keskiviikko 21. kesäkuuta 2023

Muurahaisia.... riesaksi asti

Kuten otsikko jo kertookin, niin tämä postaus on ihan kokonaan muurahaisista. Sillä niitä meillä on ruvennut löytymään monestakin paikkaa! En ole aiemmin pahemmin harmitellut asiaa, koska onhan ne ihan hyödyllisiäkin olentoja. Yllä olevassa pionin nupussa muurahaiset pyörivät vimmatusti! Ja sehän on vain hyvä, jotta kukka aukeaa. Mutta sittenpä se onkin eri asia, kun muurahaiset valtaavat koko kukkapenkin, kasvimaan ja kaikki pensaatkin vielä!

Kasvimaalla käy oikein kuhina muurahaisten toimesta ja siitä en kyllä tykkää yhtään... Nämä eivät ole kekomuuraihaisia eivätkä aivan pieniä mustia muurhaisia vaikka mustia ne ovatkin. Koko vaan on jotain kekomuurahaisten ja pikkumurkkujen väliltä. Ja nämä muuten purevat ja kipeästi. Tosin eivät yhtä hanakasti kuin keltiäiset, mutta olen pyrkinyt pitämään pienimmät lapset mahdollisuuksien mukaan kaukana. Alkuun ne valtasivat yhden kasvilavan ja nyt näyttäisi siltä, että kahdeksasta lavasta ainakin viisi on vallattu. Olen yrittänyt miettiä keinoja näiden häätämiseen, sen pitäisi olla mahdollisimman luonnonmukainen, jotta kasvatettavat eivät missään tapauksessa kärsi eikä tarvitse edes pelätä asiaa.

Ensimmäisenä vallattu kasvilava puistattaa jopa minua. Varsinkin kaalia istuttaessa sai olla varovainen, kun kaivoi niille istutuskuoppaa. Yksi kuopaisu ja pinnalla on aivan järkyttävä määrä muurahaisia etsimässä hyökkääjä. Kaikki siemenet, joita olen lavaan kylvänyt, ovat jääneet itämättä. Noh, lukuunottamatta kehäkukan siemeniä. Mutta kaikki puvut ovat jättäneet itämättä tässä lavassa ja kasvavat kuitenkin toisella puolella käytävää. Heitelkääpä ideoita, mitä näille voisi yrittää keksiä! Haluan niistä todellakin eroon, mutta en tuhota kasvimaatani kelvottomaksi.

Samoja muurahaisia kuin kasvimaalla löyty myös kukkapenkeistä, pensaiden juurilta ja pihan reunoilta. Toistaiseksi en ole löytänyt niitä sentään nurmikolta tai kiveyksiltä. Mutta kekomuuraisia tai ainakin saman näköisiä löytyy runsaasti meidän sähkökaapin kuormalavan läheisyydestä parkkialueemme reunalta. Huomasin eilen, että sinne menee muurahaispolku automme alitse ja tutkailin asiaa. Muurahaiset tosiaan kuljettivat evästä ja tavaraa lavaa kohti eikä sieltä pois päin. Polku kulki suoraan tuomelle, jossa on edelleen jonkin asteiset kirvabileet. Näistä ei ehkä synny kauheaa ongelmaa ja parin vuoden sisään aluetta tullaan muokkamaan autotallin tieltä, joten ehkä ne viimeistään silloin lähtevät. Tai sitten isäntä hermostuu niille aikaisemmin ja tekee asialle jotain. Nämä eivät minua kuitenkaan harmita vielä vaan ne kasvimaalla temmeltävät. Eli, jos jollakin löytyy hyvää keinoa niiden häätämiseen, kertokaa ihmeessä! Kokeilen vaikka kaikkia!

Mukavaa keskiviikkoa, kohta on jo juhannus!

14 kommenttia:

  1. Pidä viljelylaatikot märkinä, eli kastelua reilulla otteella. Muurahainen hakeutuu sinne, missä on lämmintä ja kuivaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinäpä vasta operaatio kuivalle hellekelille 😅 laitoin ohjeen täytäntöön heti, keksin jopa ripustaa kastelupistooli kasvimaan kaariverkkoon, niin saan itse tehtyä muuta, kun lava kerrallaan kastuu 🤭

      Poista
  2. Hyvä kirjoitus, täällä taistellaan ihan saman ongelman kanssa, ja olen meinannut myös postata aiheesta. Kuumassa ja kuivassa uudessa rivaripihassamme murkut ovat nähtävästi viihtyneet aiemminkin. Niitä on aivan erityisesti vaahterassa, jonka rungossa on jatkuva murkkuvaellus.
    Myös laattojen alle ne pesiytyvät. Tämän vuoksi en ole uskaltanut ainakaan vielä laittaa laattoja ollenkaan siinä määrin kuin oli tarkoitus. Pelkään sitä, että muurahaiset alkaisivat tunkeutua sisälle 🙁
    Olen kokeillut etikan suihkuttamista, ei vaikutusta 🙁 Nyt uusimpana olen kokeillut kahvinporojen ripottelua. Vaikea vielä varmuudella sanoa, mutta aivan kuin niillä olisi jonkinlaista vaikutusta asiaan! Ei niistä varmaan ainakaan mitään haittaa ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! 😊
      Kahvinporoja voisikin kokeilla 🤔 Olen myös ajatellut kattaa sora-alueen kuorikatteella, jotta sen saisi pidettyä helpommin kauttaaltaan kosteana 😅 Kahvinporojahan voisi ripotella katteen alle ja vaikka päällekin vielä tuomaan lisä tujauksen murkuille! 😊

      Poista
    2. Juu, kannattaa kokeilla, ja ehkä vaikka aloittaa kokeeksi pienillä alueilla ja katsoa mitä tapahtuu. Toisaalta ajattelisin, että murkut saattaisivat pitää juuri katteesta ja mahdollisesti viihtyä sen ja soran välissä? Kokeilemalla selvinnee, mitä tapahtuu.
      Olen itse kokeillut laattojen asettamista vähitellen paikoilleen seuraillen, alkaako murkkuja kerääntyä niiden alle.

      Poista
    3. Ihan samaa pähkäillyt, mutta mietin juurikin, että jos kate on kauttaaltaan märkä koko ajan, niin eihän ne sitten varmaan viihtyisi 🤔 mutta kokeilemallahan siitä selviää 😊👍

      Poista
  3. Kastele viljelylaatikot ihan kauttaaltaan märäksi, sillä muurahaiset viihtyvät kuivassa mullassa.
    Muurahaisten torjuntaan on saatavissa myös ympäristöystävällinen, pyretriinipohjainen torjunta-aine, jota saa käyttää sirotteena tai veteen sekoitettuna myös hyötykasvien kanssa - ilman varoaikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta! 😊 Eilen kastelin runsaasti ja tänään täytyy kastella uudestaan kunhan saadaan uusittus rikki mennyt letku 🙈 nää helteet tuo yllättäviä ongelmia vastaan 😅

      Poista
  4. Olisiko muurahaisten runsaus kuivuuden aiheuttamaa? Kyllähän niitä metsässä katselee, mutta kasvimaalla ei todellakaan ole kivoja. Sain hyviä vinkkejä, jotka laitan itsellenikin talteen, sillä joinain kesinä meilläkin on ollut muurahaisia vaivaksi saakka. Ei onneksi kasvimaalla. Pari kesää sitten niitä vaelteli kasvihuoneen lattiakiveyksellä. Silloin kastelin lattian kunnolla iltaisin. Aamulla sirottelin vielä kanelia suosituimmille reiteillä. Muuttivat muualle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Roskapostissa ollut tämäkin. Kuivuus voi olla suurin syy ja kastelu tehosi joissain määrin. Täytyy ensi kesänä kokeilla tuota kaneliakin vaikka!

      Poista
  5. Kastelua suosittelen minäkin. Keväisin murkut aina yrittävät harsolla tai lavakauluksen kennomuovikatolla suojattuihin kasvulavoihin pesimään. Tai sitten jälkikompostoriin ja yhden kerran keksivät pesäpaikakseen myös ison kukkaruukun, jossa ei ollut aluslautasta. Kastelet mullan kunnolla läpimäräksi, niin ymmärtävät yskän ja häipyvät soveliaampiin paikkoihin pesimään. Joskus yrittävät uudelleen, jos huomaavat mullan päässeen kuivahtamaan mutta sitten taas uutta kastelua, niin pysyvät poissa. Eivät nekään halua pesiä paikassa, jossa kastuvat alituiseen.
    Kannattaa painella kasvulavojen multaa varsinkin reunoilta tiiviimmäksi ennen kastelua, sillä muurahaiset saavat tyhjennettyä käytäviensä tieltä yllättävän paljon multaa pois. Huonolla tuurilla ilman painelua vesi vain holahtaa käytävien kautta pois ja multa jää edelleen kuivaksi (nimim. kerran vedet lirahtivat lavojen välistä omille varpaille). Todennäköisesti joudut myös laittamaan uutta multaa täydennykseksi, jos murkut ovat kovinkin pitkään lavoissasi pesineet ja kantaneet maata pois.
    Tsempit murkkujen häätöön! Tai ehkä teilläkin sateet ovat jo auttaneet urakkaa alkuun. Hyvää juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tämä sade on kyllä ollut hyvänä apuna! Ja tästä eteenpäin kastelen kyllä joka päivä reippaasti niin eiköhän rupea lähtemään! Samalla täytyy kastella kasvihuoneen lattiaakin, kun se ei nyt blumatin ansiosta kastu samalla tavalla, etteivät vaan muuta sinne sitten 🙈
      Multaa onneksi onkin varalla 😊 onhan sieltä jo sen verran tupruteltu ulos tavaraa 🙈
      Kompostiin muuttavat ilmeisen hanakasti 😅 meillä pääsi pikakompostori sen alkutaipaleella liian kuivaksi alaalta ja johan olivat hrti siellä 😂 mutta pian muuttivat pois kun saatiin olot kompostissa kohdilleen 🤭

      Poista
  6. Meillä sama ongelma yhden viljelylaatikon osalta . Siinä oli lasitus päällä ja mikään ei itänyt siinä . Laitoin letkun valumaan siihen ja nyt on hävinneet mutta nyt se myös jäi tältä vuodelta tyhjäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näyttäisi tosiaan hiljentyneen noiden muurahaisten kanssa, enää jää nähtäväksi mitä mieltä kaikki kasvit ovat runsaasta kastelusta 🤭 Toki nyt löytyy noita muurahaisia sitten muualta puutarhasta....

      Poista

Katsotuimmat