Minnan, Hiidenkiven puutarhassa -blogista, aloittama jo useampana vuonna käyntiin pyörähtänyt Puutarhavuosi-haaste tuli minulle nyt ensimmäistä kertaa. Minut tähän haastoi Päivi, Kottikärryn kääntöpiiri -blogista ja lähdin mukaan oikein mielelläni!
1. Mitä sellaista teit puutarhassa, mitä et ole koskaan ennen kokeillut?
a. Suunnittelua / Suunnitelmissa pysymistä
b. Laiskottelua / Hullun lailla ahkerointia
c. Kasvattaa hyötykasveja / koristekasveja
d. Betonitöitä / Romutaidetta / Kierrätystä
Tähän kysymykseen ei vaihtoehdoissa ollut oikeanlaista vaihtoehtoa. Vastaisin, että kiveysten teko olisi sellainen, mitä en aiemmin ole oikeasti tehnyt. Sitä tuli kesällä tehtyä nyt sitten ihan muutaman vuoden edestä, niin reunakiveä kuin patiotakin.
2. Pysyitkö viime talvena tekemissäsi puutarhasuunnitelmissa?
a. Tarkasti
b. Ai missä?
c. Suunnilleen kyllä
d. Hmm... *viheltelyä*... "suunnilleen"...
Tämä kyllä yllätti itsenikin, mutta keväällä mietityt asiat, jotka halusin tänä vuonna saada aikaiseksi, jokseenkin pääpiirteittäin tuli tehtyä. Ainoastaan marjapensaiden alta nurmikon "vaihtaminen" kuorikatteeseen jäi vähän kesken, mutta sekin jäi tosi hyvälle mallille. Lisäksi syksyn aikana tuli melkein vahingossa toteutettua muutama ylimääräinen juttu, joiden pariin epäilin pääseväni vasta ensi vuonna tai myöhemmin. Kasvimaan laajennus oli kyllä pienenä toiveena pääkopassa jo keväällä, mutta muita isoja projekteja tehdessä se liukui taka-alalle, koska aika ei tuntunut riittävän. Sitten se saikin iloisen sysäyksen eteenpäin ja puutarhavuodelle tuli oikein mieluisa loppu.
3.Tuliko puutarhaasi kesän aikana uusia kasveja?
a. Ei
b. Yksi
c. Muutamia
d. Autolastillinen... eikun kaksi... eikun...
No kyllähän niitä taas tuli, mutta hillitymmin kuin edellisenä vuonna. Osa onneksi lahjoitettuna kaivuu palkalla. Ostetut tulivat niin ripottain, että eipä sitä laskuissa pysynyt!
Tein uusilla hankinnoilla yhden alueen kokonaiseksi. Seuraavaksi tämän kanssa alkaa tarkkailun vuodet, mikä toimii ja mikä ei, tarvitseeko poistaa tai lisätä jotain? |
4. Menetitkö kasveja?
a. En. Kasvatan vain luotettavia kasveja ja varjelen niitä suurimpina aarteinani.
b. Joskus tulee talvituhoja, joskus kesätuhoja. Joka vuosi vähintään yksi kasveista toteaa viihtyvänsä paremmin jonkun toisen puutarhassa. Suurin osa kuitenkin selviää puutarhassani.
c. Olen innostunut vyöhykkeiden venytyksestä ja haluan kokeilla aina jotain uutta ja eksoottista. Tuhoja tulee väistämättä.
d. Älä edes kysy, kuinka monta!
Jep menihän noita. Parhaiten muistissa omenapuu, joka parin vuoden jälkeen päätti vain kuolla. Sitten oli muutamia syksyllä istutettuja taimia/juurakoita, jotka eivät keväällä sitten lähteneetkään kasvuun. Näistä eniten harmittelin kirjokurjenmiekkaa, joka olisi ollut varsin upea. Näin optimistisena puutarhaihmisenä mietin edelleen, että voihan se lähteä vaikka ensi vuonna, eikös? Heh! Ja olihan noita myyrä, jänis ja oravatuhojakin, jotka harvensivat varsinkin kukkasipuleita.
Kuollut omppupuu, tämän tilalle tuli Sokerimiron. |
5. Mitä sellaista haluaisit puutarhaasi, mitä et ole vielä(kään) saanut?
No ainakin mongolianvaahtera ja magnolia olisivat kivat, mutta saa nähdä löytyykö pihasta sopivaa paikkaa niille. Maakellari olisi varmaan seuraava juttu, mihin ajattelin tähdätä, sehän piti tulla jo pari vuotta sitten...
6. Mikä asia viime puutarhakaudelta tulee aina muistuttamaan sinua kesästä 2022?
a. Sää
b. Kukkaloisto
c. Joku muu. Mikä?
Sääpä hyvinkin. Jos edeltävä kesä oli täällä kuiva kuin korppu, niin tämä oli sitten jotain aivan muuta! Vettä tuli ihan älyttömästi ja olenpa nyt sitten ensimmäistä kertaa herännyt vesisateen takia. Sinä yönä tuntui, että meidän katon päälle on ilmestynyt vesiputous, niin mahtava oli pauhu silloin!
Ja minulle jäi mieleen myös kasvien vaisu kukinta. Moni kasvi jätti kokonaan kukkimatta ja todella moni kukki hyvin vaisusti. Poikkeuksina taisivat olla liljat, malva ja pensashanhikit. Niin ja kevään kukkasipulit nyt kukkivat hyvin. Ehkäpä tämä vuosi oli niille juurtumisaikaa? Kaikki on kuitenkin istutettu viime vuonna ja lannoituspuolen hoidin tunnollisesti. Tai sitten syy sateisen ja pilvisen kesän. Joka tapauksessa se jäi mieleen ja toivottavasti ensi vuonna kukkivat paremmin.
Tämä alue tarvitseen keväällä ja alkukesällä kukkivia kasveja ja muutaman ihan syksyllä kukkivan. Muutoin kukkaloisto jää vain näiden ihanien liljojen varaan. |
7. Mikä oli suurin saavutuksesi puutarhassa viime vuonna?
Taisipa olla nurmikonreunakiveyksen ja pation naputtelu. Siinä oli hommaa melkein koko kesäksi vaikka kaivuri saatiinkin apuun. Huh, miten siinä olisikin tunteja vierähtänyt, jos olisin sen käsipelissä kaivanut!
8. Mikä oli paras ostoksesi/hankintasi?
Jaa-a, oikeastaan voisinpa sanoa, että pation ja nurmikonreunan kivet. Ne olivat todella hyviä löytöjä Torista, sain säästettyä paljon!
9. Tuliko tehtyä virhehankintoja?
a. Ei, on vain erilaisia kokeiluja!
b. Ehkä...
c. Aivan liian monta!
d. Virhe? Mitä? Minullako?! Eeei suinkaan...!
En muistaakseni hankkinut tänä vuonna mitään herkempää kasvia, mutta parin kasvin kohdalla on tullut mietittyä useampaan otteeseen mahdollisia haasteita. Isotähtiputki ja lyhtykoiso ovat kovia leviämään, mutta otin ne vastaan siitä huolimatta. Istutin ne paikkaa, missä niiden leviämishalut eivät pitäisi olla haitaksi. Kuitenkin vähän jännittää, saanko niistä kauniin kukkapenkin vai kauhean riesan!
Tämän alueen vieminen loppuun olisi varmaan hyvä keskittymiskohta ensi vuodelle! |
10. Mikä kasvi yllätti sinut positiivisesti?
No, tänä vuonna ainakin valkoinen malva! Se jaksoi kukkia pikku pakkasista huolimatta, aina tähän kunnon pakkasjaksoon ja lumeen asti. Hieman se välillä hiipui, mutta aloitti sitten oikein komeana uudestaan. En edes käynyt kuin muutaman varren katkomassa siemenkirjeeseen siitä. Mitähän, jos ensi vuonna napsisin siitä säännöllisesti kukkineet varret pois. Samalla vähän karsisin sen leviämistäkin.
11. Mikä kasvi oli suurin pettymyksesi?
Hmm, ehkäpä pienesti petyin taimena tilattuihin kesäkukkiin. Tai oikeastaan siinäkin omaan osaamattomuuteeni saada ne kasvamaan loistaviksi yksilöiksi. Osa noista pienistä taimista kasvoi sitten syksyllä hyvin, joten keväällä taisin hoitaa asiat kehnosti.
Tämä asetelma näytti suunnilleen samalta loppukesästä. Pelargonit kasvoivat kohtuullisesti ja etualan vaalealehtinen kasvoi syksyllä reippaasti. Lisäksi salaatti ruukku täyttyi. |
12. Mihin käytit suurimman osan puutarhabudjetistasi?
a. Kasveihin
b. Kiviin / Kiveyksiin
c. Pihan rakenteisiin, perustuksiin, toimintoihin...
d. Puutarhamatkailuun
Siitä huolimatta, että tein mainion hintaiset löydöt torista, meni suurin osa kesän budjetista niihin kiviin.
13. Mitä opit?
Opin varmaan paljonkin pieniä juttuja, joita ensi kesänä tekee toisin. Kuitenkin tärkeimpänä opin paljon itsestäni puutarhurina. Millainen toimintatyyli sopii minulle, mitä asioita pidä tärkeinä työskennellessä ja asettamaan rajoja. itsensä kuunteleminen on ollut kyllä tämän vuoden juttu ja se näkyy myös puutarhajuttujen puolellakin. Ihan kaikessa se yletön suorittaminen on vaan ihan liian raskasta, jos mistään ei kerkeä nauttimaan. Lopulta asiat maistuvat puulta vaikka olisivat alkuun olleet aivan lemppareita. Tältä pohjalta on mielenkiintoista lähteä seuraavaan vuoteen tekemään asiat juuri niin kuin itselle tuntuu sopivalta!
Tämä viime vuonna kesäkukkana ostettu kaunokainen kuuluu ilmeisesti jalokelloihin. Taitaa tykkätä paikastaan, johon sen viime syksynä istutin. |
14. Odotatko tulevaa/alkanutta kasvukautta...
a. Suurin suunnitelmin?
b. Kunnianhimoisin odotuksin?
c. Kauhunsekaisin tuntein?
d. Into pinkeänä ja sormet syyhyten?
No kyllähän sitä jo osottaa pääsyä uudestaan puutarhahommiin vaikka vastahan ne päätökseen saatiin. Mutta ihan kauheasti minulla ei vielä syyhytä sormia, koska nautin tällä hetkellä talven tuomasta mahdollisuudesta keskittyä vain ja ainoastaan suunnitteluun. Niin oman kuin muidenkin puutarhojen ja sen oman tekemisen järkevään hallitsemiseen.
Haasteen säännöt:1. Kerro, keneltä sait haasteen.
2. Kerro haasteen aloittaja (Minna Hiidenkiven puutarhassa -blogista).
3. Haasta muutama blogiystäväsi mukaan.
Kiva oli lukea haastevastauksiasi.
VastaaPoistaKiitos myös saamastani haasteesta. 😊
Kiitos 😊 mukavaa, että viihdyit!
PoistaKiveyksissä onkin hommaa, mutta nyt saat pitkään nauttia tehdystä työstä. Oli myös kiva lukea, että olet tyytyväinen monien suunnitelmien toteutumiseen, siitä jää hyvä mieli.
VastaaPoistaOman kokemukseni mukaan mongolianvaahtera on ollut helppo, olen laittanut niitä vuosien saatossa kasvamaan yhteensä 5 kpl ja kaikki ovat lähteneet hyvin kasvuun.
Suorituskeskeisyys on tuttua minullekin, mutta onneksi olen päässyt tästä haitasta viime vuosien aikana. Pakolla suorittamisessa katoaa tekemisen ilo, sitähän me emme halua :).
Nauti nyt talvilevosta ja suunnittelusta, niin minäkin teen.
Oli kiva, että osallistuit! Hyvää adventtiaikaa!
Kiitos Päivi! 😊 Oli tosiaan mukava ottaa haaste vastaan!
PoistaVeikkaan, että mongolianvaahtera saa joku päivä paikan puutarhassani, ensin pitää keksiä sille vain juuri oikea kohta 😄
Rauhallista joulunaikaa! 😊
Kiitos osallistumisesta! Oli kiva lukea koostetta kesästäsi. Ahkeroit kyllä melkoisesti vähän joka puolella pihaa sen perusteella, mitä blogista on pystynyt päättelemään. Jo pelkästään kiveyksissä on ollut työtä ja sen lisäksi kasvimaan laajennusta ja kaikkea muuta.
VastaaPoistaOn lohdullista, että on edes joku kohtalotoveri, jonka puutarhassa ei ollut tänä kesänä montaa sateetonta hetkeä! Vertaistuki helpottaa suunnattomasti potutusta :D Meilläkin kohisi muutaman kerran ihan kunnolla ja se kertoo siitä, että vettä on tosiaan tullut kuin vesiputouksesta. Tiilikatto kun ei muuten paljoa ääntä pidä. Ja ehkä sateinen ja pilvinen sää oli tosiaan syynä monen kasvin heikkoon kukintaan.
Minulla on sekä isotähtiputkea että myskimalvaa ja sanoisin, että niistä kahdesta myskimalva on selvästi hanakampi tekemään siementaimia. Isotähtiputken kanssa pärjää kyllä, vaikka ei ihan jokaista kukkinutta vartta muistaisi käydä leikkaamassa. Sen siemenet myös jäävät helpommin ihan kasvin lähelle kun taas myskimalvan taimia voi löytyä pidemmänkin matkan päästä. Ehkä isotähtiputken taimet on myös helpompi kitkeä pois vääristä paikoista. Tai ainakin minusta tuntuu, että myskimalva kasvattaa suoraan kunnon juuren syvälle ja tähtiputki pienemmän ja pinnallisemman juuritupsun. Myskimalvan etu on kuitenkin ehdottomasti sen versojen pakkasenkestävyys. Uusia nuppuja aukeaa jatkuvasti, vaikka välillä olisi koviakin pakkasia. Tuntuu, että se lopettaa vasta kun lumi painaa versot maahan.
Kohtaan 13 ei ole yhtään mitään lisättävää, siinä kiteytyi hyvin kaikki tärkeä. Tosin keväällä sitä voi olla taas muisti kuin kanalla, kun pyyhältää hommasta toiseen hirmuisella innolla :D
Iloisia marraskuun viimeisiä päiviä!
Kiitos! 😊 Tulihan sitä tosiaan tehtyä vähän kaikenlaista ja siitäpä teinkin huomion, että se on se oma pääkoppa, joka kuiski pitkin kesää ilkeitä asioita edistymisestä. Pitäisi olla armollisempi itseään kohtaan eikä aina miettiä miten pitäisi tehdä enemmän ja enemmän 💁♀️ Ehkä tämä oppi menee perille jossain vaiheessa 🤭
PoistaIsotähtiputkesta minulle on jäänyt mieleen edellisen omistajan kommentti, että kasvi leviää aivan liikaa 😂 Ehkäpä minä siis tulen oikein hyvin toimeen sen kanssa, luultavasti kasvi oli aiemmin vääränlaisessa paikassa, jossa sen ei olisi ollut lupa levitä ollenkaan 🤭 Malvasta taasen tykkään paljon, eikä minua haittaa jos se vähän leviää, mutta asia voipi olla toinen jos se syrjäyttää kaikki muut kasvit 😅
Ja oikein mukavaa joulun aikaa!🤭
En huolestuisi isotähtiputken leviämisestä. Meillä se on pysynyt kohtuullisen hyvin paikoillaan ja tuottaa pari kolme siementaimea lisää. Ne voi sitten istuttaa mieleiseensä paikkaan tai poistaa, jos ei mahdu.
VastaaPoistaKiitos haasteesta. Vähän jo odottelin, että joku haastaisi, kun on niin kiva tehtävä.
Kiva, kun tykkäsit haasteesta! 😊 Minustakin tämä oli tosi kiva kirjoittaa!
PoistaHyvä, että isotähtiputki pysyykin paikoillaan vähän paremmin kuin alkuun ajattelin 😄 Uskon, että minulla on sille oikein sopiva paikka valittuna ja sinne se saa vähän levitäkin 😊 Kun alkaa olla liian iso, niin siitä on hyvä napsia palasia muualle tai jakaa ystäville 😄
Kivien naputtelu vei taatusti ison osan ajasta ja voimista. Blogiasi seuranneena et minusta ole laiskana ollut koko kesänä. Minusta tuntuu, että puutarhan rakentaminen on ikuista oppimista ja omien toimintatapojen säätämistä. Toisinaan se sujuu, toisinaan ei sitten millään.
VastaaPoistaPari kommentoijaa jo mainitsikin istotähtiputkesta, ettei se välttämättä muodostu isoksi riesaksi. Minulla on ollut parissa paikassa isotähtiputkea jo useamman vuoden, eivätkä ne ole lähteneet leviämään lainkaan hallitsemattomasti. Malva sen sijaan ilmestyy ihan itsestään kummallisiin paikkoihin. Toissa kesänä kaivoin yhden yksilön vadelmapuskista, joiden lähelläkään sitä ei ole kasvanut.
Meillä kasvaa aidan takana kolme kunnan istuttamaa mongolianvaahteraa. Istuttamisen jälkeen niitä ei ole millään tavoin hoidettu, eikä edes silloin alussa kovasta kuivuudesta huolimatta kasteltu. Yksi kolmesta onkin huonokuntoinen ja pieni. Kaksi muuta on ottanut reilun kasvuharppauksen. Käyn kitkemässä rikkaruohoja mongolianvaahteroiden tyveltä, jotta niiden ei tarvitsisi kilpailla elintilasta ja energiasta. En tiedä, onko silllä suurtakaan merkitystä, mutta tykkään mongolianvaahteroista. Omalla pihalla ei ole tilaa, joten miksi en huolehtisi kuntalaisten yhteisestä omaisuudesta.
Maakellari olisi varmasti minullakin hankintojen kärjessä. Ajattelepa, miten hyvä siellä on talvettaa kasveja kaikkien säilömisten lisäksi.
Kiitos! 😊 Ja mukava saada kokemuksia noista kasveista! Olen enemmän innoissani isotähtiputkesta nyt ja sain siemenkirjeestä vaaleanpunaistakin 🤭 Lisäksi odotan mielenkiinnolla malvan kylväytymistä 😂 tänä vuonna se ainakin teki todella paljon siemeniä, joita en ole tajunnut käydä napsimassa talteen 🙈
PoistaMaakellari olisi aivan upea juttu! 🤩 Minun pitäisi ihan tosissaan alkaa säästämään sitä varten 🤭 tuo talvetus kaiken säilönnän lisäksi houkuttelee niin paljon!
Niin ensinnäkin kiitos haasteesta minkä otinkin jo vastaan .Tuo kivetyksen teko oli kyllä suoritus jolle nostan hattua .Meilläkin on jossain vaiheessa se edessä ja pitää meidänkin torista katsella kiviä .Sieltä olen monet hyvät ostokset tehnyt .Siemenkirjeestä sait varmaan hyviä siemeniä kuten minäkin ja nyt jos itävät niin minulla ainakin ajatukset siintää mihin sen kaiken istuttaa .Mongolian vaahteroita meillä on kaksikin sain ne naapurilta ja ovatkin jo kivan kokoisia samoin iso tähtiputkea minulla on kahdessa paikassa ja eivät ole riesaksi asti levinnyt tuskin ollenkaan .Maakellari meillä on myös ja siinä talvetamme hillot ja hyödykkeet ja kukat .Hyötykasveja emme sinne vie koska syömme kaiken sitä ennen voi sanoa suoraan maasta .Mutta ehkäpä joskus .Mukavaa oli lukea sinun koosteesi kiitos.
VastaaPoistaKiitos! Siemenkirjeestä tosiaan tuli hyviä ja ihania siemeniä, joista saan mukavasti täytettä. Veikkaan, että meilläkin maakellarissa olisi eniten hilloja ja säilykkeitä, sekä mehuja. Tai mikäli uskaltaudun kokeilemaan mehun säilöntää kellarissa, nyt ne on kaikki pakkasessa. Kukille siellä olisi hyvin tilaa ja varmaan vähän tulisi myös hyötykasvejakin, en ole niistä niin varma. 😊 Taitaa ollas ellainen asia mikä paisuu sitten käytössä 😂
Poista