perjantai 27. tammikuuta 2023

Hankikylvöjä ja idätyskokeiluja

Viime viikon kasvatussuunnitelmien ja siemenvarastojen tarkistamisen myötä tuli tilattua hieman lisää siemeniä. Ajatus oli lähinnä tilata niitä, mitä tarvitsin, mutta ainahan sitä vastaan tulee jotain muutakin. Korpikangas Siemeneltä tilailin maissia ja kokeiluun yhden pihvitomaatin. Samalla törmäsin parsakaalin siemeniin, joten ajattelin kokeilla sitäkin tänä vuonna. Lisäksi halusin isompia piikkiputkia ja löysinkin paria erilaista samasta paikkaa. Siinä etsiessä löysinkin sitten vähän kosmosta, tuoksuhernettä ja erilaisia unikoita. Onnistuin kuitenkin pitämään tilaukseni maltillisena.

En enää muista miten löysin, mutta jotenkin päädyin katselemaan myytäviä siemeniä huuto.netin palstalla. Ja innostuksekseni löysin erään asiaan vihkiytyneen miehen tarjonnan. Hänellä oli aivan huikea määrä siemeniä siellä myynnissä. Pääasiassa perennoja ja innostuin sitten tilailemaan vähän sieltäkin. 17 erilaista perennaa löysi tiensä minun pakettiin. Samalla sain todella kattavan info ja neuvo paketin näiden kasvattamiseen. Kuvassa olen jo jakanut siemenet näihin erilaisiin itämiskasoihin. A kasan kylvän keväällä, kun alkaa olla tarpeeksi lämmintä. A/B laitoin sisälle pussiin pariksi kuukaudeksi ja sen jälkeen jääkaappiin. Osa siemenistä saattaa itää heti, mutta todennäköisesti vasta viileässä tai kylmäkäsittelyn jälkeen. A/C saattaa itää heti, mutta pääasiassa kylmäkauden jälkeen tai useamman kylmäkauden jälkeen. C tarvitsee vähintään yhden kylmäkauden itääkseen. Niinpä C ja A/C kasat laitoin suoraan hankikylvöihin ja A/B on nyt sisätiloissa kasvamassa.

Hankikylvöissä käytin pieniä purkkeja, joihin laitoin jokaiseen noin 5kpl siemeniä. Tässä ovat siis tilaamiani siemeniä ja siemenkirjeestä saatuja siemeniä. Oikein pieniä siemeniä taisi kyllä mennä vähän enemmänkin. Tämän laatikon lisäksi tuli vielä toinen puoleet pienempi laatikko myös. Tällä kertaa valmistauduin kunnolla ja kaikki on nimettyjä. Kun ne itävät napsin ne erilleen omiin purkkeihin ja mikäli eivät idä, ne voi kokeilla vielä laittaa jääkaappiin toiseen kylmäkäsittelyyn kesän aikana ja jättää sitten ensi vuoteen. Jospa sitten viimeistään osa itäisi!

Kaivoin yhteen kasvimaan lavoista kuopan. Lumi oli lavan pohjalla sen verran kovaa, että en saanut maahan asti kaivettua. Jätin siksi tuon pohjalaatikon paikalleen, jotta nuo purkit pysyisivät pystyssä lumien sulaessa. Täytyy sitä keväällä tarkastella, etteivät purkit huku veteen lumien sulaessa. Sitten vain heitin lunta päälle kunnon kummun. Alkoi jo ihan hykerryttää tämän myötä. Seuraavaksi näiden kanssa suunnittelen pikku hiljaa niiden lopulliset paikat puutarhaan.

Ja niin aloitin esikasvatus kokeilut näiden kahden kanssa taas. Olikohan tämä nyt jo kolmas kerta näille. Pesusienikurkku iti viime vuonna nippa nappa, mutta sitten jotain häikkää ilmestyi sitten ja kaikki taimeni kuolivat. Käärmekurkku ei itänyt lainkaan. Nyt ajattelin kokailla taas ja vähän erilaisilla keinoilla. Ja ehkäpä jopa kolmena eri kuukautena erilaisilla keinoilla.

Pesusienikurkun siemenet vasemmalla ovat edelleen tutun näköisiä. Käärmekurkun taasen tuossa oikealla ovat jälleen kerran hieman erilaisemmat kuin aiemmat siemenet. Niinpä päätin tehdä niille piiku testin ja halkaisin molemmista yhden puukolla auki. Ensin nimittäin ajattelin käärmekurkun siementen olevan kuorittuja. Mutta paljastui, että ne ovat vain tällä kertaa vaaleakuorisia.

Näin ne lopulta päätyivät minigrip pusseihin kasvamaan kostealle talouspaperi tyynylle. Pussit laitoin takan vierustalle lämpöiseen. Nyt siinä onkin kivan lämpöistä, kun takkaa lämmitetään melkein joka päivä. Ensi kuussa voisin idätys kokeiluun yrittää saada kuoria vähän hiottua ohuemmaksi tai leikata pienesti sivusta sitä auki itämisen helpottamiseksi. Mutta nämä ovat kyllä aika kova kuorisia ja se ei ole kauhean helppoa. Siinäpä jotain siis pohdittavaksi.

Tälläisiä kylvöjä täällä, ensi kuussa sitten vähän lisää.
Aurinkoista viikonloppua!

4 kommenttia:

  1. Siellä ollaan jo tosi toimissa . Minua neuvottiin hankikylvöjen osalta se että pitäisi laittaa jotain purkkien päälle esimerkiksi levy tai jotain . Sitten vasta lunta . Muuten saattavat siemenet mädäntyä . No olet saanut hyvät ohjeet kuten kerroit . Hyviä onnistumisia sinne .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan, eipä sitä ihan kaikkea muista tehdessä ajatella. Joku suoja olisi hyvinkin voinut olla kätevä. En sitä muistanut, eikä noissa ohjeissakaan niistä puhetta ollut 😊 Jospa nuo rakkaat nyt kuitenkin pärjäisivät 🤭

      Poista
  2. Ja minä kun luulin, että itselläni meinaa lähteä mopo käsistä perennakylvöjen kanssa! Sinun kylvömääriin verrattuna olen vain pahainen puuhastelija :D Kivoja lajeja noissa huuto.netistä bongaamissasi siemenissä.
    Minä laitan aina jotain sateensuojaksi hankikylvöille ja erityisesti silloin, jos purkit ovat jossain laatikossa, josta ei pääse vesi pois. Ja kuten Nila tuossa edellä sanoi, vasta sitten lunta päälle. Omilleni laitoin tällä kertaa styrox-laatikon kun sattui olemaan sopivasti käden ulottuvilla, mutta joskus on ollut muovirasia tai vanerilevy. Eipähän tarvitse miettiä, paljonko vettä lopputalven ja kevään aikana ruukkuihin tuleekaan.
    Tsemppiä kaikille kylvöillesi! Toivottavasti nuo erikoiskurkut itäisivät tällä kertaa oikein hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veikkaan, että minunkin kylvöt vähenevät jatkossa 🙈 tai ainakin toivon niin! Nyt oli vain niin makoisia perennoja siemenkirjeessä ja puutarhassa paljon tilaa 😂 niin täytyyhän sitä 🤭

      Poista

Katsotuimmat