maanantai 31. lokakuuta 2022

Kasvimaan laajennusprojekti

Sain kuin sainkin uutta intoa aloittaa kasvimaan laajennusprojektin jo tänä syksynä. Aloitin tämän projektin samaan aikaan, kun touhusin uuden alueen kanssa. Siitäpä jo kirjoitinkin aiemmassa postauksessa, eli täällä. Tässä kuvassa olen jo saanut vasemmalle reunaan paljon kiviä pyöriteltyä sekä ison maakasan madallettua täytemaaksi. Porkkanat oli vielä nostamatta, mutta kasvihuone sentään saatettu talvikuntoon. Tarkoitus oli saada levennettyä kasvimaan polkuja ja tehdä toinen rivi suunnilleen suoraan toisen viereen. Lavarivien väliin ajattelin laittaa raudoitusristikoista kaaret köynnöstäville kasveille.

Tässä kuvassa taisin olla jo myllännyt ja etsinyt vielä vähän kiviä lisää. Tässä kuvassa näkee hyvin miten kapoiset nuo lavojen välit ovat. Pari vuotta sitten ajattelin tekeväni kompaktin alueen, mutta 40cm laatikoiden välissä osoittautui aivan liian kapeaksi. Nyt ajattelin leventää ne ainakin 60cm levyisiksi ja rivien väliin tulee noin metrin levyinen käytävä.

Kasvihuoneen takaosa kerkesikin jo muuttua, kun sinne tuli vietyä sepeli ja murskekasojen jämiä. Sain kivan tasaisen alueen taakse, jossa voin varastoida edes osan tavaroista talveksi. Saapa nähdä keksinkö sinne jotain näppärää vielä jatkossa. Taka-alalla näkyy lehti- ja ruusukaalit, lehtikaalia pitäisi vielä napsia säilöön. Ruusukaali kärsi kevään huonosta harsotuksesta ja se oli aivan täynnä toukkia. Ensi vuonna nikkaroin jonkun todella kestävän harsosuojan, jota pikku ihmiset eivät pääse repimään (no niin varmaan!).

Pihamaa viettää aika reippaasti myös täällä kasvimaan takana, joten sora-aluetta tukemaan tuli muutama isompi kivi. Olisin laittanut ehkä useammankin, mutta rupesi olemaan liikuteltavat kivet aika hakusessa. Sain tasoitettua kasvihuoneen ja lavojen välisen polunkin. Sitä on ollut haastava kävellä, kun se vietti tuolla lyhyellä matkalla yli kymmenen senttiä. Nyt se on tasainen, tosin tuo murske saattaa paikoitellen hieman painua vielä.

Sittenpä olenkin jo ahkeroinut porkkanat varastoon ja aloittanut käytävien leventämisellä. Osa lavojen mullista kaivoin kasvimaan taakse, että pääsin siirtelemään niitä. Osan sitten vain siirsiin lavasta toiseen. Käytävien leveydeksi tuli lopulta 66cm. Ihan vaan kun sattui olemaan sen mittaisia lautoja tuonne väleihin. Ne pitävät yläpuolisen soran omalla puolellaan, kun lavat ovat hieman alempana. Heiluinpa siinä sitten passin ja mittanauhojen kanssa ahkerasti pari päivää. Pieni sadekaan ei haitannut menoa.

Toisesta suunnasta näkymää. Viimeinen lava jää tässä vaiheessa alemmas vielä. Se oli alunperinkin reippaasti alempana, joten ajattelin laittaa siihen vain kolmannen lavakauluksen. Sen jälkeen se on muiden kanssa samalla tasolla yläreunastaan. Kuvaus vaiheessa oli jo mukavan kirkaspäivä, mutta edeltävänä päivänä jouduin jopa hetkeksi kuistille istuskelemaan, kun vettä tuli hetken niin rankasti. Sadesäällä touhuaminen on melkoisen sotkuista puuhaa...

Sitten onkin jo ilma muuttunut hieman. Koska mursketta ja kivituhkaa kerran muista projekteista oli jäljellä, laitoin sitä sitten tänne. Oli ainakin helpompi tasata nuo laatikot suunnilleen passin mukaan. Sanon suunnilleen vaikka tarkkana olinkin, mutta veikkaan, että maa elää talven aikana vielä. Tässä vaiheessa mietiskelin, josko laittaisin kuitenkin soran päälle vielä kuorikatetta, ihan vaan tyylin takia. Ajatus tuntuu hullulta, mutta itse ehkä tykkäisin enemmän kuorikatteen tuomasta pehmeydestä ulkonäöllisesti. Mutta voi olla, että tämä jää ihan sorallekin, tai kivituhkaahan tuossa tuo päälikerros on. Vasempaan reunaan tuli kerros multaa ja siihen olisi tarkoitus istuttaa jotain yrttejä niin käyttöön kuin koristeeksikin. Haluaisin salviaa ja timjamia, mutta mitenhän ne tällä vyöhykkeellä selviävät talvesta?

Suoraan edestä näkee, että toinen rivistö on selkeästi alempana. Tämä tuli ihan materiaalien puutteesta. Tarvitsisin hirveästi kiviä lisää, jotta saisin nostettua maanpintaa tuossa kohtaa tarpeeksi ylös. Nytkin maa vähän viettää tuonne vasemmalle päin tuosta toisen lavarivin jälkeen. Mutta sen uskoisin häipyvän näkyvistä, kun reunassa kasvaa komeasti jotain. Alue on nyt jäänyt tällaiseksi vaikkei se aivan valmis ole. Pääkäytävä on hieman vajavainen ja tarvitsisi täytettä, mutta se pääsi loppumaan. Tai kivituhkaa olisi vielä vähän, mutta en haluaisi sitä laittaa kovin paksua kerrosta tuohon. Mikäli ensi keväänä vielä haluan kuorikatteen päälle, niin se korjaisi asian. Taikka sitten odottelen, että viitsin hakea vaikka kärryllisen mursketta ensi vuonna. Nyt se kuitenkin saa olla tällaisenaan ja itse alan siirtyä pikku hiljaa talvi puuhiin. muutama pihakaluste kaipaa vielä varastointia ja kuorma jätettä pitäisi viedä jäteasemalle. Sittenpä minun puutarhani alkaisi olla talvikunnossa. Tästä onkin mukava jatkaa ensi vuonna!

Hyvää alkavaa kuuta kaikille!

10 kommenttia:

 1. Kasvimaasta lavakauluksineen tuli siisti ja kaunis. Pääkäytävän, sekä laatikoiden välisten kulkukäytävien leventäminen helpottaa varmasti oleellisesti työskentelyä ja kaikkinaista kulkua etenkin kottikärryjen kanssa.
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lavojen väliin tosiaan mahtuu paljon paremmin nyt ja pääkäytävän ollessa kottikärryä leveämpi, on paljon helpompi työskennellä 😊

   Poista
 2. Oikein hyvä muutos sekä toiminnallisesti että silmää miellyttämään. Olet ollut ahkera!

  VastaaPoista
 3. Hyvältä näyttää😍

  VastaaPoista
 4. Kyllä kelpaa ensi kesänä viljellä tuolla yhtä sun toista. Leveät käytävät helpottavat ihmeesti kulkemista, kasvimaan huoltopuuhia sekä sadonkorjuuta. Meillä on olosuhteiden pakosta ainoastaan pääväylä reilun metrin levyinen ja siitäkin osan vievät ruukkuviljelmät. Lavojen väliin sekä toiselle pitkälle sivulle jäävät käytävät ovat vain 40cm leveät ja ahtauden huomaa viimeistään keskikesällä, kun kasvit alkavat rönsyillä sivuille. Jos vain olisi ollut enemmän tilaa käytettävissä, olisin varmasti tehnyt kapeammistakin käytävistä vähintään 60-senttiset.
  Minusta ei haittaa yhtään, että kasvimaa on rinteessä. Ainakaan alemman rivin kasvit eivät varjosta ylempää riviä, vaikka vähän innostuisivat kasvamaan korkeutta :D Kivireunuksen viereen jäävä multatila on myös hyvä ratkaisu. Timjami on talvehtinut meillä suht luotettavasti monta vuotta. Keväät sen sijaan ovat sille vaarallisia, joten kannattaa suojata hyvin havuilla. Havuja ei myöskään saa poistaa kerralla eikä varsinkaan aurinkoisena päivänä (nimim. kokemusta valitettavasti on), vaan valita pidempi tyyni, pilvinen ja vaikka mieluusti vielä sateinenkin ajanjakso. Monta timjamia olen onnistunut tappamaan huolimattomuudella. Voisi olla myös viisasta laittaa havut paikoilleen jo syksyllä, sillä viime keväänä lumet hävisivät timjamini päältä työpäivän aikana ja tietysti juuri silloin aurinko paahtoi pilvettömältä taivaalta ja oli vielä tuulistakin. Vaikka routaa ei ollut juuri nimeksikään, niin ei se jaksanut enää lähteä kasvuun. Kunhan maa alkaa jäätyä, käyn viskaamassa muutaman kuusenoksan uuden yksilön päälle, jotta ei tarvitsisi taas ensi keväänä todistaa kuivettuneeksi muuttunutta timjamia. Salviakin muuten talvehti kerran (sen ainokaisen kerran kun olen sitä kasvattanut), joten kannattaa ehdottomasti kokeilla.
  Kasvihuoneen takana olisi muuten hyvää tilaa ruukutuspöydälle tai jollekin kiinteälle ruukkujen ja kasvimaalla tarvittavien työkalujen säilytysratkaisulle, ellei teillä sitten satu olemaan jotain puutarhavajaa tai varastoa kätevästi kasvimaan lähistöllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hurja, mikä romaani tuli huomaamatta naputeltua! :D

   Poista
  2. 🤭 Romaanissasi oli asiaa joka sana! Kiitos! Nyt on hyvät ohjeet lähteä itse kokeilemaan timjamia ja salviaa! Menisiköhän rosmariinikin 🤔
   Tuo ruukutuspöytä tai joku vastaava säilytystila olisi tosi hyvä, puutarhahommeleille kun sellaista ei vielä ole. Ruukutuspöytää tosin haaveilin rakennettavaksi varaston seinälle, että saisin siihen ihania seinähyllyjäkin 😄 mutta en tiedä vielä mitä isäntä tuumaa asiasta. Sellainen matalahko ruukkuvarasto olisi mainio kasvihuoneen takana kyllä! Se menee suunnitteluun 🤭

   Poista
  3. Luulen, että rosmariini ei kestäisi talvea ulkona. Se kun on tuntunut olevan aika kranttu sisälläkin talvetettava. Viime talven yli sain sen menemään valoisassa 10-asteisessa eteisessä ensimmäistä kertaa, taisi olla neljäs tai viides yritys. Voittoisa niksi taisi olla se, että kastelin sitä aika usein. Tai sitten sattui vain hyvä yksilö kohdalle, mistäpä näitä tietää. Ruukutuspöytä hyllyineen olisi varaston seinälläkin tosi kiva ratkaisu.

   Poista

Katsotuimmat