tiistai 12. huhtikuuta 2022

Koska kukkii? -haaste

Sain hauskan ja piristävän haasteen tähän viipyilevään kevääseen. Hiidenkiven puutarhassa -blogin Minna ideoi ja haastoi minut tällaiseen Koska kukkii? -haasteeseen, jossa arvuutellaan muutaman oman puutarhan kevätkukkijan ensimmäistä kukintapäivää. Näinpä sitten kevään lämmetessä ja lumien sulaessa päästään jännäämään osuuko arvaukset oikein vai ollaanko edes lähellä!

Emme ole asuneet tällä tontilla kuin pari vuotta ja viime kevät oli ensimmäinen jolloin minulla oli puutarhassa kevätkukkivia kasveja. Eli hieman haastetta peliin tuo kokemuksen ja havaintojen puute. Kun vielä vertaa viime vuoden kevättä tähän, niin onhan se aivan erilainen. Yläpuolella on päivälleen samaan aikaan otetut kuvat. Vasemmalla on viime vuoden tilanne 11.4. ja oikealla tämän vuoden 11.4. Lunta meillä on siis paljon enemmän kuin viime vuonna, vain muutama kivi penkereestä on näkyvissä. Toisaalta nyt on pari päivää ripotellut vettä ja keli on ollut muutaman asteen lämpimänpää kuin ennusteessa on ollut. Jopa plussa öitä.

11.4.22 lumisia kuvia. Viime vuonna sitä oli ainakin puolet vähemmän.
Minun valintani seurattaviksi kukkasiksi on krookukset, narsissit, kevätvuohenjuuri, tarhakylmänkukka ja alppiruusut. Viime keväänä pääsin seuraamaan krookuksien, narsissin ja kevätvuohenjuuren alkuunlähtöä ja kukintaa. Ensimmäinen krookus avasi kukkaansa 16.4., joten... sitä tuskin tulee tapahtumaan tänä vuonna, sateesta huolimatta. Narsissi ja kevätvuohenjuuri aloittivat kukintaansa toukokuun puolen välin aikaan. Se voisi toisaalta onnistuakin, jos kevät äityy lämpöiseksi nopeasti. Alppiruusut istutin keväällä ja ne aloittivat kukkimisen 19.5. Kuinkahan paljon mahtaa ajankohta muuttua, kun ne nyt kasvavat minun pihassa? Nyt ne ainakin ovat lumen alla niin ettei pientäkään päätä näy. Tarhakylmän kukka on myös viime vuonna istutettu ja kukkivana, joten se taitaa mennä aivan arvaukseksi. Sehän ilmeisesti rupeaa kukkimaan hyvin pian lumen sulamisen jälkeen, kunhan se on säilynyt ensimmäisen talvensa yli hengissä.

Viime vuoden ainoa narsissi.
17.5.21 kevätvuohenjuuri
Epäilisin, että lunta riittää täällä maassa vielä parisen viikkoa. Ja heitänkin tällaiset arvaukset. Krookus kukkii 29.4., tarhakylmänkukka 3.5., narsissi 14.5., kevätvuohenjuuri 20.5. ja alppiruusu 28.5. Sitten vaan odotellaan kukintaa jolloin nähdään menikö arvaukset lähellekään.

Tätäpä oli jänskä tehdä ja vähän kinkkinenkin, mutta oli kyllä tosi hauska haaste! Kuten haasteeseen kuuluu, haastan mukaan:


Haasteen alkuperä ja tarkemmat säännöt haasteeseen löytyy Hiidenkiven puutarhassa -blogista.

4 kommenttia:

 1. Kiitos, otan haasteen mielelläni vastaan.
  Tein hetki sitten pihakierroksen ja ihmettelin lumen ja jään määrää. Positiivista edistystä on viime päivinä tapahtunut, joten kohti piippoja ollaan menossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu 😊 ja on kyllä huimasti lumet sulanut ihan parissa päivässä

   Poista
 2. Veikkaanpa, että aika lähelle saattavat osua arvauksesi. Riippuu ihan siitä, miten nopeasti lumet sulavat ja tuleeko seuraavaksi kylmää vai lämmintä säätä. Lisähaastetta sinulle tuo tosiaan se, että ei ole kertynyt vielä monelta keväältä kokemuksia kukinta-ajoista. Nyt vain lumien sulamista odottelemaan ja jännittämään, miten hyvin arvaukset pitivät paikkansa :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos haasteesta otan sen mielelläni vastaan. Vaikeaa on minun näitä havaintoja tehdä kun en tiedä milloin olen mökillä ja milloin kotona. Kummassakaan en ole vakituisesti näin keväästä syksyyn mutta yritetään.

  VastaaPoista

Katsotuimmat