torstai 2. kesäkuuta 2022

Keittiöpuutarha touko-kesäkuun vaihteessa

Tuomi kukassa, ihanaa!
Sadepäivänä onkin hyvä kirjoitella blogia. Olenkin lueskellut muista blogeista, että meinaa postaukset tulla viikon tai pari myöhässä kuvaushetkeen nähden. No niin se menee täälläkin. Puutarhassa tapahtuu nyt vauhdilla, kaikki vihertyy ja pikku hiljaa alkaa itsekin asennoitua siihen, että tosiaan kesä on tullut. Viime viikolla uutiset valittelivat viileästä ja jopa kylmästä viikosta ja muistan miettineeni, että noinkohan nyt aivan kylmäksi menee. Tällä viikolla kävi jo ajatuksissa, että jos tämä keli on kylmää, niin taidan muuttaa Islantiin tai jopa Grönlantiin, kun tulee ne lööppien lupaamat hellekelit! Meillä ainakin on ollut mukavan lämmin ja auringossa jo vähän liian kuumakin välillä. No laskeehan se sateen aikana hieman, mutta 15 astetta sadekelissä on minusta ihan mukava lämpötila. Mukava istuskella terassilla kuuntelemassa sateen ropinaa ja tuoksuttelemassa raikasta ilmaa. Kun on puotaa nousee mittari reippaasti yli 20 ja se alkaa olla taas siinä rajoilla, että pihalla jaksaa kunnolla tehdä mitään. No mutta mennään keittiöpuutarhan asioihin tästä kuitenkin.

Keittiöpuutarhassa lavat alkavat vihreytyä nopealla tahdilla. Juuri eilen kylvin vielä avomaankurkun siemenet ja mangoldin, kun olin ne aiemmin unohtanut! Maissit joutaisi jo istuttaa herneiden tueksi, mutta ne vielä jäi eilen tekemättä. Sipulit kasvavat kohisten ja porkkanatkin ovat jo parin kolmen sentin mittaisia, siis maan yläpuolella. Punajuuri kasvaa myös hyvin. Lehtikaali ja ruusukaali on tuplannut tai jopa triplannut kokonsa sen jälkeen, kun istutin ne lavaan. Yritin pitää harsoa siinä päällä, mutta en vielä saanut värkättyä harsoa niin hyvin kiinni etteikö tuuli tai yksi aktiivinen pienimies olisi sitä käynyt rempomassa irti, joten oikeastaan luovutin sen suhteen. Istutin lavaan samettikukkia ja esikasvattamani kehäkukat. Perunat kasvavat hyvin sangoissa ja pitäisi ostaa hieman multaa lisää, niin saisi täytettyä sankoja. Ja takana näkyykin hyvässä kasvussa olevat raparperit! Niistä jo kertaalleen hain muutaman varren ja tein piirakkaa uudella ohjeella. Tuli niin hyvää, että se jää kyllä käyttöön! Viikonloppuna teen uudestaan, sillä meillä juhlitaan kesäloman alun lisäksi myös pikkumiehen 2-vuotis synttäreitä! Ai että aika rientää, muutama vuosi ja hän on jo eskarissa, huh huh. Niin ja jos joku kiinnostui reseptistä, niin se löytyy Kotilieden sivuilta, täältä.

No mitäpä kasvihuoneeseen. Siirsin kurkut toukokuun puolen välin jälkeen, koska ne alkoivat näyttämään kärsineiltä sisällä. En tiedä syytä, mutta kokeilin pelastaa ne siirrolla. Noh, kolme niistä, nämä etummaiset vasemmalla, innostuivat ja alkoivat kasvaa viileistä keleistä huolimatta. Kolme muuta halusivat heittää henkensä joka tapauksessa. Ostin sitten nurkkasaaviin yhden kasvihuonekurkun Kokon puutarhalta ja istusin toisen parin minikurkkuja sittenkin tänne kasvihuoneeseen. Suippopaprikan ostin myös ja se pääsi keskellä sijaitsevaan saaviin. Sen kaveriksi tuli vesimeloni, mutta sekin on osto taimi. Minun kasvattama päätti yks kaks vain nuupahtaa sisällä, että silleen. Aina ei vain homma luista.

Tähän oven vasemmalle puolelle harkkojen päälle ajattelin ensin chilin ja suippopaprikan, mutta tähän tuliki kaksi chiliä. Näistä unohdin lajikkeet, täytyy yrittää kaivella ne jostakin. Pikaisella etsimisellä vain ei tullut vastaan mitään, mistä olisi apua. Harso on tuossa varjostamassa kurkkuja, mutta ajattelin, että nämä tykkäisivät paistatella auringossa ennemmin.

Oikealla puolella on taas tomaatit. Vaikka tuossa mietin, että olisi fiksumpaa laittaa toistepäin kurkkujen kanssa. Ensi vuonna sitten. Taka-alalla kulmassa on kaksi 'Zuckertraube' tomaattia ja oikealla reunsaas 'Idlit'. Idliä on vielä kaksi lisää purkeissa ja zuckertraubea yksi, ne lähtevät pian kaverin kasvihuoneeseen. Käytävällä maissit ja kurpitsat, jotka myös voisi jo istuttaa paikoilleen. Täytyy käydä istuttelemassa, kun sade taukoaa hetkeksi.

Ja oikealla oven vieressä minikurkku. Se otti hieman itseensä siirrosta ja kylmästä. Kellastutti useat lehtensä, mutta kuten näkyy toipui siitä nopeasti ja nyt lehdet kasvavat kovaa häkää. Kohta näyttäisi olevan myös ensimmäiset kukatkin, kun illalla käväisin. Nämä kuvat ovat tosiaan toukokuun lopulla otettuja. Ja muutamassa päivässä tapahtuu paljon.

Sitten upea ruukkuni, jota ei pitänyt olla tässä. No siis tämä tuli ihan ekstrana, kun kävin möyrimässä eräälle vanhemmalle asiakkaalle kasvimaan. Herttainen mummo halusi antaa muutamasta kasvista osan minullekin. Sain siin lipstikan, saksankirvelin ja omenamintun. Nämä ovat olleet hänellä jo jonkin aikaa. Tarkoitus olisi saada nämä tämän kesän aikana maahan, eli ovat vain väliaikaisesti tässä ruukussa. Johonkinhan ne oli pakko laittaa! Kesän aikana aion tehdä kasvimaan laajennusta siihen pisteeseen, että nämä pääsevät monivuotisten kasvien paikalle nykyisen kasvimaan taakse. Tosin esim. omenaminttu saattaapi vielä siirtyä toiseen paikkaan, joka valmistuu sitten aikanaa. Toinen mukava ylläri sattui myös asiakaskäynnillä, kun sain hevosenlantaa mukaani pari jätesäkillistä. Ja autonkärryllinen on tulossa perässä jossain vaiheessa! Lisäksi saan syksyllä taas hakea kärryllisen. Ihana löytää omalta kylältä tällaisia kontakteja. Osa hepanlannasta on jo viimevuotisia ja ainakin osittain palaneita. Suunnitelmani on sekoittaa ne tuonne viimevuoden puutarhajätteisiin ja antaa siellä muhia vielä syksyyn, kun rupean perustamaan uutta kasvimaata pikku hiljaa.

Tällaista tällä kertaa ja leppoisaa sadepäivää kaikille!

4 kommenttia:

 1. Totta on, että viileässä säässä on huomattavasti mukavampi työskennellä (kunhan ei vain sada), kuin kovassa kuumuudessa.
  Hyvin on kaikki siellä lähtenyt kasvamaan ja terveellistä ja maukasta satoa on tiedossa.

  VastaaPoista
 2. Hyötykasvisi näyttävät hyvältä. Minäkin esikasvatin ensimmäisen kerran vesimelonia. Itivät, mutta ovat jämähtäneet aika lilliputeiksi. Ensi vuonna sitten uusi yritys, toivottavasti paremmalla tuloksella.
  Viileässä säässä on mukavampi tehdä raskaita hommia. Näiden sateiden jälkeen olisi kiva saada aurinkoa ja lämpöä, jotta tarkenisi välillä istua ja ihailla kättensä töitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesimelonin kanssa ei tosiaan kovin hyvin onnistanut. Ensi vuonna yritetään sitten uudelleen 🙂 Lämpökin kelpaisi välillä 😄 pääsisi lapsetkin ilman ulkovarustautumista pihalle 🤭

   Poista

Katsotuimmat