tiistai 9. toukokuuta 2023

Esikasvatuskuulumisia

Esikasvatettavien kanssa on mennyt niin hyvin kuin myös vähän vähemmän hyvin. Kuvan tuoksupelargonit ovat kasvaneet aika hintsusti kokoa vielä, mutta yksi halusi jo pienen kukkasen ilokseni tehdä. Sen verran salakavalasti, että en edes nuppua huomannut ennen kuin se jo kukki. Nyt alkaakin vihdoin lämmetä ja sehän tarkoittaakin sitä, että näitä pitäisi alkaa totuttaa ulkoilmaan! Olisi mahtava saada vähän tilaa sisälle viimein.

Laitoin nousevankuun aikaan viimeiset esikasvatettavat multaan. Aivan ongelmitta ei sekään onnistunut, sillä kylvöjä tehdessä tajusin unohtaneeni ostaa kasvihuonekurkun siemenet! En ymmärrä, miten ihmeessä siinä oikein onnistuin, mutta onneksi paikallisessa rautakaupassa oli mielesoloisia lajikkeita myynnissä ja paikkasin unohdukseni melko nopeasti. Pikaistuksissani vain en laittanut lajikkeita ylös mihinkään, että pitäisiköhän käydä vielä kaupassa tutkailemassa nimet. No joka tapauksessa, kaikki ovat lähteneet todella hyvään kasvuun. Kuvassa etureunassa maissia ja takana löytyy parsakaalia ja kolmea erilaista papua. En tiedä, mistä moinen innostus nyt hypähti, mutta niin vain tuli ostettua sellaisia. Jos niitä kesän aikana vähän opettelisi laittamaan itselle tai muillekin, jos suostuvat syömään. Parsakaali on kyllä koko perheen suosikki, olen vain aatellut sen olevan hankala kasvattaa.

Toisessa laatikossa on lähtenyt vähän hitaammin kasvuun lehti- ja ruusukaalit, sekä kurpitsat ja avomaankurkku. Tuli muuten isännän kanssa pyörähdettyä Kärkkäisellä ja löysin noita pitkulaisia taimilaatikoita sieltä. Ne on aika näppäriä ikkunalaudalla. Tosin meillä joutuu vähän laittamaan tukea tuonne alle, kun ikkunan reuna on kahdessa tasossa, mutta nää oli kyllä kivat!

Täällä laatikossa on melko hidasta ollut kasvu. Etureunan sitruunamintut innostuivat kasvamaan tosissaa ihan viikon sisällä. Ne varmaan haluaisivat pikku hiljaa isompaan ruukkuun. Pientä ripsiäis ongelmaa on ollut havaittavissa ja pitäisikin taas hommata lisää noita kelta-ansoja. Niitä tuntuu vain jatkuvasti putkahtavan jostain.... Täällä mielissäni olen tietysti sitruunamintusta, mutta myös daalioista, jotka ovat lähteneet tänä vuonna hyvin kasvuun. Muut tuntuu vähän junnaavan taikka kuolevan pois.

Sitruunamelissat laitoin isompiin ruukkuihin ja eikös kaksi sitten ottanut itseensä ja kuoli. Samaten laventeli kasvoi oikein tyytyväisenä, mutta latvonnan jälkeen kaksi niistäkin päätti heittää veivinsä. Mikähän kumma näihin oikein sitten iskee... Tämä ainokainen mustasilmäsusanna sentään näyttäisi olevan elossa ja tietenkin tuo tuomaatti, mutta sillä on paljon kavereita muualla myös.

Tomaatit ja paprikat ovat nyt olleet oikein tyytyväisiä oloihinsa ja kasvavat ihan hurjaa tahtia. Siksi toivoisin, että voisin ne jo kasvihuoneeseen harsojen alle siirtää pikku hiljaa. Parvekelaatikkoon istutin tuoksuhernettä ja päivänsineä vuorotellen, ne olisi hyvä saada pikku hiljaa myös ulos. Ovat nyt pari päivää vierailleet pienen hetken terassilla. Tuo tuuli vaan vähän arveluttaa vielä minua. Käärme- ja pesusienikurkku nauttisivat varmasti kasvihuoneoloista enemmän, mutta vielä yöt ovat kovin kylmiä. Lisäksi kasvihuone on täynnä perunaa ja daalioita, niin ja perennan siemeniä. Noh helpottaisihan tuo, jos edes osan saisi, kuten tomaatit, siirrettyä. Ensin pitää vain siirtää perunasangot ulos, varmaan laitan niille vielä harson sitten päälle. Niin ja se porkkana! Näyttäisi siltä, että molemmat ottivat vähän itseensä jostain. Toinen oikeastaan jo kuoli, mutta toinen vielä sitkuttelee. En usko, että se selviää siemeniin asti, mutta yritän nyt sitä kuitenkin vaalia. Onneksi minulla on niitä vanhoja porkkanoita vielä, ajattelin niitä istuttaa tuonne ulos vielä. Ehkäpä niistä sitten ainakin saisi siemeniä, on ne ainakin nättejä siellä.

Perennan siemenistä puheen ollen, osa kasvihuoneeseen laittamistani on alkanut jo itää. Nyt minulla onkin aikamoinen homma pitää nämä tarpeeksi kosteina! En edes tajunnut nyppiä tuolta ruukkuja niin, että olisin saanut nimet esille!

Hankikylvöt ovat saaneet hieman häiriötä meidän pikkupimulta, mutta toistaiseksi mullat ja siemenet pitäisi olla pysynyt kaikissa sisällä. Vielä ei näy mitään elonmerkkejä useimmissa, mutta ihan pienet alut saattaisi olla vaalean sinisessä iiriksessä ja valkoisessa laukassa. Toivottavasti nämä muutkin tulisivat kohta perässä. Vieläkö on olut sitten liian kylmä itämiselle vai menikö talvella joku mönkään?

Iiriksen pienenpieni alku vähän tikusta alaspäin.
Valkoinen laukka kippuralla.

Luulisi näiden lämpöisempien kelien nyt kirvoittavan puutarhan kukoistukseen! Itse ainakin yritän ehtiä tänä vuonna paremmin kuuvaamaan kevään kukkasia, eilen ei vielä kauheasti ollut tapahtunut tuolla pihalla tai no oli siellä lupaavia alkuja jo putkahdellut. Ehkäpä pari päivää saa ne oikein vauhtiin tässä. Vihreää väriä kaipaisin jo enemmän kuin myös kukkia!

Aurinkoista viikkoa!

6 kommenttia:

 1. Sinulla on jo paljon hyvää kasvua. Onneksi sääkin näyttää kunnolla lämpenevän, joten hyötykasvien muutto kasvihuoneeseen häämöttää tulevaisuudessa.
  Aurinkoista viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! 😊 Sää tosiaan lämpeni mukavasti ja meillä ainakin tomaatti ja paprika muuttivat kasvihuoneeseen jo. En vielä istuttanut paikalleen vaan ovat pikku ruukuissa vielä 🤭

   Poista
 2. Kyllä näitä lämpöisempiä säitä onkin odotettu. Tänään varjolämpötila nousi jo miellyttäviin lukemiin ja kasvihuoneessa mittari näytti jopa + 30 astetta.
  Parsakaali on kyllä todellista herkkua. Parina vuonna olen sitä kasvattanut kasvimaan kasvilavassa. Ensimmäisenä kylvövuotena sato onnistui tosi hyvin, mutta toinen kokeilu olikin sitten epäonnekkaampi sillä mökkilomalta palatessamme parsakaali oli ehtinyt alkaa kukkia.
  Onneksi sait kurkuntaimia ostetuksi ja unohduksen paikatuksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä pienessä kasvihuoneessa nousee lämpötila tosi nopeasti ja siellä on aivan liian kuuma jo päivällä 🙈 ovi ja ikkuna avoinna pysyy asteet 30 tietämillä 😅
   Parsakaali on ihan huippu kasvis, toivottavasti onnistun sen kanssa 😋

   Poista
 3. Kunnon viidakot ikkunalaudoilla. Meillä ei ole enää taimia muualla kuin kourallinen ruukkuja sisällä tai ulkoeteisessä ja kaikki loput ovat ulkona. Tomaatitkin olivat jo päivän ulkoilemassa mutta ne siirsin yöksi ulkovarastoon. Huomenna istutan ne lopullisiin ruukkuihinsa, niin eivät kaatuile niin herkästi ja pysyvät pidempään kosteina. Huojentavaa, kun ei ole enää yöpakkasia. Taimipuuhat helpottuivat huomattavasti.
  Valkoinen laukka on itänyt täälläkin mutta aika moni kakkoserän kylmäkäsiteltävistä on vielä itämättä. Jospa ne siitä hiljalleen alkavat itää.
  Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ollut tänä vuonna todella kärsivällinen näiden kanssa 😅 mutta alkaa ne vähitellen siirtyä tuonne pihalle asteittain, tomaattit lähtivät etunenässä kasvihuoneeseen ja se siirto sujui hyvin. Lisäksi parvekelaatikkoon istutetut siirtyivät terassin kaiteelle ja osan köynnöksistä istutin isoon ruukkuun ja sekin on jo pihalla 😊 Olen antanut heille aika pikaisen totuttelun, eli parina yönä kärräsin sisälle ja se oli sit siinä 🤭 hyvin ovat sopeutuneet! Seuraavaksu lähtee kesäkukat ja yrtit, niin voin istuttaa nekin isompiin ruukkuihin, johan alkaa tilaa tulla meillekin 😄

   Poista

Katsotuimmat