lauantai 15. toukokuuta 2021

Hyötypuutarha valmistui ja ruukkupuutarha sai täydennystä

Huh, onpas ollut kelejä. Helteet ei ole minua varten. Kun mittari varjossa lähentelee 25 astetta, alkaa minulla olla kyllä niin tukala olo ettei ulkona huvita olla yhtään. Ja meillä kyllä varjossa kipusi asteet melkein 30:een! Aamulla ja myöhään illalla pystyi jotain pientä puuhastelemaan puutarhassa. Onneksi viikonlopulle tuli pilviä ja sateita. Pysyy lämpötilakin siedettävänä. Mutta perjantainapa jaksoin lähteä shoppailukierrokselle Kokon puutarhaan! Aamupäivä oli vielä lämmin ja kasvihuoneissa meinasi tulla tukalaa, mutta ihanaa oli ja paljon sieltä lähti mukaan. Nyt on hyötypuutarha (vai pitäisikö sanoa keittiöpuutarha englantilaisittain) valmis ja ruukkupuutarhani sai täydennystä.

Kasvihuone sai siis asukit ja alkaa nyt olla valmis. Tuet pitää vielä tehdä. Muuten tämä alkaa näyttää jo niin ihanalta. Perunasangot tuonne tuli yllättäen, kun isäntä pyysi juhannukseksi uusia perunoita. Saa nähdä ehtivätkö. Ajattelin kyllä nostaa ne ulos kasvihuoneen seinustalle jossain vaiheessa, mutta saavat nyt olla vielä tuossa jonkin aikaa. Orvokkikin alkoi viimein itää ja kun ne ovat isompia laitan padan leikkimökin viereen kannonnokkaan. Vatiin kylvetyt siemenet ovat itäneet myöskin hyvin ja nekin pääsee kohta koulimaan. Sitten kasvihuoneessa olisikin jo mukava käytävän tapainen ja kaikki nätisti.

Tässäpä siis oikealla puolella kasvihuonetta, eli idän puolella, kaksi kirsikkatomaattia. Sweet million on lajike. Nimi ainakin vaikuttaa hyvälle. Tomaattien seurassa on basilika ja lehtipersilja.

Toisella sivustalla on kurkut, Tajo taisi olla lajike. Toivottavasti herkullinen, meillä menee kyllä aika paljon kurkkua. Enkä yhtään muista mitä minulla on aiemmin ollut kasvatuksessa. Kurkun kaverina kähärälehtinen persilja ja tilli. Luin kumppanuuskasveista ja nämä pitäisi olla hyvät valinnat toisilleen.

Takakulman asukit ja ruukut muuttivat vähän muotoaan. Tilasin Jotexilta yllättäen pari isoa ruukkua ja oikeastaan ihan hyvä, kun ne aiemmat olisivat olleet sittenkin liian pieniä. Korkein ruukku on sama kuin aiemmin ja siihen päätin nyt laittaa minikurkun. Tällaista minulla ei aiemmin ole ollutkaan, ja siinä on jo pieniä kurkkuja. Taidetaan päästä maistelemaan piakkoin. Keskikokoisessa ruukussa on suippopaprika ja isännän toivomat chilit, Apache ja Cheyenne. Matalimmassa ruukussa on vesimeloni ja kaksi maissia. Vesimeloniakaan minulla ei ole aiemmin ollut ja sitä on kyllä jännittävä kokeilla kasvattaa! Kuin myös maissikin on uuden opettelua minulle. Alunperin minulla oli villi idea kokeilla maissia herneiden tukena, mutta en sitten kehdannut ostaa tarpeeksi niitä. Ideani taisi myös olla hiukan kahjo.... Nyt sitten ajattelinkin kokeilla kasvattaa kaksi maissia kasvihuoneessa ja neljä avomaalla.

Tässä siis ne neljä maissia, laitoin ne herneiden kanssa samaan joka tapauksessa. Saahan näilläkin testattua, miten toimisivat tukena herneille. Täytyy tosin laittaa ihan oikeat tuetkin. Jos tämä toimii yhtään, niin kasvatan ensivuonna siemenestä itse riittävästi maissia niin tulee edullisemmaksi.

Sitten kesäkukkien pariin. Yksi ehdottomista suosikeistani on terassihortensia. Ja sellainen piti puutarhalta ehdottomasti ostaa. Tämä vaaleanpunainen sopii aivan ihanasti tähän ruukkuun ja etukuistille. Sen edessä on äitienpäivänä saatu gerbera. Sellaista minulla ei ole ollut ja yritän nyt ymmärtää sitä. Auringossa se nuupahtaa melkein heti, eikö se tykkää auringosta vai onko sen multa vääränlaista tai jotain? Tuohon kuitenkin paistaa vain ihan aamulla muutaman tunnin.

Hortensia ruukun narsissit pääsivät metsäpuutarhan reunaan ison kiven juurelle. Toivottavasti kukkivat ensi keväänäkin.

Kuistin rappusten viereiset ruukut saivat vähän lisää täytettä, kun ostin niihin valkoiset lobeliat ja värinokkosen. Värinokkosia oli aivan hirveän montaa erillaista väriä, matkaan lähti tuommoinen ihanan värikäs. Se kun kasvaa vielä tuosta, niin ai että! Ja lobeliat toivottavasti kasvavat roikkumaan kivasti tuon ruukun reunalta. Toinen ruukku on siis samanlainen portaiden toisella puolen.

Leikkimökin edustalle valittiin tyttöjen kanssa pienet istutukset. Näihin tuli hauskan lila neilikka ja pinkki miljoonakello. Toinen tähän autoon ja toinen samanlainen koristekottikärryyn.

Ja takapihan, olisiko hienosti sanottuna sorapatiolle, tuli vähän täydennystä. Oikeassa reunassa on köynnösruukku, jossa köynnöskrassia ja yksi punainen ruusupapu. Valkoisissa ruukuissa on niitä aiemmin istuttamiani liljoja. Oikean puoleinen pieni harmaa ruukku on vielä tyhjä, toisessa samanlaisessa on pioni, joka istutetaan kohta maahan. Korissa on matalat gladiolukset ja isossa mustassa ne daaliat ja puuliljat. Iso harmaa ruukku siirtyi siis kasvihuoneesta tänne ja siihen ostin Kokon puutarhalta yrttejä. Rosmariini, timjami, sitruunatimjami, oregano ja minttu valikoituivat tähän. Näille sekoitin hiekkaa reippaasti puutarhamullan sekaan. Toivottavasti kasvavat hurjasti, niin saisin myös vähän talvea vartenkin säilöön omia yrttejä.

Amppelimansikka, jonka alunperin piti mennä kasvihuoneeseen, onkin nyt sitten koriamppelissa terassilla. Siinä on varmasti sille hyvä paikka ja lapset saavat siitä helposti makupaloja. Toivottavasti näistä jää itsellekin maistiaisiksi asti!

Muutamana aamuna tuli maalattua leikkimökkiä, vielä pieni viimeistely ja nurkkalaudat takaisin paikoilleen, niin se on valmis. Samalla saan myös kiinnitettyä köynnösruusulleni säleikön takakulman nurkkalautaan. Suunnittelin sunnuntaina tekeväni sen loppuun ja tämän lisäksi ne tuet tomaatille ja kurkulle. Sitten on vaan hirveästi kasteltavaa! Onneksi on pitkä letku, jolla saa melkein kaikki alueet kasteltua. Etupihan puut ja alppiruusut pitää vain kastella kannulla. Sitten pitäisikin jo ottaa kierros puutarhassa ja tutkia mitä kaikkea meidän nurmikolla on alkanut kasvaakaan. Tässähän oli aiemmin vain metsää, mutta näyttäisi siltä, että kaivetussa mullassa on ollut melkoisen runsas siemenpankki.

Tämän esimerkiksi bongasin aamun kierroksella keskeltä nurmikkoa. Ensin ajattelin, että valeeseen istuttamistani narsisseista olisi vahingossa kaivurin kauhaan päätynyt osa. Mutta alueelle mistä sen löysin, on ajettu multa suoraan meidän montusta. Ei läheltäkään näitä minun valeistutuksia. Joten en oikein tiedä vielä mikä tämä sitten on. Vai voiko olla jonkun elukan kuljettama narsissi? Täytyy seurata ja etsiskellä netistä tietoa sadepäivinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Katsotuimmat