torstai 28. huhtikuuta 2022

Esikasvatuskuulumisia ja kasvunappiajatuksia

Esikasvatus rintamalla alkaa pikku hiljaa tapahtua auringon valon ja lämmön myötä. Vaikka tuntuu nämä viileämmät kelit ikkunalaudan kasvatuksissakin. Sen verran hohkaa kylmää ikkunasta, mikä varmaan voi olla ihan hyväkin juttu. Kuitenkin nämä kylmät yöt hieman hidastavat suunnittelmiani, kuten varmasti muidenkin puutarhassa touhuavien. Laitoin pari viikkoa sitten perunat ämpäreihin, kolme kappaletta per 10l ämpäri. Tiedän, että suositellaan yhtä per ämpäri, mutta viime vuonnakin onnistui näin aika kivasti. Lannoitteen ja kastelun kanssa tulee olla tarkempi. Sangot ovat nyt varastossa, missä on jatkuvasti 10 astetta lämmintä. Tarkoitus oli siirtää ne kasvihuoneeseen, kun taimet pistävät itsensä esiin mullasta, mutta nyt en ole uskaltanut kylmien kelien takia. Tein uusia suunnitelmia ja perunat varmastikin pääsevät kasvihuoneeseen parin päivän sisällä.

Näkymät 17.4.22. tuoksuherne
Laitetaanpa tässä pientä yhteenvetoa ja ajtuksia kasvunapeista. Tuoksuherneellä tehty koe näyttää nyt tällaiselta. Ylemmän kuvan aikaan totesin, että ainakin näissä kasvuun lähtö on parasta sammalnapeissa. Nyt noin pari viikkoa myöhemmin näyttää edelleen samalta. No tietenkin ovat kasvaneet. Sammalnapeissa iti kolme neljästä ja kaikki ovat kasvaneet mainiosti. Turvenapeissa iti yksi ja kasvu on samanlaista, mutta kookosnapeissa ei itänyt yksikään. Jännä homma. Tällein koloihin laitettuna nuo sammalnapit ovat ehdottomasti kätevimmät, mutta ei nuo turvenapitkaan huonoja ole. Kookos nappi ei oikein sovellu tähän mielestäni. Se vain on muita tiukempi eikä päässyt kunnolla avautumaan tuossa kolossa. Tähän tyyliin käytettynä ottaisin todennäköisesti sammalnapin jatkossa.

Kuvattu 17.4.22. tsinnia
Kahteen itämättömään nappiin laitoin pari villakon lehteä juurtumaan.
Toisella tavalla kokeiltuna tulos oli saman suuntainen. Sammalnapeissa olevat tsinniat itivät ensin vaikkakin kahdessa napissa ei itämistä tapahtunut. Toisaalta en voi olla varma, mistä napista nuo kaksi sammalnapin kupeessa kasvanutta on karannut. Turvenapeissa tsinnia iti tuoksuhernettä paremmin, eli ihan kivasti. Kookosnapeilla taasen iti kyllä molemmat, mutta toinen pääsi kuivahtamaan ja kuoli. Toinen selvisi pienestä kuivahtamisesta. Totesin, että kookosnappi todennäköisesti kuivuu helpommin kuin sammal- tai turvenappi. En ihan hirveästi innostunut kookosnapin käytöstä. Se ei vakuuttanut hyödyllisyydellään ja lisäksi kookos tuodaan muualta maailmasta. Ennemmin pysyn kotimaisissa tuotteissa. Turvenapit ovat ihan kivoja ja käteviä, jos kylvää yhden siemenen nappiinsa. Kun koulinta tarvetta ei ole, ne on helppo siirtää isompaan ruukkuun. Sammalnappi, ainakin näin ilman käärettä, hajoaa helposti. Toisaalta, jos on sattunut kylvämään vahingossa tai tarkoituksella, useamman siemenen samaan nappiin, on sammalnapista helpompi koulia nämä uusiin purkkeihin. Sammalnappi tosin meinaa hajota jo kylvössä tällaisessa avolaatikossa. Tämä on siis melkein makuasia, mitä tykkää käyttää. Itse taidan suosia sammalnappia jospa siitä löytyisi tuollainen "pussitettu" malli. Turvenappi tulee hyvänä kakkosena!

Mansikan taimista näkee jo selkeästi kasvua!
Neilikoita ja vasta koulittuja kosmoksia.
Vihreys ilahduttaa. koulittujen tsinnioiden paikalle tuli daaliaa.
Koulin tai siirsin osan tsinnian taimista omiin pikku ruukkuihin. Tsinnioiden paikoilla sain siten koulia daalioista osan. Daalioita kasvoi peräti kolme per pieni kolonen, joten nyt ovat tasaisemmin. Lisäksi yritin pelastaa venähtäneet kaalit omiin kippoihin ja syvemmälle. Tarkoitus oli saada ne kasvihuoneeseen pikemmiten, mutta vieläpä en uskaltanutkaan siirtää niitä. Nyt epäilyttää, että venyvät vieläkin vaan lisää. Kohta pitäisi koulia morsiusharso ja isokello, mutta vähän viiyttelen isokellon pienen koon vuoksi.

Tomaatit ja kurkut innostuivat. Laitoin kurkut potteineen isompiin purkkeihin. Alkuun meinasin olla tiukkaa kasvien kanssa. Nyt ne ovat väljemmin sillä laitoin kolme tomaatin tainta eilen kokeeksi kasvihuoneeseen. Taktiikkani oli laittaa ne matalaan muovi saaviin (mukaan meni muutama neilikka myös) ja vähän kelmua päälle. Kasvihuoneessa latoin vielä harsoa teltaksi päälle ja vein sinne rautapadan, johon laitoin muutaman kynttilän palamaan ja kannen päälle rakoselleen. Tänään näytti vielä, että kaikki olisivat selvinneet hengissä yöstä vaikka se kylmä olikin. Valitsin tomaatit niin, että minulle jäi molempia lajikkeita vielä kahdet kasvamaan sisälle. Näin sain lisätilaa ikkunalle ja järjestelin taimet uudelleen.

Lisää koulittuja kosmoksia.
Työhuoneessa meinaa olla ahdasta taimilla. Osa Kodinkukilta tilaamistani kuoli ja olin yhteydessä heidän asiakaspalveluun. Sain korvaukseksi uusia miljoonakelloja ja laventelia, samalla tilasin muutamaa uutta kesäkukkaa lisää. Miljoonakellot ovat selvinneet nyt paremmin, mutta laventeli ei. Täytyy kesällä ostaa muutama isompi laventelipurkki vaikka Plantagenista. En vain saa niitä nyt kasvamaan.

Jäljelle jääneet daaliat, punahatut ja sitruunamelissat.
Pitkäksi venähtäneet kosmokset laitoin korkeampiin purkkeihin.
Tällainen oli viritelmäni viimeyölle. Päivällä lämpötila kohoaa melkein 30 asteeseen. En tiedä yöstä, mutta aamulla oli aste pakkasta ja kasvihuoneessa muutama lämpöaste mittarin mukaan. Jos nämä pari päivää menevät hyvin, vien kasvihuoneeseen seuraavan satsin tomaattia, kesäkukkia ja perunat. Sitten onkin tehtävä vähän isompi teltta. Harkinnassa on, jos saisin tuon rautapadan harsojen sisälle niin, ettei pienintäkään syttymisvaaraa olisi. Kohta pitäisi rakentaa ne uudet tomaatti ja kurkku laatikot, tai sitten vain ostan taas kasvusäkit. Katsotaan mitä ehdin.

5 kommenttia:

 1. Runsaasti hyvän näköisiä taimia. Hyvä tietää, että sammalnapit osoittautuivat mielestäsi parhaimmiksi.

  VastaaPoista
 2. Sinulla onkin paljon terhakan näköisiä taimia kasvamassa.
  Kiva tietää, että testissäsi ilmeni sammalnappien olevan parhaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 🙂 taimet ovat kasvaneet hyvin, kun vaan pääsisi jo pihalle laittamaan niitä 🤭

   Poista
 3. Minä olen myös hyvilläni siitä, että sammalnappi pärjäsi testeissäsi parhaiten. Reippaita taimia on sinullakin. Voi kun tulisi nyt lämpöisempää, ettei tarvitsisi tomaattiesi värjötellä kasvihuoneen koleudessa. Tekisi hyvää muillekin taimille jo päästä ulos viileämpiin ja ennen kaikkea valoisampiin oloihin. Hyvää vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä kovasti odotan, että vähän lämpenisi 🙈 kurkut alkavat tarvita enemmän tilaa, mutta niitä ei kyllä uskalla ihan heti kasvihuoneeseen viedä 😅 ja kesäkukkia olisi kiva saada ulos valoisampaan paikkaan. Työhuone on kaikkein huonoin paikka valon suhteen niille.
   Toivottavasti toukokuu tuo lämpöä kevääseen 🙂

   Poista

Katsotuimmat