torstai 29. helmikuuta 2024

Uutta puhtia esikasvatukseen

Löytöjä Plantagenista!
Uusi vuosi alkaa näemmä hitaasti tämän blogin osalta. Sen sijaan omassa elämässäni on ollut käänteitä, jos jonkin moista. Aloitin tammikuussa opiskelun ja sen myötä päätin laittaa oman yritykseni jäihin. Yrittäjän elämä ei loppujen lopuksi minulle soveltunut, ainakaan tähän rakoon. Minun potentiaalini on jossain muualla ja pikku hiljaa se alkaa hahmottua. Tämän lisäksi olen hieman taistellut tervesongelmien kanssa, koska nykyisessä työssä jalkani rasittuvat niin paljon ja kipeytyivät aivan totaallisesti. Noh, kohtapa se on selätetty ja on toukokuussa alkaa taas uudet suunnat määräaikaisen sopparin päättyessä. Ja kun sekään ei tähän väliin riitä, niin saatiinpa koko perhe riesaksi joku saamerin flunssa, joka ainakin itsellä taisi aiheuttaa keuhkoputkentulehduksen ja korvatulehduksen. Nyt toista viikkoa sairastaneena, olo on vieläkin erittäin heikko ja leukaperää särkee oikean korvan takia... Positiivisesti ajatellen, saan loikoilla sohvalla ja lääkkeet alkaa pikku hiljaa vaikuttaa, joka pöivä jaksaa vähän enemmän! Olen myös opetellut pienien asioiden priorisointia. Ja toistaiseksi pitämään esikasvatettavat kohtuullisen pienenä eränä....

Ja siitäpä voidaankin hypätä sujuvasti investointeihin, joita olen tähän harrastukseeni tehnyt! Kävin kuun vaihteessa viimein Kärkkäisellä etsimässä kasvivaloa, jota meinasin kokeilla chilien kanssa. Sen sijaan, että olisin ottanut vain edullisimman kokeiluun, otin myös toisen hieman tehokkaamman ja sehän on nyt sitten alkuun noilla chileillä ollutkin. Niin ja chileistä puheenollen, vain 'Lombardo' viitsi lähteä kasvamaan... toisesta ei itänyt yhtään. Joten toistin 'Cayennen' kylvöt noin viikko sitten ja odotellaan saisiko sieltä edes yhden itämään. Kylvin viikko sitten myös kelloköynnöstä, keijunmekkoa, daalioita ja omia jalokellon siemeniä. Sitten loppui puhti ja saattoi jäädä jotain kylvämättä. Myös hankikylvöt ovat jääneet toistaiseksi tekemättä.

Tässä siis suunnitelma kylvöistä, mutta osa jäi auttamatta välistä kuitenkin. Kuukausimansikkaa kylvin muuten myös, koska siitä oli vielä siemeniä jäljellä ja ajattelin käyttää ne pois. Kärkkäiseltä löysin myös nuo kivat ottilaatikot, joihin mahtuu mukavasti sammalnapit! Nuo ruskeat lähti heti kokeiluun, mutta alusrasia piti vaihtaa, koska tuossa mustassa oli myös reiät pohjassa. Oikean puoleinen jäi vielä käyttämättä ja tulee varmaan seuraavaan kylvöön taikka sitten kurkkujen kanssa voisi olla kätevä. Pesusieni ja käärmekurkut jäivät vielä toistaiseksi, koska en vain jaksanut vielä laittaa niitä. Oli tarkoitus viimeiseksi laittaa ihan minigrip pussiin, mutta olotila veti niin heikoksi, että piti heittää maaten ja sittemmin unohdin. Nyt suunnittelen niille sopivaa kylvöaikaa.

Tulipas pimeä kuva kun illalla tämmöisen nappasin. Chilit ovat ainakin tykänneet valosta ja laimeasta ravinneliuksesta. Ensimmäiset viikot kasvoivat kovin nihkeästi, mutta voi olla, että ikkunan vieressä oli hieman viileää yli 30 asteen pakkasilla. Heti kelin lauhduttua alkoi nimittäin näkyä merkittävää edistystä niiden osalta. Helmikuun puolen välin tienoilla tytöt myös huomasivat jääkaappiin jääneen siemenpussukan ja kyselivät kuinka kauan sen pitää olla siellä. Noh, olisihan sen voinut aika paljon aikaisemminkin sieltä napata pois, onhan se jo vuoden siellä nököttänyt. Pussissa oli vuorijumaltenkukan siemeniä ja kas kummaa siellä oli pieniä alkuja. Laitoin ne varovasti pariin rasiaan ja nyt olen seurannut niiden kehittymistä. Toisesta purkista ne ilmeisesti kuolivat, olivat nimittäin saaneet riesakseen hometta, joka ei ilmeisesti tehnyt niille hyvää. Toisessa purkissa näyttäisi olevan pari yksilöä hengissä, mutta vielä on aikaista sanoa jaksavatko kasvaa kunnon taimiksi.

Siinäpä ne tämän hetkiset. Viime viikon kylvöistä on osa daalioista ja jalokelloista itänyt, sekä yksi mansikka. Keskellä isot taimet ovat 'Lombardoja' Muovin alla ovat jääkaapin jumaltenkukat ja sitten nuo Plantagenin löydöt. Siellä on pari pelargonia, pari daaliaa ja yksi värinokkonen. Toivottavasti näiden kanssa onnistuisi nyt hyvin. Pian saan varmaan lisää asukkeja tänne tuolta leivinuunin päältä. Eilen katselin, että siellä alkaa pikku hiljaa itää seuraavat.

Ja kohtapa onkin jo maaliskuu. Hieman kevään tuntua on jo ilmassa, kun pihalla pyörähtää. Meillä puut ovat varistelleen lumelle jo ensimmäisen kerran neulasia ja tuohiaan viikonloppuna, mutta melko vähäiseksi jäi vielä silloin. Vanhalla kansalla on parikin siihen liittyvää "ennustetta". Toinen: "Tapion riihenpuinnista 9 viikkoa sulaan veteen." ja toisen mukaan tarvitaan seitsemän Tapion riihen puintia ennen kuin kesä saapuu. Tämä jälkimmäinen on itselleni hieman vieraampi. Osa varmaan muistaa myös kynttilänpäivän kevään ennustukset, jossa ensimmäisestä kynttilänpäivän jälkeisestä suojasäästä on yhdeksän viikkoa sulaan veteen ja kymmenen kylvöihin. Jyväskylän seudulla suojasäätä taisi olla juuri kynttilänpäivää ennen, minkä jälkeen tuli kovat pakkaset ja seuraava suojakeli oli meillä viime viikolla. Jäiden lähtö ajoittuisi siis huhtikuun loppupuolelle. Sitäpä odotellessa!

Leppoisaa kuun vaihdetta!

10 kommenttia:

 1. Kasvilampuista on varmasti paljon apua etenkin aikaisin tehdyissä taimikylvöissä. Itse en ole vielä kylvänyt mitään muuta, kun kelloköynnöksiä ja niitäkin vasta muutaman purkin. Varsinaiset kylvöt tulen tekemään vasta hieman myöhemmin, kun luonnonvaloa alkaa olla tarpeeksi paljon.
  Pikaista paranemista sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minullakin isoin satsi lähtee kylvöön maaliskuun lopulla 🤭 saas nähdä miten sitä sitten taas pärjätään 😅

   Poista
 2. Sairastelu on kurjaa, toivottavasti pääset nopeasti terveen kirjoille. Olet tehnyt isoja elämänmuutoksia, on hyvä nähdä itselle parhaiten sopivat vaihtoehdot ja uskaltaa toteuttaa ne. Toivottavasti saat kaikki kylvämäsi lajit itämään, ihan lupaavalta ainakin näyttää kasvilampun alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 😊 Tervehtyminen on antibiooteista huolimatta ollut hidasta, mutta eiköhän se tässä ala olla jo paremman puolella 🤭 Kasvilamppu oli tosiaan hyvä ostos, siltä näyttää jo nyt!

   Poista
 3. Täälläkin muu perhe sai vajaa kuukausi sitten riesakseen jonkun ärhäkän flunssan, minuun ei onneksi tarttunut muu kuin noro reilu viikko sitten. Ehkä flunssa olisi ollut mukavampi, mutta noro sentään meni nopeasti ohi :D Toivottavasti teillä taudit paranevat nyt nopeasti.
  Sinulla on kylvöt hyvässä vaiheessa. Nyt ei kannatakaan olla hirmuisia taimimääriä, tai on myöhemmin keväällä ihan helisemässä niiden kanssa. Itseltäni pääsi muutama taimi uukahtamaan ja nuo toiset taitavat kärsiä sekä valon että lämmön puutteesta. On ollut niin pimeää, ettei edes ihan ikkunan vieressä meinaa valo riittää. Pitäisi viritellä kasvilamppu, niin lähtisivät paremmin kasvuun.
  Nuo vanhan kansan ennustukset ovat hauskoja. Ei tullut laitettua alkuvuoden säitä niin tarkasti muistiin, että pystyisi tarkistamaan, pitävätkö ennustukset paikkansa.
  Kivaa maaliskuuta ja tsemppiä opintoihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! 😊
   Vanhan kansan viisauset osuvat yllättävän usein oikein 🤭 toki nämä kevään ennustukset eivät ehkä tarkimpia ole, mutta sen sijaan hauskoja seurata 😄
   Sairastelu on aina kauhean ärsyttävää, mutta itse kyllä sairastan ennemmin flunssan 😂 Tämä oli toki pitkästä aikaa sellainen äärimmäinen lenssu, vain kuume puuttui 😅
   Tässä vaiheessa tosiaan oltava maltillinen taimien kanssa ellei satu omistamaan kokonaista esikasvatus huonetta lamppuineen 🤭

   Poista
 4. Söpöjä pikkutaimia!
  ja parempaa vointia sinne.

  VastaaPoista
 5. Kerron vielä, että blogissani on sinulle haaste :) . https://kottikarrynkaantopiiri.blogspot.com/2024/03/koska-kukkii-haaste.html

  VastaaPoista

Katsotuimmat