lauantai 2. heinäkuuta 2022

Kuun vaihteen kukkivia

Jospa vähän listaisi tämän hetken kukkivia tulevia vuosia varten. Tämä kesä on kyllä ollut jokseenkin hämmentävän kiireinen tai ehkä en vain ole osannut järjestää aikaani fiksusti. Uusia istutuksia on nyt hyvin vähän tullut tehtyä. Toisaalta ehkä syksy on ihan hyvää aikaa istutella. Muutamat valeistutuksessa pari vuotta olleet kasvit istutin alku kesästä, muuten olen vain tarkkaillut istutuksiani ja yrittänyt ehtiä kitkemään liian horsmat pois. Tämä pengerpuutarhan eteläinen pää runsastuu mukavasti. Tosin osaltaan siihen on ilmestynyt valkoapilaa... Jalopähkämö on tänä vuonna kasvanut melko kookkaaksi ja nyt hiljaa harkitsen syksyyn asti siirränkö sen sittenkin pois tuosta. Penkereessä riittää kyllä isoja kiviä, jonka juurella se saisi ihan rauhassa kasvaa.

Tämän iiriksenkin saisi siirrettyä samalla, kun siirtäisi jalopähkämön. Niin ihastuttavan purppurainen nuppu on avautunut kauniin siniseksi iirikseksi. Tämä varmaan viihtyisi penkin pohjois päädyssä liljojen ja muiden iiristen seassa.

Olin näemmä tällaisiakin istuttanut! Viherpeukaloiden pikkulaukka mix.
Väliin olen kovasti tuskastellut niin keskeneräistä penkkiäni, jossa meinaa rikkaruohot ottaa vallan aivan kokonaan. Mutta onneksi on edes muutamia alueita, jotka näyttävät jo ihan kohtuullisen kivalta. Keltamaksaruoho ei ole aiemmin kuulunut lempparikasveihini, mutta kyllä sille tilaa kivien välissä on. Kangasajuruoho ilmeisesti tykkää paikastaan sillä se on kasvanut kolmin kertaiseksi vuoden aikana. Taustalla unikoita ja valkoinen malva kukkii komeasti.

Alppiasteri kivenkolossa
Pengerpuutarhan pohjoispäädyssä kuunliljan keskeltä pilkistää kukka. Tosin se ei ole kuunliljan vaan ehkäpä kanadanvuokon? Kuunliljan olen saanut isännän mummolta, joten tämä on tuliainen sieltä aivan niin kuin se kevään valkovuokkokin. Taisin tämän viimevuonna yrittää kitkeä pois, mutta nyt annoin sen kasvaa. Sen verran sinnikäs kaveri on.

Tämä unikko on jo kukintansa lopussa, kun tajusin etten ole kuvannut sitä ollenkaan. Lila väri on jo hieman haalistunut parhaimmista päivistään. Toivottavasti se siementäisi reippaasti ympärilleen! Istutin tämän kolmesta heinäseipäästä tehdyn köynnöstuen alle.

Syksyllä väsäämäni köynnöstuki sai keväällä kärhönsä. Miss Bateman kukki hetken kauniisti ja nyt vaikuttaa, että se keskittyy juuristoonsa. Tämä on alkanut jopa surkastuttamaan versojansa. Toivottavasti se tekee samaa kuin Hangley Hybrid teki viime vuonna. Sen kaveri Rouge Cardinal on juronut paikallaan eikä nuppuja näy. Mutta se ei haittaa asettukoot ensin paikoilleen.

Ja kun valkoisiin kukkiin päädyttiin, niin hypätään hetkeksi etupihalle. Juhannusruusu aloitti siellä kukintansa aika täsmällisesti juhannuksena. Kukinta ei kestänyt taaskaan kauaa, mutta ehdinpä tänä vuonna käydä ihailemassa sitä ja napata kuvankin. Samaten nappasin kuvan tammesta, jota kani talvella maistoi. Se näyttää hieman hassulta nyt, mutta on ainakin hyvässä kasvussa. Josko sen onni pikku hiljaa kääntyisi.

Tammi
Takaisin kukkiin ja pengerpuutarhaan. Pioninit aukaisivat kukkansa ensimmäistä kertaa. Laskin tänään kaikki pionini ja yllätyin, että olen saanut haalittua niitä yhteensä 14. Kaksi on itoh-pioneja, osa saatu muualta ja osan olen ostanut. Nytpä en enää olekaan varma, mikä niistä on mikä. No eipä kait tuo haittaa. Kaksi näistä on nyt siis aukaissut kukkansa. Tämä ylemmän kuvan kaveri, teki vain tämän yhden kukan ja alemman kuvan pioni teki kaksi. Muistan (tai löysin tiedon) ostaneeni Karl Rosenfeld -pionin ja mietin voisiko tämä olla se. Muita ostamiani on Sarah Berhardt, joka on vaaleanpunainen, sekä Miss Mary. Niin ja tänä keväänä ostin vielä yhden ihanan korallin värisen! Olen myös mahdollisesti voinut ostaa jotain ihan kivijalkakaupastakin, mutta niistä ei minulla ole muistissa mitään.

Tämä pioni on oikeasti väriltään hieman tummempi. Se ei ole yhtä kerrannainen kuin edeltävän kuvan pioni. Nyt pari päivää kuvan ottamisen jälkeen, oli pionin väri minusta vähän syventynyt ja tummunut lisää. Se voi toki olla vain aistiharhaakin. Hämmentävää on, että muistan ostaneenu vain 6 pionia, yhden sain ystävältä ja kolme anopilta. Että mistähän loput ovat tupsahtaneet! No jostain ne varmasti on matkaan lähteneet. En kyllä muista jaoinko ystävältä saadun pionin, koska se oli todella suuri.

Kärhöistä Piilu on taas ehtinyt ensimmäisenä kukkaan, En nyt laske mukaan tänä kesänä ostamiani kärhöjä, jotka myydään jo hyvässä kasvussa heti keväällä. Tämä kerrottu kukka on kyllä aivan ihastuttava! Muita nuppuja en kyllä vielä huomannut tästä, mutta niitä tulee vähän myöhemmin niin kuin viime vuonnakin.

Unikot ovat minusta ihania, hentoisia. Tällä on kiva valkoinen reunus terälehdissään. Näitä unikkoja on tuossa useampiakin, mitähän keksisin niiden kaveriksi? Ehkäpä jotain kurjenpolvea tai jotain muuta söpöä. Takana näkyykin valkoinen malva. Taisin sitä ihmetellä keväällä, kun en muistanut, mitä olen istuttanut.

Esikasvatettu tsinnia
Tämä pallero kasvaa kesäkukkakylvöjen alueella enkä ole varma sen henkilöllisyydestä. Google lens ehdotti pallerokiurunkukkaa ja etelänmunkkia. Kumpi onkaan, se on oikein herkän ja ihastuttavan näköinen. Tänä vuonna kylvin kukkasiemenet alueelle aikeisemmin kuin viime vuonna, josko alueen kaikki kukat ehtisivät kukkia hyvin ennen ensimmäisiä pakkasia. Tässäpä kaikki tällä erää.

Aurinkoista heinäkuun alkua!

2 kommenttia:

  1. Kyllä kesä alkaa nyt olla kauneimmillaan ja puutarhassa riittää paljon kaunista kukintaa.

    VastaaPoista

Katsotuimmat