torstai 26. toukokuuta 2022

Kukka tulva

Ensimmäinen kirjopikarililja 22.5.22
No nythän se rupesi tapahtumaan puutarhassakin enemmän kuin ehtii kuvata tai kirjoittaa niistä. Lämpöä ja vettä niin kasvitkin innostuvat. Meillä tosin meinaa taas mennä vähän liian kuivan puoleiseksi. Onneksi saatiin isännän kanssa vesiautomaatti toimintaan eilen illalla. Tänään on kyllä luvattu sateita, mutta viime vuonnakin ne aina kiersivät niin tehokkaasti tämän kukkulan. En siis liikaa odottele niitä tänäkään vuonna. Eilisen puutarhakiertelyn jälkeen totesin, että suunnilleen kaikki kasvini ovat selvinneet talvesta. Osa on saattanut hieman kärsiä. Pääasia on kuitenkin, että ovat hengissä. Vain muutama odotuttaa vielä. Niitä ovat tammi, itoh-pionit, syksyllä istutetut valkoinen kuunlilja ja violetin värinen kirjokurjenmiekka. Epäilyttää, että jälkimmäiset ovat heittäneet henkensä.

Kirjopikarililjat ovat hentoisen kauniita. Tämän valkoisen ikuistin eilen ja sen takana oleva violetti on sama kuin edeltävässä kuvassa. Se on jo oman aikansa kukkinut ja kuihtumassa vaikka päiviä on vain muutama välissä. Alemmassa kuvassa on kirjopikarililjojen kaverit villitulppaanit. Ne vasta aloittelevat. Nämä kaikki ovat muuten balkaninvuokon vieressä eli tässä kohtaa on aika hyvin jo kevät edustettuna. Seuraavaksi siihen olisikin tarkoitus kehitellä matalia keskikesän ja loppukesän kukkijoita. Onhan siinä toki grönlanninhanhikki, mutta vielä mahtuu reippaasti!


Tähtitulppaani Albo Caerulea Oculata 23.5.22
Ensimmäinen tulppaani aukeni 23.5.22
Ensimmäisten tulppaanien jälkeen rupesi muutkin kukkimaan urakalla. Tähtitulppaanit kärsivät myyrätuhoja jonkin verran, mutta niistä sentään pari selvisi. Muista tulppaaneista ei kovin moni yksilö päätynyt myyrän suuhun. Tähän pallohortensian viereen ja pionien sekaan laitoin kirjavan sekamelskan erilaisista tulppaaneista. Sieltä löytyy Beauty of Apeldoorn, Red Impression. Apricot Impression, Blushing Apeldoorn, Ile de Frence ja Verandi. Näiden istutuksesta ja lajikkeiden kuvat löytyvät tästä postauksesta. Hempeämpi lilanvärinen sekoitus ei ihan vielä kuki vaan tarvitsee muutaman lisäpäivän. Siitä kokonaisuudesta sitten kuvia.

Narsissi White Lion
Ja narsissi loistoa, ainakin osa tilaamistani narsisseista on ollut sitä mitä pitikin. Tässä ylemmässä kuvassa komeilee White Lion. On aika kauniin valkoinen tämä. Alemmassa kuvassa on vähän värivääristymää. Kuvailin Flower driftiä ja sen nuo keltaiset heteet ovat paljon oranssimmat oikeasti. Kaunis tämäkin. Keltaiset kerrotut narsissit Heamoor ja Le Torch taasen ovat tainneet muuttua yksinkertaisiksi narsisseiksi, sillä yhtäkään kerrattua keltaista narsissia ei vielä ainakaan ole avautunut.

Narsissi Flower drift
Narsissi alueestani taisi tulla hieman tiukahko, mutta nätti se on kauempaa katsoen. Ne kiertävät hieman alueen pensaita ja muuta kasvillisuutta ja saavat levitä. Toki jos ne liian ahtaaksi käyvät, niin sitten on väljennetävä muuallekin näitä. Kunhan nyt päästään ensin vauhtiin!

Sitten kivikkopuutarhan puolella olen tarkkaillut monia pikkuruisia uusia siementaimia. Nyt olen melko varma, että nämä kaikki on omia kylvöksiäni viime vuodelta. Löysinkin postaukseni viime keväältä, jossa siemenpusseista kuvaa. Se löytyy täältä. Itse kylvöajankohta on arvoitus ja nuo lajikenimet. En ole suomenkielisiä mihinkään laittanut ylös, mutta kuvien kukat ovat aika samanoloisia. Alemmassa kuvassa sama homma. Kylvöjen tarkoitus oli saada penkereen ylöosa kasvitettua nopeasti ja edullisesti, nyt näyttää siltä, että olen onnistunut. Toki näiden tulee kasvaa vielä reippaasti ja alueet ovat hieman yksipuolisia, mutta tähänpä voi sitten ihan yksitellen lisätä uusia kasveja ja siirtää näitä pois tieltä muualle!


Varjopuutarhassa on viime vuoden ruukkuistutuksista siirretyt esikot kukassa. Tänä vuonna kevät oli hieman erilainen ja keväinen ruukkuistutus jäi melkeinpä tekemättä. Muutaman narsissin vaihdoin syksyllä tehtyyn istutukseen kanervien kaveriksi. Ne pitäisi nyt siirtää maahan. Olisihan tähän liisääki voinut näitä laittaa, mutta sitä ehtii kyllä.

Samoin viime vuodelta helmililjat kukkivat nyt kauniisti esikoiden vieressä. Nämä taisivat olla sisäistutuksissa, kun en löytänyt niistä enempää tietoa. Näiden lomaan istutetut tulppaanit, jotka olivat kuistin ruukuissa, eivät muute tainneet selvitä talvesta. Yhtäkään ei ole näkynyt ja myyräkin kävi mellestämässä tässäkin penkissä.

Loppuun tulee nyt vähän karumpi kuva. Siirsin keijuangervoni varjopenkistä tähän aurinkoisempaa paikaan. Ne olivat aika näköisiä ollessaan vähän huonossa kohdassa ja leikkasin aika reippaasti istuttaessani. Nyt saavat olla reunustamassa etupihaa. Juhannusruusu sieltä takaa näkyy myös. Kaikissa on jo pienet lehdet ja pian alue vihertääkin kivasti! Nythän ne eivät kovin kummoisesti erotu tuossa...

Leppoisia sadepäiviä!

5 kommenttia:

 1. Kaunista kukintaa. Nyt puutarhassa tapahtuu ihan päivittäin jotain mielenkiintoisa ja uutta.

  VastaaPoista
 2. Sipulikukkasi kukkivat hienosti. Hyvä, etteivät myyrät tuhonneet enempää.
  Kevään eteneminen tekee ihmeitä. Hetkessä keijuangervosi vihertyvät.

  VastaaPoista
 3. Kivaa, kun uusia kukkijoita on ihan ruuhkaksi asti. Tuo valkoinen tähtitulppaani liilalla keskustalla on todella söpö. Tahtoo kans tuollaisen! Katsoin juuri tänään, että minulla ensimmäinen 'White Lion' alkaa raotella terälehtiään. Huomenna on kukka ehkä jo auki.
  Meillä ei ole vielä satanut. Jännityksellä odotan, aukeaako taivas huomenna vain odotellaanko ensi viikkoon. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähtitulppaani on tosiaan söpö 😊 enpäs huomannut kaivella sen lajikenimeä postaukseen, Tähtitulppaani Albo Caerulea Oculata on sen nimike. Täytyy lisätä se kuvatekstiin, niin muistaa itsekin 🤭 tarkoitus olisi hommata näitä lisää 😄

   Poista

Katsotuimmat