tiistai 21. kesäkuuta 2022

Projekti: Nurmikonreuna ja pation suunnittelua

Tämän kevään isompana projektina minulla on ollut nurmikonreunan uudistaminen. Alkuun sen tein pikaisesti nurmikonreunanauhaa käyttäen ja se ei toiminut kovin hyvin. No taisihan siinä pieniä mennään-halvalla-kömmähdyksiä tulla. Ensinnäkin valitsin liian matalan nurmikonreunanauhan ja toiseksi meillä oli aivan liian vähän multaa käytössä. No tästäpä oppia ja uutta suunnittelemaan. Tällä kertaa satsasin vähän parempaan. Toki säästeliäänä ihmisenä etsiskelin nurmikonreunakiviä ensin Torista, kun hirvitti tilata kalliilla rahdilla kotipihaan. Näinpä teinkin hyvät kaupat erään pihanlaittajan kanssa ja sain 100 nurmikonreunakiveä melkoisen edullisesti. Pari reissua siinä tuli heitettyä meidän piskuisen kärryn kanssa, mutta ei matkoihin sentään paria sataa mennyt kuten olisi kivikauppiaiden rahtiin saanut laittaa! Sittenpä tilasin vain vähän kivituhkaa paikalliselta toimijalta ja rupesin kaivuu hommiin.

Takapihalla reunanauha häiritsi meidän silmää eniten. Se mutkitteli ja painui nurmikon puolelle, kun multatila kuivui kasaan helteillä. Sepelin painosta se ei koskaan palautunut ennalleen vaikka sadetta tulikin. Lisäksi paikoitellen nurmikko päätti työntää juurensa reunanauhan alitsekin. Toisaalta tätä tehdessä huomasin, miten umpimähkään olin mittaillut tuon sepelin alueenkin. Eli ihan päin prinkkalaa. Nyt se tuli tehtyä linjalankaa käyttäen. 

Ihastuttava kuva eikös, piti vähän kokeilla kännykän laajakuvaa. Talon ympärys rupeaa siistiytymään. Enää tarvittaisiin multakuorma niin saisi alkupätkän nurmikkoalueen tehtyä kuntoon. Tätä tehdessä leikkasin lapiolla ja revin käsin irti reilun kymmenen sentin siivun nurmikkoa pois. Tasoitin alta paljastuneen maan ja laitoin 3-5cm kivituhkaa alle. Sitten kivi kerrallaan naputtelin paikoilleen passia käyttäen suunnilleen suoraan, niinkuin itse isännälle virkoin. Oikeastaan aika terapeuttista. Ilmalämpöpumpun kohta oli haastavampi, kun meinasi kivet lähteä pumpun alta livohkaan. Sai sitten hieman kikkailla, että ne sai takaisin laattojen alle.

Kyllä siitä suoraa tulee, kun lankaa seurailee. Tulevan terassin kohtakin rupesi näyttämään ihan erilaiselta, kun pääsin viimein sinnekin asti. Se ei tässä kuvassa näy, mutta seuraavissa suunnittelu kuvissa vähän. Nyt onkin sitten isännän kanssa mietitty, multakuormaa ja sen käyttöä. Laitetaanko sitä koko takapihalle vai säästetäänkö hieman ja jätetään minun tuleva patio ja kukkapenkki multaamatta. Itse olen sitä mieltä, että jätetään multaamatta. Haluan edelleen kovasti saada pation tehtyä syksyllä. Kukkapenkki tai yrttipenkiksi sitä lähinnä kaavailin, valmistuisi sitten ensi vuonna.

Sittenpä vähän suunnittelukuvia. Ei näissä nyt kovin kummoisesti näy, mutta taiteilin puutarhaletkun avulla pation ja kukkapenkin alueet nurmikolle. Heh, helppo homma löytää vihreä letku vihreähköstä nurmikosta. Vasemmalla edessä tuo kiemura edustaa kukkapenkkiä ja se päättyy ympyrään, josta olisi tulossa vähän korotetumpi alue. Haluan siihen parin kiven verran ainakin korkeutta. Tämän toteutus kaipaa enemmän harkintaa ja samalla myöskin raha-asioiden pyörittelyä. Tekisin mielelläni kaiken kerralla, mutta sitten tarvitsisin kaivurin kaveriksi. Nyt ajatus on säästää rahaa ja tehdä enemmän työtä. Eli alueet on pilkottava järkeviksi palasiksi. Pation alueelle hankin mursketta syksymmällä ja kaivan sen ihan omin voimin auki. Isäntä haluaa pohjalle finfoamia routaeristeeksi, joten sitä sinne on hommattava. Meillä on kyllä läpäisevä, hiekkainen ja routimaton maa, mutta tähän asiaan minulla ei kuulemma ole valitusoikeutta. Eipä se suuria summia onneksi kustanna.

Patioon tulee hauska kaari, johon tulee pieni nurkka terassin taakse tai tässä kuvassa eteen. Taustalla isännän varastoprojekti, siinä on kohta ulkovuori paikallaan.
Olen itse pyöritellyt raha-asioita niinkin pitkälle, että olen miettinyt ottaisinko pienen lainan näihin kiveysprojekteihin. Kävin jopa Sortterin sivuilla vertailemassa eri luotonantajien tarjoamia lainoja ja kulutusluottoja. Ihan vain mielenkiinnosta. Vertailu oli simppeli tehdä, ei vienyt paljoa aikaa eikä toisaalta sidokaan mihinkään. Sitten aloinkin miettiä, että pitäisikö lähipiiri minua ihan kahjona, jos ottaisin lainan saadakseni pihan kuntoon. Mikä taasen hetken mietinnän jälkeen oli aika hölmö ajatus. Talon rakentamisen yhteydessäkin, suositellaan ottamaan lainaa myös pihalle. Sanovat, että pitäisi budjetoida jopa 10% talon hinnasta pihaan. No meillä ei budjetoitu. Päädyin ajatuksissani siihen, että se on minun asiani mihin lainaa otan. Ottaahan ihmiset kodin pintaremontteihinkin lainaa, joten miksi ei puutarhan pintojen laittoon sitten. Tosin tällä kertaa taidan vielä jättää lainat ottamatta ja jatkan ostan-kun-pystyn -taktiikalla eteenpäin. Se on kuitenkin ihan omanlainen matkansa!

Tähän yritin saada järkevää kuvaa koko alueesta. Piti saada suunnitelmani hahmoteltua myös isännälle, kun hänen on ollut vaikea pysyä inspiraatioissani mukana. Nytpähän saan näytää hänellekin kuvasta, mitä meidän takapihalla tulee tapahtumaan. Isäntä tosin pelkää, että takapihalla ei kohta ole nurmikkoa ollenkaan, mutta en minä ihan niin paljoa jutuillani tilaa vie. Ainakaan vielä. Alkuperäiset laatat, jotka valitsin, olivat aika kalliit. Ne olivat todella ihanat, mutta en vain mitenkään raaski maksaa niin paljoa laatoista vaikka olivatkin jotain loimukivi mallia. Etsin sitten läheiseltä laattavalmistajalta hieman huokeampaan hintaan meidän budjetille sopivat laatat. Niistä tulee kyllä ihastuttava pinta myös!

Suunnitelmassani on, että laittaisin vielä jonkun polun kukkapenkin eteen, joka johtaisi kasvimaalle, mutta se ei ole saanut oikeaa muotoa vielä. Olen sen kyllä piirtänyt paperille, mutta se ei ole vielä mieleiseni. Tai eihän sitä tiedä. Tuo suorakaiteen muoto on minusta kiva, mutta alkuperäinen ajatukseni, että soran, hiekan tai minkälie alueella kulkisi laattoja kuin japanilaisessapuutarhassa konsanaan, kaipaa vielä vähän hiomista.

Siinä vielä parempi kuva kukkapenkin, eli mahdollisen yrttipenkin paikasta. Ympyrä siis olisi tulossa korkeammaksi muita, ehkä jopa 50cm korkeaksi, se hamottuu vielä. Lisäksi haluan tehdä siitä jing-jang tyyppisen. Toiselle puolelle kasaan kiviä ja laitan siihen auringon valolla toimivan lorisevan vesiaiheen. Ja toiselle puolelle tulee kaveja ja vehreyttä. Kivistä aion myös tehdä sellaisen pienen "putouksen" ympyrän reunan yli ja täytän kolon, joka muodostuu pation, talon reunuksen ja ympyräpenkin väliin. En kyllä malttaisi odottaa, että saan sen valmiiksi asti!

Inspiroivaa kesänjatkoa!

Yhetistyössä: Sortter

5 kommenttia:

 1. Täytyy nostaa hattua jos sinä nämä hommat teet meillä mies tekee tällaiset hommat. Me olemme rakentaneet myös tämän mökin uusio puolen ja remontoineet vanhan vuosien varrella. Lainaa emme ole ottaneet ja rahat ja aika on kulkenut tähän mennessä käsikädessä. Mies on päivät töissä ja illat ja viikonloppuisin tekee sitten nämä rakennus hommat ja mitä tarvitsee puutarhassa. Olet kyllä hyvä käsistäsi ja kannattaa googlettaa niin tavaraa voi tosiaan saada edullisestikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 😊 Kyllä minulla pysyy kädessä monenlainen työkalu. Joskus siitä on haittaa, kun en saa isäntää tekemään mitään puolestani 😂 No ei vaan, välillä käy auttelee, jos on minulle uusia juttuja ja opettaa alkuun 😊 Hän tykkää tehdä isoilla koneilla hommia, niin kaikki pienet näpertelyt jää mulle 😅
   Kyllä torista ja muista kauppapaikoista saa välillä tosi hyvään hintaan rakennustavaraa 😊 ja tässä tulee tosi hyvin suunniteltua mitä milloinkin tehdään, kun pitää vähän katsoa miten rahat riittää 🤭

   Poista
 2. Hieno reunus! Kannatti vaihtaa muovinauha kiveykseen, vaikka kalliimpaa onkin. Muovi ei kauaa kestä. Kivi sen sijaan iäisyyden ja on myös paremman näköinen (makuasia tietenkin). Emme aikanaan taloa rakentaessamme budjetoineet pihaan, koska ajatus oli tehdä mahdollisimman paljon ajan kanssa itse. Näin on toimittu. Jotkut asiat tekisin nyt toisin eli satsaisin alussa enemmän rahaa saadakseni kerralla kauaskantoisempaa ja kestävämpää. Väliaikaisista ratkaisuista tuppaa tulemaan pysyviä, halusi tai ei.
  Suunnitelmasi näyttävät kivoilta. En varmaan nyt käyttäisi multaa pation pohjalle, jos kerran syksyllä alatte patiota rakentamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! 😊 Minä tykkään myös hirveästi kivestä, siinä on vain sitä jotain 🤭 Viime vuosi meni meillä hankkiessa puut ja pensaat, jotta ne pääsevät heti kasvuun. Tänä vuonna ja ensi vuonna keskitytään näihin pihan rakenteisiin ja ehkäpä sitten olisi isoimmat jutut tehty, no autotallia lukuunottamatta 😅 se tulee sitten joskus 🤭
   Päädyttiin isännän kanssa myös siihen, että ei laiteta multaa pation kohdalle. Pääsen vähän helpommalla. Nyt isäntä miettii hommaako hän kaivurin avukseni vai saanko kaivaa käsipelillä nurmikon pois ja levitellä tilaamani mullat myös 😅 siinä onkin yhdelle kesälle hommaa kerrakseen!

   Poista
 3. Sait aikaan todella siistin reunuksen.
  Välillä on hyväkin antaa ajan hieman kulua ennen suunnitelmien toteuttamista. Saa mm. kartoitettua paremmin parhaiten kulkuun soveltuvat kulkureititreitit, terassien paikat, valaistukset ja kukkapenkit. Sanonta hiljaa hyvä tulee, pätee pitkälle tässäkin asiassa. Kaikkea kun ei tarvitse suinkaan saada kerralla valmiiksi.

  VastaaPoista

Katsotuimmat