perjantai 24. helmikuuta 2023

Koska kukkii? -haaste

Sain tämän haasteen Päiviltä Kottikärryn kääntöpiirin -blogista. Minna Hiidenkiven puutarhasta on tämän haasteen takana. Koska kukkii -haasteessa on siis tarkoituksena valita omasta puutarhasta muutama kasvi ja arvata, milloin nämä kasvit alkavat tänä keväänä kukkia. Vinkeää ja haastavaa! Itse päätin myös olla valitsematta samoja kasveja kuin viime vuonna. Pyrin myös valitsemaan sellaiset kasvit, jotka kukkisivat mahdollisimman varhain. Sillä minusta tuntui kauhean malttamattomalta tätä miettiessäni, enkä siis halua odotella kauhean pitkään kukkimista!

Kevätkurjenmiekka kukassa 26.4.2022
Ensimmäisestä suojakelistä kynttilänpäivän jälkeen menee 9 viikkoa jäiden lähtöön ja 10 kylvöjen alkuun. Tällaisen olen kuullut kerrottavan jo pikkutyttönä. Tänä vuonna ajattelin alkaa tutkailla vuosi kerrallaan pitääkö tämä paikkaansa. Ensimmäinen suojakeli meillä oli ihan pari päivää kynttilänpäivän jälkeen. Tämä tarkoittaisi, että jäiden lähtö ajoittuisi viikolle 15 ja kylvöjä voisi aloitella viikolla 16, huhtikuun puolessa välissä siis. Se enteilisi aikaista kevättä, uskaltaisikohan siihen luottaa arvauksensa?
Ensimmäiseksi mieleen tuli kevätkurjenmiekat. Ne kukkivat viime vuonna ensimmäistä kertaa puron vierellä oikein kauniina ja elinvoimaisena. Ne olivat kukassa 26.4. Minusta tuntuu, että ne kukkivat suunnilleen samoihin aikoihin tänä vuonna tai hieman aiemmin. Ja heitän optimistisesti päivän 24.4. En paljoa aikaista, mutta vähän.

Balkaninvuokko 2.5.2022
Kevään etenemistä ennustellaan usein vasta maaliskuulla, joten siitäpä ei kauheasti ole tähän hetkeen apua. Kuitenkin uudenkuun jälkeen kuunsirppi muodostui tällä viikolla eteläisen tuulen aikana, joka vanhankansan tietämysten mukaan enteili seuraavalle kolmelle viikolle leutoa säätä. Mikäli maaliskuun uusikuu syntyy myös etelätuulella, on meillä tulossa kaunis ja lämmin kevät. Harmi, että en laittanut viime vuonna ylös säätiloja, mutta minulla on sellainen kutina, että viime keväänä uudetkuut syntyivät pohjoistuulen alla. Muistelen, että luin siitä jostain.
Noh, toinen mieleeni tullut kasvi on balkaninvuokko. Se työntyi sitkeästi viileänä keväänä maasta ja aloitti kukinnan 2.-10.5. välisenä aikana. En aivan ehtinyt sitä tarkkaan kuvailla. Kevät oli tuolloin aika kylmä ja jos tänä vuonna tulisi aikainen ja leuto kevät, se varmaan nousee maasta aikaisemmin. Balkaninvuokko kasvaa vielä sellaisella paikalla, joka avautuu lumesta hyvinkin varhain ja lämpiää nopeasti. Arvaan, että se kukkii tänä vuonna 1.5, vappuna. Se olisi aika mukavaa!

Tähtitulppaani 'Albo Caerulea Oculata'
Viime keväänä minua ihastuttanut tähtitulppaani pääsi tälle listalleni. Se aloitti kukinnan 19.5. ja kukki kauniisti kaksin kappalein. Ostin syksyllä sille lisää vahvistuksia. Koska tänä vuonna on paljon vähempi lunta näiden päällä, niin voisin olettaa, että sekin mahdollisen varhaisen kevään aikana kukkisi aiemmin. Tähän haluan arvata, että tähtitulppaanit kukkivat 14.5.
Näiden lisäksi valitsin puistolumikellon ja isokevättähden. Molemmat ovat minulle uusia kasveja, istutin ne syksyllä. Tietenkin toivon kovasti, että niiden kohtalo on suotuisa, eikä myyrät tai mitkään muutkaan eläimet päätä popsia niitä välipalaksi. Puistolumikello voisi kukkia jo 15.4. ja isokevättähti mahdollisesti 28.4. No niin siinäpä ne, ja nythän sitä sitten jäädään odottamaan kevättä!

Haastampa sitten mukaan vaikkapa Puutarhan Lumon ja Puutarhaeloa.

Haasteen säännöt:

Valitsemissasi kasveissa ei saa näkyä nuppuja veikkaushetkellä. Poikkeukseksi laskettakoon puuvartiset, joissa saa olla kukkasilmuiksi tunnistettavia osia. Valitsemasi kasvin kohdalla olisi hyvä olla vielä lunta/jäätä tai edes sen verran routaa, ettei kasvi olisi lähtenyt kasvuun. On nimittäin aivan eri asia veikata kukinnan alkua lähipäiville kuin viikkojen päähän ja tässä haasteessa nimenomaan tarkoitus on luoda pitkäkestoista jännitystä.

Kukinnan alkua saa vauhdittaa esim. lapioimalla lunta pois kukkapenkin päältä (sitähän me kaikki teemme jossain vaiheessa kevättä), mutta harsoviritelmät ynnä muut, joita et normaalisti tekisi, lasketaan dopingiksi.

Kerro, keneltä sait haasteen ja haasta vuorostasi mukaan muutama kaveri. Olisi myös kiva, jos kävisit laittamassa Hiidenkiven puutarhassa -blogiin haasteen aloituspostaukseen kommentin osallistumisestasi. Raportoi myöhemmin keväällä, kuinka hyvin kukkakevään ennustaminen sinulta onnistui.

7 kommenttia:

  1. Onnea veikkaukseen. 😊
    Kiitos haasteestasi. 😊

    VastaaPoista
  2. Kiva, että osallistuit! Pitääpä laittaa nuo vanhan kansan ennustuksesi muistiin ja tutkia myös, kuinka ne toteutuvat. On ollut itselläkin välillä mielessä ihan huvin vuoksi tutkailla noita vanhan ajan uskomuksia säiden ennustamisesta.
    Olet valinnut mukavat lajit ennustettaviksi. Ihana tuo tulppaani <3 Kevätkurjenmiekka onkin kiitollinen laji siinä mielessä, että se ei vaadi aurinkoisia päiviä nuppujensa aukaisemiseen. Siispä kukinnan alkaminen riippuu vain siitä, milloin lumet ja pintamaa sulavat niiden kohdalta.
    Pidetään peukkuja, että tulisi aikainen kevät ja veikkauksesi osuisivat kohdilleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! 😊
      Vanhan kansan ennustuksia on kyllä mielenkiintoista seurata. Nyt ensimmäistä kertaa laitan konnolla muistiin nämä 🤭
      Tähtitulppaani on aivan ihana! Ja viime keväänä innostuin kevätkurjenmiekoista, juurikin tuon pilviselläkin säällä kukkimisen ansiosta 😊 Hommasin syksyllä pinkin/fuksian värisiä kevätkurjenmiekkoja, saatoin istuttaa ne puron toiselle puolelle, mutta en muistanut syksyllä istutetuista sipuleista laittaa mitään ylös (miten ihmeessä sen unohdin 😯) Joten keväällä on melkoisesti yllätyksiä, kun kiertelen etsimässä, mitä putkahtaa mistäkin 😂

      Poista
  3. Kivat valinnat otit veikattavaksi ja pääset tarkkailemaan kyseisiä kasveja nytihan ’suurennuslasilla’, kunhan kevät tästä paremmin etenee.

    VastaaPoista
  4. Kiitos, Marjukka, haasteesta! Palataan asiaan, tosin viime viikon lumentulo ja nää yöpakkaset tekevätkin haasteesta entistä kinkkisemmän.

    VastaaPoista

Katsotuimmat