sunnuntai 15. elokuuta 2021

Keittiöpuutarhan viimeisiä hetkiä

 Tämä vuosi ei ollut kovin suotuisa keittiöpuutarhassani. Yleensä olen onnistunut ainakin kohtalaisen hyvin, mutta kesä oli ilmeisesti liian haastava. Yksikin päivä, jolloin kastelua ei muistanut tai ei ehtinyt tehdä, vaikutti aika mahdottomasti. Toivottavasti ensi kesästä ei tule samanlaista, toisaalta nythän siihenkin pitäisi osata varautua paremmin.

Tämän kesän pahimmaksi ongelmaksi muotoutui vihannespunkki, helteiden lisäksi. Kotiuduttuani vauvan kanssa, odotti minua aika surkea näky kasvihuoneessa. Isäntä oli sitä yrittänyt hieman kastella, mutta vihannespunkki oli levittäytynyt tehokkaasti kaikkiin kurkkuihin ja vesimelooniin. Alkukesästä olisi siis kannattanut tilata niitä petopunkkeja, mutta jotenkin sitä ei ajatteli, että eihän tämä nyt käsistä ryöstäydy. No eipä niin juu...

Jännästi huomaa, että ihan kaikkeen tuo vihannespunkki ei ainakaan vielä ole päättänyt levitä. Tomaatti ja basilika kukoistavat, tosin tomaatti on hieman kuivuudesta saattanut kärsiä. Myös kurkkujen kanssa kasvanut persilja on loistokunnossa. Kuvasta näkyy, että basilika ehti kukkavaiheeseen asti, en ole oikein osannut hyödyntää sitä ruuanlaitossa ja säilöäkään en sitä ole ehtinyt. Näiden lisäksi paprika ja chilit ovat pysyneet punkkivapaana. Chilit ovat olleet yllättävät pieniä, johtuisiko se sitten helteestä. Suippopaprikoita on tullut, mutta kaikki ovat alkaneet mustua ennen kuin ovat ehtineet punaisiksi asti. Mikä lie siihen sitten syynä. Vesimeloni halkaistiin ja maistettiin. Ei se ihan kypsäksi asti ehtinyt, kun viherpunkki vei kasvilta voimat. Ihan hyvä oli maultaan, mutta makeutta ei ollut tullut vielä.

Hävitin kaikki vihannespunkin vaivaamat tai muutoin jo kuolleet kasvit kasvihuoneesta. Kasvihuonekurkuille annoin vähän armoa  ja jätin pienehköt ja elinvoimaiset uudet alut kasvamaan, jos ne vielä jaksaisivat tehdä kurkun tai pari. Jos ne alkavat pian kellertyä, niin sitten hävitän nekin. Luffa sai myös jädä, vaikka vihannespunkki on hieman ehtinyt senkin kimppuun. Hävitin siitä vain näennäisesti saastuneet osat. Sekin jää tarkkailuun. Luffa näkyy muuten hämärästi, vasemmassa takakulmassa. Katson rauhassa kuinka kauan nämä jaksavat sinnitellä ja miten nopeasti syksy tulee tänä vuonna. sitten tyhjennän kokonaan ja pesen kasvihuoneen, ja pesen sen vielä keväällä uudestaan, vai onkohan turhaa hommaa pestä pariin otteeseen?

Siivosin myös kasvimaalla. Avomaan kurkkujen sato tuli kerättyä pois ja sen jälkeen hävitin ränsistyneet kasvitkin. Maissin jätin paikoilleen, jos mahtaa ehtiä valmiiksi vielä siihen tullut tähkä. Koska salaatit ovat tänäkesänä olleet kitkeriä, niin katsoi parhaaksi myllätä ne pieniksi mullan sekaan (oikeanpuolimmainen lava). Toisesta lavasta nostin, jo sipulit kuivamaan ja käyttöön. Punajuuria olen hakenut muutaman ruuanlaittoon ja porkkanoita ollaan silloin tällöin naposteltu. Ne saivat vielä jäädä penkkiin. Mietin, että säilöisinkö punajuuria purkkiin, mutta tykkään uunipunajuurista eniten, joten ehkä vain syön ne tässä syksyyn mennessä. Viimeisessä lavassa muutama maissi saattaa ehtiä saamaan tähkänsä valmiiksi, mutta myöhään kylvetyt herneet tuskin ehtivät kummoisiksi. Ovat nyt noin 5cm mittaisia. Raparpereistä taas saisi tehtyä piirasta tai vaikka laitettua pakkaseen muutaman rasian verran!

Perunamaa, joka tuli kyhättyä hätäisesti tuotti yllättävän hyvin satoa. Harmiksi puolet olivat vihertyneet. Ensi vuonna voisi tehdä samalla lailla, vaikka eihän perunamaata kannattaisi samaan paikkaan peräkkäisinä vosina laittaa, että ehkä vain hommaan enemmän sankoja niille ja istutan viikon tai parin välein niihin. Perunoista kuitenkin riitti useammalle päivälle evästä. Tässä kuvassa on ehkä neljäsosa syöntiin saaduista perunoista. Kokoa on hankala hahmottaa, mutta kyllä ne ihan normaalin kokoisia olivat.

Avomaan kurkuista ja osasta sipuleita tuli tehtyä kurkkusalaattia. Löysin tämän ohjeen joskus muistaakseni Marttojen keskustelupalstalta. Tulee todella hyvää kurkkusalaattia. Meinaa vaan tuo kurkkujen kuutioiminen olla työlästä hommaa. Itse sain tuosta määrästä sellaisia Saarioisen lasisia 500g hillopurkkeja täyteen 4 kappaletta. Yhden jo melkein söinkin ja yhden annoin anopille. Pitäisiköhän avomaan kurkkua laittaa sittenkin enemmän ensi vuonna. Tosin kukahan pilkkoisi ne kurkut sitten!

8 kommenttia:

  1. Paljon olette kumminkin saaneet satoa, ainakin maistiaisia! Ensi kesänä uudelleen: Vihannespunkkeja voi estää lisääntymästä pitämällä kasvihuoneessa kosteahkon ilman ja yrittämällä alentaa paahtavaa kuumuutta varjostuksella. Suihkuttelukin auttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saatiin tosiaan maistiaisia 😊 sen myötä on nyt parinuutta lajiketta, jotka maistuvat ja varmasti tulee jatkossakin köytymään kasvihuoneesta!
      Kosteutta olen yrittänytkin saada kasvihuoneeseen, suihkuttelemalla ja kastelemalla lattian hyvin märäksi. Ensi vuonna täytyy tehostaa hommaa 😅

      Poista
  2. Minä sain avomaan kurkkua paljon ja pilkoin melkein viisikiloa kurkkua ja kilo kaksisataa sipulia muutama paprika jne ja tein pikkelssiä ja hyvää tuli.
    Minä en osaa neuvoa kasvihuoneen kasvatuksesta kun ei sitä vielä ole
    , mutta olette kuitenkin saaneet jo mukavasti maistella oman maan kasvatettuja tuotteita. Ensi vuonna taas uudet kujeet ja uutta oppii joka vuosi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa sekin hyvälle 😋 ja aika paljon olet jaksanut pilkkoa 😅 Ehkä pitäisi hommata joku kuutiointihärpäke, jolla nopeuttaa hommaa 😂
      Kasvihuoneen kanssa on minulla nyt joka vuosi ollut erilainen lopputulos. Tä taisi nyt olla neljäs vuosi. Erilaiseen kesään kuuluu aina vähän erilainen menestyminen 😅 joka vuosi jotain uutta. Kuten nuo kasvatussäkit, ne ei oikein olleet minun juttu ja eivät jää käyttöön. Jotkut tykkää, minusta kötevin voisi olla siirreltävä laatikko 😊

      Poista
  3. Kiitos tuosta reseptistä, on mukavampi kokeilla sellaista ohjetta, mistä jollain on hyvää omakohtaista kokemusta.
    Viime vuonna huomasin, että vihannespunkkiin pitää reagoida mieluummin liian aikaisin kuin myöhään. Itselläni ajoitus onnistui nipin napin eli petopunkit ehtivät vielä tehdä vihannespunkeista selvää. Kun totesin vihannespunkkien tarvitsevan hävitystä, meni toimituksessa hieman pidempään kuin olin ajatellut eli olisi kannattanut tehdä tilaus viikonloppuna eikä maanantaina, muistaakseni en ehtinyt maanantain kuormien lähetykseen. No, homma ei mennyt viime vuonna hukkaan, sillä ilmeisesti kasvihuoneeseen ei jäänyt talvehtimaan vihannespunkkeja, koska tänä vuonna niitä ei ole näkynyt lainkaan (toivottavasti ei tulekaan).
    Luulisin, että pesu sekä syksyllä että keväällä voisi olla hyvä ajatus juuri noiden punkkien vuoksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti tykkäät 😊 Mieltymyksiä on niin monia, itselleni ei sovi sellainen missä paprikaa mukana, pystyn kyllä syömään, mutta maku ei ole ihan minua varten 🙂 tämä on nyt valikoitunut parhaaksi.
      Punkit on minulle uusi tuttavuus ja ensi kerralla tilaan petopunkit heti kun näen vastaavaa viotusta. Tämä kesä saa ainakin muistamaan asian paremmin 😄 Tosiaan punkkien takia ajattelin pestä sekä syksyllä että keväällä. Jos edes vähän himmaisi ensi kesän populaatiota ja ehdin reagoida niihin 😅

      Poista
  4. Vauva-arki vie oman aikansa ja voimansa, älä huoli punkeista tai muutenkaan, aina tulee uusia mahdollisuuksia laittaa viljelyksiä. Vaikkapa sitten kun vauva on varttunut taaperoksi💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No näinhän se on 😊 aina saa kokemuksia vaikkei täysin onnistuisikaan. Ensi vuonna uudestaan 😄

      Poista

Katsotuimmat