maanantai 17. lokakuuta 2022

Uudet katealueet

Sain loppukesästä haettua Laukaan seudulta taas kärryllisen kuorikatetta. Isännältä utelin, josko kuorikatteen saisi peräkärrystä helposti pois pressun avulla. No en mitään varmaa vastausta saanut, mutta täytyihän sitä kokeilla. Laitoin siis kärryyn ensin pressun, jonka jälkeen kuormattiin kärry täyteen katetta. Taittelin pressun reunat katteen päälle, etteivät ne lennä tiehensä matkalla. Kotona pakettia availtiin sen verran, että kärryn perästä pressun reunat saatiin maahan. Isäntä ajoi työautonsa pressun reunan päälle ja sitten nykäistiin kärry pois. Hyvinhän se toimi! Vähän vain pressuun tuli repeämää, mikä nyt ei liene ihme jo hieman kulahtaneessa pressussa. Olin tarkoittanut katteen takapihalle, mutta innostuin kohentamaan etupihan sisääntuloakin. Näinpä kaivelin nurmikon ja rikkaruohot juhannusruusujen ja keijuangervoiden ympäriltä, laajensin myös aluetta tammen ympärille asti. Olisin tehnyt vähän isomman alueen, mutta pelkäsin että katetta ei riitä takapihalle tarpeeksi. Joten taidan kaivella ensi vuonna vähän lisää, niin saa tuon rinteen kokonaan siistityksi!

Kuvakulma pihan suunnalta päin. Pitäisiköhän hommata muutama keijuangervo lisää tuohon riviin vaiko valita jotain muuta niiden ja tien välille? Kas siinäpä aihetta talven mietiskelyille. Miten itse laittaisit?

Kuvakulma nurmikolta päin. Tammi kasvoi hyvin kevättalven järsijöistä huolimatta. Istuttelin syksyllä vähän lisää pikkusipuleita tähän ympäristöön. Toivottavasti niitä ei nyt käy myyrät taikka oravat varastamassa. Nurmikko ei tässä ole kauhean hyvä. En tiedä saataisiinko ensi vuonna ostettua rekallinen multaa taas ja uudistettua etupihan nurmikot. Niissä on ihan liian vähän multaa tällä hetkellä.

Takapihalla, marja- ja hedelmätasanteella, katetta sai uudet mustaherukkapensaat ja vähän vanhatkin. Kesän aikana kaivelemani alue sai katetäytteen. Ensi kesänä jatkeen sitten tuonne loppuun asti. Yksi kottikärryllinen meni uuden omenapuun juurelle. Nimittäin viimeisin rivissä seisonut omenapuuni 'Heta', alkoi oikein mallikaasti työntää lehteä, kunnes sitten kesän aikana alkoikin kellastuttaa niitä. Se pukkasi juurivesaa tyveltään muutaman, jotka katkaisin, mutta sittenpä se kuoli lopullisesti. Ostin siihen uuden ja lajike taisi olla Sokerimiron. Innostuin sen kuvauksesta myymälässä. Istutin sen varulta noin metrin päähän edellisestä puusta, jos siihen sattui joku tauti iskemään.

Purolle päin näkymää. Katetta tuli myös karviaisten ympärille. Karviaisten edessä on myös yksi mustaherukka. Se ei mahtunut toiseen riviin. Ja näin sain myös sopivaan kohtaan aukon, josta tulevaisuudessa olisi käynti seuraavalle puutarhan tasolle. Heh, saas nähäd milloin siihen hommaan on intoa ja rahaa! Tarvitsee vuokrata hiukkasen isompi kaivuri kuin mikä meillä kesällä oli. Katetta jäi myös vähän levitellä puron toiselle puolelle iiriksille, kuunliljoille ja syreenien juurelle. Jokohan ne ensi vuonna suostuisivat kukkimaan?

Tämmöistä pientä tällä kertaa ja sehän onkin meidän alueen syyslomaviikko aluillaan!
Leppoisat syyslomaterveiset siis!

8 kommenttia:

 1. Katteesta on paljon apua sekä rikkaruohoja vastaan että hidastamaan maan kosteuden haihtumista. Istutukset saavat paremman alun kasvuunsa. Varmasti pressu oli ihan näppärä apu kuorman tyhjentämisessä. Yleensä sanotaan, että nurmikko vaatii 20 cm kasvualustan multaa, jotta voisi hyvin. Meilläkin sellaiset kohdat, missä nurmi on puolittain itsekseen kasvanut soran päälle, kellastuvat aina ensimmäisenä, jos kuivuus iskee. Ajan kanssa nurmikon kasvualusta paksunee, kun nurmea leikataan, mutta tietysti mullan lisäys johtaisi nopeammin kauniiseen nurmikkoon 😊.
  Paljon olet saanut aikaan jo tähän mennessä, vaikka varmasti ei ole kovin paljon aikaa käyttää puutarhatöihin. Pala kerrallaan ilman turhaa stressiä, niin hyvä tulee - nyt jo näyttää lupaavalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! On totta, että nurmikko vaatisi reippan kerroksen multaa, varsinkin jos pohjamaa maa on hiekkaista niinkuin meillä 🤭
   Hyvin tämä tästä muotoutuu, tuntuuhan se hitaalta kun ajattelee miten iso alue on, mutta tosiaan pala kerrallaan 😊

   Poista
 2. Katetta riittikin hyvin eri istutusalueille. Oletko koskaan kokeillut hakettaa kuusenkäpyjä hakettimella? Tulee muuten oivaa katetta esim. hapanta kasvualustaa suosiville havuille ja perennoille.
  Keijuangervon kaveriksi sopisi hyvin myös rinneangervo, joka on oma pensasangervosuosikkini. Se on kaunis, vaatimaton maanlaadun suhteen ja kestää hyvin leikkausta. Tosi kaunis myös kukkiessaan ja saa syksyllä upean ruskavärin. 🍂🍃🍁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! 😊 Enpä ole kokeillut kuusenkäpyjä hakettaa, täytyy pitää mielessä tuo vinkki 👌
   Rinneangervo on kyllä kaunis 😊 se on voisi olla mahdollinen ja olen myöa pohtinut sitä muuallekin!

   Poista
 3. Katteella saa kummasti siistittyä istutusalueita ja helpotettua niiden hoitoa. Hyvin sait kuorman riittämään useampaankin kohtaan ja ensi kesänä voi sitten laajentaa alueita. Sillä ratkeaa huonon nurmikonkin ongelma ;) Minä kävisin kurkkimassa, löytyisikö keijuangervojen sivuilta juurivesoja ja kaivelisin niitä varovasti rivin jatkoksi. Teilläkin on ainakin kuvista päätellen sen verran laajat tilukset, että iso ryhmä yhtä kasvia näyttäisi todella hyvältä. Ainakin koivuangervoista sai irroteltua uusia taimia entisten puskien laidoilta, joten ehkä keijuangervostakin. Jos jotain ihan uutta kasvia haluaa niiden kaveriksi, niin sitten jotain eri aikaan kukkivaa, esimerkiksi pensashanhikkeja. Ne viihtyvät huonommassakin maassa ja pärjäävät vähällä hoidolla eivätkä ole ensimmäisenä myyrien tai jänisten hampaissa. Itse kuitenkin tiedät paremmin ja osaat katsoa paikan päällä, mikä juuri tuohon kohtaan voisi sopia :)
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja vielä kolmas visiitti: haastoin sinut blogissani, käyhän kurkkaamassa :)

   Poista
  2. No jopas, mielestäni tähän sinulle jo vastasin, mutta näköjään jotain on mennyt pieleen vastauksen kanssa.
   Taidan tosiaan päätyä jatkamaan keijuangervoriviä pidemmäksi! Ja tuo sinun neuvosi sivuversoista on hyvä. Täytyy siis ensi vuonna kurkkia, josko siellä olisi alkuja jaettavaksi 😊 Lamoherukka kävi myös mielessä jossain vaiheessa syksyä, mutta sen voisin laittaa ihan juhannusruusujen alle melkein ojan pohjalle 🤭 Siitä tulisi mukavasti syksyllä väriloistoa lisää sisäänkäyntiin!

   Poista

Katsotuimmat