keskiviikko 26. toukokuuta 2021

Kivipenkereen siistiminen osa 2

Kivipenkereen siistiminen on sujunut yllättävän rivakasti. Paljon nopsempaan kuin alkuun ajattelin. Toki aloitin siitä helpommasta reunasta, joten luonnollisesti homma on kyllä hidastunut pikku hiljaa. Olen nyt kolmena päivänä ehtinyt tämän parissa vietellä ja noin pari tuntia kerrallaan. On tullut kuopsuteltua, harattua, harjattua, siirreltyä sekä maata että kiviä. Isäntä on muutaman kiven kanssa käynyt auttamassa. Yllättävän hyvin on kivet löytäneet omat paikkansa ja kivasti tullut koloja, minne pääsee keksimään kasveille paikkaa. Tänään piti lopettaa, kun tuuli yltyi niin mahdottomaksi, ettei ollut enää kauhean mielekästä hommaa. Ja pianpa se alkoikin jo sataa taas.

Tältä näyttää nyt sivusta kuvattuna näkymä. Ihan hirveästi ei enää muutosta viimeisimpään kuvaani ole tapahtunut. Yksittäisiä kiviä on tuosta vasemmasta sivusta siirrelty nätimpään riviin. Ja yksi lasten keppihevosleikeissä käyttämä putki eksynyt tuulen voimasta kuvaan. Kivien päälle on tulossa vielä lisää multaa. Vielä on vähän ristiriitainen fiilis siitä, että pitäisikö tehdä tämä kiviprojekti loppuun asti ensin vai välistä laittaa nurmikonreunanauha tuohon kukkapenkin reunaan ja tuoda sitä multaa reippaasti lisää kasveille. Ajattelin sillä tavoin nostaa tuota kukkapenkkiä pensaiden puolelta 5-10 senttiä. Toisaalta vielä on kärryssä isännän kattopellit, joten taidan keskittyä tähän penkereeseen kunnes pääsen hakemaan multaa kärryllä.

Tämä osio siistiytyi nopsaan, osittain tuon ison lohkareen ansiosta. Ylimpiä kiviä tuli liikuteltua sopiviin kohtiin ja jonkun verran pieniin väleihin piti etsiä täytettä. Siinä mielessä oli kyllä haastava väli, kun piti tulppaaneja varoa. Onneksi oli siis helpompi osio, eikä ylimääräistä maatakaan tarvinnut kärrätä pois kovin paljoa. Tulppaanit säästyivät. Vielä ne ovat pysyneet visusti kiinni, mutta ainakin kaksi on violetin väristä. En kyllä yhtään muista minkä värisiä siinä pussissa edes oli mitä istuttelin tuohon syksyllä.

Sitten tultiin kunnon röykkiön kohdalle. tästä lähti muutama kottikärryllinen maata/multaa. Vasemmalla puolella noiden kahden isomman kiven oikealla puolella olevat lohkareet tarvitsivat isännän voimia. Hänelläkin on silmää näiden asetteluun, minun ei tarvinnut neuvoa yhtään touhussa. Yläreunan kivien asettelu tuntui haastavalta, ei oikein meinannut löytyä kivaa järjestystä.

Tässä tämän päivän siistimisalue. Meinasi ottaa päähän, kun oli niin paljon isoja kiviä joille ei käsivoimin isäntäkään oikeen saa mitään. Enemmän aivotyötä siis, että sai kivan. Pari kärryllistä maata tuli kärrättyä tästäkin. Osa kivistä on minusta ihanan muotoisia. Tähän kohtaan tuli ylös aikamoinen monttu, johon pitää multaa laittaa reilusti tai seuraavalta osiolta vähän maata alle ensin.

Vesisuihku on kyllä kätevä loppu siistimisessä! Ensin siis karkeasti lapiolla, haralla, harjalla tai ihan käsin ottanut isoimmat multamäärät, pikkukivet ja kannonpalaset pois. Onneksi isäntä osti sen vesiautomaatin! Tässä on kyllä vettä mennyt reippaasti ja joesta sitä on näppärästi nyt saanut. Eikä ole edes kauhean kylmää, ei haittaa vaikka vähän kastuukin itse samalla. Vedellä saa myös näpärästi pienet kolot ja välit puhtaaksi maasta. Touhutessa mietin, että jatkossakin tuo vesisuihku on kätevä pitämään pienet rakoset puhtaana töskästä ja rikkaruohoista.

Tässä tuo tämän päivän alue kohtisuoraan kuvattuna. Tuo letku on nähtävästi sen kivenmurikan ympärillä, joka tuotti eniten päänvaivaa. Mutta tästä katsottuna se kyllä sopeutuu tuohon.

Tässäpä olisi seuraavan kerran homma. Vielä on melko helppoa. Vasemman reunan mansikat vaan pitää nostaa ensin pois tuolta ja istuttaa vähän alemmas sitten putsauksen jälkeen. Muita ajattelin vain vähän varoa. Tämän jälkeen alkaakin todellinen maansiirtourakka! Mutta siis ollaan puolessa välissä operaatiota, muutama sateeton päivä niin tämä on tehty. Kyllä on mahtava fiilis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Katsotuimmat