perjantai 19. maaliskuuta 2021

Kärsimätöntä odottelua, huolellista suunnittelua


Plussaa.... pakkasta.... plussaa.... Odottavan aika on pitkä. Varsinkin, kun aurinko paistaa niin lämpimän houkuttelevasti saaden mielen innostumaan keväisistä istutuksista ja kauniista väreistä. Aurinko kait sai minut liityymään puutarharyhmiin facessa ja sehän se löikin vettä kiukaalle! Mutta pahapa se on multaa lähteä tonkimaan, kun ensin on puol metriä lunta routaisen maan päällä... Tähän tietenkin ratkaisuna: ruukkupuutarha terassille! Noh, eihän sekään vielä oikein hyvä idea taida olla, kun nuo yöpakkaset taitavat olla vielä aika kirpakat. Jopa narsissit olisi hyvä roudata sisälle noin 10 asteen pakkasesta. Eli mitäpä tässä sitten muuta kuin suunnitella rauhassa ja tehdä pikku hiljaa hankintoja, esimerkiksi niitä ruukkuja!

Tämä kuva muutaman vuoden takaa, kun asuin vielä kerrostalossa. Ihana itsetehty ruukku on valitettavasti jo särkynyt, mutta lehmä on vielä tallella!

Oman suunnittelun aloitin kasvihuoneesta, koska se on mielessäni ollut eniten. Talon rakennuksen aikaan sain ajatuksen, että laitan kasvihuoneen pohjan murskepedille ja sitten ajattelin heittää kivituhkaa murskeen päälle, jotta saisin sen tasaiseksi. Okei olisihan voinut ottaa jotain hienompaa mursketta varmaan, mutta se tehtiin samasta mitä laitettiin meidän pihatielle, joten kelvatkoon. Kasvihuonehan minulla on kevyt muovinen, tein sille 10cm leveästä harkosta "perustuksen" ja ruuvvasin alajuoksulaudat kiinni harkkoihin (okei, mies auttoi vähäsen). Kasvihuoneen runko taasen on kiinni niissä laudoissa, joten se ei ihan heti pitäisi lähteä tuulen mukaan. Eli nyt, kun lumet sulaa ja kasvihuoneeseen taas pääsee helposti laitan sen sisälle kivituhkaa tasatakseni pohjan. Ajattelin, että se on helpompi pitää siistinä ja kasvit tulevat ruukkuihin tai kasvatussäkkeihin.
Piirtelinkin sille jo hieman karkeaa suunnitelmaa, kutkuttavaa nähdä miten se sitten toteutuu! Se on pieni, joten oletan, että sinne mahtuisi pari kasvatussäkkiä itä- ja länsireunoille heti ovesta sisään astuttaessa, eli etelä päätyyn. Toiselle puolella laitan pari kurkkua ja toiselle pari kirsikkatomaattia. Näiden lisäksi vähän yrttejä, koska luin vastikään kumppanuuskasveista ja osa yrteistä parantavat ainakin tomaatin makua. Ja basilikaa, persiljaa ja tilliä tulee kyllä käytettyä ruuanlaitossa. Mikäli ne riehaantuvat kasvamaan, niin voisin kokeilla kuivattaa yrttejä talvikäyttöönkin. Pohjoiseen päätyyn ajattelin laittaa ruukkuja, erikokoisia. Niihin ajattelin laittaa paprikaa, chilin, amppelimansikkaa ja minikurkkua. Minikurkku on minulle ihan uusi juttu ja odotan innolla sitä! Sitä voisi kasvattaa myös amppelissa, mutta en usko, että kasvihuoneeseeni saisi amppelia roikkumaan. Alkuun suunnittelin pientä esikasvatus hyllykköä takanurkkaan, mutta luovuin ajatuksesta. Ostan nuo muutamat yksilöt taimitarhalta. Kun minulla on isompi kasvihuone, niin sitten esikasvatan omat taimeni! Tällainen siis, jos tilaa jää, niin muutamaan pienempään ruukkuun laitan ihania kukkasia silmän iloksi. Laventeli ainakin on mielessä käynyt.


Mutta sepä kasvihuoneesta, onhan minulla pienimuotoinen ruukkupuutarha suunnittelilla. Etukuisti sekä takapihan terassi kaipaa kukkaloistoa ja silmäniloa. Etukuistilla on yksi isompi ruukku, jossa tällä hetkellä joku tuija, kanerva ja mikälie riippakukka. Ne ovat olleet siinä koko talven, joten epäilen että ovat enää oikeasti hengissä. Pari pienempää ruukkua olisi kiva hommata sinne lisää. Näin kevään alkuun ajattelin laittaa ihan narsissia, tulppaaneja ja vaikka jotain lumikelloa tai krookkuksia. Kun lämpenee tarpeeksi ja yöpakkaset jäävät kokonaan pois, haluaisin kovasti kuistille hortensian tai pari! Kuisti on itäänpäin, niin ne varmasti viihtyisivät kivasti. Olen harkinnut myös amppeleita, mutta en ole niistä aivan varma vielä. Kuistin viereen olisi ihana saada oikein iso pata, johon saisi laitettua kesäkukkia kauniisti! Muuten kuistin sisustus on vielä suunnittelun alla ja sehän muotoutuu tehdessä. Terassille taasen haluan pari kukkalaatikkoa kaiteeseen, ehkä useamman amppelin ja niitä ruukkuja! Saisi olla isompaa ja korkeaa ja vähän matalampaa ja sitten pieniä. Sielläkin olisi ihana ensin keväästä olla narsisseja ja tulppaaneja ja muita hieman kylmää kestävää kasvia. Kesälle sinne saa paljon ihania kesäkukkaa. Itseasiassa tilasinkin hetken mielijohteesta jo muutaman puuliljan ja daalioita. Tässä ideoin, että kalla voisi olla kaunis ja tietenkin korkeiden kukkien juurelle roikkuviakukkia. Niitä on niin paljon, että taidan mennä fiilispohjalta, kun kauppaan astun. Suurimman osan taidan käydä ostamassa Kokon puutarhalta, tuosta Äänekoskelta. Äiti tilaa paljon Viherpeukaloilta ja voisin itsekin katsella, mitä sieltä löytyy. Ymmärtääkseni sieltä voisi löytyä jotain ns. spesiaalimpaakin.
Mutta niin kauan, kun tuota lunta riittää pihalla, joudun "tyytymään" toiseen harrastukseeni, eli lankojen parissa kulutan ylimääräisen vapaa-aikani. Jota muuten alle yksivuotiaan villikon kanssa on aika rajoitetusti. Tässä kuvassa tulossa veljenpojille mustekalapehmo, sellainen vähän isompi tapaus.

Ai niin, niitä ruukkujahan voisi ruveta jo etsimään. Saisivat olla jopa hieman kuluneita ja rustiikkisiakin, pitää varmaan tsekkailla kirppareita niin netissä kuin myös kivijalkaisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Katsotuimmat