keskiviikko 16. kesäkuuta 2021

Myrskyn jälkeinen tuhotsekkaus

Olipahan se aikamoinen myräkkä eilen aamulla herätessä.Esikoinen tuli jo puoli seitsemältä herättämään, kun kuulemma pelotti niin. Tuuli kävi kovimmin takapihalla ja hetken katselin mansikka-amppelini keinuntaa ja päätin pelastaa sen sisälle pahimman ajaksi. Illaksi oli jo tyyntynyt sen verran, että vein amppelin takaisin paikalleen. Samalla vähän kiertelin ja katselin mahtoiko myrsky olla saanut isompia tuhoja aikaan.

Kohopenkkini näytti voivan ihan hyvin. Sen kummemmin pensaat kuin kärhötkään eivät olleet kärsineet minkäänlaisia tuhoja. Sen sijaan Omoshiro-kärhö oli päättänyt avata nuppunsa! Melko erikoinen päivävalinta. Johtuneeko myrskystä vai kuivuudesta vai mistä, kun nuo terälehdet ovat noin kippuralla?

Multi Blue on kiipeillyt jo hyvään alkuun ja ensimmäinen kukka on tälläkin auki pian. Mahtoi viikonlopun sateet saada jotain boostia aikaan näille. Hedelmäpuista en huomannut ottaa kuvaa, mutta nekin seisoa tapittivat ihan normaalisti. Eikä keittiöpuutarhakaan ollut pahemmin kärsinyt. Herneet olivat tuulen puolelta hieman kallellaan, mutta nepä korjaavat asian itse nopeasti. Ruukkupuutarhani on saanut suojaa talosta, niin etu- kuin takapihallakin, ja ne voivat hyvin.

Varjopenkki onkin ollut niin hyvin suojassa, että en ihmetellyt yhtään ettei vahinkoja ollut. Lumipalloheisikin on avannut pienet pallonsa ja on aika pirtsakan näköinen varjossa. Tässä oli hellejaksolla vähän kirvoja, mutta voimakkaan vesisuihkuttelun jälkeen niitä ei juuri ole näkynyt. Sama koskee kaikkia muitakin kasveja, joissa olen kirvoja havainnut. Ja olihan minulla niitä leppäkerttuja apunani!

Etupihan metsäpuutarha sai myös hyvin suojaa metsästä, joten siellä oli kaikki hyvin. Sen sijaan aukealla paikalla olleet puut olivat joutuneet tuulten armoille. Tammi ei tosin ole moksiskaan ja purppuratuomi näyttää suhteellisen hyväkuntoiselta. Vähän on oksat taipuneet tuulen mukana, mutta sitä voi korjailla. Tuomi taitaakin olla ainut kasveistani, joka tosissaan kärsi myräkästä. Sen etelänpuoleinen oksa sekä ilmeisesti latva oli katkennut. Tosin kun tarkastelin, niin on ilmeisesti tuo latva lähtenyt kasvamaan vähän kaksihaaraisena ja toinen osio oli sitten vähän heikompi. Tuomi varmasti selviää ja kasvaa kauniiksi vielä.

Loput "tuhot" ovatkin sitten lennelleitä tavaroita ja kaatuneita tellinkejä. Pikkumiehen pieni uima-allaskin oli ottanut lentoa vaikka olikin aamuyön myräkässä paikallaan pysynyt. Onneksi löytyi varaston takaa pusikosta. Halkokasojen ja lautapinojen pressut oli tuuli saanut melkein nyhdettyä mukaansa. Ja sopivasti temmannut puhuri sai töytäistyä rakennustellingin kumoon. Onneksi oli noinkin avonaisella paikalla, niin ei kaatuessaan rikkonut mitään. Muutama pikkumiehen hiekkalelukin oli siirtynyt muutaman metrin. Olisihan näihin voinut vähän varautua jo edeltävänä iltana, mutta meillä meni päivä ihan sekaisin yksivuotiaan rokottuspäivän vuoksi. Sen verran kipeäksi pieni tuli, että eihän sitä mitä pystynyt tekemään koko päivänä, kun toinen halusi olla vain sylissä paranneltavana. Nyt sitten on taas vauhtia, eli pihalle on lähdettävä vielä, kun tuuli pitää suurimman osan hyttysistä poissa!

Toivottavasti olette selvinneet yhtä vähällä tai vähemmälläkin myrskystä!

6 kommenttia:

 1. Kiva kuulla, ettei myrsky tuon suurempia vaurioita tehnyt. Melkoinen puhurihan se on monilla paikkakunnilla ollut, meillä oikeastaan tavallista navakampi tuuli.
  Ihastelin juuri Omoshiroa eräässä toisessa blogissa. Upea kaunotar, vaikka terälehdet olisivat pikkuisen rutussakin.
  Voi pikkuista rokotettua. Onneksi tuuli ei häntä vienyt mukanaan, vaan sai istua äidin sylissä turvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamusta oli kyllä puhuri, en muista ihan hetkeen moista nähneenikään.
   Omoshiro on kyllä upea 😊 ijastuin siijen kaupassa heti!
   Nyt on hyvä lähteä pienellä tuulella leikkimään 😄

   Poista
 2. Hyvä, ettei myrsky tehnyt teillä juurikaan tuhoja. Meillä taisi varsinaisena myrskypäivänä ainoastaan vanhempi kottikärryistä kaatua nurin ja yksi tyhjä multasäkki siirtyä muutaman metrin. Sopivasti tuuli enimmäkseen metsän puolelta, joten puutarha oli aika suojassa. Tänään tuulensuunta oli kuitenkin kääntynyt sen verran, että yhden ritarinkannuksen verso oli katkennut maanrajasta poikki. Ei muuten harmittaisi, mutta kun se sattui olemaan viime kesänä ostettu vaaleanpunainen kerrannainen ihanuus, jolla ei useampia versoja ollut kuin se yksi. Melkein itku pääsi, mutta pitää toivoa, jos se vaikka jaksaisi tehdä juuresta uusia versoja kesän mittaan. Jos se on vielä ensi keväänä hengissä, rakennan sille varmasti kunnon tukiviritelmät ja tuulisuojat.
  Luulen, että ihana 'Omoshiro' rullaa terälehtensä kokonaan auki kukinnan edistyessä. Pikaisesti vilkaisin omia kärhökuvakansioitani, ja siellä näkyi useampia rullalta avautuvia kukkia monessakin lajikkeessa. Minä vielä odottelen oman 'Omoshironi' kukkien aukeamista hyvinkin malttamattomana. Nuput pullistuvat aina liian hitaasti kun kärhöistä on kyse :D
  Mukavaa illan jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei ritarinkannus parka! Harmittaisi minuakin tuossa tapauksessa, toivottavasti tosiaan selviäisi ja jaksaisi vaikka tehdä uusia versoja ❤
   Minulla käväisi mielessä, että voisiko olla ominaisuus nuo rullatut terälehdet, kun ei kokemusta vielä ole niin eihän sitä osaa varmaksi mitään arvata 🤭 Jännä seurata miten kukat kehittyvät! Ja tiedän kyllä tunteen kun odottelee malttamattomana kukintaa 😅 viivyttelevät ihan tahallaan ja sitten se onkin melkein heti ohi 🙈

   Poista
 3. Hyvä että myrsky ei pahemmin päässyt tekemään tuhojaan. Meillä ei myrskynnyt juuri lainkaan. Tuuli vain normaalia voimakkaammin. Ihanasti kukkiva Omoshiro.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, se on ihana ja nyt avannut itseään jo enemmän.
   Onneksi teilläkin on pahemmalta myrskyltä vältytty! 😊

   Poista

Katsotuimmat