perjantai 30. huhtikuuta 2021

Kasvi ja pihakaluste hankintoja

Aurinkotuolit löytyi K-raudasta ja tulipesä Saarenmaan verkkokaupasta.
Tällä viikolla onkin tehty hankintoja. Osa jo pidempään suunnitteilla olleita ja osa melkein hetken mielijohteesta. Kuten tuossa ekassa kuvassakin, aurinkotuoleja etsin jo viime syksynä, mutta nyt tällä viikolla tuli vastaan juuri mieleiset ja nehän piti heti käydä hankkimassa. Ilmat ei ehkä vielä niin optimaaliset auringossa lököttelyyn ole, mutta onhan ne nyt sit valmiina. Ja tuo mielestäni aivan ihana ulkotulisija tai tulipata, miten kukakin sitä haluaa kutsua, se oli aika lailla hetkessä keksitty ja ostettu. Isännällä on siis haaveissa kota ja sinne tulisija makkaranpaistoa ja istuskelua varten, mutta tämä projekti on niitä jotka toteutetaan kaiken muun jälkeen. Eli hetkeen ei hän ole kotaansa saamassa, joten ajattelin ilahduttaa pienellä yllätyksellä ja hommata pienen siirreltävän tulisijan. Se luo tunnelmaa illoille ja siinä paistaa makkaran ja vaikka vaahtokarkinkin. Siirreltävyys on plussaa, koska sen voi laittaa juuri sinne missä haluaa iltaa istuskella. Pikkuisen jännitti, mitä mieltä isäntä on, mutta tykkäsihän tuo. Sanoinkin, että nyt on jotain missä voi sopivana iltana vähän rentoutua ja nauttia elämän pienistä hetkistä ja paistella vaikka makkaraa.
Toinen pihakalusteisiin liittyvä ostos oli tällainen puulaatikko. Oikein vanhanaikaisen näköinen puun värinen ja simppeli. Torista sen löysin ja edullisesti, sitten hommasin pari mattamustaa spraymaalia ja etsin kaapista hiomapaperin. Hioin laatikosta lakkapinnan pois ja maalailin mustaksi. Kaiken tein pihalla, niin ei tarvinnut pahemmin huolehtia sotkusta. Vanhan lakanan levitin alle maalauksen ajaksi. Minusta siitä tuli ihan mahtava ja nyt se on terassilla oven vieressä. Sieltä löytyy meidän terassikalusteiden tyynyt ja pari torkkupeittoa. Kuvassa näkyykin vähän yhdenlaista tyynyä. Ihana kun asiat saa nätisti järjestykseen! Tuosta matosta sitten en vielä tiedä, että jääkö se tuohon, hankinko uuden vai olisko ihan ilman mattoa...
Tämä laatikko oli kyllä juuri oikeanlainen tuunattuna!
Eilen torstaina tuli pyörähdettyä Viherlandiassa ja sieltä tuli hommattua lähinnä kasveja. Olin alustavasti suunnitellut ostavani kaksi tai kolme Haaga alppiruusua, kaksi Helsingin yliopiston alppiruusua ja ehkä yhden ihan valkoisen. No eihän ne ostokset sitten mennyt yhtään sinne päinkään! Minulla oli lapset mukana ja ajattelin antaa heidänkin mielipiteen kuulua valinnassa. Näinpä meidän matkaan lähtikin alppiruusut Haaga, Pekka, Kristiina ja kaksi Tiukua. Näistä muut kasvavat yli pari metrisiksi, mutta nuo Tiukut ovat pienempiä ja jäävät alle metrin mittaisiksi. Eiköhän näistä saa ihan kivan istutuksen. Kärryyn löysi tiensä myös köynnösruusu Henry Kelsey, tämä on tulossa leikkimökin sivustalle. Sinne laitan myös valkoisen säleikön, mitä pitkin se pääsee kiipeilemään. Toinen ruusu on Kanadalainen Winnipeg Parks, tulossa myös leikkimökin vierustalle. Ja sitten vanhempi tytöistä sai valita mielensä kukat leikkimökin terassin kaiteelle laitettaviin laatikoihin, sinisiä orvokkeja siis. Nämä kaikki olisi tarkoitus saada istutettua viikonlopun aikana, joten toivon suotuisia kelejä, että tarkenen kasvavan mahani kanssa kontata tuolla ulkona.

Aiemmin viikolla tuli myös Viherpeukaloille tekemä tilaukseni! Innolla sitä odotin ja pakettia avatessa samalla ihastelin ostoksiani sekä kauhistelin minne ihmeeseen ne oikein laitan! Onneksi juurakot ja sipulit eivät vielä ole lähteneet kasvuun, niin istutin lähinnä ne joille paikka oli valmiina ja loput laitoin takaisin laatikkoon ja vein leikkimökkiin. Siellä on viileää eikä yöllä pitäisi mennä pakkaselle.
Ja mitä siis paketissa tuli? Vielä istutusta odottavat kasvit: Ithon-pioni Bartzella, Kiinanpionit Black Beauty ja Miss Mary, Syysleimu mix (en yhtään muista mitä siinä oli) ja syysleimu Amethyst, ruusulilja Elena, värililja Happy Memories ja Romanttinen liljalajitelma. Viimeinen taisi sisältää Corleonen ja Brindisiin sipuleita. Nämä siis siellä leikkimökissä ovat ja liljat istutan ruukkuihin viikonloppuna, jos ehdin hakea ruukut anopin luota. Muut odottavat, että noudan Ahosen taimistolta pensastilaukseni ja pääsen sommittelemaan kukkapenkkiäni.
Jo maahan pääsivät kuunliljat ja puuliljat. Ne sommittelin nätisti tuohon rinteeseen vaikkei ne varmaan kovin hyvin tuossa kuvassa erotukaan. Kuunliljoja oli yhteensä 16 juurakkoa. Näistä 3 kipaletta Big daddyä, sellaisia isolehtisiä vähän sinertäviä yksilöitä. 3 kpl Firn Linea, tällä on ihanan kirjavat lehdet, reunoilta oikeastaan valkoiset. 5 yksilöä tuli sekä Twilightia että sinikuunliljaa, Twilight on vihreälehtinen ja sinikuunlilja nimensämukaisesti sinertävä. Tuossa rinteessä olikin jo syksyllä istutetut kuunliljat, ne ovat perinteisiä kirjavalehtisiä ja istutettu noiden putkien ympärille. Big daddy tuli rinteen keskelle, Firn Line rinteen alle ja Twilight rinteen yläosaan. Sinikuunliljat laitoin tuon ison kiven vierelle. Sitten mukaan puuliljat Anastasia ja Pretty Woman. Toivottavasti visioni toimii ja kesällä penkki näyttäisi jo hyvälle. Kolmas puulilja Purple Prince pääsi leikkimökin ja liiterin väliin. Nyt sitten odottelen miten lähtevät kasvamaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Katsotuimmat