lauantai 22. huhtikuuta 2023

Vähän esikasvatus kuulumisia ja daalioita

Mustanmerenruusu
Tähän väliin ajattelin päivitellä hieman esikasvatuskuulumisia. Kuvan mustanmerenruusu on kasvanut hyvin, kuten muutkin kaverinsa toisella ikkunalla. Nilan vinkki latvoa näitä useamman kerran on toiminut hyvin ja tältä näyttää kaksi kertaa latvottu puska. Tämä on sitä vanhaa naapurilta saatua violettia lajiketta. Vaaleanpunainen, minkä ostin Hankkijalta, lähti kasvuun ihan hyvin, mutta on paljon pienempi kuin nämä toiset. Sen olen latvonut vasta kerran. Mukulabegonia kasvaa oikein hyvin ja karjalanneito taasen hieman kituliaasti vielä. Näyttäisi kuitenkin siltä, että niiden kanssa menee ihan hyvin. Karjalanneito meinasi kärsiä taas liikakastelusta, mutta tajusin ajoissa olla kastelematta sitä enempää. Nyt se näyttäisi ottavan taas kasvuspurttia.

Käärmekurkku kasvaa maltillisesti. Yksi taimi dominoi kyllä kasvullaan huimasti, vaan tulee nuo kaksi pienempää ihan hyvin perässä. Milloinkohan mahtaa aloittaa kukkimisen! Joku tarkkasilmä saattaa huomata, että tukikeppinikin halusi ruveta kasvamaan. Siellä on oikein sievät pienet lehdet jo. Takana näkyy vähän taimia, kun otin noita ikkunalautoja käyttöön myös.

Pesusienikurkun kaksi taimea on päättänyt vakaasti kasvaa todella hurjaa tahtia. Puska on jo ihan mieletön. Vielä ei sekään kuki. En ole aivan varma millaiset valo- ja lämpövaatimukset se tarvitsee kukkiakseen. Se on alkanut nyt myös kasvattaa sivuversoja ja olen tässä pähkäillyt, että pitäisikö ne typistää vaiko vaan antaa kasvaa. Tomaatit kasvaa ihan hirmu hyvin kaikki, kuten paprikat ja nuo kaksi kelloköynnöstä. Enempää niitä ei halunnut itää, mutta onneksi ne kasvavat mallikkaasti. Ikkunalaudalla näkyy parvekelaatikossa päivänsinet ja olikohan siellä ruusupapukin... Aivan oikealla on erittäin isoksi kasvanut porkkana! Se on jo yli puolimetrinen hujoppi ja ihme kyllä hengissä edelleen vaikka pikkupimu haluaakin sitä käydä hoitelemassa.

Porkkanan toisena kasvu vuotena.
Porkkanat ovat siis tehneet oikein mallikkaasti kukkasarjojaan. Pari niistä on aivan hilkulla kukkia ja odotankin sitä ihan näinä päivinä. Loput kukkivat sitten ajallaan. Porkkanalle siis riitäisi vähän myöhäisempikin multaan tökkääminen kukkimiseksi, mutta ne olivat niin hyvässä kasvussa silloin, että eipä sitä voinut vastustaa! Täytyypä käydä kaivelemassa jääneitä porkkanoita, jos niistä osa olisi vielä kasvukunnossa, tökkään ne sitten tuonne pihalle suoraan kasvamaan johonkin sopivaan kohtaan.

Kaveri kyseli josko lähtisin tilaamaan daalioita hänen kanssaan Mustilasta ja tilasinkin muutaman pussukan. Sain anopinkin innostumaan ja lopulta juurakoiden saapuessa anoppi tuli toisiin aatoksiin ja ottikin vain osan tilaamistaan juurakoista. Loput jäikin sitten minulle ja nyt minulla on tuplamäärä daalioita! Voi hitsi, mihinhän nämä sitten laitetaan kasvamaan? Olen jo etsiskellyt ruukkuja niitä varten ja melkein kaikille olisi jo löytynyt, puuttuisiko enää yksi ruukku. En kuitenkaan saa näitä mahtumaan sisälle mitenkään, joten suunnitelma olisi laittaa ne pihalle tai kasvihuoneeseen heti multaan laiton myötä. Tässä lähinnä arvotaan ajankohtaa, milloin se olisi hyvä tehdä. Maahan siis en halua daalioita laittaa, kun en tykkää kaivaa niitä talveksi ylös sieltä.

Näillä fiiliksillä siis tänä viikonloppuna.
Mukavaa viikonloppua!

8 kommenttia:

  1. Porkkanan kukka on sen verran kaunis, että jo sen vuoksi sitä kannattaa kasvattaa. Minulla on koristeporkkanaa, jonka siementaimia nousee jo nyt kukkapenkissä.
    Laitoin viime kesänä daaliat lavakaulukseen (kaksi lavaa päällekkäin, jolloin multatilasta tuli reilu). Kasteleminen oli helpompaa kuin ruukussa. Samoin syksyllä ylös nostaminen. Ajattelin ainakin osan kohdalla tehdä tänä keväänä samoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa nähdä tuleeko itsekin vielä kokeiltua koristeporkkanaa 🤭 Tämä on kiva kasvattaa kun siinä tulee hyöty ja ilo samalla, tai ainakin jos ne siemenet sitten itää 😅
      Lavakaulus vaikuttaisi olevan näppärä 😊 vaan ei minulla mahdollinen, ellei joskus tulevaisuudesssa tule rakennettua jotain korotettua kukkapenkkiä niistä terassin vierelle 🤭

      Poista
  2. Minä istutin eilen kolme tänä keväänä hankkimaani daalianjuurakkoa ruukkuihin ja laitoin ruukut kasvihuoneeseen. Siellä ne pärjäävät siihen saakka, kunnes ne on aika istuttaa ulos penkkiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtava kuulla, kiitos! Taidanpa sitten tehdä itsekin niin, kunhan saan valittua oikeat ruukut 😊

      Poista
  3. Aina muutama uusi daalia mahtuu! Minäkin tässä arvon, viedäkö jo kasvimökkiin vai ei. Yöt ovat edelleen meillä pakkasella, mutta jos ovat ruukuissa, niin äkkiäkös ne yöksi saa sisään turvaan. Kivan näköisiä vaaleanpunaisia tulossa.
    Porkkanakokeilu on kiehtova. Jos haluat nopeakasvuisen ja rehevän viherkasvin kesäksi, kokeilepa laittaa bataatti multaan!

    VastaaPoista
  4. Täytyypä pistää mietintään tuo bataatti! Se voisikin olla aika kiva 🤭 Minäkin taidan tosiaan uskaltautua laittamaan daaliat kasvihuoneeseen 😊 eikä mene kauaa kun täytyy jo perunatkin sinne laittaa 😄

    VastaaPoista
  5. Nyt on daalioita! Minusta on ollut helpompi istuttaa daaliat lyhyen esikasvatuksen jälkeen maahan kuin pyöritellä koko kesä ruukussa. Ei se juurakon nostaminen syksyllä mitenkään vaivalloista ole ja kesällä pääsee paljon helpommalla kun kasvi saa maasta kosteutta. Ruukuissa saa kyllä helpommin nostettua ne turvaan alkukesän ja syksyn halloilta.
    Kylläpä porkkanakin osaa kukkia kauniisti. Pitäisikin säästää kaikki jämäkannat, niin voisi lykkiä kukkapenkkeihin. Viime keväänä laitoin pari nysää ruukkuun kasvamaan mutta eivät ne oikein halunneet kukkavartta tehdä. Vähän lehtiä kylläkin.
    Minulta oli näemmä jäänyt huomaamatta myös edellinen postauksesi, jossa näkyi ihan valtavasti jo kukkia. Ja myös harmillisia myyrän tuhotöitä. Tänä vuonnakin niitä näyttää olevan ihan hirveästi. Toivottavasti niin meillä kuin teilläkään ei paljastu enempää tuhoja.
    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! 😊
      Tosiaan, ei daalioiden nosto maasta varmastikaan vaivalloista ole, mutta en vain oikein halua myllätä kukkapenkkejäni 🤭 mutta jos niille joskus kehittäisi ihan oman penkin 😄
      Itsekin olen ihastellut, miten kaunis porkkanankukka onkaan 😊 varmaan porkkanan jämistäkin kasvaisi, kunhn lannoitus on kohdillaan 🙂 ja multatila on oltava riittävä (se kyllä maassa toteutuu) liian pienessä ruukussa kärsee helposti kuivuudesta, sen huomasin 😅
      Kevät on mukavaa aikaa kun paljastuu niin ihania kuin huonojakin asioita lumen alta, mutta onneksi tuhot eivät tänä vuonna ole aivan edellisvuotisen tasolla 😊 olen siis melko levollinen asian suhteen 🤭

      Poista

Katsotuimmat