maanantai 29. heinäkuuta 2024

Aina ei mene niin kuin suunnittelee, ei edes joka kerta

Tämän kesän aiheet ovat olleet enemmän tai vähemmän lähellä tämän postauksen otsikkoa, mutta nyt tulee ihan täysin aiheelle omistettu kirjoitelma. Älkää ottako liian vakavasti, sillä itse ainakin olen naureskellut monellekin toivottomalta näyttävälle tilanteelle. Ja on joukossa onnistumisia, ei ehkä sillä oletetulla tavalla, mutta onnistumisia kuitenkin. Näin ensimmäisen kuvan kesäkukkaistutus on ottanut takapakkia useammankin kerran. Ensin se palentui, sitten osa kuoli muuten vain, ehkä kuivuuteen tai jotain. Istutin lisää täytettä, mutta nekään eivät ole ottaneet kasvaakseen. Nyt se on tehokkaan toispuoleinen. Edes tuoksuherneet eivät halunneet lähteä kasvamaan tuossa toisessa päädyssä. Mutta yhtälailla se tuo kuitenkin iloa, keijunmekko kukkii nimittäin todella kauniisti.

Viime vuoden epäonnistumisten jälkeen on ihan kiva, kun daaliat kukkivat jo tässä vaiheessa. Nyt ne ehtivät kukkia pitempään ja saa nauttia kukkaloistosta! Tämän kanssa samassa ruukussa ollut kaveri ei jostain syystä lähtenyt kasvuun hyvistä iduista huolimatta.

Lomareissun jälkeen palasin kotiin näkemään tämän ihastuttavan näyn. Tosin toisesta kuvakulmasta nämä kaksi ruukkua näyttävät siltä, että kaatuvat aivan hetkenä millä hyvänsä. Tämän kesän sateet ja pilvisyys on nimittäin aiheuttaneet sen, että nämä liljat ovat tavoitelleet valoa reippaasti. Ne ovat siis venyneet pituutta ja näyttävät hullunkurisilta. Siitä minulla ei nyt ollutkaan kuvaa, mutta voinette kuvitella tilanteen, jossa nämä ovat viittä vaille nenällään. No ne pääsevät syksyllä kukkapenkkiin.

Nyt sitten muutama kuva siitä, mitä en todellakaan odottanut. Kuten perunapuskaa parsojen vieressä. Taisin keväällä heittää homehtuneita perunoita tuonne, veikkaan. Ne kasvavat juuri parsojen alle laitetun pahvin reunan tällä puolen. Meinasin siis pahvittaa koko alueen, jotta pääsen tekemään parsalle ja tuleville monivuotisille penkkiä laudoista. Pahvitkin ovat tuossa vieressä, mutta enpä sitten viitsinyt vielä perunoita repiä irti... katsotaan mitä niistä tulee ja haittaneeko tuo, jos syö perunaa ns. puutarhakompostista? Siihenhän olen dumpannut kaiken puutarhasta, nurmikon palaset ja mullatkin, jotta saan maan tasoa nostettua.

Tätä ehkä osasin odottaa, tavallaan. Kuvakollaasi on kasvimaan alueelta, jossa viime vuonna porkkana ja kehäkukka kasvoivat hyvin. Oletin kyllä, että ne voivat kylväytyä. Tosin en olettanut, että hankalan talven jälkeen ne oikeasti itäisivät näin hyvin. Yläällä vasemmalla kehäkukka kasvaa niin kasvilavassa kuin sen ulkopuolellakin. Ei ole tallomiset haitanneet. Oikealla taas näkyy, miten porkkana on vallannut käytännössä koko kasvimaan reunan, johon itse kylvin ainakin pillisipulia. Alalaidassa on myös porkkanantaimia käytävän reunamillakin. Tuleekohan niistä hyviä?

Porkkanapenkin taasen on vallannut, joku sinne kuulumaton! Lens ja plantnet ilmoittivat värimintuksi, itse katsoin ensin ohdakkeeksi, mutta se se tuski on. Tunnistaako kukaan varmuudella? Jos tosiaan on väriminttu, niin miten ihmeessä se tuonne on joutunut!

Kasvimaan vaivalla tehdyt kaaret eivät oikein ole ottaneet täytettä itseensä. Tänä kesänä tosin yksi köynnös on viimein lähtenyt kiipeämään! Ai että, kyllä se kohta täyttää koko ritilän. Pitää luoda uskoa pieneen kiipeilijään.

Sitä tässä vain mietin, että miten onkaan niin vaikea saada itse kylvämät kasvit menestymään, kun toisaalla ne tuppaa kasvamaan ihan itsekseen ja vähän liian hyvin. Maissit olivat todella hyvässä vauhdissa, mutta sitten ne jäivät alle puoli metrisiksi. Herne pyyhälsi ohitse ja kaatui lopulta. Sittenpä yritin tukea sitä rautatangolla. Ei nämäkään halunneet kaareen tukeutua vaan ihan toiseen suuntaan, myös siis ne kaaren vierellä kasvaneet.

Lopuksi penkki, jonka kanssa olen tapellut useamman vuoden. Niiden vuohenkellojen kanssa. Tänä vuonna luovutin. Vuohenkellojen kukkiessa näkymä oli sitten tämmöinen. Kukka on hieman tummempi kuin kuunliljojen omat kukat ja kukkii selkeästi niitä ennen, joten tässä on nyt sitten kahteen kertaan näpsäkkä kukinta. Ihan nätin näköistä on ja sitten kukinnan loputtua vain kukkavarret pois, niin ei siemennä joka paikkaan!

Loppujen lopuksi, joskus kontrollin löysääminen saattaa johtaa ihan kivoihin lopputuloksiin. Itse olen ollut aiemmin todella kontrolloiva omissa asioissani, joten tämä on hyvää terapiaa siihen. Sitä alkaa myös pikku hiljaa löysätä muissakin asioissa. Kontrolloidaan sitä mitä täytyy ja voidaan, ja annetaan hieman enemmän löysää muualla.

Näinpä toivotteen leppoisaa kuun vaihetta!

8 kommenttia:

  1. Itse kylväytyneetbkasvavat parhaiten. Se on usein nähty meidänkin pihalla.

    VastaaPoista
  2. Ihana juttu; realistista puutarhanhoitoa. En oikein hyvin tunne väriminttuja, valitan.

    VastaaPoista
  3. Puutarhassa on oikeastaan pakko tottua omituisuuksiin. Perfektionistina joutuisin jatkuvasti repimään hiuksia päästäni, jos ottaisin jokaisen "ei niin nappiin menneen" asian vakavasti.
    Kierrätän hyötykasveja lavakauluksissa. Kehäkukkaa ja kosmoskukkaa nousee kohta kaikista laatikoista, jos niitä vain on kerrankin johonkin kylvänyt. Myös kasvimaakäytäviltä nousee kosmoksen taimia.
    Porkkanapenkin asukki näyttää värimintulta. Se on taitava levittäytymään. Istutin yhteen penkkiin kirkkaanpunaista väriminttua. Se alkoi lisääntyä hallitsemattomasti, jolloin päätin poistaa sen. Poistosta on jo pidempi aika. Silti tänäkin kesänä yksi väriminttu nousi mullasta kukkimaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohta ei tarvitse kehökukkaa kylvää mihinkään kun se kylväytyy niin hyvin itsekin 🤭
      Värimintun kanssa täytyy enää vain ihmetellä, että mistähän se tuonne penkkiin tuli 🙈 jaa varmaan ikuiseksi arvoitukseksi, sillä tällä tontilla ei ole väriminttu koskaan kukkinut. Yksi pieni pala tumman punaista juurakkoa oli metäspuutarhassa valeessa, mutta sitten se kait kuoli kun en löytänyt sitä enää 🙈

      Poista
  4. Kylläpä väriminttu kukkii kauniisti kasvilavassasi. Itse olen turhaan yrittänyt saada sitä menestymään neljässä eri paikassa, oli vielä kahta eri lajikettakin. Ensimmäisessä paikassa ne kyllä viihtyivät mutta itse halusin siihen muuta, joten kaipa se oli sitten ihan oma moka :D
    Sama tarina porkkanoiden kanssa. Ehkäpä minunkin pitäisi antaa jonkun kukkia ja kylväytyä ihan itse sinne minne haluaa. Jos vaikka sitten kasvaisivat innokkaammin.
    Kasvimaan kaaressa kasvava köynnös ehtii vielä vehreyttämään raudoitusverkkoa paljon, ehkei kuitenkaan ihan kokonaan. Ensi vuonna sitten paremmalla kasvuvoimalla. Minulla pavut kyllä lähtivät kiipeämään tukeensa oikein hyvin, isoin salkopapu huipulle päästyään ohjasi itsensä kuusenkin oksalle ja olisi varmaan kiivennyt latvaan saakka, ellen olisi ehtinyt ohjaamaan sitä takaisin seinäkkeeseen. Sitten kävimme pari päivää reissaamassa ja takaisin tullessa näkyi jo pitkän matkan päästä, että kyseinen papu oli kuivettunut ihan kokonaan. Suuttui varmaan suunnanvaihdoksesta. Ihmevirkoamisen toivossa en vielä repinyt sitä alas mutta näyttääpä vahvasti siltä, että muut pavut saavat hoitaa sadon tekemisen.
    Kyllähän noiden kasvien kanssa puljaaminen opettaa niin kärsivällisyyttä kuin virheiden hyväksymistäkin. Joskus sitä paitsi kasvien oma-aloitteisuus osoittautuu vielä paremmaksi ratkaisuksi kuin se itse suunniteltu vaihtoehto.
    Kivaa alkavaa elokuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä kun tietäisi mistä se on tullut 😂 Minulla oli punainen vanhaa perua oleva väriminttu valeistutuksessa toisella puolella pihaa, mutta se ei koskaan tainnut kukkia tällä tontilla 🙈 en ainakaan muista... ja tuo on pinkki tai violetti 😂 onkohan jossain siemenpussissa ollut jotain ihan muuta kuin mitä luvattiin 😅 Täytyy syksyllä kaivaa se jonnekin penkkiin sillä kasvimaalle en sitä kaipaa 🤭
      Köynnöskukkien kanssa on ollut jo parina vuonna epäonnea, mutta kyllä sitä jossain vaiheessa onnistaa ja tulee runsaat köynnöskaaret 🤭 ehkä ensi vuodelle suunniteltava paremmin, jos vaikka enemmän esikasvatettuja 😊

      Poista

Katsotuimmat