perjantai 3. maaliskuuta 2023

Esikasvatus kuulumisia ja uusia kylvöjä ja kokeiluja

Eilen oli oikein upea aurinkoinen aamupäivä ja siitä nautimme pienien kanssa ulkoillen. Iltapäivällä iski sitten lumimyräkkä ja kas kummaa illasta kirkastui niin, että saimme ihastella Jupiterin ja Venuksen tuikkimista. Jänniä kelejä ja meillä taas ainakin 4 astetta lämmintä päivällä. Ulkona on silti vielä erittäin lumista ja puutarhajutut kehittyvät edelleen vain sisätiloissa.

Pesusienikurkut ja käärmekurkut kasvavat maltillisesti ja saivat viikolla kaverikseen mansikkaa ja kellokukkaa.... Niin, kunnes tajusin, minkä mokan olin innoissani ja ajattelematta tehnyt. Eihän ne siitä tuossa ikkunalla viileämmässä idä. Hetken sätin itseäni, mutta näitä sattuu. Raapaisin kylvöni kaikkineen päivineen ja laitoin erilliseen astiaan, jotta saan ne leivinuunin päälle lämpöiseen itämään. Kurkuista en sitten tiedä, pitäisikö kylvää uudet maaliskuun lopulla vaiko mennä näillä? Yksi pesusienikurkku menehtyi jo, se on tuolla viimeisessä purkissa vasemmalla. Ei suostunut kasvamaan enempiä ja näivettyi, olikohan sille liian kylmää tuolla ikkunan vierellä?

Näin, ehkäpä kelloköynnös ja mansikka paremmin itävät täällä leivinuunin päällä. Lisäksi pistin viikolla vielä kasvamaan sitruunamelissaa ja sitruunaminttua samanlaiseen kennoon ja leivinuuninpäälle myös itämään.

Käärmekurkulla tulossa jo toinen varsinainen lehti.
Pesusienikurkku kasvaa innokkaana.
Laitoin myös minigrip pusseihin vähän siemeniä lisää itämään. Jouluruusun loput siemenet ja kokeilu ruusun siemeniä. Salvian ajattelin idättää pussissa, koska sen siemenet ovat tarpeeksi isot siihen. Kultahehku ja jalokellon laitoin itämään ihan vain kokeeksi. Molemmat ovat itse keräämiäni siemeniä ja nyt kokeilussa, miten ne itävät jos itävät. Jalokelloa idätin viime vuonnakin, mutta ne kuihtuivat pieninä taimina lopulta. Itivät hiukan huonosti jo silloin, joten odotukset eivät ole kauhean korkealla. Kultahehkusta minulla ei ole yhtään kokemusta, mutta siemeniä on ihan hitokseen. Tai siis mikäli ne ovat kaikki siemeniä, en oikein ottanut selvää noista hitusista.

Ja sitten tämän kesän pikkku kokeeseen! Kävin hakemassa uunijuureksia varten varaston jääkaapista ihan omia porkkanoita. Niitä ei kauheasti viime kesänä kertynyt, mutta kuitenkin ihan riittämiin. Tein jouluna porkkanalaatikot omista porkkanoista ja muutamaan kertaa riittää vielä uunijuureksiinkin. Mutta siis se kokeilu, porkkanoita hakiessa huomasin niiden alkaneen jo itää. Siitäpä iti sitten idea kokeilla kasvattaa näistä kukkivia ja siementä tekeviä kasveja. Toisen kesän porkkanan, kun pitäisi siementä tehdä. Eli porkkanat purkkiin ja multaa päälle. Istutan ne sitten puutarhaan, kun sen aika on ja ehkäpä saan niistä siemeniä napsittua. Mikäli ne siemenet seuraavana vuonna itävät hyvin ja tekevät makoisia porkkanoita, niin aionpa jatkaa sitten samaan tahtiin jatkossakin!

Siinäpä ne on mullassa nököttämässä tyytyväisinä, luulisin. Ja vieressä on muuten mustanmerenruusun purkkini. Viime vuonna saadut mustanmerenruusun käpyset alkoivat näyttää elonmerkkejä, joten rapsin ne varovaisesti erilleen ja uudestaan istutin hyvään multaan. Ei varmaan pitkään mene enää, kun pilkistävät mullasta.

Tällaisilla hommilla jatketaan täällä! Aurinkoista kevättalvea!

4 kommenttia:

 1. Porkkanakokeilusi on tosi kiinnostava, jään seuraamaan tuloksia uteliaana. En ole itse koskaan koittanut kasvattaa porkkanan siemeniä. Kukinto on varmaan kaunis, ainakin rikkaporkkanalla ja koristeporkkanalla on.
  Hyvää ja voimistuva kasvua taimiviljelmillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! 😊 Itsekin olen vain lukenut, että porkkanasta saisi siemeniä, jos sen seuraavaan vuoteen saa selviämään ja kasvamaan. Ulkona se vain helposti paleltuu tietojen mukaan, mutta tällainhan sitä voisi onnistaa 😊

   Poista
 2. Käärme- ja pesusienikurkku näyttävat tosi elinvoimaisilta ja hyviltä.
  Jos kellokukkasi on kelloköynnös pohjalämpö saa kyllä siemenet hyvin itämään.
  Onnea porkkanakokeiluun ja mukavaa alkanutta viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! 😊 Ja tosiaan kelloköynnöstä tarkoitin, en tiedä mistä itselle tuo kellokukka nimike tupsahtanut 😄

   Poista

Katsotuimmat