maanantai 17. huhtikuuta 2023

Piippojahtia ja pohdintaa kevään etenemisestä

No eihän niitä lumikelloja vielä lauantaina näkynyt, tosin en kyllä ollut kotonakaan koko päivänä. Sunnuntaina sitten kiersin aamupäivästä lenkin puutarhassa ja tutkailin, mitä lauantain lämpöja aurinko olivat saaneet aikaan. Ja nyt on viimein ruvennut maa paljastumaan istutustenkin kohdilta! Tosin ei kyllä oltaisi tässä vaiheessa, jos en olisi tuhkaa käynyt heittelemässä. Mikä tärkeintä, olen nyt vihdoin bongattu ensimmäisen piipon tuomen juurelta! Pieni se on, mutta alku kuitenkin. Ja valitettavasti olen jo autuaasti unohtanut, mitä tähän istutin. Ainakin hyasintteja, kevättähteä, mahdollisesti idänsinililjaa taikka helmililjaa, tai ihan jotain muutakin vielä. Saa sitä jännitystä näinkin pidettyä yllä, mutta varmaan laitan nyt muistiin, mitä missäkin putkahtaa ja jatkossa yritän olla tarkempi istuttelustani.

Lähikuvaa tämän vuoden ensimmäisestä piiposta.
Lumikellojen alue näyttää edelleen tältä. Joten niiden kukintaa joutuu nyt kyllä ihan odottelemaan. Edes tuhka ei ole nyt auttanut sulatushommissa ja syyksi voi kirjata lumilingon heittämän lumen. Sillä juuri tuohon kohdille osa pihan ja tien lumesta on isäntä lingollaan ajellut. Se on tehnyt kinoksesta tiiviimpää kuin mitä muualla käyttämättömällä lumialueella on ollut. Lisäksi talven vesisateet ovat tehneet lumesta todella tiivistä ja hitaasti sulavaa verraten muutaman vuoden takaiseen talveen, jolloin ensimmäinen plussakeli vajutti yli puolet lumesta yhden päivän aikana. Silloin koko piha oli täynnä höttölunta. Näin sitää huomaa tarkkaillessa, miten erilainen lumen koostumus vaikuttaa sulamisnopeuteen.

Lumikello 17.4.2023
Sunnuntain aurinkoisen päivän jälkeen tänä aamuna bongattu piipppo onkin jo nupussaan! Sen verran kaivelin tuolta sähköpostin tilauslistoja, että tiedän tilanneeni lumikelloja myös toissa syksynä. Arvelen vahvasti istuttaneeni niitä pengerpuutarhaan, koska mielestäni siinä viime keväänä kukki pari hentoista valkoista lumikelloa. En tiedä oliko paikka huono vaiko myyrät verottivat tai jotain, kun kymmenestä sipulista ei tosiaan kovin moni kasvanut. Mutta ainakin siellä vielä yksi kaveri on hengissä ja pian kukassa. Saan siis sittenkin ihastella lumikelloa kukassa kohta puoliin vaikken ihan Koska kukkii -arvaukseni päivänä kuitenkaan. Nyt se onkin häärittävä entistä useammin tuolla puutarhassa!

Kävin myös vilkaisemassa alatasannetta, jossa marjapensaat ja hedelmäpuut ovat. Sielläkin alkaa maa pikkuhiljaa näkyä. Erona viime vuoteen on, ettei krookuksia näy vieläkään. Kuvasta kuitenkin käy ilmi jo aiemmin pohtimani asia. Talven vesisateet ja kevään sulaminen ja jäätyminenkin varmaan saivat täälläkin aikaan niin paljon lumen painumista, että maan pinnalla tuossakin puunjuurella on kerros melkeinpä jäätä. Eipä sieltä piipot vaan kykene nousemaan. Mietin myös, että viime vuonna tällä seudulla maa ei jäätynyt kuin ihan pinnasta ja nyt vaikuttaisi siltä, että routakerros on paksu. Sekin vaikuttaa kasvuun lähtöön. Näin ihanilla lämpöisillä keleillä voisi ajatella piippojen putkahtavan lumen seasta vaivatta. Näyttäisi kuitenkin siltä, että ainakin meillä maa on vielä liian kylmää monin paikoin minkään kasvin lähteä kasvuun ja kerros kovaa lunta maan pinnalla ei ainakaan helpota tätä hommaa. Tässä mietin myös, että noinkohan takapihan kelkalla tampattu alue sulaa vielä toukokuussakaan, kun tämä sulamis nopeus on näin maltillista!

Tältä erää piippoterveiset kaikille!

10 kommenttia:

  1. Piippokaipuu on jo tässä vaiheessa valtava. Yllättävän nopeasti ne sitten nousevat ja alkavat kukkia, kunhan pääsevät ensin eroon lumesta.
    Eräs meteorologi sanoi kevään olevan paikoin jopa kuukauden tavallista myöhemmässä. Myös yöpakkaset eivät millään hellitä. Hyvää kannattaa odottaa ja niinhän me teemme, eikö vain!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piipot todellakin ovat nopeita, kun lumi vain sulaa. Ihan päivässä ilmestyy kovasti elämää maan pinnalle.
      Kevät saattaa tosiaan olla vähän myöhässä, toisaalta täällä ei viime vuoteen olla vielä hurjasti jäljessä. Mutta se fiilis mikä keväällä oli, ei mennyt ihan nappiin aikaisesta keväästä. Toisaalta tämä kevät on kyllä ollut ihan omanlainen ja päivälämpötilat ovat huidelleet aika korkeilla. Päivisin tuntuu, että evät on jo pitkällä ja lumi sulaa kohisten, mutta sitten tulee yö ja pakkanen 🤷‍♀️

      Poista
  2. Me kaikki toivoimme pitkän talven jälkeen taas aikaista kevättä . Mutta kyllä kevättä odotellessa on aika pitkä ja pienikin sen edistymisen merkki on postauksen arvoinen . Minulla on myös paha tapa unohtaa mitä olen istuttanut mihinkin ja olenkin yrittänyt hieman kirjoittaa ylös siitä tietoa . Nyt tulee toinen ongelma että mihin minä kirjoitin . On minulla ne paperilla ylhäällä 🙃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä 🤭 kaikesta kasvusta ja edistymisestä on ihana kirjoitella ylös ja hypettää muille 😊
      Jokin on aina unohduksissa 🤭

      Poista
  3. Ensimmäiset kevätkukat saavat aina sydämen ihan sykkyrälle. Meilläkin on vielä lunta, mutta lähes kaikki kukkapenkit ovat onneksi jo lumesta vapaina. Tänään lämmintä oli täällä 13 astetta varjossa ja ihanan tuuletonta ja aurinkoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin 😊 samoissa mennään täälläkin päivällä taas kun lämpeni, yöllä tosin voi olla jopa 8 astetta pakkasta, mikä hidastaa sulamista.

      Poista
  4. On ihan totta, että lingotut tai kolatut lumet sulavat ympäristöään hitaammin. Näin myös meillä. Pakkohan lumia on jonnekin talven aikana laittaa. Yöpakkasista huolimatta lumet sulavat ja kevät etenee. Kiva, että löysit jo ensimmäisen lumikellon, se saa varmasti lähipäivinä seuraa :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevät onneksi etenee omaan tahtiinsa, siitä ei ole epäillystäkään 😊 on vain itse maltettava odottaa, vaan sekin tuntuu olevan helpompaa ensimmäisten kukkien myötä 🤭

      Poista
  5. Piippokausi avattu teilläkin. Ensimmäinen kevään suurista merkkihetkistä.
    Aijai, se on isännälle ensi syksynä sanottava, että lumet lingotaan nurmikon kohdalle :D Minä olen alkutalvesta työnnellyt lumia nurmialueille mutta lopputalvesta on jo sen verran suuret kinokset joka puolella, että kukkapenkitkin joutuvat ottamaan ylimääräistä lunta niskaansa. Kyllä ne siitä aikanaan sulavat. Aikaisia kukkasipuleita kyllä kannattaa selvästi istutella johonkin helpommin sulavaan paikkaan, niin ei käy aika pitkäksi lumien sulamista odotellessa.
    Olisin mieluummin pitänyt nämä kauniit ja aurinkoiset päivät vaikka kesään saakka mutta pahasti näyttää siltä, että jonkin sortin sadetta ja kylmempää säätä olisi ensi viikolla tuloillaan. Toivottavasti on virheellinen ennuste.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on juurikin suuri merkkihetki ja nyt sitä sitten mennään taas uutta puutarhakautta 🤭Isännän kanssa täytyi varmaan käydä jonkinlaista kehityskeskustelua asian tiimoilta 😂 Toinen hitaammin sulavapaikka, johon päätin istuttaa idänsinililjaa, on kuistin vieressä, johon tippuu lumet katolta. Eli sitä saa myös odotella hetken jos toisenkin pitempään. En edes tänä vuonna muistanut heitellä tuhkaa siihen.
      Olisihan nämä kauniit kelit ihania 😊toisaalta kaipailen sadetta tuon kaamean katupölyn selättämiseksi, puolensa kummassakin 🤭

      Poista

Katsotuimmat