lauantai 1. huhtikuuta 2023

Kun esikasvatus lähtee lapasesta.... :D

Kevät hiipii koko ajan lähemmäs vaikkakin vaihtelevin sääolosuhtein. Itseäni ei ole pahemmin harmittanut lumisateen tai pyryt. Täällä on ihan tarpeeksi lunta jo ennestään, joten vähän lisää ei ole tällä erää hetkauttanut. Ne sulaa kyllä muutamassa viikossa. Mistä muuten tuli mieleen, että kynttilänpäivästä ennustetun jäiden lähdön pitäisi olla alle kahden viikon päästä ja kylvöjjen alkamisen vastaavasti alle kolmen viikon päässä. Ja tämä siis tässä meillä. Mutta ikkunasta ulos tuijotellessa, saa olla aikamoista kevät säätä, että se sulattaisi kaiken parissa viikossa. No ei kait sekään mahdotonta ole, mutta hieman jo epäilyttää.

Sillä välin kun odotellaan kevättä, alkaa minun esikasvatus rupeama taas lähteä lapasesta. Kodinhoitohuoneen ikkunalla nököttää nätisti kokeilussa olevat porkkanat, ne kasvavat jo niin hurjasti, että kohtahan ne kukkii ennen kuin saan ne edes pihalle! Sitten jalokellot, jotka vain jurottavat ja meinaavat kuolla jostain syystä. Kodinkukilta tilaamani jouluruusut, siellä oli niin ihanan värisiä etten voinut vastustaa. Minulla on nyt mustaa, todella tumman punaista ja aprikoosin värisiä. Sitten on vielä Minnalta, Hiidenkiven blogista, saamani revonhännät. Revonhännät itivät yhtä hyvin kuin Minna raportoi aiemmin blogissaan, eli päivässä. Valitettavasti tilanpuutteen takia jouduin laittamaan niitä aika monta yhteen tuommoiseen isoon purkkiin, mitä ikkunalaudalla taka-alalla näkyy. Jospa saisin ne myöhemmin vähän väljemmin.

Revonhännät kahden päivän ikäisinä, juuri ennen ruukkuihin pääsyä.
Porkkanoista huomioita. Laitoin siis kolme porkkanaa kasvamaan kokeillakseni, jos ne tekisivät siemeniä. Yksi jäi jurottamaan ja lopulta kuoli. Kaksi niistä näytti suunnilleen tältä, kun istutin ne uusiin isompiin ruukkuihin. Ne innostuivat siitä tietenkin ja nyt alkaa siis näyttää jo lupaavalta. En tiedä pitäisikö minun etsiä vielä vähän isommat ruukut niille ennen ulos istutusta.

Keittiön ikkunakin on jo hiukan otettu taimikäyttöön. Hieman huonosti siihen kyllä mahtuu, mutta toivottavasti tämä on vain väliaikaista. Päivänsini iti oikein mallikkaasti myös ja ne ovat kolmessa päivässä päässeet näin isoiksi. Etualalla yksi talvetetuista pelargonioista, jotka valitettavasti ehtivät ottaa nokkiinsa ennen kuin toin ne sisälle. Oma arvioini on, että varasto oli hieman liian lämmin (yli +10 astetta) ja en osannut kastella niitä tarpeeksi loppu ajasta. Se kasvoi todella paljon talvella ja sitten hieman nuupahti ja tuo pieni oksa on enää jäljellä. Nyt se kuitenkin näyttäisi lähtevän uuteen iskuun. Toinen yksilö kuoli kokonaan... Taustalla näkyy myös kultaköynnöksen versoja juurtumassa. Sain nekin Minnalta, kun hän täällä suunnalla liikkui.

No sitten, innostuinpa minäkin kokeilemaan paperirullia potteina. Tässä on tuoksuherneitä kasvamassa. Osa siemenistä on itse kerättyjä, osa vanhoista pusseista ja taisi minulla olla yksi uusikin siemenpussi. Tämä tuli kuvauksen jälkeen kasteltua hyvin ja laitoin siihen kelmua pitämään kosteutta sisällä paremmin. Vielä ei näissä näy kasvunmerkkejä, mutta sepä ei minua haittaa, kaikkien ei tarvitse olla nopeita itämään.

Leivinuunin edustakin on hyvin edustettuna. Nämä laitoin vielä isoihin pakastuspusseihin ja niissäkin alkaa pikku hiljaa näkyä pieniä elonmerkkejä. Isäntä alkaa jo vilautella merkitseviä katseita näiden kanssa, mutta ne lähtevät toisaalle, kun vain ensin itävät!

Eipä löytynyt isoja ruukkuja erikoiskurkuilleni, mutta toteutin sen sitten näin. Yksi taimisäkki puoliksi ja puolikkaat ahdoin pieneen kestokassiin. Tässä on kaksi pesusienikurkun taimea laitettuna samaan, pian laitan niille lannoitekävyt pussin sivustalle, jotta saavat riittävästi ravinteita. Kuvaamishetkeä aiemmin niillä oli vielä pussit päässä kosteuden pitämiseksi. Tämän jälkeen laitoin niille isommat tukikepit ja sittenpä ei enää pussit mahtuneet, joten yritän suihkutella niitä ahkerasti. Toisaalta minulla on siinä oikein hyvä pikku apuri, joka suihkuttelee mielellään vaikka koko ajan!

Käärmekurkku on hieman pienempi vielä ja niitä jouduin laittamaan kolme samaan kassiin. Tosin yksi näistä näytti alkuun sille, että ei aio jatkaa elämäänsä. Nyt ne kaikki näyttävät aika pirteiltä ja ehkäpä ne siitä pikkuhiljaa. Varmasti tuo isompi multatila tekee hyvää niille. Ja ne lannoite kävyt täytyy vielä laittaa!

Bilteman kasvatusallas on nyt siis täynnä! Ensi vuodelle suunnittelin jo, että täytyy jostain vanerista tai jostakin tehdä ainakin toiselle puolelle koroke. Ovat nimittäin niin alhaalla tuolla. Toisaalta nyt mietin, että ruukkusora voisi olla aika näppärä tähän myös, olisikohan sitä myynnissä täällä pikku kylällä. No mutta, siis täällähän on vaikka ja mitä. Kelloköynnöstä ei itänyt kuin kaksi ja nekin kaipaavat kovasti jo isompaa ruukkua. Se on siis viikonlopun to-do-listalla. Oikealla on sitruunamintut, jotka laitoin pikkutupsuina isompiin purkkeihin. On tomaattia, paprikaa, laventelia, silkkitassuja, kesäkynttilää ja.... nyt ei muisti enää riitä enempään.

Aamuauringossa otetut kuvat pesuhuoneen ikkunalta ovat nyt vähän tummia, mutta kyllä tästä näkee. Siellä on oikealla kolma tuoksupelargonia. Mustanmerenruusut ovat oikein hyvässä vauhdissa nyt ja osa niistä on ensimmäisen kerran latvottujakin. Viidestä vesimelonin siemenestä yksi ainut iti ja jäi sitten juromaan kuvan mukaiseen tilaansa. Laitoin loput siemenetkin itämään nyt, jos saisin pari lisää varmuuden vuoksi. Pienissä purkeissa oli pari vuorijumaltenkukkaa ja yksi valkoinen jouluruusu, jotka suostuivat tähän mennessä itämään sisällä ja jääkaapissa pidettynä. Valitettavasti jouluruusu ei osannut päästä irti siemenestään, joten se näyttää tällä hetkellä menehtyvän. Vuorijumaltenkukat taas kéhtivät kärsiä hetken kuivasta ja pelkään niidenkin menehtyvän nyt.

Toisella ikkunan sivustalla on hyvin kasvussa mukulabegonia ja karjalanneito. Kääntelen niitä joka päivä ympäri, kun kurottavat niin voimakkaasti kohti valoa. Ja aivan vasemmalla on sitruunamelissat, jotka pääsivät ihan pienistä purkeista vähän isompiin purkkeihin. Nekin koulin tuppaina ja voi olla, että ovat vieläkin liian tiuhassa. Minun täytyy rakentaa joko olohuoneeseen taikka työhuoneeseen lisää taimitilaa, jotta saan loput itävät koulittua ja näitä kovasti kasvavia isompiin ruukkuihin. Olen myös harkinnut toisen kasvatuslaatikon hommaamista biltemasta. Kohta pitäisi käydä hakemassa ne daaliatkin varastosta ja tutkailla, miten niiden laita on, mutta ehkä ne voivat vielä heken odottaa.

Tässäpä oli kaiken kattava päivitys minun taimikasvatuksista ja eteenpäin mennään. Nyt onkin luvattu jo paljon "lämpimämpää" ja paljon aurinkoa. Sitäpä onkin jännä seurata, mitä se saa aikaan.
Oikein ihastuttavaa huhtikuuta!

10 kommenttia:

 1. On sinullakin taimia jos jonkinmoista. Hyvä, että purppurarevonhännät itivät hyvin ja kultaköynnökset ovat hengissä. Oli kiva, että ei tarvinnut sulloa niitä kompostin täytteeksi :)
  Harmi, kun jouluruusu piti niin tiukasti siemenestään kiinni. Minulla kuoli myös muutama taimi, vaikka yritin varovaisesti repiä hattuja pois. Parista sain sen verran revittyä siemenkuorta sivusta rikki, että taimi pääsi siitä itse vauhtiin.
  Ei kyllä varmasti täälläkään vielä parin viikon päästä mistään järvestä jäitä lähde saati sitten kolmen viikon päästä kukaan kylvä mitään. Kyllä on sen verran vakuuttavan paksuiset hanget, että saa olla yötä päivää kunnon plusasteita ja aurinko helottaa pilvettömältä taivaalta, jotta lumi alkaisi edes vähän vajumaan. Onneksi sääennusteet näyttävät kevään etenemisen ja taimien kasvun kannalta oikein lupaavilta.
  Aurinkoista viikonloppua ja huhtikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä odottelen nyt, että uudet jouluruusut itäisivät. Onneksi niitä on talvikylvöissä ja tällä sisällä. Sisällä olevien kanssa jatkan jääkaapin ja huoneenlämmön välillä ainakin kesään asti 🙈 Onneksi sinulla on onnistanut paremmin 😊
   Saa tosiaan säät olla aika suotuisat että lumet sulaisivat vauhdilla 🤭 Olihan meillä maaliskuussa jo 7 astetta lämmintä muutamana päivänä, siihen kun lisää vähän vesisateita niin kyllä ne vajuu 😂 mutta todennäköisyys sille että sellaista keliä olisi pari viikkoa putkeen, on aika minimaalinen 😅

   Poista
 2. Jo on farmi aluillaan! Ihanasti pieniä taimia. Toivottavasti keksit lisätilaa purkeille. Mahtuisiko ikkunalle molemmin puolin pari tiiltä ja lauta niiden päälle... Paitsi, että lapsiperheessä ei ehkä ole turvallinen ratkaisu. Itse levittäydyn tänään tomaattikippoineni alakerrasta yläkertaan, ja kun se on täysi, pääsen toivottavasti jo ulkoilmaan taimipurkkeineni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olohuoneen ikkunalaudat tosiaan on riski meidän pienten hortonomien kanssa 😂 Olen harkinnut olohuoneen pöytää, mutta jo nyt saa olla selässä silmät ettei nuorimmainen käy nykimässä taimia ylös juurineen tuolta kasvatuslaatikosta 🙈 Sitä odotellessa, kun lapset rupeaa lentämään omilleen ja käyttäön vapautuu kokonainen huone esikasvatukselle 🤩 😂 mutta ensin nautitaan tästä ajasta vielä moonta vuotta 🤭

   Poista
 3. Kasvien vetovoimaa ei voi vastustaa. Pakkohan niitä siemeniä on multaan kätkeä. Sinulla on kasvatukset hyvällä mallilla. Nyt vain toivotaan kevään edistyvän vauhdilla, että itse kukin saa yhä isommiksi venähtävät taimensa ulos.
  Lumi sulaa nopeastikin, jos vain olosuhteet sen sallivat. Vaikea uskoa, että kovin paljasta on vielä kahdenkaan viikon kuluttua. Ei edes täällä etelässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinpä 😊 jos sateet vaihtuisivat vedeksi tai edes tosi vetiseksi rännäksi niin johan alkaisi tapahtua 🤭

   Poista
 4. Sinulla on paljon kivoja lajeja kasvamassa. Jouluruusujen kasvatukseen pitäisi minunkin perehtyä. Täällä meillä näyttää niin talviselta, että vaikea on uskoa, että kahden viikon päästä olisi lumi poissa. Viime yönä oli pakkasta lähes -18 astetta. Aurinko paistaa kuitenkin ihanasti ja iltapäivällä on jo mukava pikkupakkanen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluruusujen idätys ainakin tuntuu haastavalta, itsekin pitää opetella sitä taitoa aika reippaasti lisää🤭 nuo taimena tulleet ovat varsin tyytyväisiä elämäänsä ja parin päivän postikyyti ei näyttänyt vaikuttavan niihin ollenkaan 😄
   Meillä on jo muutamana päivänä ollut mukavasti plus asteita 😊 ja nythän sen pitäisi lauhtua niin, että joka päivä ollaan plussalla ja aurinkokin paistaa useimmiten 🤩 ihania kevättalven päiviä tulossa 🤭

   Poista
 5. Keväisen mielen saa helposti jo siitä, että kylväessä saa upottaa sormensa multaan, vaikka ulkona olisi vielä hyvin talviset maisemat paksuine hankineen. Sinulla kasvaakin jo paljon erilaisia taimia odottamassa kesää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet niin oikeassa 😊 taimien silittely tuo kyllä kevään mieleen 🤭

   Poista

Katsotuimmat