lauantai 17. huhtikuuta 2021

Kevät, kevät, kevät!

Luminsulaa ja kevät saapuu! Mutta silti pitäisi vielä vähän aikaa malttaa... No en nyt ihan jouten ole ollut, mutta kukkahankintoja olen yrittänyt hidastaa ihan urakalla. Meinaa nimittäin lähteä lapasesta.... Olen siis yrittänyt keskittää energiani muuhun hommaan ulkona ja yllättävää kyllä se on myös onnsitunut! Isännälle sanoin, että onhan se ihan eri asia tehdä ihka omalla pihalla asioita ja laittaa pihaa just oman näköiseks.
Olenkin siis vähän siivonnut piha, liiteriä, leikkimökkiä jne. Liiteriin on tullut halkojen vähenemisen myötä kannettua kaikenlaista rojua, samoin leikkimökkiä on pidetty varastona, kun oikea on vielä vaiheessa. Leikkimökistä oikeastaan lähti jätesäkillinen romua roskiin. Liiteriin hain anopille säilömäni metallihyllyköt ja järjestin tavarat niihin siististi. Nyt mahtuu taas halkoja reippaasti! Leikkimökki ei vielä pääse tyttöjen käyttöön, kun siellä on säilytyksessä isommat rakennustyökalut. Toivottavasti kesän mittaan saadaan se oleskelukäyttöön.

Jonkin aikaa on ollut tarkoitus hankkia kodinhoitohuoneen ovelle (mistä isäntänkulkee työkamppeillaan sisään) rappuralli ja jokaiselle ovelle katuharja. No nämä on näitä, että hommaan kun ensi kerran käyn kaupassa, mutta unohdan sit kuitenkin asioita. Mutta nyt muistinkin Tokmannilla, että niitähän me tarvitaan! Olimme myös isännän kanssa puhuneet polkupyörätelineestä, jotta perheen pyörät eivät lojuisi siellä täällä. Ja kun kerran sellainenkin vastaan kaupassa tuli, niin matkaanhan se tarttui. Nyt on piha vähän taas entistä nätimpi! Ehkä...

Samalla reissulla muuten käväisin vakkari rautakaupassa ja ostin kapeaa aitalautaa pohjamaalattuna. Ajattelin yllättää kaikki ja nikkaroida ihan itse leikkimökkiin terassin kaiteet! Taka-ajatuksena tietenkin, että voin laittaa jotkut kukkaistutukset niihin, mutta saas nähdä, miten projekti lähtee etenee tästä.
Tähänpä siis pitäisi ne nätit kaiteet rakentaa ja maalata talon väriseksi tänä kesänä.

Mutta eipä minulla ne kukkaprojektitkaan nyt aivan seis ole olleet. Onhan sitä pitänyt pakkasten alta kiikutella osa välillä sisälle ja aamulla taas ulos. Daaliat ja puuliljat kasvaakin jo ihanasti!
Ainut vaan, että yhden daalian varren kävi minun yli-innokas apuri jo katkaisemassa, joten se kukkanen on aika pieni tällä hetkellä. Gladiolukset taas kasvavat ihan hurjaa vauhtia vesikulhoissa. Olen jo alkanut totuttamaan niitä ulkoilmaan. Ne on ensi viikolla istutettava, toivottavasti nuo yöpakkaset jäisivät pikkuhiljaa pois! Olin myös unohtanut, että tilasin viherpeukaloilta kesäkukkien yhteydessä pieniä gladioluksia. Sellaisia matalakasvuisia. Ne tulivat postissa joku aika sitten (lopputilaus tuleekin vasta huhtikuun lopulla) ja ovat myöskin vedessä kasvamassa. Ajattelin istuttaa ruukkuun kaikki sitten yhtä aikaa.
Etualalla tosiaan ne isommat gladiolukset ja takana nuo pikkuiset koittaa saada itselleen pituutta.

Samoin posti toi myös pienen siemenlähetyksen. Olen nimittäin etsinyt ulkomaan nettikaupoista käärmekurkun siemeniä. Ihastuin sen kauniisiin kukkiin, vaikka yleensähän sitä kasvatetaan juurikin sen kurkun vuoksi....  nuo siememet ovat nyt itämässä, epäilyttää vaan, että ovatko kestäneet matkan kunnollisina. Vielä ei ainakaan näy mitään eloa niissä, ovat kait viikon olleet purkissa. Toivotaan, toivotaan.
Tässä näkyy vaiheet jotka itse tein kylväessä, mietin vain että oliko kaikki ihan turhaa. Varmaan pelkkä multakin olisi riittänyt.

Kaiken tämän lisäksi olen myös tehnyt valmisteluja ja suunnitelmia. Tilasin Ahosen taimistolta läjän pensaita ja muutaman puun, saan hakea ne äitienpäiväviikolla. Odotan sitä innolla! Anopin kanssa suunniteltiin retkeä Kokon puutarhalle siitä seuraavalle viikolle. Silloin pitäisi olla viimeistään hyötykasvien taimet myynnissä. Seurailen toki facebookin sivuilta, jos ilmoittavat että niitä on saatavilla jo aiemmin. Alppiruusut ja ruusupensaat (jos ruusuja uskallan tänä kesänä hommata) tilailen Viherlandiasta kuun vaihteessa. Kyselin sieltä milloin heille taimet saapuvat ja vastailivat, että 16-17 viikoilla. Eli sitäkin odotellessa. Sitten onkin enää köynnösten metsästys! Niitä kyllä alustavasti ajattelin Hankkijalta etsiä, jos tosiaan sinne tulee juurikin ne mitä netti minulle ilmoitti. Ja köynnöksiä varten hainkin jo kasan heinäseipäitä appiukolta. Kunhan tuolta lumen alta paljastuu, minne harjateräsverkot syksyllä jemmattiin, niin rupean nikkaroimaan itselleni köynnöstuet. Eli ehkä jo viikon loppuna, häviää tuo lumi nimittäin hurjaa tahtia nyt.
Ja sitten tietenkin olen ihastellut kevään tuloa! Takapihalla krookukset kukkii ja tulppaanit nousee pikkuhiljaa. Mustaherukoiden silmut on jo ihan viittä vaille avautumassa. Vatun taimetkin paljastuivat lumen alta, mutta vielä en ole aivan varma onko niissä eloa. Kaippa sekin lähiviikkoina selviää.
Tässä mustaherukka Öjebyn.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Katsotuimmat