keskiviikko 29. syyskuuta 2021

Etupiha: metsäpuutarhan kivimonumentti

Etupihan puolella metsäpuutarhassa tällainen ihastuttava kivimonumentti, tai kasa. Nämä lohkareet näprättiin kaivurilla erilleen ja alkuperäinen ajatus oli nostaa siitä pari sopivinta lohkaretta pihatien molemmin puolin pystyyn. Sellainen kiva ajatus, joka sittemmin haudattiin, koska ei semmoiset olisi sopineet meidän pihaan. Ei ainakaan yksittäisinä monumentteina ja ainakin toistaiseksi ei ole ollut intoa ruveta rakentamaan kivimuuria tai mitään muutakaan. Sittemmin olen ehtinyt miettiä niille montakin sijoitus paikkaa, joista yksikään ei ole ollut kuitenkaan tosi hyvä. Nyt vaikuttaa siltä, että ne jäävät tuohon kasaksi. Pienen inspiraation jälkeen istutin kivien vierelle pari kanervaa ja kivimonumentista tuli tosi kivan näköinen.

Kolmannen kanervan laitoin männyn juurelle vähän edemmäs. Yhdessä noiden vaaleiden heinien kanssa ne näyttävät ihastuttavilta. Olisi kiva, jos kanervat olisivat monivuotisia, mutta nämä syksyisin myytävät yksilöt tuskin sitä ovat. Kanerva on mielestäni kaunis ja istutan niitä tuonne vaikka joka syksy, jos se sitä vaatii, että saan nauttia tästä näkymästä. Sattumalta kyhätty kivikasa saa nyt siis uuden merkityksen, eikä olekaan siirtymässä minnekään.

Tämä kuva on otettu keittiön ikkunasta, jonka äärellä inspiraatiokin tuli. Toteutus meni juuri niin kuin kuva päässäni olikin. Ja höyhenpensas tuonne kivien taakse voisi olla aika kiva. Sen paikkaa, kun olen tässä kesän aikana mietiskellyt.

Pistetään nyt vielä kuvaa laajemmalti alueesta. Männyn toisella puolen on siis alppiruusut ja aivan vasemman puoleisen männyn edessä syyshortensia. Tuohon männyn ja alppiruusujen välissä olevalle kannolle olen suunnitellut etsiväni jonkun kivan koristepatsaan. Ei mitään liian suurta. Alppiruusujen taakse, siis melko reippaasti taakse ajattelin yhden tai kaksi syyshortensiaa lisää, tai sitten jotain muuta hortensiaa. Tai sitten en osta sinne mitään. Olen hieman päättämätön sen suhteen vielä. Joka toinen viikko haluan sinne runsasta valkoista kukintaa ja joka toinen viikko kaipaan jotain kevyttä ja herkkää. Valkoinen kuitenkin olisi väri. Kivimonumentin oikealle puolelle taasen olisi kiva saada joku matalahko pensas tai kasvi, joka muuttuisi punertavaksi syksyllä. Ehdotuksia?


12 kommenttia:

 1. Teit oikein kun jätit kivet paikoilleen ja siellä ne pysyy ellei tule sitten joskus uusia suunnitelmia. Minä suunnittelen joskus yöllä kun en saa nukuttua vaikka mitä mutta jossain välissä se uni voittaa ja aamun valjetessa suunnitelmat onkin jo vaihtunut. 😁
  Eli joskus on hyvä antaa vain asioiden olla.
  Ehkä muutama iso kivi lisää "tielle" päin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 😊 Eipäs yhtään pöllömpi idea laittaa muutama kivi tuonne 🤩 kyllä, pystyn näkemään ne ja limenvihreän syyshortensian etäämmällä niiden takana 🤭 Kiitos ideasta!

   Poista
 2. Minustakin kivet näyttävät tuossa paikallaan luonnollisilta ja kivoilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ehkäpä niille ei juuri siksi osannut parempaa paikkaa keksiä 🤭😄

   Poista
 3. Kivimonumentti on noin luontevannäköinen ja saahan ne otettua siitä joskus myöhemmin uuteen käyttöön, jos tulisi kuningasidea :).
  Voi, on niin tuttua, että suunnitelmissa mieli tai ajatus muuttuu ja elää kaiken aikaa. Jossain vaiheessa on vain tehtävä päätös ja kokeiltava. Onneksi puskan voi myöhemminkin kiikuttaa uuteen paikkaan, jos näkymä ei kuitenkaan miellyttäisi silmää ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinpä 😊 nyt on hyvä näin ja myöhemmin voi tehdä toisin 😄

   Poista
 4. Hyvältä näyttää jo nyt. Odottaisin pari vuotta niiden hortensioiden kanssa ja katsoisin, kuinka paljon tilaa nykyiset kasvit vievät. Jos sinulla on lapsia, kivet voivat toimia leikki-, retki- ja
  eväspaikkoina.
  Mulla on lamohietakirsikkaa melko karuissa oloissa kivimuurin kupeessa. Mataa maata myöden, kukkii keväällä kirsikankukinnan aikaan valkoisin pienin kukin, tekee tummansiniset, liki mustat marjat ja pakkasella saa helakan punaiset lehdet. Heinikolta se on suojattava koska on niin matala, mutta jossakin kolossa saattaisi sopia tuolle alueelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 😊 Viisas neuvo, joskus tosiaan on hyvä odotella vähän pidempään ennen kuin liikaa istuttelee!
   Lamohietakirsikka varmaan menestyisi tuolla metsämaan puolella, jossa kasvaa sammalta ja varpuja. Se on kyllä todella hyvä ehdokas tuolle alueelle 👌😊

   Poista
 5. Hieno kivet ja sopivat hyvin tuollaisinaan nykyiseen paikkaansa. Siellähän ne ovat tallessa, jos vuosien mittaan ajatus muuttuu. Useimmat syyshortensiat kasvavat ehkä toiveisiisi nähden liian suuriksi. Mieleen nousi helmipihlaja, jonka näin syysasussaan Saaripalstan blogissa. Ehkä sekin on aikuisena liian kookas, mutta herkän kaunis pikkupuu, myös tuohon ympäristöön sopiva. No, nämä ovat taas näitä mielipiteitä, joista sopii olla montaa mieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Helmipihlaja on kyllä upean näköinen syksyllä ja tosiaan herkän näköinen 😊 Laitan sen ehdottomasti suunnittelu listalle! Täytyy vain ensin tutkailla, että mahtuuko se mäntyjen sekaan kasvamaan 😊

   Poista
 6. Aika vanha postaus jo mutta pakko oli naputella kommentti kun tuli heti mieleen pari ehtoihin sopivaa kasvia. Puistoatsalea 'Illusia' kukkii kesäkuussa valkoisena ja muuttuu leiskuvan punaiseksi syksyllä. Siitä tulee kai vanhemmiten noin metrinen pensas, mutta aika hitaasti nämä minun kaksi 'Illusiaani' ovat kasvaneet. Komea ruska niihin on kuitenkin tullut joka vuosi säistä riippumatta. Pensasmustikatkin sopisivat hienosti tuonne. Kukinta ei kauemmas erotu, mutta syksyisin eivät jää huomaamatta. Kaupan päälle vielä makoisat marjat.
  Komeat kivet eivätkä näytä yhtään hassummilta pinossaan. Ja kuten moni on jo kommentoinut, ne saa myöhemmin vielä helposti siirrettyä, jos tulee mieleen oikea kuningasidea.
  Mukavaa lokakuuta!

  VastaaPoista
 7. Kiitos Minna ehdotuksestasi 😊 Googletin heti Illusian, sillä on kaunis valkoinen kukinta! Ja tietenkin kävin blogissasi katsomassa sen syysvärin 🤭 Upean punainen! Se voi hyvinkin saada paikan metsäpuutarhasta 👌
  Aurinkoista lokakuuta sinulle!

  VastaaPoista

Katsotuimmat