perjantai 17. maaliskuuta 2023

Pesusieni- ja käärmekurkku ja kasvikansioni

Ajattelin vähän ynnätä näidenkahden spesiaalimman kurkun esikasvatusta. Laitoin siis molempien siemeniä minigrip pussiin tammikuussa. Pussissa oli myös kostea talouspaperin palanen. Pussit olivat leivinuunin laskutasolla, jossa ne itivät muutamassa päivässä. Koska vasta harjoittelin niiden itämistä, tuli se hieman yllätyksenä ja arvelin, että ne kasvavat honteloiksi. Nyt kun katselen niitä, niin nuo isommat ovat hieman hentoja varreltaan, mutta kasvaisivatko ne siitä? Kaksi pienintä käärmekurkkua vasemmalla ovat hieman vankempia jo. Toista pesusienikurkuista, oikealla reunassa, kiepautin jo hieman alaspäin, kun alkoi kasvaa niin pitkäksi. Pesusienikurkun siemenet ovat hyötykasviyhdistykseltä tilatut, mutta käärmekurkku on ulkomailta. En löytänyt suomalaisilta siemenmyyjiltä sellaista käärmekurkkua, jolla olisi valkoiset pitsimäiset kukat. Niinpä tilasin ulkomaiselta siementoimittajalta. Ja tietenkin toivon, että osasin tilata sellaisen, mitä etsin. Jos nämä onnistuvat hyvin ja tekevät hedelmää ja saavat vielä siemeniäkin aikaiseksi, saan jatkossa kasvatettua omista siemenistä nämä.

Pesusienellä (oik.) lehdet ovat enemmän kasvihuonekurkun tyyliset vähän herukanlehteä muistuttavat. Käärmekurkulla lehdet ovat siloisemmat ja pyöreämmät ja minulle tulee mieleen lehmus niistä. Ne tarvitsevat kostean ja lämpöisen paikan itääkseen. Olin lukenut, että pesusienikurkulta voi mennä viikosta kolmeen aikaa itää, mutta kokemuksestani epäilen, että riittävä lämpö ja kosteus saa ne itämään nopeammin. Voisin veikata, että lämpöä oli pusseissa lähemmäs 30 astetta. Liika lämpökään ei toki ole hyväksi, mutta en ole varma näillä, mikä on sitten ylin raja. Itämisen jälkeen molemmat olivat viileämmässä ja mahdollisimman valoisassa paikassa. Eli meillä suihkuhuoneen ikkunalla, siellä myös kosteat olosuhteet olivat hyväksi. Kasvivalo voisi olla näille hyvä, mutta en vieläkään ole saanut aikaiseksi ostaa itselleni moista. Nyt ne ovat siis pienessä sisäkasvihuoneessa, jossa olosuhteet ovat näille ilmeisen mieluisat. Kun ne siitä venyvät, olen miettinyt jos rakentaisin pakastuspusseista näille ihan omat "kasvihuoneet".

Käytin ihan hetken suunnitellessa itselleni kasvikansiota. Etsiskelin erilaisia tapetin palasia ja niistä syntyi sitten kansion pohja. Koristeluun käytin sitten vanhoja askartelutavaroitani ja Lidlistä löytämiäni post-it-lappusia (nuo lehdet tässä). Suunnittelu lähti siitä, että kasvien tietoihin pitää saada lisättyä sitä mukaan, kun kokemusta kasvattamisesta ja käytöstä itsellä tulee. Joskus ehkä yksinkertaisia reseptejäkin. Kaikkia pieniä ja isompia huomioita kirjoista löytyvän tiedon lisäksi. Saapa nähdä montako kansiota sitä sitten vanhana näitä on!

Sitruunamelissa sai olla ensimmäinen kansioon päätynyt kasvi. Jokaiseen kansioon päätynyt kasvi saa siis kuvan, jonka olen itse napannut omasta puskastani. Lyhyet kasvatus- ominaisuustekstit, tietoa käytöstä niin rohtona, ruuanlaitossa taikka kosmetiikassa. Mahtaapi näihin tulla vielä tekstiä maagisemmastakin käytöstä. Pikkuhiljaa näpertäen, kun aikaa ja intoa on.

Kun kerran mainittiin, niin tämän vuoden sitruunamelissa kylvös näyttää erittäin runsaalta. Kouliessa voisi varmaan jakaa pariksi tai kolmeksikin tuppaaksi nämä. Takana sitruunaminttu on hitaasti lisääntynyt niistä alun muutamasta itäneestä yksilöstä. Ensi viikolla taidan kylvää sitten vähän suuremman erän esikasvatettavia, ehkä.

Aurinkoista viikonloppua!

8 kommenttia:

  1. Hieno kasvikansio. Omien kokemusten kirjaaminen ylös onkin tosi hyvä idea.
    Onnistuin saamaan sitruunamelissan talvehtimaan kasvimaan kasvilavassa useamman vuoden, kunnes hankala talvi koitui sille lopulta kohtaloksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin täytyy kokeilla sitruunamelissan talvehtimista 😊 Viime vuonna kasvattavamani taimi menehtyi helteeseen kun unohdin kastella 🙈

      Poista
  2. Onpa hieno kansio, tuollainen scrapbook-tyyppinen. Voisinpa vaikka kopioida idean ja tehdä itselleni hyötykasvikansion.

    VastaaPoista
  3. Tosi söpö kansio, tuotahan selaa ihan ilokseen :).
    En ole kasvattanut kumpaakaan noista kurkuista, joita sinulla on kasvamassa, joten en tiedä onko tämä neuvo oikea… mutta itse olen kasvihuonekurkut siirtänyt jo sisällä suurempiin ruukkuihin, kun kasvua on muutaman lehtiparin verran. Kurkku kasvaa mittaa niin nopeasti, jotta se tarvitsee oman kokemukseni mukaan enemmän kasvualustaa ja tukikepin saa myös paremmin laitettua vähän isompaan ruukkuun. Mutta kuten sanottu, nuo kyseiset kurkkulajit ovat itselleni vieraita. Vielä taitaa mennä helposti kuukausi, ennen kuin kylmälle arkoja kurkkuja saa ulos. Hyvin ovat kaikki siellä kauniissa kasvussa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio 😊 itse mietiskelin kuvaushetkellä samaa, juuretkin alkavat työntyä ulos purkista 🤭 se on mullan hommauksen aika ja isompien purkkien etsintä käsillä 🤭

      Poista
  4. Enpä ole minäkään noita kurkkuja kasvattanut. Kylvän kasvihuonekurkut vasta huhtikuun puolivälin tienoilla. Ovat sen verran nopeita kasvamaan, ja kasvariin ne saa hyvällä tuurilla vasta toukokuun loppupuolella, joten en pidä niiden kanssa kiirettä.
    Kiva kasvikirja. Ehdottomasti kannattaa kirjata monenlaisia tietoja kasveista ja kasvattamisesta. Niistä on iloa ja hyötyä seuraavina vuosina. Kummasti ne asiat unohtuvat, vaikka juuri sillä kylvämisen tai minkä muun hetkellä tahansa kuvittelee kaiken muistavansa. Kirjaan monenlaista tietoa Puutarhakalenteriin. Lisäksi laadin tietokoneella erilaisia listoja, joita onkin kertynyt vuosien varrelta jo mukavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näillä kurkuilla on nirmaalia kurkkua pidempi aika kypsytellä hedelmää 😊 ja ehkä näin meillä niitä harvemmin käytetään syötäväksi 🤭 pesusienikurkun hedelmän täytyy ehtiä kuivahtaa hyvin, jotta sieltä saa talteen siemenet ja pesusieneksi kelpaavan sisustan 😊 käärmekurkku on minullekin vähän tuntemattomampi 🤭

      Poista

Katsotuimmat