perjantai 10. maaliskuuta 2023

Hankintoja ja kasvun ihmetyksiä

Porkkanat lähti hyvin kasvuun
Edeltävä viikko rullasi eteenpäin mielestäni oikein hyvin. Onhan tuota pakkasta riittänyt, parhaimmillaan 28 astetta, mutta eipä se nyt haitannut. Pyörähdin Jyväskylän suunnalla pariinkin otteeseen. Aika saavutus, kun normaalisti käyn ehkä kerran kuukauden aikana. Ja sieltä lähti mukaan vähän kaikenlaista. Sorruin kauheaan siemenshoppailuun vaikka piti vain tärkeitä juttuja hommata, mutta palataan niihin siemeniin keväämmällä. Päivittelen, nyt mitä esikasvatuksessa on viikon aikana tapahtunut. Ja ensimmäisenä porkkanat, ne lähtivät tosi hyvin kasvuun ja näitä saa nyt seurata innolla koko kesän!

Pesusienikurkku (vas.) ja käärmekurkku (oik.) alkavat pikku hiljaa ottaa kasvuspurttia. Toivottavasti vielä vähän malttaisivat, sillä minun isommat ruukut ovat vielä lumen alla! Ne saivat muuten kaverikseen jo pari salvian tainta ja yksi kultahehku oli päättänyt itää. Kyseiset siemenet olivat siis takanreunalla minigrip pusseissa kostean paperin kanssa. Toistaiseksi ei olekaan sitten muut innostuneet kasvamaan, mutta josko sitten ensi viikon aikana. Kultahehku saisi kyllä itää reippaammin, kun niitä siemeniä oli niin paljon ja ajattelin jakaa taimia vähän ystävillekin.

Ja tässäpä koko komeudessaan tuo kasvatuslaatikko, joka edellisessä kuvassa näkyi hieman. Tämän kävin ostamassa Biltemasta kaupunkikierroksella. Se oli oikeastaan isännän ehdotus ja innostuin sitten itsekin. Se on kooltaan passeli meidän olohuoneeseen ja muovisena painaa vähän. Sillä voisi olla helppo siirtää kasveja ulos keväämmällä. Toki ei minun kaikki idätettävät tuohon yhteen tule mahtumaan, mutta kyllä se nyt hieman helpottaa! Pitää vain pieni reklamaatio tehdä, kun toinen ilma-aukon säätönamiska tuolta päältä puuttui. Tuohon saa myös porattua reiät pohjaan ja niihin on sellaiset kumitupit laittaa tukkeeksi. Varsin kätevä, jos kasvattelee suoraan tuossa laatikossa, mutta minulla se on vain tämmöisessä käytössä joten emme alkaneet porailla reikiä.

Sitten oli kokeena jalokellojen idätys ja nehän iti oikein mallikkaasti vieläkin. Siemenet ovat toissa kesänä kerättyjä. Aivan varma en nimestä ole, mutta hyvin saman näköisiä ovat sillä nimellä googletetut kuvat. Muut siemenkylvöt eivät ole vielä suuremmin itäneet. Tai mansikoista iti osa, mutta ne lerpahtivat ja varmaan kuolivat. Kelloköynnöksestä yksi alkoi pilkistää mullan päälle, mutta sitten se mätäni toisesta päästä! Ihan kauheaa! Meniköhän ne liian tiiviiksi, kun siirtelin niitä paikasta toiseen... Ja aiemmista yrttikylvöistä sitruunamelissa on innostunut kasvamaan, mutta sitruunaminttua on vain muutama hentoinen taimi.

Ensimmäiset siis itivät varsin rivakasti ja aiemmin viikolla koulitut ovat vasemmassa reunassa. Oikealla loppuviikolla koulitut näyttävät samalta kuin vasempi reuna aiemmin. Nyt ne ovat innostuneet multaan pääsystä ja kasvavat kaikki samaa tahtia maltillisesti. Laitoin  noin kolme per kolo, koska viime vuonna minulle tuli takaiskuja taimivaiheessa, jos niistä edes yksiper kolonen selviäisi.

Inspiraation iskemänä kylvin sitten myös tomaatit ja vesimelonin. Idli ja Zuckertraube ovat viime vuodelta jatkavia, niiden siemeniä jäi vielä ihan hurjasti pussiin tämänkin jälkeen. Uutena päätin nyt kokeilla pihvitomaatti Marmandea. En ole isompia tomaatteja viljellyt, kun kaupan isommat tomaatit ovat olleet niin mauttomia ja sitä kautta rinnastanut sen kaikkiin tomaatteihin. Nyt ajattelin alkaa hieman rikkoa näitä minun olettamuksia. Ensi vuonna voisikin ottaa sitten ihan jonkin tavallisen hyvän tomaatin, josta tehdä tomaattimurskaa talvea varten. Saa heitellä lajikevinkkejä maukkaista tomaateista! Vesimeloni menikin multaan sitten ehkä vähän liian varhain, mutta toisaalta aiempina vuosina vesimeloni ei ole ehtinyt kehittyä loppuun asti... Kokeilen siis pärjäänkö sen kanssa näin.

Näissä ruukuissa aloittelee kasvuaan mukulabegonia ja karjalanneito. Toivottavasti tämä vuosi olisi minulle ja näille suotuisampi. Viime vuonna ne kuolivat ennen kuin sain ne ulos vietyä. En tiedä miksi, kait en osannut hoitaa oikein tai mullassa oli jotain. Ne vain alkoivat nahistua pystyyn.

Ensimmäisen kuvan porkkanoiden vieressä näkyi ruukku, jossa luki lyhyesti vain vaaleanpunainen. Sepä tarkoitti Hankkijata löytämääni mustanmerenruusua. Viimekesänä saamani lilat mustanmerenruusut innoittivat ostamaan tällaisen, kun se vastaan tuli. Oli valikoimassa valkoisiakin ja kolmen värin sekoitus, mutta ne ei niin minua kiinnostaneet. Tämä ja se lila ovat minun suosikki värejä. Pienessä pakkauksessa oli viisi käpyä ja nyt odottelen milloin joku niistä pääsisi pinnalle asti.
Seuraavia kylvöjä teenkin sitten vasta uudenkuun jälkeen, sitä ennen täytyy tuusailla käsitöiden parissa. Pieni ideariihi lähti sen suunnalla pyörimään ja sehän oli menoa sitten!

Aurinkoista viikonloppua!

8 kommenttia:

 1. Porkkanat ovatkin lähteneet hyvään kasvuun. On aina tosi mielenkiintoista seurata omia kylvöjä näin keväällä. Välillä tulee sitten niitä pieniä epäonnistumisia, mutta sehän kuuluu yhtenä osana tähän puutarhurointiin. Aina ei onnista.
  Mukavaa viikonloppua ja onnea kaikille kylvöillesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näinhän se on, että aina ei onnista 😊 Siihen olisi hyvä suhtautua pienenä takaiskuna, vaan joskus se tuntuu musertavalta epäonnistuniselta hetken aikaa 🙈 sitten vain muutetaan suunnitelmaa taas 🤭

   Poista
 2. Sinulla onkin jo monenlaista hyvässä kasvussa. Mustanmerenruusun käpyjä en ole nähnyt kaupoissa aikoihin. Puutarharyhmissä moni puhuu niistä nyt, joten se on ilmeisesti tekemässä uutta tulemistaan. Toivottavasti sinulla on tänä vuonna parempi tuuri mukulabegonian kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän voi olla, että ne ovat tulossa uudestaan suosioon 🙂 Olen kuullut myös, että niitä ei ole ollut saatavilla joten olin hieman yllättynyt niihin törmätessäni 😄

   Poista
 3. Ohoh, teilläpä olikin ollut kylmää! Meillä kävi alimmillaan vain -25 asteessa. Onneksi ei ollut kuin yhtenä yönä niin paljon.
  Sinulla on jo täysi hönkä päällä siemenhommissa ja taimikasvatuksissa, ihan kateeksi käy! Siemenhyllyillä lähteekin helposti mopo käsistä kun olisi niin paljon kaikkea ihanaa tarjolla. Sisäkasvihuoneesi näyttää näppärältä. Jos alusessa ei ole pohjareikiä, siihenhän voi kaataa suoraan pohjalle vettä eikä tarvitse päältäpäin taimia kastella. Monta pikkutainta olen onnistunut tappamaan, kun ovat kaatuneet "tulvassa" :D
  Ethän muuten kastellut karjalanneitoa ja mukulabegoniaa liikaa? Minusta tuntuu, että ne eivät kestä kovin paljoa jatkuvaa kosteutta. Voi toki olla jotain muutakin vikaa joko mukuloissa tai mullassa, tai sitten vain huono tuuri. Toivotaan, että tänä vuonna on parempi onni niiden kanssa.

  VastaaPoista
 4. Asutaan sopivasti pienessä huntassa, joten ehkäpä tässä sen takia onnistuu aina olemaan hiukan kylmempää 😅
  Se on kyllä tosi hyvä altakasteluun! Muutama alempi kohta löytyy, mutta sinne kerääntyvä vesi kosteuttaa hyvin kasvihuoneen ilmaa 😊 Ja mikäli tulee kasteltua ruukkuihin vähän liikaa, niin ylimääräinen vesi pääsee valumaan huoletta pohjalle 🤭
  On muuten hyvin todennäköistä, että kastelu ei onnistunut viime vuonna hyvin 🙈 lisäksi valonmäärä ja lämpötila saattoi vielä vahvistaa vaikutusta 😅 Muistan miettineeni, että olisi hyvä saada ne jo pihalle isompaan ruukkuun ja parempaan tilaan ym ym, mutta kun kylmä jatkui niin pitkään... ja sitten tuli varmaan liikakasteltua 🤔 Täytyypä muistaa antaa mullan kuivahtaa kastelun välissä 😊

  VastaaPoista
 5. Sinulla on siellä kasvamassa vaikka mitä .Hyötykasveja en esikasvata kuin avamaa kurkkua ja lehtikaalia minulla kun se kasvihuone projekti alkaa vasta loppukesästä . Näitä mukula kukkia en ole koskaan kasvattanut karjalanneito ja mukula Begonia on kyllä kauniita kesän koristuksia. Minä sain ostaa vanhaa kantaa mustanmeren ruusua ja hyvin kasvoi tämä vanha kanta se on sitä tummempaa lilaa . Olen kuullut että kaupan ostokset ei oikein hyvin kasva ja jotkut eivät lähde ollenkaan kasvuun , .Toivottavasti kuitenkin tämä sinun punainen onnistuu . Minä olen typistänyt jo nyt ensimmäistä kertaa latvoja jotta tuuhentuisivat . Ne oli noin kolme senttiä korkeita kun eka kertaa latvoin . Jäi jäljelle vain se ensimmäinen lehtipari .Siitä se kasvattaa uudet kaksi jne..Pitää kuitenkin latvoa vielä uudestaankin ainakin pari kertaa . Näin sinäkin saisit tuuheamman kun käpyjä on vain viisi . Kasvun voimaa sinne 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! 😊 Hyviä neuvoja! En olisi tajunnut latvoa kovin aikaisin saati sitten useammin 🤭 Onneksi minulla on myös vanhan kannan violettiakin, niin ainakin joku kasvaa jos ei nämä kaupan 😅 violetit mustanmerenruusut pilkistävät jo pikkuisen mullasta 😊
   On varmasti kiva saada kasvihuone 🙂 itse tykkään kasvatella siellä paljon, mutta tajusin tässä esikasvatellessa, että se alkaa olla liian pieni 🙈

   Poista

Katsotuimmat