maanantai 17. toukokuuta 2021

Puutarhakierros ja alkuviikon hämmennys

Kierros puutarhassa


Puutarhassamme ei vielä ole paljoakaan kukkasia, jotka tähän aikaan availisivat kukkasiaan. Värien loistoa ja runsautta joudun varmaan odottelemaan vielä vuoden tai pari. Olen siis jonkun verran seuraillut muiden ihania blogeja, joissa monenlaiset eri lajit aloittelevat kukintaansa. Niistä saa myös ihanasti ideoita, mitä omaan puutarhaan haluaa laitella.
Tänään tunsin kuitenkin itseni jotenkin hyvin väsyneeksi ja alakuloiseksi, joten ajattelin pienen kävelyn puutarhassa ennen työpäivää auttavan.

Eräs kukkanen kuitenkin yllätti näin maanantai aamuna. Alppiruusu Tiuku nimittäin on alkanut availla ensimmäisenä nuppujaan, kohta siis pääsen nauttimaan näiden ihanista vaaleanpunaisen sävyistä! Tämä oli kyllä näin maanantaille ihana piristys.

Otin kuvan myös valeeseen istutetuista perennoistani. Kyllä siellä jotain on hengissä säilynyt. Iiriksiä ja jotain vanhaa keltaista päiväliljaa siellä muistaakseni on, sekä keväällä keltaisin kukkin kukkiva vanha perenna, jonka nimeä en nyt saa millään päähäni. Mummoni istutti sitä navetan seinustoille ihan hirveästi. Sieltäpä nuokin on pelastettu, kun vanhempani rupesivat niitä vähentämään.

Tuossa vielä lähempää niiden lehdistä kuvaa ja taitaa sinne yksi vattu tai jokin olla eksynyt kasvamaan myös.

Tämä kuva on autojen parkkialueen (toisin sanoen tulevan autotallimme) takaa otettu. Tämä kukkanen on juurikin niitä, mitä isäntä kaivurillaan sai rouhastua valeeseen istutetuista mukaansa, kun levitteli pihatienpohja kaivettuja multia pihamaallemme. Nimeä en tälle muista. Se on karvainen lehdiltään ja tekee jotain pieniä muistaakseni sinisiä kukkia. Sain sen isännän mummolta. Maanpeitekasvi ja leviää aika tehokkaasti. Tän ajattelin siirtää ennen nurmikon leikkuuta jonnekin, kun ensin päätän että minne. Ja saattaa siinä muuten olla narsisseja myös, nuo pienet alut tuossa keskellä.

Tässä on nyt muutama ylläritulokas nurmikoltamme. En vielä yhtäkään ole tunnistanut varmaksi, mutta joitain luonnon kasvejahan ne ovat. Oikealla alimmainen saattaa olla oravan piilottamia siemeniä lintulaudalta, näyttäisi nimittäin niin viljakasville. Tosin voihan se juolavehnäkin olla. Nämä joko kitken pois tai isäntä saa pitää ne ruohonleikkurilla aisoissa.

Tämä on salaoja- ja sadevesiputkien poistopään läheisyydestä, kuten varmaan kuvasta voi päätellä. Suikeropalpi siinä aloittelee kasvuaan ja kuunliljatkin jo ihan pienesti törröttävät. Jotain rikkakasvejahan sielläkin näyttäisi viihtyvän. Ehkä pienesti toivon että nuo kuunliljat varjostaisivat ne kuoliaiksi, mutta joudun todennäköisesti niitä kitkemään. Näkyy tuo minun syksyn kyhäelmäni purostakin. Tuossa vain on virtausta ja voimaa vedellä niin paljon, että joudun miettimään uudelleen miten toteutan tuon alkupätkän ainakin. Ehkä isommilla kivillä, jotka eivät lähde virran mukana rankempien sateiden aikaan.

Aamun hämmennys...


Aiemmin kerroin narsissin näköisestä kasvista keskellä nurmikkoamme. Kävin eilen illalla kierroksella ja se oli avannut kukkansa ja totesin, että narsissihan se on, pieni narsissi. Edelleenkin on arvoitus kuinka se sinne on päätynyt. Mutta tänä aamuna hämmennys olikin suuri, kun kierroksellani tulin tuon narsissin kohdalle ja huomasin, että sehän oli kadonnut! Siinä sitten hölmönä seisoin ja ihmettelin, että tässä se ihan varmasti oli! Mitään jälkiä en siitä kuitenkaan löytänyt. Jatkaessani mietin, että millekä eläimelle narsissi kelpaa ruuaksi.

Muutaman askeleen päässä huomasin kuitenkin, että nyt se narsissi töröttää minun tulppaanipenkissä! Siinähän sitten seison ihmettelemässä, että mitähän hemmettiä täällä oikeen tapahtuu... yksi kukkavarsi oli katkenneena vieressä (tuossa kuvan oikeassa laidassa). Siihen sen oli joku käynyt siirtämässä. Olin niin äimän käkenä, että piti isännälle soittaa saman tien. Siinä sitten yhteistuumin todettiin, että naapurin harmaahapsinen vanhaherra (asuu muutaman sadan metrin päässä tallostamme) hiippailee edelleen tontillamme. Hän on kuulemma paikallinen "kylähullu" vaimonsa mukaan. Vähän höpsähtänyt mutta lähinnä harmiton. Hänen lenkkeilypolkujaan kuulemma meni aiemmin meidän tontilla. Muutaman kerran rakennusvaiheessa näimmekin hänen kuljeksivan pitkin tonttia, mutta oletin että nuo käynnit loppuivat muuton jälkeen. Miten väärässä olinkaan, kuinkahan usein herra mahtaa täällä pyörähdellä. Kertaakaan emme kuitenkaan ole häntä nähneet, että sen verran salaisesti tuo mies hiippailee...

Kaippa annan sen nyt olla tulppaanien seurana,jotka muuten kukkivat myös kohta.

Leikkimökkikin valmistui


Leikkimökkimme, jonka tälle tontille kuljetimme, oli aiemmin punainen. Sain viimein eilen maalailtua sen loppuun ja laitettua nurkkalaudat sekä ikkunanpielien laudat takaisin paikalleen. Suurimmalta osalta maalaus sujui nopeasti, sillä isäntä oli auttamassa. Hän maalasi ruiskulla seinät ja minä sutaisin isolla pensselillä pinnan nätiksi. Ruisku siis jättää pinnan aika paksun ja tökerön näköiseksi. Tämän jälkeen minä sipsin vielä räystään aluset ja tarkemmat paikat, minne ei ruiskulla kannattanut mennä.

Laitoin myös köynnösruusuni tuen paikalleen. Tosin jäin miettimään josko vaihdettaisiin isännän kanssa yhdessä tuo pieni tukikeppi vähän pitempään tuonne reunalle. Näyttää ehkä vähän hassulle noin ja on hieman huterahko.

Tässä leikkimökki punaisessa värityksessään.


Tällaisia kuulumisia alkuviikkoon. Jos sitä tänään vielä saisi puille tuet väsättyä. Huomiselle taisi olla sateita luvassa ja vähän viileämpää loppu viikolle. Puutarhassa ainakin helpompi touhuta ja vähemmän tarvitsee kastella.
Aurinkoista päivää teille ja muistakaa rentoutuakin!

10 kommenttia:

 1. Minulla on aina yksi isohko penkki mikä toimii reservi kasvatuksessa sellainen on hyvä olla olemassa. Tuo ensimmäinen kysymäsi keltainen kukka on kevätvuohenjuuri ja toinen on jalo pähkämö. Kyllä ajan kanssa vielä hyvä tulee vaikka alussa kasvit seilaa pitkin tonttia... ainakin meillä teki. 🤗😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kiitos tunnistusavusta! Anoppi mojui tuota jalopähkämöä, mutta nyt kun tiedän mikä se on, niin minulla on kyllä oikein sopiva paikka sille 😊 oikeastaan ihastuin siihen 🤭

   Poista
 2. Nila ehtikin jo ensin tunnistushommiin. Varmistan siis, että kyseessä todellakin ovat kevätvuohenjuuri ja jalopähkämö. Kumpikin kelpo kasveja oikeassa paikassa :) Voin kuvitella hämmästyksesi narsissin muuttoretkestä. Parempihan sen on tuolla kukkapenkissä majailla kuin nurmikolla, vaikka ymmärrän kyllä senkin, ettei toisten pihoilla tarvitsisi vieraiden kuljeksia tekemässä puutarha-askareita. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tosiaan oikeassa paikassa ovat molemmat aivan ihastuttavia.
   Itse ajattelin antaa narsissin hetken olla rauhassa ennen siirtoa, mutta naapuri tosiaan ehti ensin. Onneksi kävin vielä päivällä katsomassa sitä, meinasi poloinen aivan nuupahtaa siirron jälkeen. Kastelin kunnolla ja nyt se voi taas hyvin.

   Poista
 3. Hienon värinen tuli leikkimökistä!
  Saitteko siis kuljetettua kokonaisena toisaalta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Se sopii meidän pihaan nyt paremmin. Ja tosiaan kuljetettiin kokonaisena. Paikallinen tuttu nosturillinen kuorma-auton kuljettaja kävi nostamassa sen lavalle ja kuljetti ja nosti taasen paikalleen. Se on juuri sopivan kokoinen kuorma-auton lavalle ja rakennettu harkkojen päälle niin sai näppärästi liinat sen alitse 😊

   Poista
  2. Hienoa, että saitte kokonaisena!
   Meillä jäi muutama vuosi sitten muutettuamme edellisen asunnon pikkupihalle itse kokoamamme ja maalaamamme ihana leikkimökki. Se edelleen harmittaa, kun vasta jälkikäteen tajusin, että sen olisi varmasti voinut siirtää, koska oli myös harkkojen päälle rakenettu.

   Poista
  3. No voi harmi! Kyllä harmittaisi minuakin sinun tilanne, aina ei vaan kaikkia asioita tule ajoissa tajuttua.

   Poista
 4. Kasvien tunnistamiseen alkukeväällä oppii vähitellen. Ehkä jatkoa ajatellen olisi hyvä kirjoittaa muistiin, mitä on kesän aikana tullut istuttaneeksi. Kokemusta on, että erityisesti inspiraatio-ostokset tulee tuikattua ties mihin penkkiin, ja sitten riittää keväällä ihmettelemistä.
  Ehkä narsissisi on jalallista lajiketta. =) Meillä narsissia on pionipenkissä, vaikka voisin vannoa etten ole istuttanut. Ainakaan lähivuosina...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä! Rakennuskesänä sitä tuli vain lyötyä kaikki jonnekin, varsinkin kun isännän mummo kärräsi kasvia kasvin perään meille vaikka yritin sanoa ettei minulla ole niille vielä paikkaa. Eikä hänellä nimeä kasveille... voi olla että useampikin kasvi kaipaa vielä nimeä tänä kesänä 😄
   Ja kyllä itsekin hetken mietin, että joko ne on narsissit oppinu kävelemään 😂

   Poista

Katsotuimmat