sunnuntai 5. syyskuuta 2021

Syksy saapuu yöpakkasineen

Syksy näyttäisi nyt painavan päälle aika vauhdilla. Täällä on jo ainakin parina yönä ollut yöpakkasia. Tänä aamuna vielä seitsemän aikoihin oli aste pakkasta. Hurjaa. Yöpakkasten seurauksena alkaa osa kasveista näyttää jo vähän kehnoilta, kuten tämä meksikon auringonkukka, toiselta nimeltään oranssititonia. Suurin osa kukistani kyllä näyttäisi kestävän pikku pakkasta. Eikä tämä kuvan kukkakaan vielä pahasti ole kärsinyt. Olen kuitenkin suunnitellut sen "hävittämistä" jo hetken, joten ehkä käytin nyt tätä ränsistymistä hyvänä syynä napsia tämä alas.
Yllätykseseni tämä oli tehnyt ihan älyttömät juuret paikalleen ja vieläpä lähtenyt leviämään! Joten katsoin parhaaksi napata nämä juurineen pois. Mietinpä vain, että selviääköhän tämä talven yli meillä? Vai onko tämä vain yksivuotinen? Googlesta löytämäni tiedon mukaan se kuuluu asterikasveihin. Ja mikäli osasin englanninkielestä oikein kääntää, niin voisi olla monivuotinen, ilmeisesti joku läheinen lajike kasvaa jopa pienenä puuna. No englanninkielen taitoni eivät tosin ole kovin hyvät, joten enpä uskalla luottaa siihen tekstiin.

Joka tapauksessa en halua ottaa riskiä, että ne kasvavat ensi vuonna uudestaan tuohon, Se ei ollut niille hyvä paikka. Joten varmuudeksi siirsin juurakot pihan laitamalle. Siinä niillä on hyvä paikka levittäytyä, jos tosiaan ovat monivuotisia ja selviävät täällä. Leikkasin ne tietenkin alas, vaikka en tiedäkään tekeekö se niille hyvää. Ajattelin, että levitän tuohon vielä säkillisen multaa, jos se auttaisi niitä. Mutta kauhean pahoillani en ole, jos nämä eivät selviä.

Ja hei, niiden seasta löytyikin kolme puuliljaa vielä kukassa! Yhden tosin pikkumies kävi kaatamassa, kun yritti olla apuna... Istutin tuohon kesäkukkien viereen sorapatiolla ruukussa kasvaneet liljat. Laiskasti nappasin ne vain ruukusta ylös ja istutin yhdessä köntissä maahan. Mietin, että olisi fiksumpi jakaa ne, mutta ajattelin sen käyvän nopeamin näin. Lisäksi epäilen niiden selviytymistä talven ylitse. Joten jos ne selviävät ja leviävät, niin täytyy ne sitten jakaa jonakin vuonna. Alue on näin läheltä tarkasteltuna hieman avoin ja raaskun näköinen, mutta jatkan tämän alueen täyttämistä kuunliljoilla ja päivänliljoilla, sekä jollakin kivalla maanpeite kasvilla. Ehkäpä sillä suikeroalpilla.

Tässä kuvapari siivoamastani kohdasta. Titonia puska nousee omaan mieleeni liian korkeaksi tuolla reunassa. Se ei ole alkuperäinen ajatukseni, vaan haluan tuolla päädyssä olevan matalampia kasveja. Paitsi nuo puuliljat, ne saisivat nousta muiden ylle kukkimaan näyttävästi. Ainakin minun silmään alempi on jo paljon parempi!

Samalla, kun siirsin liljat pois ruukuista, siivosin myös kuolleet kesäkukat pois. Nämä heinät ajattelin vielä säästää ja laitoin ne samaan ruukkuun. Näyttäähän ne vähän rähjääntyneiltä, mutta samalla myös hieman syksyiseltä. Pitäisi varmaan käydä ostamassa muutama syksyinen kukka ja istuttaa pariin tyhjäksi tulleeseen ruukkuun niitä tämän kaveriksi. Mitähän sitä hommaisi? Kanervia, ehkä joku pieni havukasvi, krysanteemi tai syysasteri vaikka ja mahdollisesti koristekaali tai joku muu erikoisempi.

Tällaisen pienen siemensadon sain lilasta sulkaneilikasta. Tuli napattua talteen samalla, kun siivosin kaikki kesäkukat pois. Vähäisen hoidon takia kaikki ovat kuolleet tai käyttäneet energiansa siemeniin. Syksyksi jätän vain muutaman ruukun kukkia, joten ne jo joutikin. Näyttäisi kuitenkin siltä, että ensi vuonna kasvattelen siemenestä ainakin jotain kesäkukkia itse!


6 kommenttia:

  1. Ainakin Monty Don kasvattelee joka vuosi uudet Titoniat joten luulisin ettei talvehdi meillä tuo mutta eihän sitä koskaan tiedä kun täällä voi olla kunnon lumipeittokin suojana joka Englannista puuttuu👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, minulta on siis mennyt aivan ohi Monty donin Titoniat 🙈 Mutta eihän sitä tosiaan koskaan tiedä ennen kuin kokeilee miten kasvit käyttäytyvät missäkin ympäristössä 😄
      Sen verran tosin etsin lisää tietoa, että Meksikossa nämä ovat perennoja, eli tosiaan monivuotisia, mutta muualla olisivat yksivuotisia. Ei korkeita odotuksia, mutta hyvä kokeilu tämäkin 😁

      Poista
  2. Titonia onkin itselleni ihan outo kasvi. Helppo uskoa, että Meksikosta kotoisin olevalle kasville pakkanen ei ole se mieluisin elementti :D Eivät nämä aikaiset hallayöt ole oikein mistään kotoisin mutta onneksi eivät sentään alkaneet jo elokuun puolella. Tulipahan jo siivoiltua kukkapenkkejä talvea varten ja huomattua, mitä perennoja kookkaaksi röyhähtäneiden kesäkukkien sekaan on kesän aikana kadonnut. Minä löysin kosmosviidakon seasta pari punahattua, syysasterin ja yhden pionin. Kesäkukkien (ja oikeastaan perennojenkin) siemensadon kerääminen ja seuraavana keväänä kylväminen on minusta tavattoman palkitsevaa puuhaa. Tänä vuonnakin on jo useampi pussukka kerättynä. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No näinpä 😄 Hallayöt eivät ole kovin ihania näin aikaisin, mutta toisaalta nyt on hauska jännätä mikä kasvi kestää ja mikä ei 😅 Nyt useamman hallayön jälkeen alkaa daaliatkin näyttää kerta kerralta huonommilta. Joudun siis pian nostamaan ne talviteloille... Kosmokset porskuttavat edelleen, josko ne ovat sitten hyvällä paikalla 😄

      Poista
  3. Onpa harmi, että halla on vieraillut puutarhassa näinkin aikaisin syksyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, onneksi jäi minullekin jotain kukkivia vielä 😊

      Poista

Katsotuimmat