tiistai 25. huhtikuuta 2023

Perennoja siemenestä ja kevät kukkia

Sehän alkoi sitten sateet ja hieman hämrämpi aika ja kukkivat pitävät visusti nuppunsa kiinni. Nämä ihanat krookukset ehdin kuvata viikonloppuna. Olen kuljeksinut paljon puutarhassa katselemassa, mitä kaikkea nousee tänä keväänä. Vielähän kevät on tällä seudulla ihan alussa ja monesta kevät kukkivasta ei näy kuin ehkä aavistus. Eilen nautin pitkästä aikaa sadepäivästä, istuin terassin portailla ja nuuskuttelin ilmaa. Olo oli niin keveä ja ilma tuntui aivan ihastuttavan raikkaalta. Ihan kuin olisin tuntenut, että tätä se luonto halusinkin juuri tähän hetkeen. Kun aurinko jälleen palaa, niin sittenpä taitaa kukkia nousta kuin sieniä sateella!

Krookus paistattelee auringossa.
Pengerpuutarhan kohopenkki suli todella nopeasti, kun alkuun pääsi. Ja sieltähän paljastui oikein armeijallinen krookuksen piippoja. Nämä ovat tainneet viihtyä ja lisääntyä oikein huolella! Tätä tulevaa kukkaloistoa saakin sitten ihailla terassilta ja olohuoneen sohvalta käsin. Aivan mahtavaa!

Kohopenkin tulppaanitkin ovat lähteneet hyvään kasvuun, narsissejakin löysin.
Kevätkurjenmiekka 'J.S. Dijt', oletan voihan muistini pettää.
Eilen nousevan kuun kukkapäivänä päätin tehdä vähän perennan kylvöjä. Suurin osa siemenistä on tullut viime vuoden siemenkirjeestä, vähän ostin myös huuto.net:stä ja suomen niittysiemenestä. Taisi siellä olla pari itse kerättyäkin. Muistin myös laittaa nimet purkkeihin. Tikut vain loppuivat ja kirjoitin suoraan purkin kylkeen. Näitä kuvan satseja siis tuli yhteensä kolme!

Täytyi nyt laittaa tämmöinenkin kuva, sillä enpä viime vuonna uskonut, että oikeasti jaksaisin erotella siemeniä toisistaan! Näin siinä vaan kävi, että Minnan tuomissa heinänsiemenissä oli niin hyvät tunnusmerkit, että en raaskinut vain huiskia näitä keskenään. Kaikkia muita siemeniä jäi vielä ensi vuoteenkin paitsi noita isoja mustia. Jospa ne tekevät uusia siemeniä.

Koska sisällä on ahdasta ja pitää jättää tilaa kurpitsoille ja kurkuille ym. Niin nämä menivät nyt kasvihuoneeseen itämään. Siellä on varmasti ihan mukavaa niiden asustella jo. Minulla on ollut kasvihuoneen ovi yötä päivää auki, mutta nyt laitoin sen kiinni. Kavihuone on nyt hieman tiiviimpi, joten lämpökin pysyy siellä paremmin yöllä. Pian pitäisi tehdä vähän muutoksia kasvihuoneessakin, taas vaihteeksi, mutta se on sitten vähän myöhemmin.

Osa siemenistä laitoin vielä tallaisiin pusseihin. Osittain siksi, että pienet purkit pääsivät loppumaan taas. Muttä pääasiassa siksi, että ostin siemenet myyjältä, joka toivoi tietoja siementen itämisnopeudesta. Ajattelin, että se homma hoituisi parheitaen näin. Osa siemenistä on melko pieniä, mutta ajattelin, että vain leikkaan taikka revin paperista sitten pieniä osioita, jotka sujautan siltänään multaan. En aio aivan yksitellen pienimpiä alkaa näpsiä irti.

Hankikylvöjen satsi
Hankikylvöt nököttävät nyt tyytyväisinä yhden kasvimaan lavan sisällä mullan päällä. Vielä ei näy kauheasti elon merkkejä. No parissa purkissa oli vähän vihreää, mutta oletan niiden olevan jotain rikkakasvia ennemmin kuin varsinaisia idätettäviä, sillä pintaan työntynyt sirkkalehti oli erilainen varsinaiseen kasviin verraten. On siinä nyt perennoja tulossa, kunhan kaikki kasvavat. Sitten on vielä muutama siemenpussinen, jotka kylvän suoraan kukkapenkkiin, kuten unikot. Minulla on niille ihan oma alueensa, jonne niitä ripottelen. Kukkien siemenlaatikkoni vajeni reippaasti, mutta on edelleen aivan täysi. Mitenhän se on mahdollista! No joo, kaikkia perennojen siemeniä en kylvänyt nyt kerralla, vaan jätin vähän jemmaan vielä. Jos kylvämäni kasvavat hyvin, saatan lahjoittaa ne ystävilleni. Tai sitten kylvän ensi vuonna loput. Daaliat jäivät vielä laittamatta, aika loppui eiliseltä kesken. Mutta ne ehtii tässä kyllä. Ja tänään on luvassa reissu Viherlandiaan anopin kanssa, jospa yrittäisin ostella maltillisesti siis...

Leppoisaa viikkoa!

10 kommenttia:

  1. Onpa mahtava määrä idätettäviä. Viime talvi tuntuu ollen krookuksille sopiva, meilläkin tavallista isompia ja niitaä onpaljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uuteen puutarhaan edullisempi idätellä siemenestä 🤭 ja siksi niitä onkin paljon 🙈
      Taisi tosiaan olla suotuisa talvi! Isoja ovat ja todella runsaina putkahtelevat 🤭

      Poista
  2. Meillä satoi ihan vähän tänään, mutta ilma tuntuu ihanasti keväältä ja tuoksuvalta. Loppuviikolla taitaa tulla vettä reippaammin.
    Hienosti olet jaksanut laittaa itämään vaikka mitä, onnea näille kaikille hyvän kasvun matkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on ollut motivaatiota reippaasti tehdä kylvöjä 😊 Sateita tosiaan on luvassa pitemmän aikaa nyt 🤭

      Poista
  3. On sinulla paljon kylvöjä tulossa! Huh sentään! Onnittelut heinän siementen lajittelusta :D Onhan se helpompi niille sopivia paikkoja keksiä kun on jo ennen kylvöä erotellut siemenet toisistaan. Siitä mustasta siemenestä tullut heinä (joku koristehirssi) ei ehtinyt viime kesänä kukkia, joten kylvin siemenet tänä vuonna aiemmin. Nyt ovat jo hyvällä taimella, joten ehkäpä tänä kesänä on parempi tuuri sen kanssa. Kannattaa varmaan istuttaa ne aikanaan johonkin aurinkoiseen ja lämpimään kohtaan siltä varalta, että haluat kerätä niistä siemeniä talteen.
    Tuon kevätkurjenmiekaksi epäilemäsi piipon veikkaisin olevan joku laukka. Meillä ainakin kevätkurjenmiekat tekevät ihan eri näköiset lehdet. Pengerpuutarhassa tulee olemaan oikein kaunista krookusten kukintaa heti kunhan sää tästä lämpenee ja aurinko ilmestyy taas esiin. Harmillisen kylmää ja sateista nyt tulikin pitkään jatkuneen poutasään jatkoksi ja vielä juuri nyt kun olisi krookuksia sun muita nupullaan!
    Mukavaa huhtikuun loppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoa neuvoista! 😊 Suunnitelmissani oli laittaa ne ruukkuun tuohon terassille/patiolle 😊 siinä on tämän tontin lämpöisin ja suojaisin paikka. Eikäpä sille mitään voi, jos ei siemeniä ehdi tulla 🤭
      No niin muuten 🤔 istutin minä laukkaakin tuonne! Enpä sitä alkuun muistanutkaan 😊
      Kieltämättä nyt ei kauheasti saa nauttia kevätkukista, kun pistää tuota vettä tulemaan useamman päivän ellei viikonkin ajan 🙈

      Poista
  4. Siellä onkin runsaasti kylvöjä tehtynä. Viidennessä kuvassasi on tosiaan kyseessä laukka, kuten Minnakin tuossa edellä arveli.
    Mukavia huhtikuun viimeisiä päiviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olin todellakin unohtanut, että laukkojahan minä sinne nakkelin! Ja kevätkurjenmiekatkin löytyi puolimetriä sivuunpäin sitten viimein 🤭

      Poista
  5. Hurjan ahkera olet noiden pikkusiementen kanssa, valtava määrä kasveja tulossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kyllä 🤩 kunhan kaikki nousevat pintaan, niin saan kukkapenkkeihin täytettä ihanasti! 😊

      Poista

Katsotuimmat