perjantai 26. toukokuuta 2023

Hyötytarhan kausi 2023

Kasvimaa sai siis yllättäen viime syksynä jo uutta ilmettä. Siitä muutoksesta voi lukea postauksesta: Kasvimaan laajennusprojekti. Lyhyesti kerrottuna, levensin oikeanpuoleisen lavarivistön välejä ja kasvimaa laajeni vielä vasemmanpuoleisella rivistöllä. Syksyllä en hommannut kuin yhden lavakauluksen per kohta ja tänä keväänä sain vain kaksi lavaa hommattua kun täältä ei enempää löytynyt enkä lähtenyt kalliilla hankkimaan kaupungista. Pärjään noilla mainiosti tämän vuoden. Sen sijaan sain hommattua raudoitusverkkoa ja heinäseipäitä, joista rakensin kasvimaalle kivat kaaret. Aivan ongelmitta se ei onnistunut ja sainkin itselleni mojovan mustelman käsivarteen, kun sähelsin raudoitusverkon kanssa. Valmista kuitenkin tuli ja nyt odottelen, että niihin kasvaa hernettä, papuja, köynnöskrassia ja köynnöspinaattia. Köynnöstäviä kesäkukkiakin oli tarkoitus, mutta ne ei nyt oikein lähtenyt kunnolla kasvamaan eikä talous antanut ostaa taimina. Ensi vuonna sitten.

Sain oikein hyvin esikasvatettua maissia tälle vuodelle ja ne muuttivat ensimmäiseen riviin. Samoissa lavoissa kasvaa hernettä ja syötäviä kukkia. Toisessa rivissä ovat salaatit ja yrtit sekä perunaa ja kokeiluna palsternakkaa ja köynnöksinä härkäpapua ja köynnöskrassia. Kolmannessa rivissä on porkkanaa, sipulia, mangoldia, lanttua, naurista, punajuuria ja pinaattia. Viimeisessä rivissä lehti- ja ruusukaalit, avomaankurkku ja kesäkurpitsa, sekä uutena jännänä kokeiluna parsakaalia. Viimeiseen tuli sitten papuja kiipeilemään tukea pitkin. Aika paljon siis kaikkea, mutta suurinta osaa tarvitsen vain ihan vähän kesän ja syksyn herkutteluun. Päätin siis laittaa useampaa sorttia ja vähän vähemmän jokaista. Kaaleilla on harsot päällä, tosin pitäisi hommata uutta harsoa, kun toiseen lavaan jäi vain pieni pätkä. Se ei riittänyt kunnolla päästä päähän ja siinä oli vielä halkeamakin. Jos sitä huomenna saisi haettua kaupasta.

Sipulit ja porkkanat sulassa sovussa. Parissa välissä mangoldia.
Parsakaalit ja avomaankurkut sulassa sovussa. Joku vanha sipulikin sinne ilmeisesti lähtenyt kasvamaan.
Perunat on jo hyvässä kasvussa. Tuli aika monta samaan lavaan, mutta jospa hevosenkakka pohjalla antaisi niille kaikille voimaa kasvaa.
Timjami ja siementänyt yrtti.
Kasvimaan reunalle tein pienen istutusalueen, jonne "dumppasin" viime kesän ruukussa viettäneet yrttini ajatuksella eläkää tai kuolkaa. No nyt näyttäisi siltä, että kaikki paitsi yksi päättivät elää tyytyväisinä. Ja sieltähän löytyy siis timjami ja sitruunatimjami, joita kevät auringolta peittelin, salvia, persilja, minttu, ruohosipuli ja sitten yläkuvassa etummaisena on joko korianteri tai yrttiselleri. Itse veikkaisin korianteria ja epäilen myös, että se ei varsinaisesti selvinnyt talvesta vaan siemensi ympärilleen julmetusti. Tai sitten se on joku mäkimeirami tai oregano, jonka olen vain unohtanut ostaneeni....

Salvia, persilja, minttu, ruohosipuli ja tyhjä paikka ainoan täysin kuolleen yrtin kohdalla.
Kasvihuoneessa siirtyi tomaatin paikat tänä vuonna vasempaan reunaan. Kokeilen, josko kurkut tykkäisivät tästä ratkaisusta enemmän. Kasvihuoneen edessä on nyt vain jemmassa nuo laatat, sillä minulla on niille ihan muuta käyttöä. Laattojen päällä on ruukuissa daaliat kasvamassa. Tosin hieman pettynyt ole Mustialasta hommattuihin daalioihin. Olivat aika surkeita eikä puolet lähtenyt edes kasvamaan. Vasemmalla reunalla rivi aikaisempaa perunaa, jotka hieman kärsivät taannoisesta pakkasyöstä. Toivon edelleen, että niistä saataisiin juhannukseksi uutta perunaa, vaan saapa nähdä.

Kasvihuoneessa on taas vaiteeksi ahdasta. Tänä vuonna minulla on peräti kuusi tomaattia kasvamassa. Kaksi idliä, kaksi zuckertraubea ja 2 marmande pihvitomaattia. Kasvihuonekurkkuja on 4 ja minikurkkuja peräti 5. Hupsista, mitenhän se nyt noin riistäytyi. Noh siellä on yksi edukkaasti ostettu minikurkku, joka on muita isompi ja alkaa jo tehdä kurkkua. Muuta tulevat perästä. Sitten vielä kaksi paprikaa on jo istutettuna. Keskellä sitten kuusi ylimääräistä tomaattia, jotka toivottavasti saavat uudet kodit viikonloppuna, kaksi istutusta odottavaa chiliä, muutama siemenestä kasvatettu daalia ja vähän sitruunamelissaa ja ehkä jotain köynnöskukkaa, mutta niistä on nimet hävinnyt. Ja vielä pitäisi yksi vesimeloni mahduttaa.... Pitäisiköhän alkaa jo suunnitella sitä isompaa kasvihuonetta.

Sain joululahjaksi isännältä blumat-järjestelmän. Ja kävin tuossa viikko pari takaperin ostamassa pienen saavin blumatille. Sittenhän se olikin yllättävän helppoa asentaa. Ensin pähkäilin, miten saan letkun liitettyä saaviin, mutta tarkemman tutkailun jälkeen totesin, että paketissahan tulee tosi hyvät liittimet siihenkin. Hyvin se istui vähän kaarevaan saavin kylkeen. Porkkanoiden uitto ja asennnus sujui hyvin ohjeita noudattaen vaikka minulla olikin pari ylimääräistä ja innokasta käsiparia auttelemassa.

Patiosta jääneistä laatanjämistä rakensin aikas hienon tellingin mun saaville, eikös?
Vesi kun tulee suodattamatta joesta, niin sovelsin jemmassa olevista verkoista ja harsokankaasta suodattimen tapaisen. Ei se nyt kaikkea suodata, mutta isoimmat töskät.
Aiemmin jo hieman vilahtikin kuvan taka-alalla taimikasvatus alueeni, siellä ollaan jo hyvässä vauhdissa ja minun pitäisi keritä koulimaan jo kiireellä niitä.
Ja teitenkin hyötytarhan takaosassa yksinään viihtyvä raparperi porskuttaa taasen oikein reippaasti. Vähän meinaa alue villiintyä, mutta ei kait se haittaa. Alueelle on vielä muutossuunnitelmia, mutta ne vielä viipyilevät. Josko saisin sitten vähän tukahdetettua heinää sun muuta. Nyt ei taida ihan rahkeet riittää kaiken setvimiseen. Paljon pahvia ja katetta voisi olla ihan hyvä keino tosin.

Mutta näin on päivitetty kasvimaa kaudelle 2023! Aurinkoista loppuviikkoa!

8 kommenttia:

  1. Hienossa järjestyksessä kaikki laatikot ja taimet🤗 Puutarhainnostus vie mennessään, ehkäpä isompi kasvihuone olis paikallaan😉

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos 😊 Todellakin isompi olisi oikea lottovoitto 🤭

      Poista
  2. Teit oikein hienot köynnöskaaret, kyllä kelpaa tunnelissa käyskennellä köynnöstävien herkkujen keskellä. Taitavat kaikki kasvihuoneen omistajat todeta, että ahtaus iskee innon kasvaessa. Onneksi meillä isäntä käski ostaa isomman, kuin minä alunperin suunnittelin (hinta hieman hirvitti). Nyt olen niin tyytyväinen tuohon suurempaan kokoon, vaikka ahdasta sielläkin välillä on. Pidetään peukkuja, että saat hyvän ja monipuolisen sadon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kaarista tuli tosiaan ihanat 😊 Kasvihuoneen kanssa pitää tosiaan hieman säästää, että saa investoitua 🙈 kun en ole saanut isäntää vakuuttumaan vanhoista ikkunoista rakentamiseen, ikkunoita olisi tarjolla ilmatteeksi täällä päin 🤭

      Poista
  3. Kasvimaasi näyttää tosi siistiltä. Onnea kaikille kylvöksillesi.
    Minullakin kasvihuone pursuaa taimia. Olin ajatellut istuttaa kesäkukan taimet jo ulos, mutta sitten säätiedotukset kertoivat tiedossa olevan hyvin viileitä öitä viikonloppuna. Täytynee siis vielä malttaa odottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos 😊 Sää tosiaan viileni aika reippaasti vielä. Itsellä on hieman harsosuojausta iltaisin, toivottavasti kukkaset kuitenkin kestävät 🙂

      Poista
  4. Tuo pohtimasi yrtti taitaa olla tosiaan korianteria, sillä minusta oreganolla on pyöreämmät lehdet. Tuoksusta ja maustahan ne viimeistään sitten erottaa.
    Olipa hyvä joululahja! Kastelujärjestelmä helpottaa hirveästi kasvihuoneen hoitoa kun ei tarvitse huolehtia muusta kuin saavin täytöstä. Suodatinsysteemikin selvästi pelittää, tosin luulin sinun laittaneen suojaukset lasten takia. Meillä ainakin olivat innokkaita heittelemään kaikenlaista vesisaaviin :D
    Suosittelen tuon raparperin ympäristön heinikon hillitsemiseen ihan vain raparperin lehtiä ja ruohosilppua. Ruohosilppu lannoittaa raparperia ja tukahduttaa samalla aika tehokkaasti rikkaruohoja, raparperin lehdet pitävät muuten vain rikat kurissa. Ihan kuin olisin jostain lukenut, että niissä olisi myös jotain muiden kasvien kasvua estäviä aineita mutta en mene vannomaan. Mutta siis ainakin fyysisenä esteenä ovat tehokkaita. Samoilla konsteilla pidin oman raparperini alustan siistinä silloin kun sen ympärillä vielä kasvoi heinikkoa.
    Harmillisen koleaa on nyt mutta jospa se lämpenisi. Vähän hankala harsojenkin kanssa pelailla, kun tuulee niin kovasti. Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kappas olin varma, että vastasin tähän, mutta kaippa sitten vain ajatuksissani 😂
      Korianteria se nyt varmaan on, maku hieman... hmmm kitkerä, tai jotain sinne päin 🙈
      Eipä ole onneksi meidän lapset vielä tajunneet saavia 😅 mutta ehkäpä tuo suoja hämää heitä tarpeeksi 🤭
      Neuvosi raparperin kanssa lähti heti kokeiluun! Kohta nappaan uuden satsin puskasta ja sitten alkaa raparperi olla katettu ympäri 😊👍
      Pari pakkasyötä näemmä mahtui tähänkin väliin, jospa nyt oltaisiin jo kesäsäässä 😅

      Poista

Katsotuimmat