maanantai 10. lokakuuta 2022

Puro vol. 3

Kuinkas siinä sitten kävikään niin, että tuli taas kaiveltua ja paranneltua pikku puroani. No hupsista vaan! Niin tehokkaasti oli ehtinyt nurmikko ja muut kasvit leviämään puron puolelle, että päätin kaivella sivustat uusiksi ja laittaa soraa ja kivituhkaa puron vierelle. Ja kivireunasta tein vähän vankemman. Samalla tuli kaivettua myös alusta tulevalle puutarhasillalle. Olenkin jo materiaalit siihen ostanut, mutta se on vielä vaiheessa. Ehkäpä sitten talvella taikka keväällä nikkaroin sen valmiiksi. Kuvista voipi päätellä, että tämä projekti on toteutettu kesän aikana. Kuunliljat olivat todella komeita kesällä, nyt ne ovat maatamyöten ensimmäisten pakkasöiden ansiosta.

Puro vastakkaisesta kuvakulmasta. Puutarhasillan paikan sora-alueet näkyy tässä hyvin, reunustin niitä isommilla kivillä. Tuonne toiseen päätyyn sainkin jo istutusaluetta alkuun. Sinne tuli taakse iiriksiä. Nämä iirikset ovat kait ihan vanhaa perinteistä lajiketta. Isäni niitä minulle kaiveli heidän puutarhasta, ovat kaiketi mummoni peruja. Iirikisen vierestä lähtee syreeniaidanne ja niiden edessä näkyy pienet kuunlilja-alut. Kuunliljojen ja iiristen väliin vielä mietiskelen, jotain sopivaa kasvia. Jotain vähän erityyppistä lehdeltään tai kasvutavaltaan. Toiselle puolelle sain tässä syksyllä anopilta jotain liljaa, mutta nimeä minulla sille liljalle ei todellakaan ole. Katsotaan ensi kesänä, millaisia kukkia ilmestyy, jos sen sitten tunnistaisi.

Tässäpä näkymä marja- ja hedelmä tasanteelle. Kuvasta näkeekin, että olen pikku hiljaa ahkeroiden poistanut nurmikkoa oikeasta reunasta marjapensaiden ympäriltä. Ja tuli sinne muutama mustaherukka pensas lisääkin. Ensi vuonna sitten jatkan nurmikon poistamista oikeasta reunasta loppuun ja mahdollisesti, jos ehdin, levennän vasemman puolen katealuetta. Vasemmassa reunassa näkyy muuten viime syksynä ostamani kuunlilja 'White Feather', hyvin hyvin pienenä ja ainakin toistaiseksi vihreänä. Josko se siitä ensi vuonna kasvaisi ja muuttuisi valkoiseksi. Purppurainen kirjokuunlilja ei lähtenyt kasvuun, enkä tonkinut paikkaa katsoakseni mitä juurakolle kuuluu. Pihajasmikekin on saanut taas korkeutta lisää, kun se talvella syötiin niin matalaksi. Nyt laitoin sillekin verkkoa suojaksi.

Ja sitten vielä toinen kuvakulma. Tämän puolen nurmikonreunasta ajattelin laakean kaaren muotoista. Helppo käydä leikkurilla ajelemassa siitä sitten. Toiselta puolelta olisi tarkoitus poistaa pikku hiljaa nurmikko kokonaan ja tehdä alueesta ihana hiljentymispaikka, mutta siitä lisää sitten myöhemmin. Tykkään muuten ihan hirveästi noista päivänliljoista tuossa lammen ympärillä. Ne on niin terhakkaasti pystyssä ja kukkivat aika runsaasti keltaisilla kukilla. Tässä näkyykin pikkuisen liljojen takana tuo kallionauhus 'Padora', joka muista nauhuksista poiketen kasvaa suloisen pikkuisena. Harkitsen, jos uskaltaisin jo ensi vuonna jakaa ne, niin saisin koko rivistön tuolle puolelle puroa.

Menipä tämän projektin kanssa vain useampi hetki, mutta nytpä alue on valmiimpi ja uusia ideoita pukkaa. Ajatella, että koko kesän manasin, etten ehdi tehdä juuri mitään puutarhassa. Näin jälkikäteen, kun näitä kuvia katselee, niin onhan sitä vaan kaikenlaista ehtinyt touhuta. Nyt on sitten hyvää aikaa selailla puhelimesta kuvia ja näprätä kokonaisuuksia kesän hommista. No tulee sitä välillä käytyä jotain pientä puuhastelemassa pihallakin.

Aurinkoista viikkoa kaikille!

6 kommenttia:

 1. Puro ja sen ympärille laajentamasi alue näyttää jo nyt tosi kivalta. Iirikset ja kuunliljat sopivatkin hyvin tuohon alueelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! 😊 Se on kyllä ihana alue ja toiselle puolelle ei enää tarvita kuin viiminen silaus kasveilla 🤭 toinen puoli muuttuu vielä aika radikaalisti 😄

   Poista
 2. On muuten tosi kiva aina seurata tällaisia muutosprojekteja jonkin alueen muokkaamisesta ja uudistamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näin on 😊 Tykkään itsekin seurailla muiden projekteja! Ja on niitä hauska toteuttaa vaikka vaatihan nuo paljon kärsivällisyyttä 🤭 mitä tuntuu välillä puuttuvan ainakin minulta 😂

   Poista
 3. Puroalue on edistynyt hienosti. Saatan jo nähdä silmissäni sillan puron yli.

  VastaaPoista
 4. Voi, miten kivalta puro näyttääkään, uskon, että tästä tulee ihan tosi kaunis alue!

  VastaaPoista

Katsotuimmat