perjantai 3. helmikuuta 2023

Yllätyksiä (vaiko ongelmia) esikasvatuksessa

Nyt oli kyllä jännittävä viikko esikasvatus puolella! Kävin alku viikosta tutkimassa kylän rautakaupan siemenrekit ja sieltä lähti mukaan vain kukkivia tällä kertaa. Ilmeisesti täytyy hyötykasvit käydä erikseen katselemassa, kun en tajunnut niitä ollenkaan. Olin aivan kukkaloiston sokaisema. Ajattelin tänään tai huomenna kylvää kokeeksi tuon kellokukan, mustasilmäsusannan ja päivänsinen, mutta jätin sen tekemättä. Ihan vain edellisten kasvatettavieni yllätyksen vuoksi en uskaltanut lähteä näitä ihan näin varhain kasvattelemaan.

30.1.2023 pesusienikurkku
Eli nämä spesiaalisiemenet, pesusienikurkku ja käärmekurkku, halusivat itää oikein hypernopeudella! Kylvin siis molemmat 27.1. ja maanantaina pusseihin kurkatessani minua odottikin yllätys. Molemmat olivat lähteneet innokkaina kasvamaan! Eniten ihastutti, että sain ensimmäistä kertaa käärmekurkun ihan oikeasti itämään. Toki hetken päästä tajusin, että minulla saattaa olla näiden kanssa pienoinen tilaongelma vielä vastassa... Joka tapauksessa, näiden nopeaan itämiseen oletan olevan useampi syy. Ensinnäkin nuo pussit pitivät todella hyvin kosteutta ja näillä paksukuorisilla isoilla siemenillä se oli varmasti eduksi. Toiseksi laitoin nämä takan reunalle, jossa oli todella lämmin. Ehdin epäillä, että siinä olisi liiankin lämmin, sillä pussit olivat käteen napatessa selkeästi lämpimiä. Kolmanneksi oletan, että kylvöajalla on ollut omat vaikutuksensa, kun kylvin hyvään kuun aikaan nämä.

30.1.2023 Käärmekurkku
Tiistaina, päivää myöhemmin, pesusienikurkkujen tilanne näytti tältä ja päätin, että on aika laittaa ne multaan. Laitoin näille sammalnapit turpoamaan ja kaivoin niihin vähän isommat kolot, jotta juuret mahtuivat hyvin.

Pesusienikurkku mahtavan juurensa kanssa.
Käärmekurkku hyvässä vauhdissa 31.1.2023
Näin ne ovat nyt omissa nökkösissään. Kolmas käärmekurkkujen siemenistä oli vasta auennut kuorestaan, mutta se varmasti lähtee hyvään kasvuun pian myös. Tähän vielä läpinäkyvä kansi ja ne saavat olla pienessä kasvihuoneessa suihkun ikkunalla, joka antaa etelään. Saavat kaiken mahdollisen valon.

Tilanne tänään perjantaina. Siis apua, mitä ihmettä mä näiden kanssa teen?! Tiesinhän minä, että ne ovat kurkkukasveja ja kurkkujen tapaan varmasti kasvavat yhtä reippaasti. Siksipä niiden oikea esikasvatus ajankohta olisi ollut lähempänä kevättä, mutta edellisten vuosien itämisongelmien vuoksi aloitin jo tammikuussa "harjoittelun". Ja nyt ne halusivatkin itää iha supernopeasti ja kasvu on huimaa. Ne saavuttivat viikossa minikasvihuoneen katon ja nyt mietin, mitä niille tekisin. Ja miten ihmeessä saan nämä pysymään hengissä kasvihuoneeseen asti!
Nyt muuten huomaa myös, miten lämpötilan vaihdos on selkeästi hidastanut kahta viimeistä siementä itämisessä. Ne eivät ole juurikaan jatkaneet eteenpäin siitä pisteestä, johon tiistaihin mennessä olivat päässeet. Ainakaan näkyvästi.


6 kommenttia:

  1. On siemenissä voimaa! Nyt ei muuta kuin valoa ja viileyttä. Ehkä kannattaa kokeilla vielä kuukauden päästä samoja itämiskonsteja uudelleen, jos näistä varttuu liian honteloita. Minullakin kellokukka odottaa kylvämistä. Hieman yritän vielä pistää vastaan enimmille kylvötouhuille, kun ikkunoille ei oikein mahdu myöhemmin keväällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valolla ja viileydellä se on yritettävä 😊 ja sitten uudelleen kylvöä, jos siltä näyttää 😅 Ainakin tämä osoitti erittäin hyvän konstin idättää näitä siemeniä 👌
      Minullakin on tosi huonosti tilaa ikkunoilla taikka lapset pääsee käsiksi. Katselin kyllä semmoista viljelypöytiä, mistä voisi olla esikasvatuksessa hyötyä 🤭 en vaan tiedä raaskiiko ostaa 😅

      Poista
  2. Kivahan se on, kun siemenet itävät nopeasti. Lämpö ja kosteus nopeuttavat itämistä paljon. Ehkä kannattaa kokeilla uutta kylvöä vaikka maalis-huhtikuussa, jos nuo taimet ovat liian honteloita ja katkeilevat kasvariin viedessä. Mustasilmäsusannan ehtii kylvää hyvin maaliskuun puolivälissä. Se itää ja kasvaa nopeasti, ja vaikka latvoisi taimia ahkerasti, se kurottelee pian uudelleen joka suuntaan. Tietääkseni myös päivänsini kasvaa nopeasti kukintakokoiseksi. Mukavaa helmikuuta ensimmäisten taimien parissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mukavaa helmikuuta sinullekin!
      Tästä kylvöstä sai kyllä hyvin oppia jatkoon ja itselläkin käynyt mielessä, että uusinta kylvön voisi maaliskuun lopulla tehdä 😊 Maltan mieleni muiden siemenien kanssa 🤭 tässä on hetkeksi ihmettelemistä 😂

      Poista
  3. Jestas kyllä sinulla taitaa ongelmia tulla. 🤣 .Mutta joskus sitä on vaan malttamaton. Nythän sitten jatkossa tiedät jos joudut uusinnan tekemään .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No näinpä 🤣 Mutt hyvä puoli on tosiaan, että nyt tiedän miten ne saa itämään 🤭 jatkossa voi odottaa vähän myöhempään 😂

      Poista

Katsotuimmat