Voihan tieten olla, että ostan muutaman tähän vielä lisää, koska siihen niitä oman suunnitelmani mukaan menee aika monta. Siitä suunnitelmasta kerroin tässä postauksessa. Päätin aloittaa tämän reunan täydentämisen ison kiven vierestä. Toisessa reunassahan on vielä keijuangervot, joista ainakin osa on menossa anopille.

Maahumala - Glechoma hederacea
Myös maahumala pääsi varjopenkkiin vaikkei sitä alkuperäisessä suunnitelmassa olekaan. Tuli ostettua yksi tällainen ihan sillä ajatuksella, jos se tykkäisi levitä maanpeitekasvina varjopenkin ja metsäpuutarhan reunamassa. Ja nimenomaan siellä metsikönrajalla, jos se pehmentäisi eroa metsän ja kukkapenkin välissä. Toki tämä voi haluta levitä ihan muualle kuin mitä minä haluan. Täytyy siis pitää sitä silmällä, ettei aivan villiinny.

Rosa 'Fairy Dance' ('Red Fairy')
Maanpeiteruusut tai oikeastaan kaikki avojuuriset ruusut olivat Hankkijalla 70% alennuksessa. Fairy Dancea olin mietiskellyt pengerpuutarhaani jo aiemmin, joten yksi kolmen paketti lähti sieltä mukaan aikas vikkelästi. Sen verran mukavaan hintaan olivat, että voin hyvillä mielin kokeilla näitä ja katsoa miten selviävät talvesta. Vähän toivoisin, että nämä täyttäisivät puron puolen pengertä, jossa niitä isoja kiven lohkareita ei ole enää tukemassa maata. Ja muuten tuo kuvassa komeileva kuusenräippä pitäisi repiä pois, mutta isännällä ei ole ollut aikaa siihen... pitäisi varmaan ottaa isot oksasakset ja leikata se maatamyöten katki.

Kangasajuruoho - Thymus serphyllum
Pari kangasajuruohoa löysi tiensä minun kärryyn. Nyt en ihan satavarma ole menikö nämä kaksi oikein päin nimiensä mukaan, mutta todennäköisesti tämä ylempi oli perusnimellä ja alempi tarkemmalla lajikkeella 'Magic Carpet'. Ne pääsivät tietenkin pengerpuutarhaan. Molemmat ovat melko lähellä toisiaan. Ylempi on penkereen yläreunalla ja alempi keskellä pengertä (korkeus suunnassa).

Kangasajuruoho - Thymus serphyllum 'Magic Carpet'
Hopeahärkki - Cerastium tomentosum
Tämä yksilö jotenkin vetosi minut ostamaan itsensä. Hiukkanen hopeanharmaata kiemurtelemassa kivien lomassa tuntui mielyttävälle. Ehkä tuohon ylös oikealle voisi sitten laittaa jotain vihreää ja tiivismättäistä kasvamaan. Tulisi kivasti vaihtelua.

Kallionauhus - Ligularia dentate 'Pandora'
Kallionauhus Pandora oli kolmen tarjouksessa. En ollut aiemmin törmännyt matalakasvuiseen nauhukseen, joten näitä lähtikin yksi satsi mukaan. Ajattelin ensin, että nimen mukaan se voisi sopia pengerpuutarhaan. Onneksi googlettelin ensin, sillä se tykkää enemmän olla kosteammassa paikassa. Ei sillä, että tuo puropenkki olisi kauhean paljoa kosteampi ainakaan vielä, mutta mieluummin näin kuin kivienkolossa. Näille kaivoin ensin tuollaisen pitkulaisen kuopan ja laitoin pohjalle vuorokauden lannoitevedessä uiskennellutta biohiiltä ja multaa päälle. Tuuppasin taimet siihen ja ympärille laitoin kaivamaani multamaasekoitusta ja vähän lisää biohiiltä. Päälle kerros ostomultaa. Näin kun kuvaa tuijotan, niin tuo viimeinen tuli hiukan kauaksi puronreunasta, mutta laitetaan siihen sitten vaikka suikeroalpia tai jotain muuta täydentämään. Sitten tieten hyvä kastelu, kun tuota hellettä on tulossa melko reippaasti.

Purppurakeijunkukka - Heuchera micrantha 'Palace Purple'
Purppurakeijunkukkaa en jostain syystä raaskinut ostaa kuin yhden. Vaikka sitä kyllä mahtuisi kohopenkkin reunaan useampikin. Tämän istutin heti kuunliljojen yläpuolelle. Tähänkin laitoin nyt sitä biohiiltä, kun tuo ostomulta pysyy niin saamerin kuivana. Täytin vieläpä montun vedellä ennen istutusta ja kastelin reilusti istutuksen jälkeen, mutta tuskinpa tuo multa kauaa kosteana pysyy.

Siinäpä oli minun uudet tulokkaani tällä kertaa, mutta laitanpa vielä kuvaa kylvämästäni "kukkaniitystä". Tämä on aivan tuon keijunkukan likellä. Hyvin ovat alkaneet kasvaa, helteestä huolimatta. Tosin vähän on koloa, että mahtoiko kylvöaikaan sattunut tuuli hävittää osan siemenistä. Tuohon oikeaan reunaan suunnittelin seuraavaa kärhötukea, heinäseipäät olisivat jo tontilla, mutta vielä ei ole jaksanut ruveta tökkimään niitä pystyyn tuohon. Asia kerrallaan.

6 kommenttia:

 1. Hienot ale ostokset. Minäkin hyödynnän yleensä vain ale ostoksia. Tuo Tiarella leviää kyllä nopeasti yhdestäkin taimesta ja nuo kallionauhukset on kaikkea muuta kuin matalia. Ne kasvaa todella korkeiksi ja leveäksi ja kukinnan aikaan on ainakin puolitoista metriä korkeita, meinaan minulla on useampia eri nauhuksia. Mutta kauniita ne on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No minullakin tällainen käsitys on ollut, että nauhukset ovat isoja. Kuitenkin tuon pandoran kuvauksessa on kasvukorkeus 30-40cm. Jos se nyt sitten kasvaakin todella korkeaksi, niin sitten se täytyy siirtää johonkin parempaan paikkaan. Vaikka lammen läheisyyteen 😊

   Poista
 2. Totta, kaikki nauhuslajit kasvavat melko isoiksi ja leveyttäkin niistä löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, minä elättälen toiveita josko kuitenkin olisi pienempi lajike kyseessä 😂🙈

   Poista
 3. Kivat hankinnat! Ajuruohot ja hopeahärkki ovat varmuudella kivikossa viihtyviä kasveja ja leviävätkin mukavan nopeasti. Maahumalallakin on oikein hyvä leviämisvauhti. Minä yritän pysyä sen kanssa edes jonkinlaisessa sovussa, eli kiskon sitä muutaman kerran kesässä isot kasat kompostiin :D Biohiili auttaa varmasti pitämään tuon ostomullan paremmin kosteana. Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän samaa ajattelin itsekin, että riivin maahumalaa sitten kompostiin, kun kasvaa liikaa väärään suuntaan 😄
   Lopun biohiilen kun jaksaisi kuopsutella multaan esim. pionien ympärille niin olisi ihan mahtava. Mutta nämä helteet ovat ihan järkyttäviä! 🙈

   Poista

Katsotuimmat