keskiviikko 3. toukokuuta 2023

Pikkupatio ja mansikkapenkit

Tämä kuva on viime vuodelta, koska en ottanut alkutilanteesta kuvaa niin kaivoin vanhan kuvan. Viime viikonlopun puuhiin kuului siis leikkimökin seudun ehostus ja mansikkapenkin rakennus. Taisin jo viime vuonna mainita, että en tykkää mansikoiden olinpaikasta. Se oli ihanan romanttinen ajatus, että mansikat olisivat nätisti kivien reunuskasvina, mutta loppujen lopuksi niiden leviäminen joka kiven koloon ja muualle alkoi raivostuttaa. Joten ne saivat häädön. Mutta sitä ennen tuhosin pation teosta jääneen lavallisen laattoja...

Koska leikkimökin vierelle oli jo viime vuonna laitettu reilukerros mursketta ja sepeliä, oli alkutyöni melkoisen helppo ja nopea. Tasoittelin valitsemani alueen passin kanssa suoraan ja laitoin päälle hienompaa kivituhkaa. Ja tietenkin tasoittelin sen myös. Sittenhän se oli vain laattojen latomista. Alunperin oli tarkoitus latoa ne samalla tavalla kuin patiossa, mutta vähän piti soveltaa, kun pienimmät laatat loppuivat kesken. Lopputulos on kuitenkin oikein hyvä eikä kuvion muuttumista kauheasti huomaakaan edes.

Leikkimökin pikkupatio ladottuna.

Olen todella tyytyväinen aivan yksin tekemääni pikku patioon. Jossain vaiheessa olisi tarkoitus hommata vähän lisää laattoja ja tehdä leikkimökin eteen toinen taso, koska korkeuseroa on sen verran teen siihen pikku portaan. Tai sitten, jos jaksan, niin lapioin kerroksen mursketta pois ja teen samaan tasoon. Sitä ehdin miettiä, koska homma ei ole tämän kesän listallani. Siellä on paljon paljon muuta tekemistä.

Pikkupatio on sen verran leveä, että siihen saa vaikka tuolin istumista varten. Mietin myös pientä kapeaa hyllykköä seinän viereen, vähän kuin pöydäksi.
Toinen reuna on ei tullut muutosten vuoksi tasaiseksi, mutta aion peittää sen kivillä, jolloin ei haittaa yhtään millainen reuna tuossa on.
No sittenpä se mansikka penkki. Alunperin ajattelin vähän isompia lavakauluksia tuohon pation reunaan, mutta paikallisessa rautakaupassa ei ollut kuin näitä pienempiä. En osannut myöskään tajuta, että niitä menee reunaan kahden sijasta kolme. Mietin hetken hakisinko pari lisää, mutta lopulta minusta alkoi tuntua fiksummalta jättää penkki tällaiseksi. Se ei ole liian massiivinen tästä päästä. Tätä kuvaa kun katson, niin haluaisin tuonne laatikoiden taakse vielä köynnöstuen, minulla sellainen olikin, mutta en tiedä ehdinkö sen heittää jo roskalavalle. Harmillista, ehkä hommaan sitten uuden joku päivä.q

Aika näpsäkän näköinen näin.
Kuten kuvista varmasti on näkynyt, viikonloppuna satoi pikku hiljaa koko ajan. En tosin siinä puuhaillessani sitä edes huomannut. Vaatteet tosin olivat milloin kurassa ja milloin mullassa. Nautin puuhaillessani. Leikkimökin reuna näyttää nyt söpömmälle ja mansikkamaa heti vieressä on varmasti lasten mieleen.

Leviteltiin isännän kanssa viikonloppuna myös kalkkia pihamaalle, siitä jäänteinä on hieman valkoinen maa tässä kuvassa. Mansikatkin ehdin käydä kaivamassa maasta ylös. Koska alue kutistui radikaalisti, jätin itselleni vain lumotar-mansikat ja muut sulloin pariin multasäkkiin. Alkuun ajattelin antaa niiden kuolla ensin säkkeihin ja sitten laittaa kompostiin, mutta sittenpä laitoin puskaradioon viestin, että saa hakea mansikat. Niinpä ne lähti jo samana iltana uuteen kotiin. Lumotar-mansikoissa oli jonkun verran rönsytaimia ja ne purkitin ruukkuihin. Jos ne kaikki lähtevät hyvään kasvuun voin myydä ne taimitorilla eteenpäin. Viimeiseen lavaan en muuten mansikkaa laittanut vielä, kun ajattelin hommata sinne kuukausimansikkaa. Olisi sitten yksi koko kesän napostelumansikkaa tuottava lavallinenkin. Sinne olisi toki tullut ne itse kasvatetut, mutta eihän ne suostunut tänä vuonna kasvamaan...

Nyt onkin ollut hieman lumisempia tunnelmia, joten tähän hätään ei kukkakuvia tule lisättyä.
Viikonlopun jälkeen kai pitäisi vähän lämmetä, jaksetaan siis odottaa vielä.
Aurinkoista viikkoa!

11 kommenttia:

 1. Leikkimökki uusine patioineen on kyllä söpö. Ja huomaavainen ajatus tuo, että mansikat ovat leikkimökkiläisten käsien ulottuvilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä 🤭 pitää vain enää nuorimmille opettaa, että mansikat syödään kokonaan punaisina 😄🍓

   Poista
 2. Tulipa siisti ja kivan näköinen. Nyt mansikatkin ovat ihan lasten ulottuvilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikös 😄 tuli kyllä parempi kuin mitä osasin ajatellakaan 🤭

   Poista
 3. Hurmaava leikkimökki ja mansikat sopivat sen pihapiiriin kuin nenä päähän 🤗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta turiset 😊 ihana miten alue muotoutui näin kivaksi!

   Poista
 4. Kiva päivitys leikkimökin alueelle. Lapset varmasti tykkäävät kun pääsevät helposti kesken leikkien pienelle välipalalle. Minä jättäisin portaan tekemättä ja latoisin laatat tasaiseksi alueeksi, vaikka siinä olisikin enemmän työtä. Leikkien tuoksinassa portaaseen saattaa pieni lapsi kompastua helposti. Ritilä muuten sopii hienosti tuohon pation päähän. Siihenhän voisi laittaa vaikka herneitä kasvamaan, niin on lapsille lisää herkkuja. Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! 😊 Ja hyviä huomioita, itse olin lähinnä ajatellut terassin portaita tätä pähkäillessäni. Sillä, jos teen laatoista portaan, jää terassin alin porran laattojen "sisään" ja jos lapion mursketta pois, niin alin porran jää näkyviin 🤭 Näin sainkin jo laajempaa näkökulmaa pohdintoihini!
   Herneet muuten sopisivat aika hyvin tuohon naposteluun 😋🤭

   Poista
 5. Monta ideaa sain tästä kuvauksesta. Olen ajatellut rakentaa eräänlaisen paviljongin puutarhaan. Tästä näen, että kannattaa laittaa myös sepeliä kivetyksen ympärille, että pysyy siistimpänä. Isot ja pienet luonnonkivet ovat myös mainioita reunoille.

  VastaaPoista

Katsotuimmat