tiistai 7. toukokuuta 2024

Kevättä ilmassa

Idänsinililja nupullaan
Kevät kovasti yrittää puskea eteenpäin, joskin melkoisen vaihtelevien kelien kanssa. Ja niin se vaan kävi, että kylmien jaksojen jälkeen ei vieläkään ole scillani kukkinut. Koska kukkii? -haasteessa arvelin sen kukkivan 5.5, mutta eilen se vielä näytti tältä ja tänään ei ollut tapahtunut muutoksia. Hitaasti hyvä tulee, josko kuitenkaan ei kauhean kauas veikkaukseni heitä.

Varjopenkki sai itsensä täyteen perennoja.
Aiempi lämpöinen jakso innoitti vielä varjopenkin valmistumisen jälkeen jatkamaan nurmikonreunan kanssa ja kohopenkki alkaa saada uutta ilmettä. Kaivoin siis noin 20cm nurmikkoa kohopenkin reunalta pois ja tähän uskoisin, että helatorstaina ehtisin hakea kivituhkaa tähän. Sitten nostelen reunanauhan ylös, koska ihan kovin pitkästi eitähän penkkii saa pajuaitaa minun varastossa olevilla tarvikkeilla. Pajua nimittäin menee metrille kohtuullisen paljon. Vielä pitää tuota reunaa siistiä nurmikon rippeistä ja rikkaruohoistakin.

Tähän kohtaan jäi hommat, kun voimat ei vaan riittänyt loppuun asti. Olihan ilta toki jo kahdeksaan kerinnyt lauantaina ja tuulikin aika napakasti jo pohjoisesta. Sunnuntaina olin niin väsähtänyt ja kipeä etten jaksanut raahautua ulos ollenkaan. Nautittiin pikkuisännän kanssa kahdenkeskeisestä ajasta sisällä. Loppu viikosta tämäkin hoituu nopeasti, kun uskaltautuu vain tuonne ulos kylmään ensin.

Tuli sitä napsaistua samalla kuvaa kevätesikosta! Olin jo aivan unohtanut, että sain tutultani syksyllä esikoita saavillisen ja istutin ne pitkin kohopenkin reunaa. Nyt ne ovat melkein kukassa. Hyvin huomaa tuolta kuvan taustalta, että heinä on päässyt valtaamaan alaa. Olisikohan tänä vuonna paremmin aikaa ja jaksamista taistella tämäkin kohta siistiin kuntoon. Melkein jo ilmoittauduin avoimiin puutarhoihinkin, mutta sitten jänistin, kun tuntuu, että puutarhassa rehottaa vain rikkaruohot!

Edellisen postauksen varjopenkin kukkien lisäksi tilasin vähän muutakin. Ne olivat tehokkaasti alkaneet jo kasvaa, enkä pysty niitä vielä pihalle istuttamaan, joten kävin tänään istuttamassa ne ruukkuihin. Koska taivas heitti niskaani heti lunta, niin ruukutin nämä kasvihuoneessa, siellä oli mukavan lämmin tehdä hommia vaikka ulkona pyrytti. Yritin laittaa jokaisen lajikkeen erivärisiin ruukkuihin, niin muistan näiden kuvien avulla sitten istutusvaiheessa, mitä missäkin on. Yläkuvissa onkin päivänliljoja. 'Lies and lipstick' on pinkin ja valkoisen värinen ja 'Jazz Dance' upean punainen. Alakuvan kuunlilja 'White Feather' on kyllä tunnistettavissa muutenkin, se on varsin omalaatuisen värinen. Aiemmin ostinkin tämän juurakoita, mutta ne eivät selvinneet talvesta. En tiedä johtuiko siitä, että ne tulivat melko myöhään syksyllä vai oliko vain hankala talvi niille. Nyt siis uusi yritys.

Kuunlilja 'White Feather'
Tarhakurjenmiekka 'Batik':n juurakoissa oli yksi melkoisen jännän näköinen kaveri! Oli pakko kuvata, kun tuli mieleen joku mustekala, hämähäkki tai joku sarjakuvien hirviö. Lapset varmaan olisivat intoilleet tästä. Mukana oli myös yksi pikkuruinen juurakkopalanen, joka oli kasvuun lähtenyt, joten sain näitä kolmen sijasta neljä!

En tiedä onko tämä kasvi saanut nimensä tästä alun kasvutyylistä vaiko vaan sen tulevasta suuresta koosta. Tämä nimittän on kuunlilja 'T-Rex'. Se kasvaa valtaisaksi ja on menossa metsäpuutarhaan yhdessä kotkansiipien ja aurinkonauhusten kanssa.

Viimeksi hankkijalla käydessäni mukaan lähti ph-mittari ja tänään kokeilinkin hieman ph-mittauksia. Kunhan maa on tarpeeksi märkä, voi tämän mittarin tökätä suoraan maahan ja odottaa hetken. Perunasangossa oli riittävästi kosteutta mittaamiseen ja tulos näytti olevan 6. Täytyy jossain veiheessa kastella kukkapenkkiä muutamasta kohdasta reilulla kädellä ja testailla ph-tasoja. Toisessa kuvassa komeilee kasvihuoneen ampiaispesä, josta en tiedä yhtään milloin se on siihen ilmestynyt. Tuskin ainakaan tänä vuonna....

Raparperikin on kylmistä keleistä huolimatta lähtenyt hyvään kasvuun. Viime vuonna laittelin neuvosta raparperin lehtiä tuohon ympärille, jotta rikkaruohot eivät valtaisi aluetta ja tältä näyttää näin keväällä! Siinä oli viime vuonna paljon enempi heinää riesana. Näyttäisi lehdet hillitsevän tehokkasti rikkojen kasvua. Nypin nyt muutaman lähimmäisen pois ja ajattelin jatkaa alueen kattamista tänäkin kesänä. Muutama lemmikki siihen oli sitkeästi jäänyt ja ne annoin olla, jos kerran viihtyvät, niin saavat kukkia ja levitä siinä.

Etupihankin lumikellot ovat komeasti kukassa.
Onkos tämä helmililja nyt kukka- vai nuppuvaiheessa? Sehän meinaa kukkia reippaasti etuajassa arvaukseeni nähden ja viime vuotiseen verrattuna. Tämä toistaiseksi ainokainen etupihalla onkin aika sitekä kaveri. Muutama muu vasta virittelee lehtiään varjopenkissä.

No niin sitten lopuksi vielä tunnelmia tältä päivältä. Lunta ja aurinko vuorotellen on ollut tämän päivän teema. Ensin lunta tai rakeita niin, että maa on valkoisenaan. Sitten aurinkoa ja kaikki sulaa pois. Sittenpä onkin taas lumisateen vuoro ja kohta taas paistaa. Taitaa säähenget olla erimielisiä tämän päivän kelistä.... Kun tämä kylmärintama menee ohitse ja uskallan ulos läträämän vedellä, pääsen esittelemään tämän kevään huippu-uutuuden puutarhassani! Veikkaan, että osa voipi innostua niinkuin minäkin, mutta eipä siitä enempiä.

Hullun hauskoja ulkoilu hetkiä!

4 kommenttia:

 1. Sää on nyt ollut tosi vaihteleva. Tänään täällä meillä on ollut tosi kylmä ja tuulinen ilma. Lämpöasteetkin jäivät + 5 asteeseen.
  Varjopenkkisi on kookas ja siihen mahtuu kivasti kasvi jos toinenkin. Toivottavasti sää pian taas lämpenisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmää tosiaan on taas, toivotaan että kohta pahin helpottaa ja siirrytään edes vähän lämpimämpiin lukemiin 😊
   Kukkia meni penkkiin aika reippaasti ja tilaa jäi kovastikin syksyllä istuttaa kukkasipuleita 🤭

   Poista
 2. Noin pitkän kohopenkin kanttaamisessa riittää töitä. Ei ihme, jos seuraavana päivänä olo oli vähän jäykkä. Viileällä säällä tosin on mukavampi tehdä raskaita lapiotöitä ja kesän vihdoin koittaessa paikka on valmiina.
  Ennusteissa näyttää vähän lämpimämmältä. Toivottavasti niin tapahtuu. Alkaa jo tympiä tämä alituinen kylmyys ja toistuvat takatalvet.
  Mukavia pihapäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja onhan tuo liki 40 metriä pitkä penkki aikamoinen hoidettava 😅 ja tulihan ne kesäkelitkin sieltä ja ryminällä nekin 🙈 hujauksessa mentiin yli pariin kymppiin asteissa.

   Poista

Katsotuimmat