perjantai 20. tammikuuta 2023

Kylvöjen suunnittelua ja talvikuulumisia

Jokin sisälläni vaati minua suunnittelemaan kevään kylvöjä ja kasvimaan toimintoja. Sen verran pakottava vaatimus oli, että siihen sitten ryhdyinkin. Pienimpien ollessa päiväkodissa levitin paperit ja siemenpussit olohuoneen lattialle ja aloin näpertää. Ensin luonnostellen ja sitten puhtaaksi kirjoittaen. Nyt minulla on jonkinlainen suunnitelma jokaiselle kuukaudelle. Toki minun käsissäni se suunnitelma voi saada vielä hienoisia muutoksia. Ajattelin aloittaa tammikuussa kylvöt nousevan kuun aikaan hedelmäpäivänä, jolloin kylvän pesusienikurkun ja käärmekurkun. Ihan vain siksi näin aikaisin, koska edelleen opettelen niiden oikeaa idättämistapaa. Mikäli ne eivät idä, kokeilen vielä helmikuussa ja maaliskuussa uudelleen. Ensiviikolla olisi vuorossa myös hankikylvöt.

Kasvimaalle oli minulla jo viime vuonna suuria suunnitelmia, mutta ne nyt kyllä jäi vielä taakse. Muokkasin toistaiseksi suunnitelmaa niin, että yhteen lavaan tulee mansikoita. Ajattelin keväällä siirtää osan mansikoistani lavaan ja hävittää loput. Ehkä jaan ne tutuilleni tai sitten vain kompostiin. Päätin tämän, kun tajusin miten hankala on suojata mansikoita kivien juurella ja miten ärsyttävän sekaiseksi alue tuli. Mansikka reunus penkereen juurella ei siis ollutkaan minun juttuni. Onneksi se on helppo korjata. Ja sitten tietenkin ajattelin pitää pari lavaa taimikasvatuksessa. Lavat ovat kyllä suorassa paisteessa koko päivän, mutta ehkäpä jokin varjostus siihen voisi olla hyvä idea. Loput lavat käytän suunnilleen suunnitelman mukaan. Tai ehkä tällä kertaa täysin suunnitelman mukaan!

Talven kuulumisina kuvassa on siemenpurkit, jotka kylvin viime vuonna. Laitoin ne juuri jääkaappiin kylmäkäsittelyyn ja helmikuulla tai maaliskuulla otan ne taas lämpimään. Näihin laitoin jouluruusun, ruusun, varjoliljan ja vuorijumaltenkukan siemeniä. Syksyllä yritin kovasti hankkia tietoa näiden kylvöstä ja enpä edelleenkään ole täysin varma tavastani. Tosin ajattelin laittaa myös loppukuusta lavaan osan näiden siemenistä ja osan jättää vielä jemmaan. Jos sitten viisastun ajan myötä. Multa hieman homehtui ja kasvoi sientä ennen jääkaappiin laittoa, mutta se ei ollut lähtöisin siemenistä. Joten toivonpa, että sillä oli vain hyviä vaikutuksia tai ei mitään.

Meidän pimeässä varastossamme on patteri laitettu pitämään lämpötilaa noin 10 asteessa. Tosin koko talven aikana, en tiedä onko patteri ollut päällä juuri ollenkaan. Varasto on hyvin eristetty ja siellä on jääkaappipakastin ja arkkupakastin. Nämä yhdessä saavat ilmeisesti tilan pysymään hyvinkin lämpöisenä. Niin lämpöisenä, että pelargonini ovat päättäneet venyä todella paljon. Minulla ei ole valoisaa viileää paikkaa näille oleilla, joten ne joutuvat olemaan piemeässä. Kuvan on otettu sen jälkeen, kun siirsin ne ylempää hyllyltä alemmas. Toivon, että tuossa olisi vähän viileämpää tuuletusräppänän läheisyydessä. Olen pariin otteeseen käynyt laittamassa lumipallon niiden ruukkuun. toivottavasti se pitää ne hengissä kevääseen asti.

Kävimme isännän ja pikkumiehen kanssa pihakierroksella joulua ennen. Silloin huomasimme jäniksen vierailleen pihamaalla ja seuasimme sen jälkiä. Pikkumiestä kiinnosti kauheasti ja hänestä oli jännä nähdä, kun äidin lehtikaalit ja loput keräkaalin jämistä oli käyty syömässä yhdestä lavasta. Tosiaan olin jättänyt keräkaalin lehdet sinne pystyyn hieman laiskana puutarhurina. Lehtikaalin puoli tarkoituksella. Ajattelin pakkasten aikaan käydä hakemassa ne ja musertaa rasiaan lehdet ja säilöä siten pakastimeen. Mutta en meinannut koskaan muistaa. No jänönenhän ne sitten ennätti sieltä ensin mutustamaan. Vain rangat jäi jäljelle kuten kuvasta näkyykin. Kameraa minulla ei ollut silloin mukana, joten tämä on otettu vasta ihan viime viikolla, kun muistin viimein käydä nappaamassa kuvan muistoksi.

Pihakierroksella tarkastelin vähän huolestuneena pitkään jatkuneiden plussakelien aikaan saannoksia. Omenapuu näytti olevan jo availlut silmujaan. Toivottavasti se ei kärsisi moisesta, vielä on pakkasia tulossa ja kevääseen aika reippaasti aikaa. Piippoja ei onneksi lumen seasta vielä pilkistänyt!

Mutta pieni hauska kolonen löytyi suunnilleen puron lammen kohdalta. Eittämättä katolta tullut sadevesi on vaikuttanut lumen alla sen verran lämmittävästi, että kohtaan on syntynyt lumen alle tasku ja osa katosta romahtanut tehden pienen kurkistus aukon sinne. Söpö, ajattelin sitä kuvatessa. Enempää en turise tällä kertaa, ensi viikolla on sitten luvassa hankikylvöjä.

Mukavaa viikonloppua kaikille!

6 kommenttia:

 1. Minä kylvin perennojen siemenet jo syksyllä tällaiseen lavaan tai oikeastaan kahteen saavat kylmäkäsittelyä kunnolla . Nyt viikonloppuna laitan lisää siemeniä suoraan lavaan . Olen myös laittanut joskus minigip pusseihin siemeniä verkuliitin tai kostean hiekan sekaan ja pieni aukko etteivät homehdu kun silloin voi siemenet myös homehtua . Ja sitten pystyyn jääkaappiin johonkin rasiaan niitä on sitten helppo tarkkailla . Meillä on onneksi puutarha aidattu pupujen ja peurojen varalta . Hyviä istutuksia sinne .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun blogistasi minulle tulikin ajatus kasvattaa taimet lavassa 😊 Se vain hetken aikaa muovautui päässäni ja syyskylvöihin ei ehtinyt 🤭 mutta eipä siinä hätiä, kylvän tässä kun ehdin ja ajattelin muovata asiaa niin, että kylvän siemenet purkkeihin, jotka sijoitan lavaan 🙂

   Poista
 2. Itse olen kylmäkäsitellyt siemeniä vain jääkaapissa ja sielläkin varmaan ainoastaan pari kertaa. Tulee usein valittua vain sellaisia siemenkasveja, jotka eivät vaadi kylmäkäsittelyä. Ihailen teitä hyvin suunnitelmallisia puutarhureita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua kokeilut kiinnostaa, tosin joskus tuntuu, että niissä menee vähän överiksikin 🤭 mutta hyvä suunnitelma kyllä helpottaa tekemistä ja hommakin hoituu sitten jouheasti 😊 Ja joskus saattaisi jäädä tekemättäkin, jos ei kunnon suunnitelmaa ole 🙈

   Poista
 3. Olet hyvissä ajoin liikkeellä kasvimaasuunnitelmien kanssa. Nyt onkin hyvä aika suunnitella, kun kauppoihin alkaa tulla siemeniä. Pitäisi itsekin käydä varastot läpi ja laittaa muistiin, tarvitaanko mitään lisää.
  Toivottavasti kylvämäsi siemenet itävät hyvin. En oikein itsekään tiedä kaikkien perennojen idättämisestä mitään, joten vähän kokeiluksi se aina menee. Tein itse ensimmäisillä kerroilla niin, että kylvin osan siemenistä syksyllä ruukkuihin ja jätin ulos, osan tammikuussa sisälle ja muutaman päivän odottelun jälkeen vein hankeen ja osan helmikuun alussa sisälle kuukaudeksi ja sitten hankeen, jos eivät itäneet. Sitten vielä säästin loput siemenistä ja seuraavana vuonna samat uudelleen :D Kokeillen on löytynyt tapa, jolla useimmat perennat ovat itäneet minulla hyvin. Nyt on ollut puutarhainspiraatio vähän kateissa, mutta ajattelin tänään ryhdistäytyä ja tehdä ensimmäiset perennakylvöt. Teen aiheesta postauksen, joten voit sieltä käydä vakoilemassa, jos on vielä siemeniä kylvettävänä.
  Jouluruusun siemenet itivät ainakin tuoreeltaan kylvettynä hyvin niin, että saivat ensin loppukesän mittaisen lämpökäsittelyn, sitten kylmäkäsittelyä. En tiedä, kuinka ne siemenkirjeeseen laittamani siemenet itävät kun keräämisestä kirjeeseen laittoon meni kuitenkin useampi kuukausi ja jouluruusun siementen sanotaan menettävän itävyytensä nopeasti. Mikä se nopeasti sitten on; viikkoja, kuukausia vai vuosi? Saattavat siis itää samalla lailla kuin tuoreet tai sitten tarvita useampia kylmä- ja lämpökäsittelyitä. Tai sitten eivät idä lainkaan :D Pidetään kuitenkin peukkuja, että siemenet itäisivät hyvin ja helposti.
  Kaalit maistuvat jänöille. Minulta syötiin joskus ruusukaalit samanlaisille tapeille ennen kuin ehdin kerätä niistä yhtään satoa. Sen jälkeen olen suojannut kaalit ihan kaikelta mahdolliselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän pitäisi lisää siemeniä käydä ostamassa itsekin! Ja nuo kylvöt on kyllä yhtä kokeilua tosiaan 😅 kauheasti yritin löytää tietoa, miten onnistuisi parhaiten, mutta loppujen lopuksihan se on vaan kokeiltava ja katsottava mitä tapahtuu! Jouluruusun kanssa jännitän eniten. Minulla on myös vanhaa punaista lajiketta kylvössä mukana, sain naapurilta. Silloin en vain saanut aikaiseksi laittaa heti multaan niitä, joten jää nähtäväksi miten molempien käy.
   Jänöjä varten on varmaan keksittävä jossain vaiheessa jotain, epäilen niiden käyvän rohkeammiksi ajallaan 🤭

   Poista

Katsotuimmat