keskiviikko 2. kesäkuuta 2021

Kasvihuoneen kuulumisia

Eilen ehdin tehdä vaikka ja mitä puutarhassa. Lämpötila tosin iltapäivästä alkoi kohota vähän liiankin korkealle taas ja huomasin, että mäkäräiset ja muut pienet purevat ja ärsyttävät ötökät ovat heränneet. Kirjoitettavaa olisi vaikka mistä, mutta nyt olisi kyllä jo kasvihuoneen vuoro saada huomiota.

Eilen kastelun ja lannoittelun yhteydessä napsin amppelikurkusta muutaman auringon tai kylmän vioittaman lehden pois. Oli se kyllä niin puskakin, että oli vakea huomata kurkkuja saati sitten kurkkujen alkuja. Kurkku oli jo kuivattanut muutaman pienen alun, on sillä niitä niin kauheasti, joten napsin nekin samalla pois. Paprikoissa on jo muutama kukka ja maissit kasvavat innokkaasti. Vesimelonikin on jo tuplasti ostohetkeä isompi!

Päätin, että perunoiden hyysäys kasvihuoneessa saa nyt loppua. Ne ovat jo mukavan kokoiset ja varmasti kestävät ulkona jatkossa. Löysin myös liiteristä anopin antamaa perunalannoitetta ja ripsaisin näille sitä vähäsen kastelun lomassa. Ajattelin ensin laittaa ne toiselle puolelle kasvihuonetta, mutta se on paljon varjoisampi paikka. Kyllä ne tuossakin joutavat olemaan.

Perunoiden paikalle kasvihuoneessa pääsivät pienet taimeni. Nekin kasvavat ihan mukavasti. Yksittäin koulituista pikkutaimista osa oli jostain syystä kuolleet. Niillä oli oma muovikatto ennen kuvan ottamista päällä, mutta voihan sinnekin olla kylmä päässyt. Tai sitten eivät vaan olleet niitä selviäjiä.

Kurkut ovat myös lähteneet pienestä, kohta ne jo yltävät tuohon tekemääni tukeen. Olisihan sen voinut leveämmäksikin tehdä. Persilja on tykännyt paikastaan ja kasvaa mukavasti. Tilli kuihdutti puolet kasvustostaan ensin, mutta näyttäisi nyt voivan oikein hyvin!

Tomaateilta otin pari alinta lehteä pois. Lisäksi nämä tuntuvat kehittävän varkaita ihan silmissä. Täytyy joka päivä tarkkailla niitä. Ja kukkiakin tekevät jo! Basilika on sopeutunut niiden kanssa ihan kivasti, mutta lehtipersilja sen sijaan ei. Siinä on enää kaksi vihreää lehteä. Tuolta nurkasta kyllä on saattannut käydä huju sille tai sitten otti itseensä muutosta minun kasvihuoneeseen. Täytyy ensikesäksi tai syksyksi tilkitä harkkosokkelin kolosia. Pysyy paremmin lämpö sisällä!

Tältä näyttää pienen taimihyllyni asukit. Kaksi peruniaa lähti kompostiin, kun kuolivat. En tiedä mikä niille tuli. Myöskään muut pistokkaat, jotka ostin Plantagenista, eivät ole juuri kasvaneet mihinkään. Kumma juttu, mutta ehkä minä en vain ole hyvä pistokkaiden kanssa. Kodin Kukilta tulleet pikku taimet eivät kyllä myöskään ole hirveästi kasvaneet. Mutta kukkivat kyllä, vaikka kuinka napsin kukkasia pois niin aina tuppaavat uutta kauhealla tahdilla. Lannoitanko niitä jotenkin väärin?
Ja pikku pesusienikurkkuni pääsi hyllyyn mukaan! Se on muutaman kerran jo totutellut ulkoelämään ja nyt saa pärjätä kyllä jo yön yli tuolla.

Orvokkipata pääsi myös viimein pois kasvihuoneesta! Ne ovat kasvaneet hyvin. Nyt on pata omalla paikallaan kannon nokassa. Katsotaan, miten jatkavat kasvuaan siinä.

Orvokki pata kauempaa, ruusut seuranaan.

Tämän myötä on kasvihuoneessa helpompi liikkua ja touhuta. Ei tarvitse varoa joka askelta. Tänään yritän saada takapihan penkkiini nurmikonreunanauhaa ja multaa lisää, kunhan keli ei mene liian kuumaksi. Saa nähdä miten paljon ehdin tehdä!
Aurinkoista viikkoa kaikille!

2 kommenttia:

 1. On aina helpottava hetki kun saa kasveja lopullisille paikoilleen. Pikkuruukkujen kastelukin on niin hirmuisen työlästä näillä helteillä. Sinulla on kasvimaalla ja kasvihuoneessa lupaavan näköinen tilanne kesän herkkusatoa ajatellen.
  Minä tyhjensin varastosta taimet pois ja olipa ihana, kun sain sen myötä jänisverkot vihdoinkin varaston hyllylle. Verkkorullia lojui ympäri pihamaata, joten piha siistiytyi kummasti. Varaston ahtauden vuoksi myös lumilapiot olivat edelleen autotallin seinän vieressä. Ehkä nyt oli jo hyvä aika saada nekin kesäteloilleen :D
  Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella helpottavaa se on, kun asiat saavat omat paikkansa, niin enää tarvitsee vain huolehtia ylläpidosta ei muutoksesta 😊
   Ehkä ne lumilapiot sieltä päätyvät viimein kesäsijoitukseen 😉

   Poista

Katsotuimmat