torstai 13. heinäkuuta 2023

Pieni puutarhakierros puutarhassani

Ajattelin tarjota kuvilla pienen kierroksen puutarhassani, toivottavasti tästä ei tule liian pitkä. Puutarhani ei ole loistokas tänä kesänä. Moni kasvi kukkii tänä vuonna heikommin ja rikkaruohot meinaavat vallata kaiken. Näin alku varoituksena, olen siistinyt vain joissain määrin puutarhaani, mutta se ei ole puunattu vaan edelleen hieman villi. Lisäksi en ole siivonnut kuvien tieltä kaikkia leluja taikka välineitä pois vaan kuvista saattaa löytyä jotain pientä sieltä täältä. Se kuvatkoon elämää ja kertokoon puutarhastani sellaisena kuin se yleensä on, ei vieraita varten siistittynä. Meidän pihaan siis johtaa noin parin sadan metrin mittainen pihatie, jonka päästä avautuu avara näkymä pihaamme. Pihaan tullessa metsäpuutarhani jää vasemmalle reunalle ja oikealle jää toistaiseksi nimetön alue, jota olen laittanut vain reunalta, koska alueelle on tulossa autotalli enkä tiedä paljonko se vie tilaa pihasta.

Oikealla puolella pihaa kiertää kivipenkka ja niiden edessä ovat tuomi, purppuratuomi ja tammi. Tervetulleeksi pihaan toivottaa siistiksi laitettu penger, jossa kasvaa keijuangervoa, juhannusruusuja ja yksi violettikukkainen köynnösruusu, joka toistaiseksi ei ole kukkinnut.

Alue toisesta suunnasta. Tammen ympärille voisi keksiä jotain matalaa istutusta.
Pihan vasen puoli, metsäpuutarha, ei vielä ole kuin haparoiva alku. Toistaiseksi siinä ei ole juurikaan nähtävää, enkä tiedä miten nopeasti ehdin sitä eteenpäin laittaa. On alueella kuitenkin hieman enemmän nähtävää kuin toisella puolella pihaa, joten tätä reunaa kuljemme takapihaa kohti.

Matkalla voi katsella nuoria alppiruusuja ja höyhenpensasta sekä kalliokielo kivien kupeessa.
Alppiruusujen jälkeen voi ihastella uusinta tulokastamme sinikuusi 'Baby Blue':ta
Etupihan ja takapihan välissä puuliiterin jälkeen on varjopenkki, josta löytyy ainakin jaloangervoa, kesäpikkusydäntä, rönsytierellaa, lumipalloheisi ja uusinpana köynnöshortensia. Keväisin alueella kukkii helmililjaa, krookuksia, punaisia tulppaaneja. Köynnöshortensian ympärillä on myös pari varjoliljaa, jotka eivät ainakaan vielä ole päättäneet kukkia. Tämä on jäänyt nyt viimeaikoina vähemmälle huomiolle ja voi sitä olla vielä ainakin tämän kesän ja ehkä seuraavankin.

Varjopenkin jälkeen voi katsella leikkimökkiä ja sen ympäristöä.
Leikkimökin takareunustalla kukkii köynnösruusu Henry Kelsey ja maljaköynnös.
Pihakierros jatkuu alatasolle, marja- ja hedelmäpuutarhaan. Siellä mustaherukat alkavat suurilta osin kasvaa jo runsaina. Hedelmäpuiden kanssa täytyy vielä odottaa, että ne kasvavat isommiksi ja alkavat muodostaa kaarta polulle. Sen voi jo ihan nähdä toteutuvan!

Pengerpuutarhan alku, jossa grönlanninhanhikki leviää tehokkaasti.
Kissanminttu kolossaan.
Alatason toinen reuna on hieman vähemmän rehevä, sillä mustaherukat ovat viime vuonna istutettuja. Samoin pari viimeistä puuta ovat muita nuorempia. Koko tasanteella katealueen leventäminen ja lisääminen on kesken ja olen pohtinut sen jatkamista tässä mahdollisimman pian, viimeistään syksyllä.

Alatasanteelta voi ihailla pengerpuutarhan kivikkokasveja.
Marja- ja hedelmätarhasta siirrytään puutarhasillan kautta uusimpaan alueeseeni salapuutarhaan, joka tietenkin on vielä aivan alussa. Olen pyöritellyt monia ideoita, joita voisin jo ruveta toteuttamaan, mutta toistaiseksi olen vielä halunnut viimeistellä aiempia projekteja. Sormeni alkavat kuitenkin jo syyhytä alueen suhteen reippaasti, joten se varmaan alkaa muuntua hyvin pian.

Puroa ylittäessä voi tutkailla puropenkkiä ja sen reheviä päivän- ja kuunliljoja. Seasta voi löytää myös puuliljoja ja värilijoja sekä laukkoja.
Salatarhan yläreuna ja kasvimaa.
Kasvimaalla on taas sadetus käynnissä. Näyttää valmiilta, mutta lisää kuorikatetta on vielä tulossa ja etureunaan teen reunakivistä rajan.
Kasvihuoneen edustalla on muutama ruukku koristeena, laatat tosin on menossa hieman toisenlaiseen käyttöön. Kasvihuoneessa tomaatit hieman kituvat, en tiedä syytä, kurkut taas kukoistavat.
Kasvihuoneen takana raparperi runsastuu ja taimitarhassani osa taimista odottaa jo istutusta. Ne pääsevät maahan nousevan kuun aikaan, eli ensi viikolla.
Kasvimaalta matka jatkuu takapihalle. Pitkä kohopenkki kaipaa jo kipeästi uutta ja korkeampaa reunaa, mutta tulee toimeen vielä hetken. Se olisi ensi kevään hommia. Takapihan kohopenkiltä siirrytään patiolle ja terassille, mutta sitä ennen katsellaan muutamia kukkivia.

Kärhö 'Rouge Cardinal' kukkii vaatimattomasti yhdellä ainokaisella kukalla.
Ensimmäisen kärhötuen alla kukkii tämä kaunis keltainen tulikellukka.
Viime vuonna istutetut perennat alkavat levittäytyä kärhöseinän ympärillä, vielä tosin joutuu rikkaruohoja vastaan taistelemaan.
Omoshiro kukkii tänäkin vuonna useilla upeilla kukillaan.
Kolmannessa kärhötuessa kiipeillään runsaana,mutta kukinta on vielä edessäpäin. Ympärillä pensashanhikit kasvattavat kokoaan ja kääpiöhappomarjat sitkuttavat.
Patio on ollut hyvin käytössä ja siitä ollaan tykätty. Olen kovasti odattanut terassia murskealueelle, mutta joudun hampaitapurren myötymään siihe, että sitä ei tule tänäkään vuonna. Eikä varmaan ensi vuonnakaan. Syynä siihen on nousevat elinkustannukset ja lainojen korot, joten nyt vain on jätettävä kaikki ylimääräinen hetkeksi. Lottovoittoa odotellessa keskitytään pienempiin projekteihin.

Pation ruukkukukat onneksi häikäisevät!
Tulihan tästä pitkä, kiitos kun olet jaksanut loppuun asti! Halusin yhteen postaukseen kuvauksen pihastani kokonaisuutena. Ehkä jatkossa tämä ei onnistu, kun näytettävää alkaa olla enemmän, tähän on kuitenkin helppo nyt verrata tulevaisuudessa, kun puutarhani kesvaa ja muuttuu ajan myötä.

Mukavaa viikkoa!

12 kommenttia:

 1. Hei, blogisi on uusi tuttavuus. Mistä sen nimi on peräisin, tuo "tutkimusmetsä"-osuus siis?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tutkimusmetsä tulee tilamme nimestä. Tämä pieni metsätila on ollut metsämyyrien tutkimuskäytössä aikoinaan ja siitä nimi. Kun se myytiin meille, emme ruvenneet muuttamaan Tutkimusmetsä nimeä ja tila on edelleen sen niminen 😊 eli sieltä sitten nimi blogiin 🤭

   Poista
 2. Selkeä ja mielenkiintoinen raportti pihastasi!

  VastaaPoista
 3. Tämä oli oikein kiinnostava esittely. On aivan tosi asia, että kaikki istutukset ottavat oman aikansa kasvaakseen. Näin eteenpäin kuvaustesi perusteella ja hyvä tuosta tulee. Ei saa olla liian kärsimätön, tätä hoen itsellenikin. Ensin kasvit tuntuvat jurovan, kunnes lähtevät reippaaseen kasvuun. Kiitos esittelystä ja iloa eteenpäin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! 😊 Kyllä, kärsivällisyyttä tarvitaan todellakin, mikään ei valmistu sormia napsauttamalla eikä kasva yhdessä yössä suureksi 🤭

   Poista
 4. Kiva ja mielenkiintoinen esittely puutarhastanne. Kiitos kuvakierroksestasi. 😊

  VastaaPoista
 5. Hyvin jaksoi tehdä virtuaalikierroksen. Minusta olet saanut jo paljon aikaan. Kasvit tarvitsevat oman aikansa kotiutumiseen ja sitten ne lähtevätkin vauhdilla kasvamaan ja valtaamaan alaa. Puutarhahommat vaativat kärsivällisyyttä - jota itselläni ei ole.
  Teillä on hienon avara tontti ja paljon mahdollisuuksia. Monet pihan ja puutarhan asiat vaativat paljon rahaa. Joskus on hyväkin, ettei ihan heti ole varaa Silloin tulee ideoita harkittua perusteellisesti.
  Hyvää viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! 😊 Kärsivällisyyttä tosiaan tarvitaan ja välillä se on yhtä hukassa kuin puutarhahanskat 🙈
   On myös mukava huomata, että alku tuskastelut fyysisen jaksamisen kanssa on vähentynyt 🤭 joko kuntoa tai sisua tullut parissa vuodessa lisää 😄

   Poista
 6. Jahas, olen varma, että kirjoitin jo tähän kommentin. Ehkä sitten unohdin painaa julkaise-nappia ennen sivun sulkemista...
  Kiität vielä itseäsi jälkeenpäin monta kertaa tästä postauksesta. On niin palkitsevaa verrata myöhemmin kuvia alkuvaiheen tilanteeseen. Vaikka olet tehnyt jo paljon, niin tilaa on vielä kehitellä yhtä sun toista. Teillä on iso tontti, jota ei ihan hetkessä kasviteta varsinkaan säästöbudjetilla. Kuten Between sanoi, tuleepahan ideoita harkittua perusteellisesti ja lopputulos voi olla alkuperäistä suunnitelmaa paljon parempi.
  Pation ruukkuryhmä näyttää tosiaan häikäisevän runsaalta. Kivaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! 😊
   Ei ainakaan roskapostista löytynyt tällä kertaa viestejä 🤭
   Kyllä, pelkkä pihapiiri on iso ja tontti vielä isompi 🤭 mahtuu kehittämään yhtä ja toista, ja samalla huomioimaan isännän ja lasten toiveen isosta nurmikkoalasta 🤭 Olen huomannut, että on aika palkitsevaa, kun joitain projekteja lähtee viemään eteen päin kierrätysmateriaaleista 😄 siinä tulee aivan uudenlaista keksimistä!
   Osa kasveista alkaa onneksi jo runsastumaan ja ajattelinkin hieman jakaa niitä jo uusiin paikkoihin 🤭

   Poista

Katsotuimmat