tiistai 11. kesäkuuta 2024

Rikkaruohoja, menetyksiä ja yllättäjiä

Vanha iskältä "peritty" iiris
Viime viikolla oli mahdottoman suuri kitkentä operaatio, joka viimein huipentui siihe, että peitin osan kukkapenkistä muoveilla... Kaikessa yksinkertaisuudessa, meni totaalisesti hermot tuon kukkapenkin kanssa. No alkuun homma hoitui sujuvasti ja jälkeä tuli. Luonnollisesti vastaan tuli tyhjiä paikkoja ja jossain vaiheessa onneksi myös yllättäjiä. Ajatukset vaihtelivat toiveikkaasta murskaavaan epätoivoon ja takaisin. Sitähän tietenkin miltein 40 metrinen kukkapenkki saattaa kitkijän silmissä näyttää, kun hommaa on vaikka kuinka tunteja kyykkii.

Päädyin aloittamaan eteläpäästä, jossa grönlanninhanhikki on levinnyt mukavasti vaan ei niin tiiviisti, ettei rikkaruohot olisi päässeet väliin. Ärsyttävää. Pientä heinää puskee grönlanninhanhikin väleistä ja olipa sinne rönsyleinikkikin levittäytynyt. Rönsyleinikit uskon saaneeni aika hyvin pois juurineen vaan heinä.... noh se varmaan lähtee, jos joskus hävitän grönlanninhanhikin. Yllä siis kuva ennen ja alla jälkeen kirkentä projektin, lisäksi lisäsin pussimullan ja kompostin sekoitusta alueelle. Kevätvuohenjuuri ja kesäpikkusydän ovat mukavan tiiviinä tuppaina tässä ja kirkennän jälkeen huomaa, että paikalle olisi hyvä istuttaa nyt muutama kasvi ja se olisi aika hyvin täytetty.

Jos vaikka muutaman keijunkukan, reunuspoimulehteä ja vaikka matalaa kurjenpolvea sijoittelisi tähän.
Toisesta kuvakulmasta. Reunimmaisin kääpiöhappomarja kärsi talvesta niin paljon, että se kasvatti vain yhteen oksaan pienet lehdet. Kolmesta piti leikata puolet pois ja kaksi näytti selviytyneen hyvin. Mietin, josko kaivaisin sen kärsineen pois ja laittaisin tilalle Minnalta saadut isotähtiputket, jos ne vaikka rajoittaisivat grönlanninhanhikin leviämistä. Ja rikkakasveja. Kivipenkereen puolelta melkein hävisi sammalleimu ja ristikki. Pienesti reunalta oli molemmilla vihreää ja sammalleimu jaksoi vähän kukkiakin. Nyt se on melkein pienempi kuin ostettaessa. Noh, kyllä se siitä taas kasvaa, kunhan ei yhtä pahaa talvea tule. Kärhöt ovat selvinneet hyvin ja lähtivät kasvamaan innokkaasti, hyvä niin.

Tätä pitkää penkkiä katsoessa, ja tehdessä, meinasi epätoivo iskeä pahemman kerran. En tiedä, miten ihmeessä tuolta löyty jopa 30 senttisiä haavan ja lepän taimia! Viime syksyn kitkennän puuttuminen näkyy kyllä nyt keväällä todella. Alla oleva kuva on otettu vähän kauempaa ja siinä onkin alue, jonka heinä oli vallannut niin pahasti, että päätin peittää sen. Toivottavasti parin vuoden peitto saisi sen nujerrettua. Toisen kärhökaaren luota saattoi kuolla karpaatienkellot, en niitä ainakaan nähnyt. Pikkusyreeni 'Palibin' kärsi taas talvesta ja harkitsen sen poistamista. Samoin pikkujasmike ei oikein lähde tänäkään vuonna. Niin ja kaikki viime vuonna jaetut ja istutetut myskimalvat kuolivat! Onneksi sentään alkuperäisen yksilön kohdalle oli ilmaantunut miljoona siementainta, joten ei se nyt ainakaan kokonaan penkistä hävinnyt. Saman alueen pionit ovat lähteneet tänä vuonna iloisesti kasvamaan ja kaikki tuntuivat runsastuneen viime vuodesta. Se sentään on hyvä juttu. Lamovuohenkuusamat saivat oikeastaan sitten jo häätäilmoituksen. En ollut ajatellut niiden hankintaa aivan loppuun asti. Niiden sijaan voisin hankkia ehkä valkokirjokanukka 'Ivoty Halo':n.

Jätin lemmikkipuskan peittämättä, saa nähdä oliko hyvä vai huono idea.
Viimeinen ennen jälkeen kuvapari. Tästä ei niin selkeästi huomaa rikkaruohojen häviämistä, sillä samaan aikaan liljat ovat runsastuneet aivan silmissä. Tästä ei mielestäni hävinnyt mitään talven aikana. No, jasmikkeet syötiin taas kerran, mutta ne ovat molemmat hengissä kuitenkin. Muutama kuunlilja on edelleen pieniä taimia tuolla seassa. Toivottavasti ne tänä vuonna vahvistuisivat ja kasvattaisivat kokoaan reippaasti. Iskältä saatu iiris on tykännyt levitä aika reippaasti kuunliljojen seassa. Niin on tehnyt myös mysteerivuokko, joka ilmaantui yhden kuunliljajuurakon seassa. Jos tulee juttuun liljojen kanssa, niin minua se ei haittaa. Sen sijaan vuohenkello, tai sellaiseksi uskon tunnistaneeni sen, leviää järkyttävästi kirjokuunliljojen joukossa. Vaikka kuinka kitkee, niin se ei mene pois. Tänä vuonna tosin tulee uudistettua tuota aluetta, joten, jos kaivaisi vaikka kaikki kirjokuunliljat ylös ja yrittäisi mahdollisimman tarkkaan nyppiä kaikki juuren palasetkin pois. Epäilen vain, ettei minulla kestä hermot sellaiseen hommaan. En kyllä haluaisi kuunliljoja kaivaa poiskaan.

Etualalle pitäisi keksiä, jotain kivaa reunakasvia.
Tämän kevään mukavina yllättäjinä ovat luonnon kasvit. Kivikkopenger on nimittäin vallattu saniasten ja sananjalkojen toimesta varsin upeasti siinä onnistuen! Taitaa sieltä löytyä myös oravanmarjaa ja niitä viheliäisiä lepäntaimia. Niitä saa melkein joka kerta ohikulkeissa nyppiä pois. Keskitytään kuitenkin noihin ihianiin kolon valtaajiin! Penkereestä on tulossa ihana näiden vihreiden yllättäjien toimesta. Paikoin löytyy myös kukkivaa. Osasta kivikon koloista on kuollut sinne istutettuja kasveja, kuten kaikki ajuruohot taisivat heittää henkensä. Hopeahärkkikin menetti puolet viimekesän koostaan, mutta toipunee kuitenkin. Kaikki tarhakylmänkukat sentään selvisivät.

Pinestäkin kolosta pusketaan esille.
Rusakon syömä koristeomena 'Musta Rudolf' työntää uutta versoa. Tuleekohan tästä nyt pensasmallinen? Myös päärynä oli lähtenyt pieneen kasvuun, pelkään kuitenkin vielä sen puolesta. Muut puut eivät rusakon vierailusta ole niin paljoa kärsineet, esteettisesti, mutta oksat kasvavat takaisin. Tammi on mietityttänyt paljon. Se ei ole vieläkään aukaissut silmujaan, mutta puskee uutta versoa juuresta. Noinkohan se sitten kuoli päällisiltä osin? Toki se sai vähän osumaan, kun isäntä linkosi lumet siihen todella pitkään ennen kuin huomasin ja kielsin tekemästä niin. Se oli ihan kallellaan, kun kaivoimme sitä lumihangesta. En kyllä silloin huomannut mitään jälkiä rungossa, nyt siinä on pari halkeamaa, että olisiko kuitenkin vähän jostain hermostunut. No onneksi se edes tekee uutta kasvua jostain.

Myös viime kesänä trimmerin jalkoihin jäänyt lumipalloheisi on alkanut versoa uutta!
Kivikkokasvit runsastuvat! Kaikki eivät siis kärsineet talvesta. Ovat jopa levittäyteneet laajemminkin. Lisäksi olen läytänyt uusia siemantaimia kivenkoloista ja hedelmäpuiden juurelta. En ole vielä ollenkaan miettynyt, miten saan isommat perennat pysymään poissa näiden kivikkokasvien alueelta. Saatikka, miten saisin alueiden vaihdon tehtyä jouhevasti. Varmaan hillitysti leviäviä matalahkoja reunaperennoja voisi laittaa tuohon väliin. Vähän kuin aidanteeksi. Onpas tässäkin penkissä vaan monta asiaa ratkaistavana. Kylläpä niihin sitten aikanaan ideat tulevat.

Leppoisia sadepäiviä!
Niitä tänne on ainakin luvattu.

12 kommenttia:

  1. Kuvauksesi mukaan olikin melkoinen kitkentäurakka, mutta lopputulos näyttää hyvältä. Tuo penkin peittäminen pahimmin rikkaruohottuneen osan kohdalta on varmasti toimiva keino.
    Minulla osa kivikkokasveista sai jonkin verran siipeensä. En tapaa suojata niitä talveksi mitenkään vaan joutuvat pärjäämään omillaan. Viime talvi näyttää olleen niille hankala.

    VastaaPoista
  2. Urakka oli tosiaan kova 😅 ja nyt tarvitaan uusia kasveja, jotta jatkossa vähän helpottaisi! Talvi oli melkoisen ankara, enkä itsekään oikein suojaile kasveja. Ne selviävät, jotka selviävät. Tietenkin sitä toivoo, että kaikki säästyisivät, mutta eihän se niin mene 🙈

    VastaaPoista
  3. On sinulla riittänyt kitkettävää noin pitkässä penkissä. Rikkaruohoista ei kokonaan pääse eroon, mutta pitkän päälle kitkeminen kannattaa. Kun varsinaiset kasvit kasvavat ja rehevöityvät, ei rikkoja mahdu väliin yhtä paljon. Viime talvi oli monelle kasville liian ankara. Meiltä kuoli lähes kaikki salkoruusut, japaninkirsikka ja muutama muukin. Tärkeimmät puut ja pensaat suojaan verkolla talvisin, sillä jänikset ja peurat tykkäävät niistä. Puun kasvu on sen verran hidasta ja hankinta kallista, ettei uusia halua kovin usein istuttaa.
    Täällä on satanut sen verran usein ja paljon, että välillä voisi olla jokunen poutapäiväkin.
    Mukavaa alkavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin! Viime talvi tosiaan oli hankala monella tapaa, jos tällainen jatkuu, niin sitä on melkein ruvettava miettimään kasvivalintoja uudelleen 🤭

      Poista
  4. Iso urakka sinulla on ollut. Rikkaruohot kyllä hyppivät silmille heti, jos kevään tai syksyn kitkentä jää välistä. Keskikesällä lorvailu ei ole ihan niin paha juttu. Isotähtiputket pitävät varmasti vieruskaverinsa kurissa. Muista leikata kuihtuneet kukat pois, niin et saa uutta ongelmaa isotähtiputkista :D
    Saat 'Musta Rudolfista' kasvatettua vielä puumaisen, kun valitset parhaimman verson ja leikkaat muut pois (ehkäpä juhannuksen jälkeen, niin ei kasva niin helposti lisää vesiversoja). Tai jos pensasmaisuus ei haittaa, niin nättihän se on niinkin.
    Harmillisen sateista on täälläkin. Ei haittaisi, vaikka olisi ihan kunnon poutajakso välillä. Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu en taida ihan helpolla jättää kitkentää enää väliin🤭 ja onneksi tosiaan perennat kasvavat joka vuosi, niin rikkojenkin tila vähenee jatkuvasti. Näin sateisempana keväänä, noita rikkoja tuntuu putkahtavan aivan älyttömästi!
      Taidan antaa 'Mustan Rudolfin' kasvatella itseään hetken ja varmaan ainakin vähän sipaisen liikoja oksia pois. Juhannuksen jälkeen voisi olla ihan varteen otettava ajankohta tai viimeistään elokuussa.
      Sateita on tullut jonkin verran, silloin tällöin on meillä ollut poutaistakin 😊 tämä on vähän viileämpi kesä kuin pari aiempaa. Itse olen viihtynyt hyvin, joskin itikoita on nyt ollut aivan julmetusti 😅 pientä siedätystä on joutunut harjoittamaan tuolla puutarhassa ja välillä on kyllä lähdettävä karkuun!

      Poista
  5. Onneksi on näitä kivojakin yllätyksiä, meilläkin siis paljon kasveja talven jäljiltä "hukassa".
    Tähtiputket rajoittavat varmaankin kaiken leviämistä, meillä ne valtasivat melkein koko kukkapenkin ja kaivoin ne lopulta pois...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moni kasvi tuntuu olevan myös todella hitaasti alkuun lähteviä. Pari joita listasin jo kuolleeksi, onkin lähtenyt pienesti jostain kasvamaan. Tähtiputki on kyllä hyvin pärjännyt rikkaruohoja vastaan tuolla sivuummalla 🤭 toki vasta pari vuotta, onneksi se on yllättävän helppo kaivaa ylös, jos sen haluaa pois kukkapenkistä joskus. Tai sekin on varmaan vähän jokaisen kaivajan näkökulmasta omanlainen... Tällä hetkellä kukkapenkki tarvitsee kipeästi kasveja jotka pärjäävät rikkaruohoille 😂

      Poista
  6. Minulla on myös samanlainen pitkä penkki . Siinä kasvaa paljon erilaisia hortensioita ,päivänliljoja , lumipalloheisiä useita ,jasmikkeita ,muutamia tuijaa ja pallotuijia ,yksi kuusama . Maanpeite kasvina on rentoakankaalia ja maksaruohoja pääasiassa .
    Olen täyttänyt erilaisilla pensailla ja tuijilla suurimman osan penkistä . On jokunen kataja ja iiriksiä. Muutamia muitakin perennoja löytyy .
    Minulta jäi myös syksyllä moni penkki huoltamati ja sen kyllä huomasi keväällä .
    Tsemppiä sinulle ja suojaa nuo puut talveksi. Kyllä se siitä ensi vuonna jo näyttää taas valoisammalta .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikku hiljaa lähtee penkki onneksi täyttymään 😊 miehen toive oli, ettei penkkiin tule mitään korkeaa 😅 Siinä on vaan aikamoinen urakka hommata kasvit paikalleen 🙈 sitä ennen on tiedossa rikkaruoho sotaa 😂 tosin eihän siltä tosissaan koskaan välttyä voi 🤭
      Ja juu! Talveksi täytyy kehittää paremmat verkkosuojat kun näyttää rusakko osaavan painella ne kasaan 💁‍♀️

      Poista
  7. On sinulla isoja ja mahtavia istutusalueita, niiden huolto ja kitkeminen ei käykään tuosta vaan! Ei ihme jos hermo meni ja muovi otettiin avuksi. Talvimenetyksiä taisi tulla jokaiselle puutarhurille viime talven ja kevään aikana. Tyhjiä kohtia penkeissä löytyy täälläkin. Usko tai älä, syreenin, tuomen, koivun ja monen muun alkuja löytyy minultakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos 😊 Kyllä tosiaan aluetta on paljon, helpommalla olisi ehkä päässyt kun olisi istuttanut aina pienen siipaleen kerrallaan täyteen, eikä niin että perustaa koko penkin ja miettii sitten mitä siihen laitetaan 😅😂 joskus plen hieman malttamaton 🙈

      Poista

Katsotuimmat