perjantai 23. heinäkuuta 2021

Katehommia

Tulihan sitä viimein lähdettyä katehommiin ja aika kivalta alkaa näyttää tuo pengerpuutarhan alaosakin. Pääsin eilen peräti puoleen väliin asti. Osittain ihan sen ansiosta, että kivien juurella ei ole kuin raakamaata, jossa rikkaruohot eivät ole ehtineet villiintyä. Ja sitten osa ansiosta noille kapeimmille pätkille. En tehnyt kauhean paksua kerrosta kuorikatteella, ei tainnut tulla edes sitä suositeltua 5cm. Katteen alla on kuitenkin pieni kerros sanomalehteä. Nyt se on kuitenkin helpompi pitää siistinä ja istutella tuonne kivien juurelle sitä mukaan, kun raaskii kasveja ostaa.

Nuo kapeimmat kohdat ovat tosissaan vain parinkymmenen sentin paksuisia. Ajattelin nyt itseäni tässä kohtaa, kun tällä puutarhalla on kokoa jo muutenkin, niin rajaan nyt alkuun vain pienen osan ja jätän loput nurmikolle ja isännän hoidettavaksi. Jos siis tuohon jouku nurmikko joskus kasvaa! Kuten näette se on hieman kärsinyt kuumuudesta ja sateettomuudesta. Kuitenkin lisään kasvillisuutta tänne alas vasta myöhemmin, jos ollenkaan.

Yritin tehdä nuo nätit kiemurat tasaisesti, jotta päältäajettavalla ruohonleikkurilla olisi helpompaa. En kyllä tiedä onnistuinko asiassa yhtään hyvin. Taidan saada palautteen sitten seuraavan nurmikonleikkuun jälkeen. Tätä tehdessäni huomasin muuten, että kaikki tulppaanin ja krookuksen sipulit oli kaivettu ylös tuolta! Mietin, että ovatko oravat taas terrorisoineet minua, kun yhtäkään sipulia ei ollut syöty. Ne oli vain kaivettu täsmäiskuin pinnalle... siis pieniä kolosia täynnä ja kukkasipuli kolon vieressä. Siinä vaiheessa ei ollut kameraa mukana, mutta olisi melkein pitänyt hakea. Mahtaisiko juuri orava tehdä tuollaista vai tietääkö joku, mikä muu eläin voisi näin tehdä? Sen verran pieniä oli kolot, ettei oikein lapsiakaan voi epäillä. Kannattaakohan tänne niitä edes istutella lisää, jos niiden kohtalo tulee olemaan tämä!

Tässäpä näkyy sitten miten paljon tuli edistyttyä. Suunnilleen puoleen väliin pengertä ja juuri mansikoiden alkuun. Jos tänään jaksaa pari tuntia uhkia, niin on mansikoillakin katetta. Samalla voikin napsia mansikoiden rönsyt ja suunnitella mansikka jonolle jatkoa. Toisen puolen marjapensaille mietin, josko teen alkuun vain täsmä katteen ja nurmikon kanttauksen. Tai sitten, jos innostun niin ehkäpä kuitenkin saman tyyppisen rajauksen, helpottaa nurmikon leikkuuta, kun niiden taakse ei koneella pääse vaan pitää siistiä trimmerillä. Isäntä jostain syystä sitä vähän manaili, mutta kylläpä se siitä!

Tästä näkee miten alue siistiytyy. Samalla tietenkin kate pitää vähän paremmin kosteutta kasveilla. Meidän maaperä tässä, kun laskee läpi ihan tarpeeksi vettä. Jää haihtuminen ilmaan vähän vähemmälle näin. Kunhan pääsen puron päätyyn, niin istutan muutaman liljan väliaikais paikoistaan sinne. Toivottavasti ehdin ennen uusia helteitä, ei oikein nappaa enää kuumassa touhuaminen!

Oiken mukavaa viikonloppua!

6 kommenttia:

 1. Minusta oikein siistin näköinen ja kivasti kiemurtelee tuo reuna, tykkään. Kariketta on hyvä lisätä tarpeen mukaan. Tulet huomaamaan myös sen huonon puolen kun sinulla on ne sanomalehdet alla. Rastaat kaivelee viimeistään ensi vuonna niitä ahkeraan ja silloin sanomalehden paloja on jokapuolella. Tässä puhun näes kokemuksen rintaäänellä 🤗😁 Kastella pitää paljon alussa kun lehdet vielä vetää itseensä ensin paljon vettä mitä on pois sitten kasvilta.
  Mutta minä myös siitä huolimatta lisään sanomalehtiä aina alle.
  Empä osaa sanoa mikä voisi nuo sipulit kaivaa ylös muutakuin ehkä juurikin orava.
  Hyvää loppuviikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kastellut olenkin näitä katettuja alueita hyvin. Mustikka ainakin nauttii nyt, kun sillä on sanomalehteä ja katetta ympärillä 😊 tehdessä yleensä lotraan nuo sanomalehdet aivan märäksi ennen katteen lisäystä 😄 en sitä muistanut edes mainita tuossa!
   Minullahan on kohta oikea eläinpartio tekemässä pientä jäynää puutarhassa 😂🙈 pihassa on bongattu myös jänis, joka ei vielä ole aloittanut tuhotöitä. Olen sitä epäillen tuijotellut. Ja lähipelloilla pyörii peuroja, pari kertaa ovat pihan poikki kulkeneet. Että saapi nähdä 😅

   Poista
 2. Tulipa siistiä ja kaunista.

  VastaaPoista
 3. Hienoa! Minäkin olen tehnyt katteen levitystä kanttauksen ohessa. Hankimme kuorma-autollisen murskattua katetta suoraan sahalta ja sitä olen laittanut moneen paikkaa estämään kosteuden haihtumista. Suunnitelmasi kuulostaa oikein hyvältä. Vaikka sanomalehti tulee välillä näkyviin (niin minullakin), niin estää se kuitenkin rikkojen kasvua, sanomalehdet alkavat vain olla kortilla, sillä paperilehtien tilaaminen on jäänyt pois. Minä yritän haalia lähisuvun sanomalehdet tähän käyttöön :).
  Kaaret ovat luontevia, itse testasin uusien alueiden kaaret päältä-ajettavalla ruohonleikkurilla ja nopeasti huomasi, missä oli liian tiukkoja kurveja ;). Saat varmaan palautteen, jos tarpeen on, hih.

  VastaaPoista
 4. Upean näköistä, itsekin toivon että saisin takapihamme siihen kuntoon että siellä voisi oleskella, vielä kun kesääkin on jäljellä!❤️

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista

Katsotuimmat