torstai 24. kesäkuuta 2021

Keittiöpuutarhan tapahtumia

No nyt on pari ukkospäivää takana. Keli on tänään viileämpi, vain parikymmentä astetta, mutta ihan älyttömän kostea. Oma mittarimme näyttää yli 60%. Jotenkin tuntuikin, että on vähän trooppisen hiostava keli. Kastella ei tarvinnut kuin kasvihuoneen asukit. Sain muuten viimein laitettua harsot kasvihuoneen sisälle nätisti. Eilistä myräkkää oli muuten hauska seurata. Ensin tuli järjettömän raju tuuli, sitten alkoi salamointi ja sade. Ja aika nopeasti se olikin jo ohitse. Sadetta jatkui hetken aikaa ja siinäpä se sitten olikin. Tuo raju tuuli oli kuitenkin saanut siirrettyä kasvihuonetta melkein viisi senttiä pohjoiseen päin. Ihme, ettei vienyt koko muovihökötystä mennessään!

Aamupäivän hommina oli siistiä keittiöpuutarhaa. Rukolan kasvatus ei onnistunut minulla taaskaan, joten se sai lähteä kokonaan salaattilaatikosta. Samoin lähti retiisit, joihin oli ilmestynyt joku ötökkä. Jääsalaatista olen jo parisen viikkoa käynyt ottamassa lehtiä isännän eväsleipiin ja kahdesta muusta puskasta nappasin eilen meille salaatin. Mahtoikohan kuivat kelit olla syynä vai salaatin merkki, kun maistuivat aika kitkerille. Laitoin jo viikko sitten itämään lisää salaattia ja nyt noille uusille kohdille voisin laittaa taas lisää salaattia. Sitä meillä ainakin menee ja se on helpompi saada kasvamaan. Harkitsen vielä muutaman retiisin kylvämistä.

Punajuuri ja porkkana ovatkin hujahtaneet ihan älyttömästi. Harvensin ne nyt toisen kerran ja siksipä tämä laatikko näyttääkin hieman resuiselta nyt hetken aikaa. Punajuuret ovat nyt sopivan harvassa. Porkkanasta otin noin puolet pois ja silti jäivät melko tiheään vielä, mutta nyt niillä on taas tilaa kasvaa. Porkkanan juuri oli vielä niin ohut, ettei edes maisteltavaksi ollut vielä. mutta jatkossa sieltä voi jo saadakin muutaman pienen porkkanan makusteltavaksi, kun harventelee silloin tällöin. Sipulista osa tuntuu kasvattavan kukkaa ja osa sipulia. Kylmä kevät ja liian aikainen istutus siis. Muistutus ensi vuoteen, ei porkkanaa ja punajuurta samaan laatikkoon, tulee ahdasta. Joko punajuuri jää kokonaan pois tai laitan kaksi lavaa näille. Jälkimmäinen voisi olla hyvä idea, koska olen miettinyt, jos laittaisin kaikki salaatit ruukkuihin terassille ensi vuonna.

Avomaan kurkku tuntuu viihtyvän krassien varjossa, muutaman viikon sisällä siellä on jo kurkkuja poimittavaksi. Tälle en tehnytkään mitään. Kuvassa näkyvä maissi muutti jo kasvihuoneen siivouksen aikaan tuohon. Se on ollut pikkupurkissa siellä, kun ei mahtunut mihinkään.

Herne hurahti hurjaan kasvuvauhtiin. Sipulit ja maissi jäivät pahasti sen jalkoihin. No sipulit oli istutettu tähän lähinnä sen takia, kun pussiin jäi ylimääräisiä. Maissi taas jäi jälkeen pakkasyön takia. Ehkä kokeilen maissin ja herneen yhdistelmää ensi vuonna uudelleen. Jos vaikka pitäisin maissin vähän pidempään kasvihuoneessa pikkupurkeissa, niin se ehtisi kasvaa korkeammaksi.

Herneellä onkin jo palkoja. Muksut pääsevät pian maistelemaan.
Kasvihuoneesta mainittavana maissit. Niissä on jo pienet maissintähkäalut. Hauskat nuo tupsukkaiset! Vesimeloni tekee edelleen vain poikakukkia ja kurkku ei vieläkään ole halunnut alkaa kukkia. Tomaatissa on jo pienet tomaatit tulossa. Amppelikurkkuun oli iskenyt ötökkä. Siivosin sitä rajusti. Huonot lehdet pois, samalla lähti yksi huono versokin. Typistelin muut, jos lähtisi kasvattamaan uusia enemmän. Paprikalla on edelleen vain yksi paprika tulossa, chileihin on ilmaantunut useampi alku, mutta ovat vielä ihan pieniä. Näin se kasvihuoneen elämä etenee.

Kohta muuten saadaan mansikkaa avomaalta! Ovat hieman hiekkaisia, mutta aika runsaasti tuntui olevan sekä polkassa että lumottaressa mansikoita. Mietin vain, että saavatkohan olla rauhassa tuolla kivien vierustalla vai pitäisiköhän hommata masikkaverkkoa ihan suosiolla niiden päälle. Amppelista on jo maisteltu useampikin mansikka. Olen antanut kaikki muksuille, kun tykkäävät niin. Ehkä voisin laittaa amppelimansikoita ensi vuonna parvekelaatikkoihin terassin kaiteeseen. Niitä tulisi vähän enempi. Ovat ilmeisesti kuin karkkia meidän muksuille!

Kirvoja oli ilmestynyt kirsikkapuuhun taas. Niitä suihkuttelin aamupäivällä myös. Samalla mietin, mitä tekisin sille syksyllä. Pääasiassa kirsikka ja luumu ei tarvitse leikkausta, mutta minun kirsikka ainakin kasvattaa oksistaan voimakkaasti ylöspäin suuntautuvia uusia versoja. Omenapuun leikkaus on minulle tutumpaa, mutta tulisikohan kirsikkapuun ylöspäin suuntautuvat versot poistaa myös? Sitäpä onkin opiskeltava tässä kesän aikana.

4 kommenttia:

  1. Oman hyötytarhan ja kasvihuoneen sato on aina iso ilo ja maistuu myös maukkaimmalta.
    Minulla kurkkuja on kasvihuoneessa valmistumassa, mutta vielä menee muutama päivä ennenkuin satoa pääsee korjaamaan. Tomaatit vasta kukkivat. Kasvimaalla porkkanat, punajuuret ja kyssäkaali ovat ihan tyydyttävässä kasvussa.
    Mukavaa juhannusta sinne teille. 😊😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä 😊 se on aina hyvin palkitsevaa, kun omalta maalta tulee satoa!
      Mukavaa ja aurinkoista juhannusta teillekin!

      Poista
  2. Hyvältä näyttää! Minulta etanat ovat syöneet kasvilavoista melkein kaikki kylvökset. Eilen kyllästyin niiden listimiseen ja ripottelin juhannuseväiksi etanarakeita. Katsotaan, kuka viimeksi nauraa!
    Minä olen leikannut luumupuitani joka vuosi heinä-elokuun vaihteessa. Alkuvuosina ripustelin nuoriin versoihin painoja, jotta ne kasvaisivat sopivaan kulmaan. Leikkaamisen suhteen olen toiminut samoin kuin omenapuiden kanssa, eli poistanut liian tiheässä tai väärään suuntaan kasvavia oksia ja myös typistänyt liian pitkiä oksankärkiä. Parempi niitä on minusta silloin leikata kun ovat vielä pieniä kuin vasta muutaman vuoden päästä kun ovat jo ehtineet paksuuntua. Eikä tule vesiversoja kun kaikki leikatut oksat ovat ohuita piiskoja. Kun puu on kasvanut satoikäiseksi, versokasvukin alkaa minusta vähän rauhoittua ja saksia tarvitaan vähemmän. En tiedä, auttoiko tämä nyt yhtään, mutta kerroinpahan kokemuksistani luumupuiden kanssa :D Hyvää juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna! Kokemukset on aina hyviä 😊 taidan itsekin leikellä omepuiden tapaan noita pystyyn ja sisäänpäin kasvavia oksia. Syksyllä onkin se paras aika, kun nämä muuten saattavat vuotaa kuiviin.
      Mukavaa juhannusta sinullekin!

      Poista

Katsotuimmat