sunnuntai 29. toukokuuta 2022

Ruukkupuutarha - yrttejä, salaattia ja kesäkukkia

Viimein ehdin ja uskalsin tehdä meille hieman ruukkupuutarhaa valmiimmaksi. Kukkaset ja yrtit minulla on ollut odottamassa jo hetken terassilla, kun anopin ja lasten kanssa tehtiin koko päivän reissu Jyväskylään. Päivän aikana hoidettiin monta asiaa ja käytiin vähän kaikkialla, kuten taimikaupoilla. Vierailimme Hankkijalla, Plantaenissa ja kotimatkalla Kokon puutarhassa. Lisäksi kierreltiin parilla kirpparilla, missä teimme kyllä todella hyviä löytöjä! Eilen minulla oli viimein aikaa paneutua ruukkuistutuksiin ja melkein valmista tuli, muutama ruukku tarvitaan lisää ja vähän keskukkiakin.

Kuten jo olen syksyllä suunnitellut laittavani yrtit ja salaatit ruukkuihin, niin nyt ne tosiaan on. Kokeillaan tämä kesä, miten hyvin ne toimivat ruukkupuutarhassa. Ainakin nyt tykkään kovasti. Isoimpaan harmaaseen ruukkuun tuli hieman kosteammassa ja runsaammin ravinteita tarvitsevia kasveja. Tai ainakin yritin jaotella ne niin, parin kanssa oli vähän epäselvyyttä. Siellä on siis persilja, tilli, salvia, korianteri, yrttiselleri, sitruunamelissa ja minttu. Pienemmässä harmaassa on rosmariinia, sitruunatimjami, timjami ja kolayrtti. Viimeinen oli pakko ottaa kokeiluun vaikken vielä tiedäkään, mihin sitä voisin käyttää. Aiemmin kylvämäni salaatit ovat jo lähteneet hyvään kasvuun ja sinne tuikkasin talvesta selvinneen ruohosipulin.

Ympäröivät pienemmät ruukut saivatkin sitten asukeiksi, jotain tuttua sekä jotain hauskoja ja veikeitä uutuuksia. Esimerkiksi tuo keltainen pallokukka, kultahehku nimeltään, oli niin jänskä, että lähti heti mukaan ja kaksin kappalein. Tähän ruukkuun laitoin vielä käenkaalin ja kesäharson seuraksi.

Toinen kultahehku sai kaverikseen kesäharson ja hopeaputouksen.
Tämä daalia oli niin upean näköinen Hankkijalla, että otin sen epäröimättä. Ja koska ne olivat kolmen tarjouksessa, niin pitihän se ottaa pari lisääkin. Sen kerran kun shoppailemaan mennään, niin....

Tämän kevään projekti oli etsiä erikokoisia ja muotoisia ruukkuja kirppareilta. Aika hyvin siinä olen onnistunut, joskin vähän isompiakin ruukkuja tarvitsisin. Perus saviruukut ovat ihan kaupasta. Näihin oli kiva miettiä kukkia ja toisaalta myös vähän haastavaa. Osa ruukuista ei ole kovin isoja, joten paahteessa niiden kasvit rupeavat kärsimään helposti kuivuudesta. Multana käytin biohiilen sekaista multaa, niin valmista kuin itsesekoitettua. Ja tietenkin pysin osaan valitsemaan kasvit niin, että sietävät kuivuutta muita paremmin. Kesä näyttää paljonko joudun uusimaan!

Tämä ponin hännän näköinen heinätupsu oli niin hupaisan näköinen, että valikoitui sekin mukaan kärryihin. Harmiksi sen nimi hävisi jonnekin, en löytänyt edes Kokon puutarhan nettisivuilta heinää enää. Laitoin sille kaveriksi hopealehden. Heinälle olisi edullisempaa, jos löytäisin jonkun korkeamman purkin tuonne alle. Nyt siinä on yksi kirpparilöydöistäni, jonka haluaisin muuhun käyttöön myös.

Lempiruukkuni ja laventeli, ruukku löytyi oman kylän kirpparilta.
Hopeavillakko pääsi tähän hauskaan ruukkuun!
Kesäkukkia ja ruukkuja tuli tietenkin myös tuttuun tapaan terassin vierustalle. Tänne asettelin pari isompaa mustaa ruukkua köynnöksille ja pienempiä ympärille. Keskellä olevaan matalaan ruukkuun ei riittänyt kukkia, joten siihen pitäisi vielä ostaa jotain matalaa ja rönsyilevää. Kaiteen laatikossa on kasvattamani mansikat sekä pari Hankkijalta ostettua kuukausimansikkaa. Kylvin sinne myös jotain roikkuvaa kesäkukkaa, jotta siitä tulisi jossain vaiheessa kesää kivan näköinen. Toiseen köynnösruukkuun väsäsin koivuista tuen. Vähän se on räpellys, mutta varmasti ajaa asiansa! Tähän pitäisi myös muutama ruukku saada lisää. Niihin olisi tulossa anopilta saadut gladiolukset ja isännän mummolta saadut daaliat. Niille tarvitsee löytää vähän isommat ruukut.

Portaiden viereen istutin tuoksuherneet. Vasemmalla reunassa on Rosat, oikealla Midnight Bluesit ja etualalla mix-tuoksuherneet. Sitten on kosmoksia tuolla juurella. Pari tuoksuhernettä olisi vielä toisesta kylvösatsista, eiköhän ne tuonne mahtuisi tai sitten pitää keksiä joku muu paikka.

Toinen ruukku on joskus itse maalattu ja nyt maali rapisee siitä aika reippaasti. Se ei kuitenkaan minua haittaa sillä voisin oikeastaan halutakin sen olevan ennemmin ruskean värinen. Tässäkin on kosmoksia ja köynnökset ovat ruusupapuja. Ne lähtivät tosi hyvin kasvuun ja osan sai jo kiertää vähän keppien ympärillekin.

Neilikka on yksi lempparikukistani ja tähän istutukseen se sopi oikein hyvin. Kaverina on joku koristeheinä, senkin nimi häipyi unholaan, ja lumihiutale. Lumihiutale kyllä saattaa olla vähän liian valoisassa, mutta katsotaan jos siihen tulisi vielä jotain eteen vähän varjostamaan.

Toiseen valkoiseen ruukkuun valikoitui upean punainen värinokkonen! Latvoin tuon yksilön vielä, kun haluan runsaamman puskan. Alta on kyllä kasvamassa useampi oksa, mutta näinhän sen pitäisi haaroittua vieläkin "nopeammin". Se sai kaverikseen hopeaputouksen ja tuoksupieluksen. On muuten upea tuoksu! Toki hieman voimakas, jos läheltä nuuhkii.

Siivoilin samalla vähän terassia ja somistin senkin. Aivan ihastuttava kirpparilöytö oli emalikulhosetti, joka lähti niinkin huokeaan hintaan kuin 6€. Siinä oli kaiken kaikkiaan kuusi erikokoista emalikulhoa. Molemmat tarjottimet ovat myös kirpparilöytöjä. Terassilla törröttää vielä köynnöshortensia, jonka pian istutan varjopenkkiin keijuangervojen tilalle.

Ihana mosaiikkitarjotin
Tämän tarjottimen ranskankielinen teksti oli tarpeeksi kutsuva ostopäätökseen. Ranskaa en ymmärrä, mutta kyllähän suklaan tietää millä kielellä vain, eikös? Ja tuo upea teepannu! Siinä oli savinen siiviläkin, mutta ehdottomasti halusin tämän ruukuksi. Minulla on teekäyttöön ihan toiset pannut. Laventeli sopi pannuun kuin nenä päähän ja vieressään itse siemenestä kasvatettu sitruunamelissa. Josko sekin kasvaisi niin isoksi vielä kuin puutarhalta ostettukin.

Etukuistille piti ostaa uusi hortensia, edellinen kuoli selittämättömästi.

Kohta ollaankin kesäkuussa jo, aurinkoa päivääsi!

6 kommenttia:

 1. Kauniita ja kivoja valintoja ruukkuistutuksissasi. Tuo värinokkonen hopeaputouksen ja tuoksupieluksen kera on mielestäni ihan nappiin osunut valinta. Neilikat, daalia ja hortensia ovat myös aina hyvin näyttäviä ruukuissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! 😊 Itsekin tykkään siitä paljon kuin myös muistakin. On hyivn onnistunut olo rukkupuutarhan kanssa 😄

   Poista
 2. Olet saanut tehtyä paljon ruukkuistutuksia.
  Yrtit ovat kauniita ja somistavat ruukut, toivottavasti saat niistä herkuteltua ruokien makunautintoja. Iloista kevättä ja ruukkuihin kasvuvoimaa.

  VastaaPoista
 3. No on sinulla nyt jo mukavasti ruukkuja ja kasveja olet valinnut hyvän kokoelman. Minulla on kaikki ruukut altakasteluruukkuja paitsi yksi iso on petoninen mikä kestää myös talven. Olemme välillä poissa niin tämä oli ainoa vaihtoehto meille. Nyt sataa täällä koko ajan joten ulkohommat ilmeisesti pitää unohtaa tänään. 🤔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! 😊 sateita on ollut ja välissä poutaa, osaa ruukuista olen jo vähän joutunut kiikuttamaan sateeöta suojaankin 😅 meinaavat olla liian märkiä

   Poista

Katsotuimmat