lauantai 6. huhtikuuta 2024

Valon voimalla

 

Kohtalonköynnös kukkii. Sille riitti talvettaminen lakanan alla olohuoneessa.
Nyt on tähän väliin ehtinyt olla jos jonkin moista säätä ja keliä. Ensin tuntui, ettei kevät ihan hetkeen tulekaan, viikko sitten iski aivan valtaisa ukkos- ja sademyräkkä, sitten on ollut taas kylmää keliä ja nyt aletaan pikku hiljaa kääntyä taas vähän lämpimänpään. Lunta on vieläkin useampi kymmenen senttiä nurmikon ja kukkapenkkien päällä vaikka tuo sade rintama oli kuin kesäinen kaatosade. Herättiin isännän kanssa molemmat aika tehokkaasti siihen. Myräkän loppumetreillä ukkonen iski niin komeasti voimavirtaan kilometrin säteellä meistä, että ikkunat helisi! Sen seurauksena meiltä meni muutama varo pois päältä ja lähimmästä tukiasemasta kärähti virtapiuhat. Oltiin sitten melkein viikko ilman nettiä. Puhelimet onneksi toimi, kun ne oli eri firmasta, eikä tukiaseman menetys vaikuttanut siihen niin paljon.  Laittaisinko tähän vielä vanhan kansan viisauden, kun isän kanssa siitä puhuttiin. Sen mukaan, jos ukkonen tulee ennen jäiden lähtöä keväällä, tulee kylmä kesä ja sato menetetään. Heh, katsotaan onko ilmaston muutos tuonut tähän jotain muutosta vai pitääkö sanonta edelleen paikkaansa.

Sitten esikasvatettavista. Kasvivalo oli aivan huippu ostos ja nyt hetken pidempään käyttäneenä hommasin toisen isomman lampun. Se oli selkeästi tehokkaampi ja saan nyt isommalle alalle taimet kasvamaan. Ihan huomaamatta nämä kasvoivat ja meinasi tulla kiire vaihtaa uusiin ruukkuihin! Meinasi tulla vain ongelma, kun en ollut laittanut näitä alkuun noihin laatikoihin, ainakaan kaikkia. Nehän kasvattivat hirveän isot juuret lekasoran joukkoon ja meinasi osan kanssa olla hankala saada niitä irti!

Olin niin hämmentynyt, etten muistanut alkuun ottaa kuvaa. Tämän pelargonin juuristo ei ole aivan yhtä valtaisa kuin daalian ja chilien, mutta hyvin kasvanut kuitenkin. Olipas vaan taas aikamoinen homma etsiä niille isommat purkit, kun en taaskaan muista minne ne viimekesänä jemmasin. Purkkeja kuitenkin löytyi vähän sieltä ja täältä riittävästi viimein ja jokainen taimi pääsi isompaan kasvutilaan.

Ja vaikka olin hyvin varovainen kylvöjen kanssa, niin silti minulta loppuu tila jo ennen kuin viimeiset kylvöt ovat lähelläkään! Nämä vaan innostuivat uusista purkeista niin, että tätä kasvua vaan riittää. Valo on ollut aika isossa roolissa myös, en ole aikaisempina vuosina saanut taimia näin reheväksi millään ilveellä. Daalia ja chili alkoivat jo kukkia. Vasemman takareunan kylvetyt daaliat lyhensin kuvan oton jälkeen, että haaroisivat ja tukevoituisivat. Pari pelergonia on aivan kohta kukassa, kun en edes raaski napsia pois nuppuja. Tosin kasvavat niin hyvin, että ei taida olla niin merkitystä.

Pikkuisännän kanssa laskettiin ainakin 5 chilin kukkaa. Toistaiseksi olen jättänyt pölyttämättä ne, mutta varmaan kohta voisi ruveta vähän tupsuttelemaan. Vaan ehkä ne ensin haluaisivat isompaan ruukkuun, taas! Nuo pienet ovat revonhäntiä, ne eivät vielä ole saaneet kasvupyrähdystä ja se on mielestäni oikein hyvä asia. Chilit, tai pikemminkin maustepaprikat, ovat haarautuneet ihan itsestään ja niitä en ole latvonut ollenkaan vielä. Seurailen kasvua ja nappaan vähän myöhemmin latvat, jos on tarvetta. Toinen chili 'Cayenne' ei lähtenyt itämään toisellakaan kylvökerralla ja sitten loppuikin siemenet. Joten tänä vuonna minulla on vain 'Lombardo'.

Siinä Plantagenista löydetty daalia, kukka on niin nätti, että olen sen antanut olla rauhassa. Kohta nappaan sen pois, niin daalia pääsee kasvamaan paremmin kokoa. Selkeästi hyvä kasvu rupesi hiipumaan kukan myötä, mutta se oikeastaan oli tähän tilanteeseen ihan hyvä, kun tätäkään ei varmaan kuukauteen saa pihalle. Värinokkonen loistaa etukulmassa, se tuli latvottua, kun huomasin kasvavan vain pituutta. On siinä toki sivuversoja, mutta ne kasvavat todella hitaasti.

Jalokellot, jotka aiempina vuosina eivät suostuneet itämään eikä kasvamaan kunnolla, ovat myös intoutuneet. Hieman kyllä ihmettelen noita lehtien käpertymisiä. Ötököitä ei ole, mutta mieleeni tuli, olisiko syynä kylmä ikkuna? Pitäisi vähän järjestellä ja laittaa nämä kauemmas ikkunasta kokeeksi. Nämä on itse keräämistä siemenistä kolmisen kesää sitten kerätty. Tomaatit on myös kylvetty ja kasvussa, siemeniä taisi vain tipahtaa liian monta ja joka ruukussa oli melkein 6 kipaletta. Osan nypin jo pois ja jätin 2-3 ruukkuunsa. Katsotaan saanko sitten myöhemmin ne koulittua erilleen. Pesusienikurkuista yksi iti ja kasvaa nyt verkkaisesti. Lisäksi ananaskirsikka iti kivasti ja taimia on nyt ainakin kolme. Näillä tuumin siis kevättä ja kesää kohti!

Mukavia huhtikuun hetkiä!

2 kommenttia:

  1. Teilläpä on sitten ukkonen riehunut ihan perusteellisesti. Oi joi, jos tuo ennustus pitää paikkansa. Meillä ei onneksi ukkostanut mutta jo tunnin päässä oli kuulemma jyrissyt. Jospa sitten edes meille tulisi vihdoin ja viimein oikein lämmin kesä.
    Ja oi joi noita sinun taimiasi :D Komealta näyttää, mutta ymmärrän hyvin tilan riittävyysongelmat. Niiden kanssa painitaan täälläkin, vaikka minun taimeni ovat vielä paljon pienempiä kuin nuo sinun kasvisi.
    Mukavaa huhtikuun jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika komeata oli jyske 😅 harvoin saanu itse todistaa moista!
      Tilan puute on ainainen esikasvattajan ongelma 🙈 veikkaan, että marisen tila puutetta sittenkin, kun saan sen kokonaisen huoneen kasvatus käyttöön 😂

      Poista

Katsotuimmat