maanantai 21. kesäkuuta 2021

Puro on valmis, mutta tekemistä riittää

Näin se puro vain valmistui. Kunhan kasvit valtaavat multatilan, niin se on täydellinen! No sen verran tuossa vesiletukulla puroa testatessani huomasin, että lammikkoon ei jää kovinkaan paljoa vettä. Eli lammesta pois johtava puro tuli tehtyä vähän liian syväksi. Alunperin tämä tietenkin piti olla ihan vain kivipuro kuivankelin aikaan ja vesi virtaisi siinä vain sateella. Mutta sitten rupesin haaveilemaan, jos saisin pienen lammen johon voisi laittaa vaikkapa semmoisen kivan aurinkokennosuihkulähteen. Täytyy mietiskellä saisiko tuota puron alkua vähän korotettua helposti vai pitääkö minun purkaa koko systeemi. Muutama sentti enemmän vettä tuohon niin suihkulähteen siihen voisi hommata. Tykkään siitä kuitenkin!

Kivet pysyivät ihan mukavasti paikallaan ainakin letkulla ruiskiessa. Saa nähdä sitten, miten käy kovalla sateella. Ukkosia ja rankkoja sadekuuroja tänne on ennustettu näille helteille, mutta ne saattavat olla hyvinkin paikallisia. Muutaman kasvin siihen saisi istutettua ja varmaan lähipäivinä istutankin, kun ovat hieman huonossa paikassa väliaikaisesti odottamassa pääsyä tähän.

Kauempaa yläältä näyttää jo aika kivalta keitaalta! Mitä nyt puutarhurin työvälineet jääneet siivoamatta, mutta eipä sitä nyt kaikkea ehdi tehdä. Suunnittelin tähän vielä puutarhasiltaa. En vain vielä ole aivan varma mihinkä kohtaa se sopisi parhaiten.

Tällaisen ajattelin siihen rakennella. Kuulemma saan ihan itsekseni väsätä sen, kun isännällä on niin paljon muuta hommaa. Leveyttä pitää vielä miettiä ja kaiteen lopullista ulkonäköä. Jotenkin olisi kiva tuommoinen köysi siinä, mutta voi olla että ihan puusta sen teen. Meinasin jo tänään ostaa materiaalit tähän, mutta kyllä vielä jäi ostamatta. Ehtiihän sitä vähän myöhemminkin.

Aamulla isännän lähdettyä ajelemaan töihin intouduin itse puutarhahommiin. Nyt on niin kuuma päivällä, että minä en pysty oikein ulkona olemaan saati tekemään mitään. Illasta menee todella myöhään ennen kuin lämpötila laskee siedettäväksi. Joten aamulla kuudelta on ihan mukava tehdä tarvittavia hommia. Tänään listalla oli istuttaa kasvihuoneesta kaikki taimet, jotka siemenestä kasvatin. Ne meinasivat jo kuivua ja kuolla pienissä purkeissaan kuumalla kelillä. Tosin en tiedä saanko niitä tuolla penkissäkään pysymään hengissä. Tässä ainakin pitäisi olla tunnistettuna ja istutettuna punahatut paikoilleen.

Neilikka tuppaat laitoin kahteen paikkaan. Toiset tulivat tähän pallohortensioiden ja lamovuohenkuusaman väliin. Yritin aamulla kastella reippaasti paikan. Tuo ostomulta on hieman kummallista, kun en saa sitä millään kastumaan. Tuntuu, että siihen saa lorottaa vettä ihan hulluna ja silti on vain pari senttiä pinnalta kastunut. Sitten vielä kuivahtaakin niin pirun nopeasti.

Tähän etualalle tuli daalioita. Nekin kastelin reippaasti, mutta nyt jo näyttää siltä, että multa on aivan kuivaa. Vasemman reunan liljat ovat tehneet jo nuppuja. Josko saisin pienestä kukkaloistosta vielä nauttia vaikka kaikki on ihan kesken.

Köynnöstuen toiselle reunalle tuli loput daaliat. Tähän tuli enemmän tuota punertavalehtistä. Tämä oli jostain siemenmix:stä, joten yhtään en tiedä millaisia ovat. Syksyllä täytyy kaivaa kaikki sitten varastoon talveksi.

Tässäpä ne loput neilikat. Pääsivät ihan penkin päähän. Jätin tuohon väliin pienen rakosen, kun siihen oli jo itänyt kesäkukkakylvöjeni siemen. Jos oikein muistan niin laitoin tuohon aitoelämänlankaa. Ajattelin, josko se tykkäisi hoidella maanpeite kasvin virkaa tuossa avonaisella penkillä.

Kasvihuone siis siistiytyi reippaasti ja pääsin siirtämään matalimman ruukun tuonne vasempaan reunaan. Koska intouduin laittamaan siihen maissit, niin ne tietenkin kasvoivat kurkkuruukun tielle. Ensi vuonna en kyllä kasvihuoneessa halua niitä kasvattaa. Ovat aika sottaisia kukkiensa kanssa. Vesimeloni tekee ahkerasti kukkia, valitettavasti kaikki ovat toistaiseksi olleet hedekukkia, mutta jospa sieltä tulisi edes yksi emikukkanenkin. Pitää vain ehtiä pölyttämään se!

Istutellessa tuli ihasteltua, miten MultiBlue on lähtenyt hyvään kasvuun ja aukaissut yhden kukkasen. Vaikka jäisikin kesän ainoaksi, niin ei haittaa. Tämä riittää minulle vakuuttumaan valinnastani. Joskus siinä on vielä runsas puska!

Aiemmassa postauksessani oli niitä ihmetyksiä ja tämänkin kuvan piti alunperin olla siellä, mutta unodin sen. Kuvassa siis hassunnäköinen kuunlilja. Tai ainakin kuunliljan juurakkona sen ostin ja istutin. Tämän pitäisi olla sellainen kirjolehtinen ja kaksi sen kaveria kasvaakin aivan normaalisti sen vieressä. Mahtoiko kevään pakkaset tehdä tälle jonkun tepposen? Kasvaa nimittäin aika hassusti.

Lopuksi vielä herkkukuva. Omalta maalta salaatit ja pikkukurkut maissileivällä. Ihan parasta välipalaa!

8 kommenttia:

  1. Purosta tuli kiva.
    Nyt on ollut todella helteistä, eikä puutarhassa pysty tekemään juuri mitään. Sadettakin jo kovasti kaivattaisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sadetta kyllä tarvittaisiin. Kastelussa on hirveästi hommaa isolla pihalla. Toki en ihan kaikkia joka päivä kastele, jotta juurtuvat syvään, mutta kylvökseni ja ruukut kastelen joka ilta.

      Poista
  2. Purosta tuli kiva ja meilläkin on pieni valkoinen silta. Sain sen entiseltä työkaverilta ja on nyt pressun päällä toistaiseksi. Kuunliljat kyllä kasvaa viihtyessään kokoa että kivipolku saattaa peittyä ainakin osittain. Kuunliljan kasvu on kyllä vähän outoa mutta kun alkuja on vain yksi se on venynyt pituutta eikä kasvattanut sivukasvustoa 🤗😁 Kuumaa ja helteistä on minä en istuta nyt mitään toistaiseksi. Kauniin värinen kärhö mutta kannattaa istuttaa sen juuristolle jotain matalaa kasvia muuten saattaa keväällä käydä huonosti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuunlilja tosiaan on outo 😄 mutta josko se siitä kesän mittaan tai ensi vuonna paremmin.
      Olenkin miettinyt, mitä perennaa noiden juurelle haluaisin. Jos omissa ei ole mitään sopivaa, niin suuntaan viimeistään syksyllä ostoksille ja valikoin jotain mikä näyttää mieleiseltä 😊

      Poista
  3. Kiva puron alku tuli. Silta sen yli voisi olla todella hieno yksityiskohta. Ostomulta muuten on todella erilaista verrattuna oman puutarhan multaan. Meille tilattiin muutama vuosi sitten 8 kuutiota kunnon istutusmultaa ja juuri silloin sattui vielä tulemaan todella kuiva ja paahteinen kesä. Vesi vain valui noroina pölyksi kuivuneen mullan pinnalla ja vaikka kaivoin kasvien viereen kuoppia, jotka täytin vedellä, jouduin odottelemaan todella pitkään ennen kuin vesi oli suostunut imeytymään multaan. Ruohosilppukate helpotti vähän, mutta vasta aika on tehnyt sen, että multa on alkanut imeä vettä paremmin. Edelleenkään ei ole samanlaista kuin muun puutarhan multa, johon vesi imeytyy saman tien. Hyvin siinä kasvit ovat kuitenkin muuten viihtyneet.
    Aika erikoinen kuunlilja. Mietin, olisiko se yrittänyt tehdä tuosta "törökistä" kukkavartta? Jospa ensi vuonna kasvu olisi normaalia.
    Mukavaa juhannusviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ihan samaa tuskastellut tuon ostomullan kanssa! Mielessäni olen asiaa pähkäillyt ja epäilen, että turpeella on iso rooli tuon ominaisuuden kanssa. Ostomullissa on tieten eroja, mutta taitaa turpeen määrä olla aika suuri niissä. Ja turve on juurikin sellainen, että kuivuessaan se melkein hylkii vettä. Kuivikkeenahan turve on hyvä, mutta hitaasti turve imee alueeltaan veden itseensä. Turveaumoilla näkee hyvin sateiden jälkeen miten vesi on vain virrannut auman päältä puroina alas ja kasa ei ole kastunut kuin sen sentin verran päältä. En ole itse mitenkään hanakasti turpeen käytön lopettamisen kannalla, mutta ehkä sitä turvetta ei ihan niin paljoa tarvitsisi mullan seassa olla.
      Itselläkin tulee mieleen kukkavarsi mikä onkin alkanut pukata lehtiä 😂 on se hauska.
      Sinullekin oikein mukavaa juhannusviikkoa!

      Poista
  4. Suloinen puro ja tuo suunnittelemasi silta on hieno. Minäkin tarvitsisin juuri tuollaisia ja ihan kaksin kappalein. Miten aiot rakentaa nuo kaarevat kantavat osat joiden päälle ruuvataan kansilaudat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Kuvass näkyy haaleasti nuo apu viivat, ajattelin tehdä semmoiseata vahvemmasta lankusta tai laudasta tai millä nyt pitäisi kutsuakaan, kestopuusta tietenkin. Laitan ne tuollain pystyyn ja kiinnitän toisiinsa ehkä tuommoisilla metallitukiläpysköillä. Tai sitten pitkillä ruuveilla pystysuunnassa. Isäntä ainakin sanoi, että sen pitäisi kestää aika hyvin 😊 youtubessa oli myös pari videota vähän saman tyylisesti tehdystä sillasta 🙂

      Poista

Katsotuimmat