lauantai 20. huhtikuuta 2024

Tämän kevään kokeiluja

Krookukset ennen takatalvea.
Jos tuli lämpimät kelit nopsaan, niin nopsaan ne pakkasetkin palasivat. Nyt on jo parina päivänä ollut pakkasta jopa päivällä. Auringon paistaessa päästään plussalle, mutta varjoissa on kylmä ja pilvisinä päivinä. Ja tietenkin ainakin viisi senttiä lunta yhden yön aikana. Onneksi kuitenkin näinäkin kylminä päivinä sisällä on lämmin ja kasvitkin kukoistavat. Pari chiliä olen saanut jo pölytettyä ja pienet vihreät pötkylät ovat jo alkaneet kasvaa! Lisäksi kaikki tuntuvat tykkäävän kasvaa ihan hillitöntä vauhtia... Mutta tämän postauksen aiheena olisi tällä kertaa tämän kevään kokeillut ja ideat. Ja vähän siinä sivussa jotain höpötystä.

Viime vuonna siis kokeilin kasvattaa edellisen kesän porkkanoita, jotka kukkivatkin oikein mallikkaasti. Niistä keräsin melkoisen reilun annoksen porkkanan siemeniä. Pari viikkoa sitten päätin tehdä koekylvön, jotta tiedän onko minulla yhtään itämiskelpoista siementä. Samalla ajattelin kokeilla myös kasvattaa kevään ekan porkkana sadon sisällä. Tähän hommaan nappasin kuusi vessapaperirullan hylsyä ja täytin ne mullalla. Jokaiseen hylsyyn laitoin varmuudeksi 5 porkkanan siementä. Voi olla, että osaan hyppäsi useampi, sillä nuo karvaiset siemenet olivat melkoisia epeleitä pinsetillä nyppiä. Tarkoitus on siis ensin seurata montako itää ja laskea itämisprosentti. Sen jälkeen harvennan pikkuhiljaa porkkanoita niin, että jokaisessa pötkylässä on yksi porkkana. Pidän kokeilua onnistuneena, jos saan porkkanoista kasvatettua pituudeltaan edes puolet hylsyn mitasta! Pohdin vain, että saatan joutua istuttamaan nämä kyllä ihan oikeisiin ruukkuihin ennen varsinaista sadonkorjuuta.

Porkkanat 19.4.24.
Tämän hetken tilanteesta voisi päätellä, että kyllä siellä itäviä siemeniä on! Oikean puolimmaiset eivät todennäköisesti ole itäneet, koska ovat lähimpänä ikkunaa ja kylmä ilma verottaa kasvuun lähtöä. Toisaalta porkkana ei ole arimmasta päästä näin keväällä kylmälle. Toki nuo vasemman puoleisetkin itivät vasta ihan päivä pari sitten, joten en vielä olisi huolissani. Vasemmanpuoleisissa itäsmisprosentti on yli puolet, joten eiköhän näitä siemeniä kehtaa tuonne kasvimaallekin kylvää!

Toinen pikku idea oli kasvattaa sipuleita sisällä. Sain tähän idean jostain instagramin jutusta ja muutama päivä sitten muistin vielä idean emännänkin, mutta eihän se nyt mieleen tässä kirjoittaessa tule enää. Joka tapauksessa sipulien joukkoon tuli nyt liuta suikeroalpin pätkiä, joita löysin varsin hyväkuntoisina tuolta kasvihuoneen edustalta. Ajattelin kokeilla, josko ne olisivat oikeasti vielä hengissä ja lähtisivät kasvuun. Saisin siitä kukkapenkkiin lisää taimia.

Sipulit 19.4.2024 ja hyvin kasvaa. Suikeroalpit eivät vieläkään näytä elonmerkkejä, mutta eivät ole myöskään menneet huonompaan suuntaankaan.
Ja olihan se aika laittaa perunakin ikkunalaudalle itämään. Siinähän sitä on ollutkin perheen pienimmillä ihmettelemistä, että miksi perunat on ikkunalla eikä kattilassa. Sittenpä on melkein jo kaupassakin kerrottu vastaantulijoille, että äitillä on perunat ikkunalla kasvamassa. Heh, kun lapset ei vierasta ketään, niin jänniä tilanteita sattuu kaiken aikaa niiden kanssa liikkuessa. Eipähän tule tylsää.

Olohuoneen ikkunanedusta tänään näyttää varsin tiuhalta. Muutama idätetty daalia olisi jo isompaa purkkia vailla, mutta eipä niitä oikein uskalla ruukuttaa, kun sitten ei mahdu enää minnekään! Toivottavasti kuun vaihteessa alkava lämpimämpi sää jatkuisi tasaisena, sillä osa näistä on vaan saatava ulos pikku hiljaa! Pikku ötökkäongelmaakin on ollut ja hommasin kelta-ansoja, jotka ovat toimineet oikein hyvin. Pari isompaakin "pörriäistä" on niihin tarttunut vaikka kuinka olen kieltänyt koskemasta ja selittänyt, miksi ne ovat siinä. Eilen pikkuisäntä sai idean läimästä puutarhaliiton jäsenkortinkin yhteen lappuseen ja tuli polleana esittelemään sitä minulle. Että ei muutakuin kertaamaan taas, miksi ne ovat tärkeitä ja miksi niihin ei kosketa...

Laitetaanpa loppuun vielä aurinkoinen kuva kohtalonköynnöksestä. Enpä tiennyt, että sen varsinainen kukinta näyttää näin upealta vaikkei kukkia nyt pilvin pimein olekaan. Ehkäpä ensi talvena peitän sen hieman aiemmin ja huolehdin paremmin kastelusta, niin se ei ränsisty yhtä paljon kuin nyt. Piti nimittäin leikellä sitä aika reippaasti. Tai vaihtoehtoisesti siirrän sen varastoon, mikäli se selviää kymmenen asteen lämpötilassa.

Nyt toivottelen leppoista viikonloppua ja uuden viikon alkua!

12 kommenttia:

 1. Tosi kivoja kokeiluja. Porkkanat itivätkin ihan hyvin ja sipulit näyttävät venyttäneen varsiaan jo pitkiksi. Lapset ovat ihania spontaaneissa tokaisuissaan ja nostavat kyllä hymyn totisemmankin kuulijan kasvoille. Vaikkeivat pienten tekemiset aina välttämättä mene ihan toivotusti, myöhemmin niitä on jo hauska muistella.
  Onnittelut kohtalonköynnöksen kukinnasta. Kukat ovat todella näyttävät ja kauniit. Kukastasi tulee ihan lapsuus mieleen, sillä äidilläni oli myös aikoinaan tuo samainen kukka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! 😊 Kohtalonköynnös on ihastuttava ja sain itse sen tädiltäni 😊
   Kokeilut on kivija ja niistä oppii aina uutta 🤭 Otin porkkanat hetkeksi vähän kauemmas ikkunasta ja nytpä siellä on jo lähes kaikki itäneet 🤭

   Poista
 2. Sinulla on ruuhkaa ikkunalaudalla. Ilmankos uteliaita riittää lentävistä ötököistä pikkumiehiin. Onpa kohtalonköynnöksessä hienot kukat. Toivottavasti saat pidettyä hengissä useita vuosia.
  Mukavaa viikonloppua ja lämpimämpiä kevätsäitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! 😊 Minusta olisi myös hienoa pitää köynnös elossa todella pitkään 🤭

   Poista
 3. Ai että, ne on nuo pikkulapset hauskoja päähänpistoineen :D Huh helpotus, että omat muksut ovat jo ohittaneet tuon iän, jossa tehdään välittämättä siitä mitä äiti on sanonut. Saavat niin taimet kuin kelta-ansatkin olla ihan rauhassa.
  On sinulla jänniä kokeiluja. Ainakin porkkanansiemenissä näyttää olevan itävyys ihan kelpo luokkaa. Sipulinkasvatus voikin onnistua sisällä aika hyvin, kun kasvavat nopeasti eivätkä vaadi ihan älyttömästi tilaa. Tuskin sipulikärpäsetkään löytävät tietään niihin niin helposti kuin kasvimaalle. Tuossapa voisi olla ihan kelpo idea itsellekin kokeiltavaksi.
  Kohtalonköynnöksessä onkin kaunis kukka. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! 😊
   Lasten kanssa tosiaan tulee vastaan jos jonkinmoista 🤭 Porkkanoita taasen on itänyt mukavasti lisää ja itämisprosentti huitelee jo melkein sadassa 😄 Sipuli-idea oli kiva ja ajattelinkin alkuun napsia salaatin ja miksei ruuankin joukkoon varsia ja myöhemmin sipulit 😊 Mitäpä ei puutarhahullu kokeilisi kauden pidentämiseksi 🤭

   Poista
 4. Kivoja kokeiluja jos vaan tilaa riittäisi . Lapsien kanssa sattuu ja tapahtuu ihanaa .
  Kohtalonköynnös oli anopilta vuosia ja talvella pudotti melkein kaikki lehtensä mutta kasvatti uudet keväällä ja kukki komeasti .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin pudotti lehdet talvella ja mummoni taisikin sanoa, että se ei kuki ollenkaan jos ei talvella lehdet putoa! 😊 jännä kasvi ja yllättävän pitkään jaksaa kukkia, vieläkin vain 😍

   Poista
 5. Kivoja kokeiluja, enpä ole edes ajatellut, että porkkanoista voi saada itse itämiskykyisiä siemeniä!
  Perunat pitäisikin nostaa valoon, ovat olleet ostamisesta lähtien tuulikaapin lattialla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tosiaan porkkanasta saa yllättävän helposti lisää siemeniä ja keräsin vielä ihan murto-osan viimevuotisista kukista 🤭 niitä olisi ollut litra tai parikin vain muutamasta yksilöstä 😊

   Poista
 6. Samaa kommentoin, että todella yllättävää saada omat siemenet porkkanasta. Mielestäni olen vuosia sitten lukenut, että Suomessa ei voi siemeniä saada ja siksi kaikki siemenet ovat tuontitavaraa. Minunkin olisi pitänyt tehdä koekylvö ja varmistaa siementen itävyys, sillä pusseja on jäänyt valtavasti edellisiltä vuosilta. Olen tavattoman huono noin suunnitelmallisessa toiminnassa, joten tein hajakylvön pieniin kylvöruukkuihin, semmoiseen kennostoon. Koulin ne siitä sitten kasvimaahan. Inhoan nimittäin yli kaiken porkkanan harvennusta. Sen takia pitäisi ostaa pilleröityjä siemeniä, mutta en raaski maksaa lisää. Nyt kokeilen tällaista tapaa, menee kaksi kärpästä yhdellä iskulla: harvennus ja riittävästi taimia, vaikka itävyys olisi siemenissä huono.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo varmaan liittyy siihen, että Suomessa porkkana todella harvoin talvehtii kunnolla maassa. Silloinhan se ei tee siemeniä, mutta aika hyvin viime kesänä todistin, että varatossa talvetettu porkkana lähtee todella hyvin kasvamaan 😊 eikä muuten tarvitse olla kovin iso porkkana, jonka maahan lykkää!
   Tuohan onkin näppärä keino idättää porkkanat ensin! Ja sopii mainiosti No Dig -menetelmään, kun luin pari päivää sitten, että siinä laitetaan joka vuosi kompostimultaa kerros päälle ja se on liian ravinteikasta kylvää suoraan 😄

   Poista

Katsotuimmat